Nova vest
Tenis

Subota, 28.05.2022.

09:00

Dan i noć

Neki mečevi počinju davno pre nego što stvarno dođe red na njih. Naročito ako su akteri Novak Đoković i Rafael Nadal.

Izvor: Zoran Kecman

Autor:Zoran Kecman

Dan i noć
Foto: Profimedia

Njihov "meč nad mečevima" je odavno u toku, ta bitka za titulu najboljeg u istoriji tenisa, savršena je podloga od šljake na kojoj će se, kako stoje stvari, uskoro ocrtati nove konture njihovog večitog obračuna, u epizodi broj 59.

To što niko u istoriji muškog tenisa nije imao više okršaja od njih (58, Novak vodi sa 30-28), dovoljna je priča, ali kada se događa u magiji Bulonjske šume, u carstvu Rafaela Nadala, onda još više dobija na odjeku.

Istina, ne treba žuriti, u tenisu to ume da bude neoprostiva greška - i jednog i drugog do tog projektovanog sudara u četvrtfinalu, očekuje po još jedna prepreka.

Novaka Đokovića u vidu borbenog lava iz Argentine, Dijega Švarcmana, a Rafu u liku Feliksa Ožea-Alijasima, novog pulena njegovog bivšeg trenera i strica, Tonija Nadala.

Ni jedan ni drugi nikako nisu za potcenjivanje, iako bi bilo veliko iznenađenje da ne gledamo novi duel Srbina i Španca u koloseumu "Šatrijea".

Naredna 24 časa daće teniskom svetu ipak jedan interesantan odgovor, ko je se ne tiče direktno toga ko će od Rafe i Novaka biti bolji u krajnjem zbiru, već pre svega u tome - čija će reč biti jača?

Suočeni smo sa neobičnim trouglom moći, u kojem svako od tri temena, ima svoju snagu.

A pitanje nad pitanjima glasi - u kom će se terminu igrati taj eventualni meč Đokovića i Nadala?

Nije beznačajno, ni najmanje. Baš naprotiv, može biti i te kako važno za sudbinu ne samo ove bitke u Parizu, nego sveopšte "prvenstvene" trke za titulu GOAT.

Teme A - Organizatori Rolan Garosa i Teniske federacije Francuske, koji su svakako svesni da imaju u rukama blokbaster, finale pre finala, meč koji može da generiše ogromnu zaradu, gledanost, koji može da obeleži turnir.

Oni svakako ne gube ništa, osim što je taj meč, voljom žreba, došao malo prerano, krajem prve ili počtkom druge nedelje, umesto u nedelju, u finalu, kako bi to svakako bilo logičnije.

Ono što je svakako tu interesantno je čiju će želju uslišiti nova direktorka Ameli Morezmo - Novakovu, da se igra u večernjem, ili Rafinu da se igra u dnevnom terminu?

Novak Đoković praktično još nije pošteno ni oduvao šljaku sa rama reketa, posle pobede nad Aljažom Bedeneom kada je u kameru francuske televizije jasno izgovorio:

"Sve što ću reći je da ćemo Rafa i ja sigurno imati drugačije zahteve", aludirao je svakako na izbor termina meča.

Nedugo potom, opruga neizvesnosti se zategla maksimalno posle vrlo precizne izjave Rafaela Nadala, o tome šta voli, a šta ne voli u Parizu.

"Ne dopadaju mi se večernje sesije na šljaci. Rekao sam to i pre. Tu sam veoma jasan. Ne volim da igram na šljaci uveče, jer je vlaga veća, loptica sporija, uslovi mogu da budu vrlo teški, posebno kada je hladno. To pravi veliku razliku kada se igra danju i kada se igra uveče", poručio je Nadal.

Dakle, topovi su jasno zagruvali i sa Majorke i sa Avale, a sada je na čelnicima Garosa da prelome. Jednom od njih želja neće biti ispunjena.

Postavlja se pitanje - ko od njih dvojice ima jači uticaj, jače argumente?

