Nova vest
Pojedinačni sportovi

Nedelja, 13.03.2022.

13:30

Remi u prvoj partiji finala Gran prija u Beogradu

Dmitrij Andrejkin i Ričard Raport remizirali su u prvoj partiji finala FIDE Gran pri turnira.

Izvor: B92

Autor:B92

Remi u prvoj partiji finala Gran prija u Beogradu
Foto: FIDE Gran pri Beograd

Ruski velemajstor je imao bele figure, njegova želja je očigledno bila da u objektivno remi poziciji, iscrpi Mađara, ali mu to nije pošlo za rukom.

Raport se nije dao zbuniti u igri četiri skakača pa je primirje potpisano u 37. potezu.

Čini se da su oba rivala u finalu odlučila da igraju bez rizika iako se
svi slažu da će Ričard Raport u drugoj partiji sa belim figurama biti odlučniji u nameri da pobedom kruniše sjajne igre u našem glavnom gradu.

Dok su se najbolji na FIDE Grand Prix turniru borili za beogradsku krunu, učesnici velemajstorskog turnira “Beograd 2022” su igrali partije sedmog kola. Interesantno u svih pet partija trijumfovali su igrači sa

belim figurama.

Sjajni Iranac Parham Magsudlu je u veoma zanimljivoj partiji nadigrao Rusa Aleskeja Saranu. Izgledalo je da je crni sagradio otpornu tvrdjavu, ali je Magsudlu sjajnom tehnikom uspeo da potisne crne figure i natera Saranu na predaju.

U srpskim derbijima Inđić je nadigrao Markuša, a Ivić Ivaniševića. Aleksandar Inđić je stekao prostornu prednost u varijanti Francuske odbrane koju je izabrao Robert Markuš. Blokirani centar nije predstavljao problem za bele figure jer su uspele da se preko daminog krila uvuku u crni bedem i neodbranjivo zaprete. U varijanti Sicilijanske odbrane Ivan Ivanišević nije uspeo da odoli mlađem kolegi po tituli Velimiru Iviću koji je bolje računao u komplikovanoj poziciji. Beli je napao na kraljevom krilu, ali je crni žrtvom pešaka uspeo da ubrza svoj napad na daminoj strani. U vrlo atraktivnoj igri, iako je imao šansu, Ivanišević nije uspeo da ugrozi belog kralja što je Ivić iskoristio i prodorom kroz centar natera iskusnijeg od sebe na predaju.

Za Sanana Sjugirova nema nerešivih problema na ovom turniru. Ruski velemajstor se pobedom nad čudom od deteta iz Uzbekistana Nodirbekom Abdusatorovim učvrstio na vrhu tabele. Sjugirov je u trenucima kada je Abdusatorov igrao aktivno uspeo da sačuva materijalnu prednost i na kraju isplete matnu mrežu za crnog kralja.

Konačno David Navara je iskoristio prednost početnog poteza u partiji sa Indijcem Nihalom Sarinom. Duel šahista koji su ubrajani u favorite ovog takmičenja odlučen je u završnici teških figura gde je beli pešak bio blizu promocije što Nihal nije mogao da brani.

Plasman posle 7. kola:

1 Sjugirov Sanan 5,5

2 Magsudlu Parham 4,5

3 Nihal Sarin 4

4 Ivić Velimir 4

5 Abdusatorov Nodirbek 4

6 Inđić Aleksandar 4

7 Sarana Aleksej 3

8 Navara David 3

9 Markuš Robert 2

10 Ivanišević Ivan 1

Parovi osmog kola koje se igra u nedleju od 15:30h

Sarana Aleksej - Ivanišević Ivan

Abdusatorov Nodirbek - Ivić Velimir

Markuš Robert - Sjugirov Sanan

Nihal Sarin - Inđić Aleksandar

Magsudlu Parham - Navara David

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Biciklizam

Verhof "kišni čovek" Obrenovca

Pobednik kružne trke u Obrenovcu, kojom je otvoreno 18. izdanje Međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka", je Stefan Verhov iz holandskog tima Junivers.

Trka Beograd-Banjaluka

19:15

2 d

U fokusu

Vidi sve