Nova vest
Pojedinačni sportovi

Četvrtak, 10.03.2022.

12:15

Raport na korak od polufinala Grand prija

Mađar Ričard Raport stigao je na korak od polufinala drugog FIDE Grand Prix turnira.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Raport na korak od polufinala Grand prija
Foto: FIDE Grand Prix

U prvoj partiji mini meča sa Francuzem Maksimom Vašje Lagravom upisao je pobedu belim figurama, po svemu viđenom, potpuno zasluženo. Raport je iznenadio Vašje Lagrava u 10. potezu, pa je Francuz nakon toga trošio i do 20 minuta da odgovori.

Prelomni trenutak u partiji desio se u 14. potezu kada je Raport došao do jasne prednosti, a već nakon dvadesetog poteza je pozicija bila dobijena.

Aniš Giri i Dmitrij Andrejkin izabrali su Sicilijanku koja je opravdala očekivanja, pa je središnjica bila izuzetno oštra i interesantna za publiku.

Giri je u jednom trenutku došao do velike prednosti, ali je pogrešio u 20. potezu kada je žrtvovao figuru.

Ispostavilo se da je žrtva bila nekorektna, pa je Andrejkin vrlo brzo izjednačio, a onda čak i došao do malo bolje pozicije sa dva topa protiv lovačkog para.

Girijevi lovci i dva pešaka viška držala su celu tablu, pa su se igrači složili za remi.

U četvrtak su na programu partije u kojima će bele figure voditi Maksim Vašje Lagrav i Dmitrij Andrejkin.

Na spratu ispod, odigrano je četvrto kolo velemajstorskog turnira "Beograd 2022".

Nakon četiri odigrane partije, ruski velemajstor Sjugirov Sanan i jedan od najperspektivnijih indijskih igrača Nihal Sarin dele prvo mesto sa po 3 poena.

Nihal je crnim figurama remizirao sa Robertom Markušem. Markuš je u zatvorenoj poziciji uspeo da dođe do male prednosti, ali je bilo teško uočljivo kako se ta prednost može uvećati. Tako su se igrači u 31. potezu složili za remi.

Sjugirov Sanan remizirao je sa Sarana Aleksejem nakon što su iz središnjice brzom promenom figura prešli u završnicu sa istim materijalom.

Delovalo je da Sjugirov ima blagu pozicionu prednost koju nije mogao da iskoristi za rezultat bolji od remija.

Okršaj između naša dva reprezentativca Velimira Ivića i Aleksandra Inđića, takođe je završen remijem, i to nakon ponavljanja poteza.

Jedine dve partije koje su završene pobedama jesu one u kojima su se sastali Nodirbek Abdusatorova i Parham Magsudlua, odnosno Ivan Ivanišević i Davida Navara.

Magsudlu Parham je crnim figurama nadigrao sedamnaestogodišnjeg Kazakhstanca. Abdusatorov je u 17. potezu prevideo pešaka, a Iranac je to iskoristio da osvoji ceo poen, pokazavši savršenu realizaciju.

Ivan Ivanišević imao je nešto pasivniju poziciju protiv Davida Navare, a Navarina poziciona prednost se u središnjici transformisala u materijalnu. Sa kvalitetom više, češki velemajstor je prednost lako realizovao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve