Nova vest
Tenis

Nedelja, 05.06.2022.

19:25

Kralj je ostao kralj – i ništa više nije bitno

Koliko god Rafael Nadal puta davao lekcije o tome ko je "kralj", neki ljudi i dalje neće to shvatiti.

Izvor: Luka Nikolić

Autor: Luka Nikolić

Kralj je ostao kralj – i ništa više nije bitno
Foto: Profimedia/Federico Pestellini/Panoramic/Bestimage

Šta uopšte reći o Nadalovoj dominaciji na šljaci i Rolan Garosu, a da nije već rečeno?

14 titula na Rolan Garosu. 22 titule na Grend slem turnirima. I i dalje pred ovogodišnji Frenč open nije bio favorit. Ni prvi, ni drugi na listi kladionica – već treći.

O kakvim god uspesima da govorimo u teniskom svetu, nijedan – pa čak ni od onih koje je ostvario Novak Đoković – nikada nije mogao, a verovatno nikada ni neće, da se poredi sa onim što Nadal prethodnih 15+ godina radi na šljaci.

"You come at the king, you best not miss", citirao sa Omara Litla iz serije "The Wire" pre dve godine, kada je Nadal "počistio" Đokovića u finalu Rolan Garosa – i tada, kao i sada, mimo očekivanja stručnjaka, kladionica i sličnih.

I mimo mojih očekivanja, da budem iskren.

"Kralj šljake" je na ovogodišnji Rolan Garos došao nakon blago rečeno katastrofalne sezone na šljaci.

Odigrao je samo dva turnira i na oba ispao prevremeno – u Madridu od Alkarasa u četvrtfinalu, a u Rimu od Šapovalova u osmini finala.

Problem je, kao i mnogo puta tokom karijere, a pogotovo tokom prethodnih nekoliko godina, bilo to prokleto stopalo za koje je postavljena dijagnoza u vidu Miler-Vajsovog sindroma.

"Igrao sam bez osećaja u stopalu. Nerv je bio pod injekcijom. Stopalo je bilo umrtvljeno i zato samo uspeo da igram", kazao je Nadal posle finala i na pitanje o broju injekcija koje je primio odgovorio sa "bolje da ne znate".

Nadalovi fizički problemi se ove godine dovode u pitanje više nego ikada, aludirao je na tako nešto i sam Đoković posle poraza u četvrtfinalu, a ova godina nije izuzetak.

Često je Rafa bivao povređen, preumoran ili slično, da bi samo nekoliko sati ili dana kasnije izgledao kao da se vratio u tinejdžerske godin, a to je bio slučaj i na Rolan Garosu.

Poenta ovog teksta, doduše, nije ta da se Nadalova iskrenost o povredama ospori ili ispita. Rafa propušta turnire i zbog povrede gubi mečeve, što se jasno moglo videti protiv Šapovalova u Rimu, kada bukvalno nije mogao da hoda.

U krajnjem slučaju – da li je, kada pričamo o teniskoj veličini i uspesima na terenu, to uopšte bitno?

Čak i da preuveličava svoje povrede i time pokušava da taktički zavara protivnika, kakve to veze ima? Da li to znači da su Đoković, Rud ili Zverev namerno igrali slabije od svojih 100 odsto jer su znali da im je protivnik povređen?

Rafael Nadal je, prosto i jednostavno, bio najbolji ove godine na Rolan Garosu. Šta j ko pričao pre i posle mečeva nije bitno.

Padali su redom Tompson, Mute, Van de Zandšulp, Ože-Alijasim, Đoković, Zverev i na kraju i Rud.

I, budimo realni, niko nije imao šanse.

Da, Feliks je uveo meč u peti set. Da, Đoković je imao 5:2 u četvrtom setu i ko zna šta bi bilo u petom. Da, Zverev je igrao briljantno do povrede. Ima čak i istine u tome da i mreža na Rolan Garosu navija za Rafu.

Sve to ne menja činjenicu da je Rafael Nadal – "Kralj šljake". I da svi koji su i ove godine krenuli na kralja nisu dovoljno dobro namestili svoje nišane.

"Teško je zamisliti da ćemo ikada videti nekoga kao što je gospodin Rafael Nadal. Posebno na crvenoj šljaci", objasnio je ono što smo videli ove godine u Parizu iskusni Patrik Mekinro.

Rafael Nadal je ove godine postao najstariji šampion Rolan Garosa ikada sa 36 godina i dva dana.

Prvi put u karijeri je uspeo da u istoj sezoni osvoji Australijan open i Rolan Garos, na kojem je došao do 112. pobede u karijeri, uz kojih ima svega tri poraza (dva od Novaka, jedan od Soderlinga).

Osvojio je 63. titulu na šljaci, već pomenuti 22. Grend slem...

I još ako je sve to uradio povređen...

A i da nije, ponavljam – da li je to stvarno bitno?

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve