Nova vest
Fudbal

Petak, 16.12.2022.

18:25

Mihina smrt odjeknula u Kataru: Nisam slučajno sreo Jirgena Klinsmana

Fudbalski svet uzdrman je tragičnom vešću o smrti Siniše Mihajlovića, a budući da je Katar trenutno centar fudbala, naravno da se to osetilo i u Dohi.

Izvor: B92

Autor:B92

Mihina smrt odjeknula u Kataru: Nisam slučajno sreo Jirgena Klinsmana
ELECTRONIC IMAGE) EPA PHOTO/MICHELE LIMINA

Poslednji slobodan dan na Mundijalu rešio sam da provedem u FIFA fan zoni u samom centru grada, gde me je zatekla užasna notifikacija na telefonu. Ona koje sam se pribojavao da će se u nekom momentu dogoditi, ali za koju nikada i nikako ne možeš da budeš spreman.

Posebno ne u festivalskoj atmosferi u epicentru navijačke zabave. Dok je oko mene tutnjao strani rok kao da sam na EXIT-u ili u najmanju ruku beogradskom Beer festu, pogađa me strahota - ode nam Miha.

Lutam velikim prostorom, društvene mreže se usijavaju, nemam više ni stage da ih čitam, a stižem do ulaska u FIFA muzej.

Od Montevidea do Rusije, postavljeni su originalni dresovi, rukavice, kopačke, akreditacije... Sve ono što su nosili učesnici na dosadašnjim Mundijalima.

Čujem nešto glasniji govor kod zida posvećenog SP 1998. gde brazilski novinar pravi prilog o izgubljenom finalu na "Sen Deniju", a između dve osvojene titule 1994. i 2002.

Sa pravom, to su bile godine strašnog tima i dominacije "Selesaa", ali meni se u ovom momentu bude neka druga sećanja.

Baš u Francuskoj te 98' Miha je "bombom" iz slobodnjaka načeo Iran kada niko drugi od naših zvezda to nije umeo i trasirao Jugoslaviji put ka osmini finala. Koju nismo dosegli od tada, čak ni ovde u Kataru.

U pauzi između snimanja Brazilca, "ubacio" sam mu pitanje da li je čuo vest o smrti Siniše, budući da je igrao za Jugoslaviju baš na prvenstvu o kom pravi prilog. Nije ostao ravnodušan. Naprotiv, i on je bio pogođen.

"Čuo sam malopre. Neverovatno... Bio je sjajan igrač, ali ta bolest... Trajalo je već duže vreme, zar ne? Užasno!", rekao je kolega iz Brazila.

Nisam hteo previše da mu smetam, ali sam morao da ga pitam po čemu će najviše pamtiti Mihajlovića.

"Ah, naravno, njegovi slobodni udarci. Bili su razorni!", kratko mi je odgovorio Brazilac i nastavio svojim poslom.

I tu kreće bujica emocija.

Upravo na jedan od tih slobodnjaka evocirao sam uspomenu pre samo nekoliko dana. Mom ocu, inače velikom ljubitelju nemačkog fudbala, poslao sam selfi sa Jirgenom Klinsmanom.

Dobio sam odgovor od ćaleta:

"Pitaj Jirgena da li ga još uvek bole leđa od Mihine levice".

Ko ne zna, upravo na SP 1998. u duelu Jugoslavije i Nemačke Mihajlović je izveo slobodan udarac i u živom zidu razornim udarcem pogodio Klinsmana u rebra. Izbio mu je sav vazduh, patosirao ga i Nemac je iznet sa terena na nosilima.

I tako... Sedim u fan zoni, pišem ovaj tekst, emocije divljaju, dok sabiram "slučajnosti".

Ne, one definitivno ne postoje.

Miho, počivaj u miru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve