Nova vest
Fudbal

Sreda, 21.12.2022.

15:43

Blater kritikovao Infantina

Bivši predsednik FIFA Sep Blater kritikovao je planove svog naslednika na toj funkciji Đanija Infantina.

Izvor: B92

Autor:B92

Blater kritikovao Infantina
Foto: Profimedia

Reč je o planovima o promeni formata na narednom Svetskom prvenstvu i Svetskom klupskom prvenstvu.

Blater je u objavljenom intervjuu nedeljniku Cajt, rekao da je "ono što se u ovom trenutku dešava, prekomerna komercijalizacija fudbala".

"Postoje pokušaji da se iscedi iz limuna sve više i više, na primer Svetsko prvenstvo sa 48 reprezentacija ili sada Svetsko klupsko prvenstvo koje se mora posmatrati kao direktna konkurencija Ligi šampiona. FIFA ovde zadire u nešto što je se zapravo ne tiče - klupski fudbal", naveo je Blater.

Svetsko prvenstvo održaće se 2026. godine u SAD, Meksiku i Kanadi i biće prvo sa 48 učesnika. Time će se ispuniti Infantinovo predizborno obećanje o većem i inkluzivnijem Svetskom prvenstvu na kome će učestovovati i druge ekipe koje nisu iz Evrope i Južne Amerike.

Na nedavno završenom Mundijalu u Kataru učestvovale su 32 ekipe.

Infantino je prošle nedelje rekao da se planira i promena formata Svetskog klupskog prvenstva, na 32 ekipe od 2025. godine.

Blater se u junu 2015. godine povukao sa funkcije zbog skandala u vezi sa korupcijom u FIFA. On je negirao nepravilnosti, a u ovom intervjuu je to ponovio.

"Nikada nisam uzeo novac koji nisam zaradio, zato ništa nisu mogli da dokažu u svim postupcima koji se vode protiv mene. I tako će ostati", naveo je Blater.

On je dodao da "nema nikakvu vezu sa Infantinom" i da se predsednik FIFA poneo bez poštovanja pošto je od izbora odbijao svaki kontakt.

"On komunicira sa mnom samo preko advokata", rekao je Blater.

Blater je rekao i da je u više navrata "pokušao da kontroliše posao", na primer u pokušaju da ograniči transfere talentovanih južnoameričkih ili afričkih fudbalera u Evropu. Propao je i pokušaj da se uvede ograničenje plata za igrače.

On je rekao da "nismo uspeli da zaštitimo fudbal od ekonomskog i političkog uticaja".

"Zaista sam se uvek trudio da služim fudbalu. Ako sam ga time oštetio, onda mi je žao", naveo je Blater.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve