Nova vest
Tenis

Petak, 03.06.2022.

21:00

Nesrećni slučaj

Prava je šteta kako se spektakularno polufinale Rolan Garosa između Rafaela Nadala i Saše Zvereva okončalo.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Nesrećni slučaj
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Pri rezultatu 7:6, 6:6, treći igrač sveta je izvrnuo skočni zglob, zbog čega je prvo završio u invalidskim kolicima, a onda i na štakama.

Francuska publika više nema čime da nas iznenadi, a u svom modu bila je pre, tokom i po prinudno završenog duela.

Navijači su dok je Zverev ležao na zemlji u bolovima, skandirali "Rafa, Rafa", a isto su činili i kada je Nemac došao da ih ispoštuje.

Saša je izašao na teren oslanjajući se na štake, pružio ruku sudiji i rivalu, dobio kakav-takav aplauz, a onaj mnogo veći bio je rezervisan za čoveka, koji će u nedelju igrati za svoju 14. u Parizu, ukupno 22. Grend slem titulu.

Uprkos dobroj igri, iako surovo zvuči, čak i da se nije povredio, teško bi Zverev mogao da naudi Rafi u ovom meču.

Glava, psiha, padovi koncentracije, nedostatak hrabrosti u ključnim momentima, diskontinuitet, sve bi to odlučilo pobednika u setovima, koji se, nažalost, nisu odigrali.

Neverovatno je kako Saši u pojedinim trenucima, naročito kada se "lomi", fali ta stabilnost i ono "nešto" što bi prevagnulo na njegovu stranu.

Ofanzivan je bio Nemac, fino je pomerao Nadala sa jednog na drugi kraj terena, ali onaj taj-brejk prvog seta po ko zna koji put je pokazao zašto su Rafa i Novak i dalje tu gde jesu.

Vođstvo od 6:2, četiri set lopte, od toga dve na svoj servis. Džabe, nije dovoljno.

Treba istaći i da je Nadal pogodio neke vanserijske udarce u tim trenucima, naročito iz forhenda, čime je decibele na zatvorenom "Filip Šatrijeu" podigao na jedan novi nivo.

Prvi period je bio krajnje izjednačen – obojica su osvojila po 107 poena. Način igre može lepo da se oslika kroz brojke.

Zverev hazarder imao je 40 vinera, ali i 47 neiznuđenih grešaka. Sa druge strane, Nadal 21 direktan poen i 26 grešaka.

Iznenadio je sve Saša kada je odmah nakon pretrpljenog brejka u drugom setu, uzvratio istom merom. Ne samo jednom, već tri puta.

Na njegovu nesreću, isto je činio i Nadal, u pravom festivalu brejkova, nečemu što se viđa uglavnom samo u ženskom tenisu.

Španac jeste pokazao svoje mane, ali psiha i hrabrost da u ključnim poenima proba da očisti liniju i u tome uspe, bila je fascinantna.

Komične su bile i duple greške Zvereva, ukupno osam ih je napravio, od toga čak tri u gemu u kojem je servirao za izjednačenje u setovima.

To kao da postaje njegov zaštiti znak, a kada vam je on takav, teško da se možete nadati nekom uspehu na Grend slemovima.

Setimo se šta se dešavalo u finalu US opena 2020, kada je ispustio 2-0 protiv Dominika Tima – i izgubio.

To je vrlo lako moglo da mu se desi i na ovom Rolan Garosu, u prošloj rundi i meču sa Karlosom Alkarasom.

Zverev je odmah po završetku meča i sam priznao da je imao više sreće nego pameti da privede meč kraju.

"Us**o sam se u gaće", rekao je Zverev uz osmeh i potvrdio čitavu priču, koja kaže – dok ne sredi glavu, nema ni velikih dela.

Šta reći o Nadalu? Veo misterije i dalje je nad njegovom glavom. Igra u svom stilu, kao da nema nikakvih problema, a opet, svi pričaju čak i o penziji po završetku turnira.

Nije prvi put da Rafa igra takve igrice, ali sa druge strane, teško je očekivati da će baš protivnici prekoputa mreže da se opuste samo zato što im je Rafina povreda u podsvesti.

Možda će uspeti da "ubere" još koji glas podrške više sa tribina, ali u teniskom smislu, ne znamo koji bi to benefiti mogli da se ostvare.

Ako su te vanterenske igrice nejasne, one na "Šatrijeu" bile su očigledne. Naročito izražene bile su pauze koje je pravio između poena.

Onih 25 sekundi namenjenih da se započne novi poen, redovno je probijao, nekad čak išao i do 35, a broj opomena koje je za to dobio od sudije Lihtenštajna bio je – nula.

Što se same igre tiče, Nadal je iznenađujuće često gubio poene sa velikim brojem udaraca, ali je moć povratka i menjanje ritma u pravom trenutku, pre svega drop-šotovima, bilo plodonosno.

Praktično je u svim statističkim parametrima bio bolji od Zvereva, izuzev procenta prvog servis, te procenta spasenih brejk lopti.

Doduše, imao je i Nadal uspona i padova, a meč pod zatvorenim krovom, kako kaže, nije mu naročito odgovarao.

"Uslovi su sporiji nego ranije. Vlažnost je velika, lopte su veće i teže je igrati spinove. Iako nisu bili idealni, igrao sam dobro. Saša je bio neverovatan na startu meča, a ja sam pokušavao da nađem rešenja. Teže mi je bilo udaljiti ga od osnovne linije. Loptica nije odskakala kao obično. Kada sam mu slao lopte na bekhend... Taj bekhend je verovatno najbolji na Turu danas. Udarao je čisto. Imao sam dosta momenata kada sam morao da ’preživljavam’ tokom meča", rekao je Nadal.

Dosta se prašine podiglo nakon meča, kada je španska "Marka" objavila da Nadala nećemo gledati na Vimbldonu.

Ubrzo se stvorila "frka" u pres centru, svi su bili u čudu, pošto Nadal na konferenciji ni u jednom trenutku to nije rekao, niti potvrdio.

Novinar "Marke" ubrzo je pokušao da se opravda na Tviteru, ističući da je nakon razgovora sa Rafinim agentom došao do takvog zaključka.

Bilo kako bilo, burni su ovo dani u svetu tenisa. Novak Đoković će uskoro pasti sa vrha ATP liste, Danilu Medvedevu zabranjen je nastup na Vimbldonu, na kojem Sašu Zvereva nećemo ni gledati.

Nadal je i dalje po strani, praćen pričom o povredi, korak po korak, iz prikrajka, gazi ka pomeranju granica i 22. Grend slemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve