Nova vest
Tenis

Četvrtak, 27.05.2021.

21:45

"Majti Megi" – umetnik igre i na pariskoj zemlji

Šampionka sa tri nadimka, ali niko od nje u istoriji ženskog tenisa nije pokupio toliko grend slem titula.

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: Profimedia

Margaret Kort gde god je igrala – pobeđivala je. Bila jednostavno zvana „Ruka“, „Moćna Megi“ ili Ozi Amazonka, nije još niko ništa mogao.

Sereni Vilijams godinama izmiče njen fantastičan rekord od 24 grend slem titule u singlu i ako Amerikanka ne uspe da je stigne, teško da će ikom u skorije vreme tako nešto poći za rukom

Činjenica da njeni rekordi odolevaju već pola veka, jasno govori o snazi australijske teniske kraljice i bivše broj jedan.

Margaret Kort je bila jedna od retkih igračica koja je jednako dobro igrala na svakoj podlozi. Iako je najviše slemova osvojila na australijskoj travi, njenih pet singl titula na Rolan Garosu, čine je jednom od najuspešnijih igračica i na pariskoj šljaci.

I ne samo to, Kortova je kada se sve sabere, dakle i učinak u dublu i miksu, zapadni deo Pariza napuštala sa neverovatnoh 13 osvojenih pehara.

Kortova, koja je rođena 16. jula 1942. godine u Alburiju, država Novi Južni Vels, važila je za neobično mirnu i povučenu igračicu u privatnom životu.

Na terenu je bila prava vatra – igrala je fantastično i sa osnovne linije i na mreži, imala je odlične osnovne udarce, forhend i bekhend, a zbog ogromnog raspona ruku, dobila je uprava taj nadimak, „The Arm“ (Ruka). Jednostavno, nema lopte koju nije mogla da stigne, a precizni voleji i snažni smečevi uz jak servis, bili su joj glavno oružje.

Mislim da sam ja bila prva igračica koja je počela da diže tegove i radi na snazi ruku i ramena. Fizički sam se spremala tako što sam trčala po peščanim dinama u Australiji“, govorila je svojevremeno Margaret Kort otkrivajući recept za uspeh.

Margaret Kort je u fantastičnoj karijeri osvojila ukupno 192 titule u singlu i to između 1960. i 1977. godine.

Sa 24 grend slem pehara, najuspešnija je igračica u istoriji, a najuspešnija je i majka među grend slem šampionkama, zajedno sa Kim Klajsters (po tri titule).

Godine 1970. Margaret Kort je postala vlasnica kalendarskog grend slema, bila je prva još od Morin Konoli kojoj je tako nešto pošlo za rukom.

Uradila je to u neverovatnoj sezoni kada je trijumfovala na 21 od 27 turnira na kojima je igrala i dobila je 104 od odigranih 110 mečeva.

Kada se podvuče crta, Margaret je osvojila 64 slema, 24 u singlu, 19 u ženskom dublu i 21 u miksu i uspela je da ostvari i dva kalendarska grend slema u miksu, 1963. i 1965. godine.

Njenim teniskim veštinama jednako su se divili na svim meridijanima, a bila je na ceni i kod veoma delikatne i prefinjene pariske publike, koju nikada nije bilo lako zadovoljiti.

Na Rolan Garosu u singlu je slavila 1962, 1964, 1969, 1970. i poslednji put 1973. godine, kada je „štafetu“ opredala kasnijoj velikoj šampionki, Amerikanki Kris Evert.

Taj meč na Garosu u finalu 1973. godine, pamtiće se dugo.

Bilo je to prvo grend slem finale za Kris Evert koja je dobila prvi set u taj-brejku i u drugom povela sa 5:3.

Međutim, Kortova je uspela da sačuva mirnoću i pribranost, dok je trema kod Kris učinila svoje, napravila je četiri servis greške kada je servirala za meč i Korotova je to iskoristila, pobedivši sa 6:7 (5), 7:6 (6), 6:4.

Kortova je pre toga u finalima u Parizu pobedila Lesli Tarner (1962), Mariju Bueno (1964), En Hejdon Džouns (1969) i Helgu Nisen (1970).

Od Lesli Tarner je izgubila u finalu 1965. godine, sunarodnica joj se tada revanširala za poraz tri godine pre toga.

Ipak, bez obzira na silne uspehe na teniskom terenu, Margaret Kort se nikada nije osećala tako voljenom kao neke kasnije šampionke.

Možda zbog svojih jasno izraženih kritičkih stavovima po određenim pitanjima, zbog kojih je i danas napadaju.

Jedna od najreligioznijoh ličnosti u svetu sporta, često ima običaj da kaže da je sva istina u koju ona veruje u Bibliji.

Implicitno verujem u ono što mi Biblija kaže. Ne žudim da budem popularna. Bog je svima otkrio svoja osećanja i to su i moja osećanja“, rekla je 2016. godine.

Ni činjenica da je kako za sebe voli da kaže „anonimka šampionka“ ne čini je manje spokojnom.

Da sam bila toliko uključena u tenis poput Martine Navratilove ili Bili Džin King danas, dobila bih svakako više na publicitetu. Mislim da mlađe generacije danas i ne znaju šta sam ja uradila na terenu. Lično, to me ne pogađa, ali mislim da je pomalo tužno za istoriju ove igre“, rekla je Margaret 2012.

Tužno ili ne, ali ono što Margaret Kort niko ne može da ospori je činjenica da je najtrofejnija igračica u istoriji sporta. I to nema veze sa rečima, nego sa reketom, lopticom i umetnošću teniske igre, a u tome je bila nenadmašna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

7 h

U fokusu

Vidi sve