Rafa je rekorder turnira, ima 13 titula, Novak dve, s te strane, ne bi bilo čudo da se ispuni želja Špancu, koji je u drugom kolu protiv Korentana Mutea igrao u večernjem terminu.

Ali opet, Novak je svetski broj jedan, to bi trebalo da ima izvesnu težinu, uz činjenicu da je on prvi, a Nadal ove godine tek peti nosilac.

Biće svakako interesantno čuti i kako će Francuzi obrazložiti sopstvenu odluku da se igra u određenom terminu, da li će to biti još jedna oblanda na francuski način, ili pak izjava nešto direktnije sadržine, možemo samo da nagađamo.

Ali bitno je da su i Novak i Rafa, poput junaka one basne o dva jarca na brvnu, čvrsto zauzeli svoje pozicije i ne planiraju da ustuknu ni milimetar.

Simbolično, baš u trci za titulu GOAT!

Ono što je bitno da se istakne jeste činjenica da su dva njihova poslednja meča u Parizu, 2020. i 2021. godine igrani u popodnevnom i večernjem terminu.

Po prilično različitim uslovima - u onom jesenjem, groznom oktobarskom ambijentu, kada se Garos igrao u nenormalnom terminu u jesen, po hladnoći, pokazalo se da Nadalu to nimalo nije smetalo.

I što je bila velika vlaga, loptica išla sporije - bila je to jedna od njegovih najubedljivijih pobeda protiv Đokovića i jedno od najgorih Novakovih grend slem izdanja ikada.

Navikli smo od Nadala na te "misaone igrice", te sitne digresije kojim pokušava da odvuče pažnju na priče o povredi koja, ako je sudeti po onom što smo videli u prva tri meča u Parizu, ima fantomski karakter.

"Čas je vidiš, čas je ne vidiš" - ako smo je naslutili u Rimu, posle onog poraza Španca u četvrtfinalu, ne detektujemo je na radaru u Bulonjskoj šumi - naprotiv, Rafa je ukomponovan, deluje da mečeve dobija po staroj pariskoj rutini, bez mnogo muke.

Onda taj juni prošle godine, opet veče, ali u sasvim drugom ambijentu - uz predivan vez Novaka Đokovića po terenu, u meču u kojem je Rafine snove o novom slemu ostavio u crvenoj prašini.

Hoće li i treći put biti veče? To još ne znamo, ali odgovor će doći veoma, veoma brzo.

Konačno, ni to kada će se meč igrati, zaista ne mora da u ovom duelu ima presudnu ulogu, iako opet mnogo misle da će imati.

Nikako ne treba smetnuti s uma ni druge faktore - Novakovu gladijatorsku glad i želju da sačuva tapiju na Kup musketara.

Naročito posle one užasne australijske priče, u kojem nije ni dobio priliku da brani krunu. Nadal je tada izbegao vrlo verovatno novo bolno suočavanje, ali u Parizu, najverovatnije, to neće moći.

Istina je da to to njegova teritorija, ali ali istina je i da je sada možda ranjiviji nego ikad pre.

Izjava Matsa Vilandera da mu Novak Đoković deluje kao da se podmlađuje, da je kao dečko od 25, a ne 35 godina, jasno pokazuje ko je u tom odnosu Novak/Rafa svežiji, ko izgleda da će biti teniski dugovečniji.

I to može biti veoma važno u ovom i svim predstojećim sudarima - Novak dobro zna kako je prošle godine dobio Nadala u Parizu i sigurno će barem nešto od tog recepta, pokušati da primeni i u narednom okršaju.

S tim, što su njih dvojica, kao apsolutni giganti ove igre u takvom elementu da su u stanju da evoluiraju u igri i sa 35 i 36 godina, što deluje van pameti, gotovo potpuno nestvarno.

Ostaje nam da čekamo da se zavesa podigne, akteri pojave, da se sve oko novog meča razjasni. Da preskoče i osminu finala.

Dan ili noć, biće ono što biti mora.

Samo da vidimo, čija je trenutno jača...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve