Nova vest
Tenis

Subota, 04.06.2022.

17:30

Mašina za mlevenje

Tenis uvek ima najbolju teniserku sveta, ali retko nekoga ko stvarno zaslužuje taj epitet koliko ga zaslužuje mlada Poljakinja Iga Švjontek.

Izvor: Luka Nikolić

Autor: Luka Nikolić

Mašina za mlevenje
EPA-EFE/YOAN VALAT

Iga Švjontek nije nikada bila najavljivana kao "nova" Serena, Navratilova, Graf, Seleš ili neka druga.

Nije sa 15 godina pobedila Venus Vilijams na Centralnom terenu Vimbldona, kao što je njena protivnica u finalu Rolan Garosa Koko Gof, ali je tu istu Amerikanku upravo "počistila" sa 6:3, 6:1.

I to je uradila u finalu, izgubivši svega četiri gema.

I to ne da nije sve, već je to samo jedan u nizu nestvarnih uspeha devojke kojoj ne da niko nije ni blizu na WTA turu, već bi je trebalo svrstati u posebnu kategoriju.

Dvadesetjednogodišnjakinja iz Varšave je na putu do druge titule na Rolan Garosu pobedila Curenko, Risk, Kovinić, Ženg, Pegulu, Kasatkinu i pomenutu Gof.

Izgubila je jedan set – i to od kineske tinejdžerke Ženg koja je igrala kao u transu – da bi zatim raznela protivnicu sa 6:0, 6:2.

Dvadeseta na svetu Kasatkina joj je uzela tri gema, jedanaesta Pegula pet, a od ponedeljka 13. igračica sveta Gof čitava četiri. I to u finalu.

Švjontek je trenutno u seriji od 35 (slovima: trideset pet) pobeda u nizu i time je izjednačila rekord Venus Vilijams, kao najveći od 2000. godine i treći najveći od 1990.

Prva je teniserka još od legendarne Žastin Enan koja je osvojila šest turnira u nizu, pokorivši Dohu, Indijan vels, Majami, Štutgart, Rim i Frenč open.

Osvojila je 56 od 58 prethodno odigranih setova.

Ipak, istorija je daleko od nje, pošto je nestvarna Martina Navratilova, koja ima četiri serije pobeda veće nego Švjontek, jednom imala 74 pobede u nizu.

Iga je, naravno, prva teniserka sveta i od ponedeljka će imati duplo više bodova od prve sledeće Anet Kontaveit. (Da, Ana Kontaveit postaje druga teniserka sveta. Ne znam kako se to desilo).

To što Iga ima duplo više poena (8631, 4325) čak ni ne govori dovoljno o tome koliko je u stvari ona dominantna na WTA turu i koliko joj niko ne može ništa.

Pre oko nedelju dana u našem podkastu smo se pitali ko može da pobedi Igu Švjontek na Rolan Garosu. Razmatrali smo jedno deset sekundi i došli do jasnog odgovora – niko.

Švjontek u svom arsenalu ima sve – forhend, bekhend, kretanje, voleje, mentalnu snagu... Apsolutno ni u jednom segmentu nećete naći slabu tačku.

Zna da uspori kada je potrebno, zna da bude agresivna kada oseti trenutak za to, što je, doduše, dosta često.

"Napred Koko, nije kraj!", prodrao se neko sa tribina "Šatrijea" nakon što je Švjontek osvojila prvi poen u finalu.

Nasmejao je mnoge neznani animator, ali verovatno nije bio ni svestan da nije upravu. Bio je tog finala posle prvog poena, a bio je i pre nego što je meč počeo.

Iga Švjontek je mašina koja melje – i ne planira da prestane.

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve