Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 14.11.2022.

18:41

Aleksandar Inđić osvojio 6. memorijalni turnir "Moma Vučićević 2022" FOTO

Velemajstor Aleksandar Inđić pobednik je 6. memorijalnog brzopoteznog turnira "Moma Vučićević 2022".

Izvor: B92

Autor:B92

Aleksandar Inđić osvojio 6. memorijalni turnir
Foto: Organizatori turnira Moma Vuèiæeviæ

Memorijalni brzopotezni turnir koji se igra u znak sećanja na Momu Vučićevića, FIDE majstora, pionirskog i omladinskog šampiona Jugoslavije i Srbije, selektor muške šahovske reprezentacije Srbije i pokrovitelja velikog broja šahovskih događaja, opravdao je očekivanja svih učesnika i ljubitelja drevne igre u Srbiji.

Šahovski klub "Beograd" kao organizator i porodica Vučićević kao pokrovitelj turnira, uz sve takmičare i goste, pokazali su kako se neguje i unapređuje najjači turnir u ovom delu Evrope.

Sala hotela "Metropol" u Beogradu, bila je 11. novembra 2022. godine mala da primi sve zainteresovane šahiste. Iako jednodnevni događaj, turnir je zadržao međunarodni karakter jer je među 259 takmičara bilo predstavnika 11 država.

Skoro polovina učesnika su nosioci međunarodnih šahovskih titula, 25 velemajstora, 49 internacionalnih majstora, 49 FIDE majstora itd. Prvih 8 stolova je direktno prenošeno putem interneta tako da je turnir praćen širom sveta.

Čast da povuče prvi potez i simbolično započne šahovske borbe na turniru, pripala je Vuku Romandiću, kumiću Mome Vučićevića.

Igralo se 13 kola po brzopoteznom tempu igre, a sasvim zasluženo i ubedljivo, turnir je osvojio velemajstor Aleksandar Inđić iz Stare Pazove. Prva tabla reprezentacije Srbije i višestruki državni šampion, pobedu na turniru je obezbedio kolo pre kraja, što dodatno govori o njegovoj superiornosti na 6. memorijalnom turniru "Moma Vučićević 2022".

Devet pobeda i 4 remija i veoma jakoj konkurenciji, predstavlja zaista rezultat vredan pomena. Ujedno, Aleksandar Inđić je zaradio i 46 rejting brzopotezna poena.

Na deobi drugog do šestog mesta, sa 10 poena našlo se pet velemajstora, pa su o raspodeli nagrada odlučivali dodatni kriterijumi. Redosled je sledeći: 2. Dušan Popović, 3. Miodrag R. Savić, 4. Miloje Ratković, 5. Aleksandar Predke (Rusija), 6. Ivan Ivanišević.

Među nagrađenima u apsolutnoj kategoriji našli su se još: 7. Miloš Perunović, 8. Marko Nenezić, 9. Velimir Ivić i 10. Nikola Radovanović, sa 9,5 poena.

Organizatori su obezbedili i nagrade u nekoliko kategorija:

Šahistkinje: 1. Adela Velikić (8,5 poena), 2. Radmila Kovačević (8,5 poena), 3. Ljilja Drljević (8 poena),

Veterani: 1. Stefan Đurić (7,5 poena), 2. Karolj Đerfi (7 poena), 3. Dušan Rajković (7 poena),

Omladinci do 20 godina: 1. Bojan Maksimović (9,5 poena), 2. Egor Korelskij iz Rusije (8,5 poena), 3. Vuk Damjanović (8,5 poena),

Kadeti do 14 godina: 1. Marko Milanović (7 poena),

Najuspešniji igrač ŠK "Beograd": 1. Mihailo S. Savić (8 poena).

Najuspešniji omladinac na turniru je bio Velimir Ivić ali on je uspeo da uđe u grupu nagrađenih u apsolutnoj kategoriji pa je prva nagrada igraču do 20 godina pripala Bojanu Maksimoviću. Isto se dogodilo i do 14 godina gde je ubedljivo bio najbolji mladi šahista iz Rusije, Egor Korelskij ali je on uspeo da osvoji bolju nagradu u konkurenciji omladinaca. Egor ima 11 godina i sasvim sigurno predstavlja buduću svetsku šahovsku zvezdu!

Međunarodni brzopotezni turnir "Moma Vučićević" je ustanovljen 2015. godine, postao je tradicionalan i ujedno najjači međunarodni brzopotezni turnir u ovom delu Evrope.

Pobednik prvog memorijalnog turnira je bio velemajstor Miodrga R. Savić iz Zvornika, drugog velemajstor Branko Damljanović, trećeg velemajstor Ivan Ivanišević, četvrtog internacionalni majstor Novak Čabarkapa iz Subotice, petog velemajstor Nikola Sedlak i poslednjeg, šestog, velemajstor Aleksandar Inđić. Zbog pandemija Kovida turnir nije održan 2020. i 2021. godine.

Sve rezultate pogledajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve