Nova vest
Tenis

Nedelja, 05.06.2022.

08:00

Učitelj protiv učenika

Nije možda kakvo smo očekivali, ali finale je finale i u njemu će se boriti Rafael Nadal i Kasper Rud.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Učitelj protiv učenika
Foto: Profimedia

Norvežanin bi vrlo verovatno mogao da nabroji svako od Rafinih 13 finala, koga je savladao u svakom, a možda i imena igrača koje je pobeđivao usput.

Rud je ranije pričao kako je plakao ispred televizora kada je Žo Vilfred Conga, inače njegov protivnik u prvom kolu ovogodišnjeg turnira, eliminisao "Bika sa Majorke" na Australijan openu 2008. godine.

A kada je dobio priliku da trenira na Nadalovoj akademiji u Španiji, tada 19-godišnjak, to je nazvao “snom iz detinjstva koji je postao java”.

Rud trenutno živi još jedan san. On je prvi Norvežanin koji je stigao do Grend slem finala.

On će se po prvi put suočiti sa svojim idolom iz detinjstva i kasnijim mentorom, Nadalom, na stadionu “Filip Šatrije”. Biće to borba za Trofej Musketara.

"On je poslednji igrač iz ‘velike trojke’ sa kojim se nikada nisam susreo", rekao je Rud posle pobede nad Marinom Čilićem u polufinalu, pa dodao:

"Pretpostavljam da je ovo pravi trenutak i da je vredelo čekanja. Konačno da igram protiv njega u finalu Grend slema. Biće to poseban trenutak za mene, nadam se i za njega. Igrao je toliko finala, ali ovoga puta će igrati protiv ‘studenta’ sa svoje akademije. Biće zabavno, nadamo se."

Na jednoj strani mreže biće vlasnik 13 titula u Parizu, peti nosilac, "kralj šljake", definitivno najbolji igrač ikada na ovoj podlozi.

U kompleksu Rolan Garosa čak ima i statuu sa njegovim likom – retka čast za nekog ko je i dalje aktivan, a nije ni Francuz.

Sa druge strane, prvi put finalista jednog Grend slema, osmi nosilac i prvi Norvežanin koji je stigao do četvrtfinala na najvećem turniru. Nije uradio samo to, stigao je nadomak titule u Bulonjskoj šumi.

Ovaj 23-godišnjak je od, za njega prelomne, 2020. pobedio u 65 mečeva, došao do osam finala i osvojio sedam titula na šljaci.

"Ne znam šta da kažem, osećam se prijatno na ovoj podlozi, krećem se dobro, jednostavno odgovara mojoj igri. Volim borbu i sve u vezi sa šljakom. Naravno da je fizički teško. Obično se igraju duge razmene, ali meni se to sviđa", rekao je Rud.

Posle tri uzastopna poraza u trećem kolu, Rud se konačno probio do druge nedelje turnira, pobedom nad Hubertom Hurkačom.

Zatim je prebrodio i mladog, 19-godišnjeg Holgera Runea u skandinavskom četvrtfinalu, da bi potom izbacio posle četiri seta i Čilića.

Ulaskom u finale, Rud je obezbedio napredak na listi – ostvariće se rekordan plasman, šestu poziciju.

Kasper u najvećem meču u karijeri moraće da proba da igra slobodno, jer samo tako može da naudi Nadalu u meču u kojem nema šta da izgubi.

"U nedelju ću sigurno biti autsajder, ali i Rafa će sigurno osetiti taj pritisak. Pokušaću da uživam u trenutku. Znam da ću morati da igram boljeg nego protiv Čilića ako želim da imam bilo kakvu šansu. On je jedan od najboljih igrača i najveći teniser na šljaci ikada. Sa razlogom je osvojio 21 Grend slem, od toga 13 ovde. Ovo je najteži izazov u tenisu, igrati sa njim u finalu u Parizu. Ali bar imam priliku", rekao je Rud.

I dok je za Kaspera ovo san iz detinjstva, za Nadala će ovo biti još jedan dan u kancelariji.

Neće mu biti prvi put da igra protiv igrača koji mu se vidi. Rafa je, znamo, neumoljiv kada u mečevima za titulu igra protiv ne toliko zvučnih imena. Praktično ne dozvoljava bilo kakva iznenađenja.

Iako nikad nisu igrali međusobno, znaju se vrlo dobro. Rud je na Rafinoj akademiji bio još 2017. Godine, od tada su igrali trening mečeve, a na veb sajtu akademije mogu se naći tekstovi u kojima se priča pohvalno o Rudovom napretku.

"Kasper je jedan od favorita za pobedu na svakom turniru na šljaci. Ovo uopšte nije veliko iznenađenje što je u finalu. On je profesionalac. Ima karakter, opušten je, skroman, uvek raspoložen za sticanje znanja. Srećan sam zbog njega, njegovog oca, majke. Zdrava su porodica, sjajni ljudi. Uvek sam srećan kada vidim da takvi ljudi uspeju", rekao je Nadal.

Nadal je svoje mesto u finalu izborio na svoj 36. Rođendan, nakon što mu je treći nosilac Saša Zverev predao meč zbog povrede skočnog zgloba.

Ipak, neće puno biti svežiji od Ruda, pošto su obojica otprilike isto proveli na terenu, oko tri sata.

Nadalu će ovo biti 14. finale Rolan Garosa i sva je prilika da će stići do te brojke kada govorimo o pobedama. Napraviće veliki korak i u GOAT trci i pobeći Novaku i Rodžeru, koji ostaju na 20.

Iako ovo nije ništa novo, svakako je ostvarenje sna za Nadala, koji se od prošle godine i poraza od Novaka Đokovića u polufinalu, suočavao sa problemima sa povredom.

Posle eliminacije od srpskog asa, odigrao je jedan meč, pa otišao na operaciju, koja ga je od terena odvojila sve do početka ove sezone.

Tada je napravio veliki niz trijumfa, 20-0, da bi onda usledila i operacija rebra, povratak na terenu, a ubrzo i nove poteškoće sa stopalom.

"Igrao sam, borio se, uradio sve što sam mogao da sebi dam šansu da dođem do ovoga gde sam sada. Srećan sam. Mnogo mi znači. Čak i sa svim žrtvama koje sam podneo, mislim da zaista ima smisla to raditi, jer zaista uživam u ovim trenucima", rekao je Nadal.

Da li će se Nadal prošetati do svog 22. Grend slema ili će Rud napraviti senzaciju i prigrliti svoj prvi, saznaćemo u nedelju od 15.00 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve