Nova vest
Tenis

Petak, 28.05.2021.

12:00

Kralj crvene prašine – pariski GOAT

Kada se spomene Rolan Garos, na koga prvog pomislite?

Izvor:

Autor:

Kralj crvene prašine – pariski GOAT
Foto: Profimedia

Ako niste odgovorili Rafael Nadal, izgubili ste ovu igru – a bila je prelaka.

Rafael Nadal osvojio je Rolan Garos 13. puta i tu je nedodirljiv. Nijedan teniser nije osvojio toliko puta isti turnir pa čak ni na čelendžeru ili turniru ATP 250 kategorije, a ovaj čovek osvojio je Grend slem 13. puta! Kako to zvuči...

Zna se da Nadal igra najbolje na šljaci, što govore i 62 osvojene titule na ovoj podlozi, od ukupno 88 u karijeri.

Što se Masters titula tiče, 26 ih je osvojio na šljaci, a na ovoj podlozi imao je niz od 81 uzastopne pobede. Ne zna koji je podatak impresivniji.

Zamislite da 13. puta osvojite jedan isti turnir i to da se ponovim, ne jedan isti turnir nego Grend slem. Da pobedite preko 100 puta i da izgubite samo dva puta za 15 godina.

Kada biste 15 godina u svom dvorištu zvali nekog na basket i vezali mu jednu ruku iza leđa, verovatno biste u 150 partija izgubili više puta nego Nadal na Rolan Garosu.

Kada bi sada pisali tekst o njegovoj karijeri, životu i posvećenosti, više bi nam se isplatilo da snimimo film ili seriju, pošto jedan tekst ne može sve to da pokrije.

S obzirom da je ovo naš B92.net specijal za Rolan Garos, skoncentrisaćemo se na Rafina učešća u Parizu.

Nadal je prvi Rolan Garos osvojio 2005. godine sa 19 godina.

Vezao je 24 pobede na šljaci, a na svoj 19. rođendan pobedio je Rodžera Federera u polufinalu Rolan Garos.

Nedavno je u Barseloni igrao protiv Karlosa Alkarasa Garfije, koji je proglašen za njegovog naslednika, koji je slavio 18. rođendan baš na tom meču i ta situacija podsetila nas je na Nadalov 19. rođendan i meč protiv svog velikog rivala.

U finalu je pobedio Puertu i postao tek drugi igrač u istoriji koji je osvojio Rolan Garos na debiju na tom turniru. Pre njega to je uspeo Mats Vilander.

Tako je sve počelo.

Od tog trenutka, Nadal je samo dva puta izgubio na Rolan Garosu – od Roberta Soderlinga i Novaka Đokovića, za 15 godina igranja u Parizu.

Naredne godine na Rolan Garos ulazi sa četiri vezana osvojena turnira i 24 pobede zaredom 2006. godine na šljaci i obara rekord od 53. uzastopne pobede na šljaci, posle pobede u prvom kolu Rolan Garosa.

Lako osvaja novi Garos pobedom nad Federerom u finalu i odbranio je titulu.

Rodžer Federer je uspeo da u Hamburgu prekine njegov niz od 81. uzastopne pobede na šljaci, što je i dan danas apsolutni rekord po broju uzastopnih pobeda na jednoj podlozi, ali to ga nije sprečilo da uzme treći vezani Rolan Garos.

Federeru se osvetio za taj poraz u Hamburgu u finalu Pariza.

Te 2007. godine videli smo i čuveni meč gde je Nadal igrao na šljaci, a Federer na travi i meč je odigran na Maljorci, Nadalovom rodnom gradu.

2008. godina bila je jedna od najuspešnijih u njegovoj karijeri, pošto je osvojio dva Grend slema, zlatnu medalju na Olimpijskim igrama i postao prvi teniser sveta.

Federera je razbio na šljaci, savladavši ga u tri finala i ponovo na Rolan Garosu, gde uzima četvrtu vezanu titulu.

Postao je tek peti igrač u istoriji tenisa koji je osvojio Grend slem bez izgubljenog seta, pošto je te 2008. godine počistio sve rivale u Parizu.

Prvi poraz na Rolan Garosu stigao je neočekivano od Roberta Soderlinga 2009. godine, koji je kasnije rekao da bi Rodžer Federer trebalo da mu se zahvali za taj meč, pošto da ga nije pobedio, Federer nikada ne bi osvojio Rolan Garos.

"Nije mi se zahvalio, još uvek čekam. Mislim, kada je video da sam doio Rafu, sigurno je da je bio srećan. Ali da li bi ga on pobedio i u finalu, ko zna? Mislim da je to promenilo sve, i da Rodžer nije tada osvojio Rolan Garos, da bi i dalje na njemu igrao", rekao je Soderling.

Od 2010. do 2015. godine usledile su još četiri vezane titule na Rolan Garosu, da bi 2015. godine izgubio od Novaka Đokovića, koji ga je sa 3-0 počistio iz Pariza, ali nije uspeo da osvoji Garos, pošto ga je u finalu savladao Vavrinka.

To je bila najlošija sezona Rafaela Nadala u njegovoj karijeri.

Naredne godine nije učestvovao zbog povrede zgloba, a 2016. je Novak Đoković osvojio Rolan Garos.

Od 2017. do 2020. godine osvaja još četiri Rolan Garosa i dolazi do 20 Grend slem titula, čime se izjednačio sa Rodžerom Federerom na večnoj listi.

Sada će imati priliku da ga prestigne i osami se na vrhu.

Od 27. maja 2021. godine, Rafa ima statuu ispred Rolan Garosa.

Statua visoka tri metra krasiće teniski centar zauvek, a izradio ju je poznati vajar Dies Fernandes.

Kada završi karijeru, jedan od terena će se zvati po njemu.

I to je malo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve