Kuvalja: Sankcije ruskim i beloruskim sportistima nemaju veze sa sportom

Predsednik Balkanske biciklističke unije Vladimir Kuvalja izjavio je da su sakcije ruskim i beloruskim sportistima apsurdne.

Izvor: B92
Podeli
Foto: BCU
Foto: BCU

Kako je dodao, to se odnosi i na suspenziju koju je dobio zbog puštanja ruske himne prošle godine na Svetskom prvenstvu u Istočnom Sarajevu.

"Sve ova nema puno veze sa načelima o sportu na kojima smo odgajani. Ovo što se dešava je politika. Lično sam zagovarao da sport ne treba da bude uz politiku, a ovde imamo situaciju da se sportisti kažnjavaju zbog situacija koje mnogima nisu jasne. Sve je to zakačilo i nas, zasmetalo je svetskim moćnicima puštanje ruske himne na Svetskom prvenstvu prošle godine u Istočnom Sarajevu, kada smo moji saradnici i ja odlučili da istu pustimo u čast takmičarke iz Rusije koja je pobedila u svojoj disciplini. Sada su tu i neki novi razlozi zbog kojih se susrećemo sa problemima i pritiscima da popustimo. Kao što nismo popustili u novembru, decembru, nećemo ni sada, jer smatramo da je ovo što radimo pravi put", izjavio je Kuvalja.

Podrška je stigla iz Rusije, odnosno ambasada te zemlje u BiH i Srbiji, te Ruskog doma. Ono što sledi jeste borba za naša prava pravnim putem, objasnio je Kuvalja, ujedno i predsednik Biciklističkog saveza BiH.

"Već smo Svetskoj biciklističkoj federaciji poslali jedan dopis gđe smo ukazali na niz prekršaja i ja sam siguran da ćemo dobiti taj slučaj, a ići će i tužba prema Sudu za ljudska prava, jer su oni svojim nastupima ugrozili moj i živote mojih saradnika navodeći nesitine. Očigledno da im smeta što je na čelu Balkanske biciklističke unije nezavisna osoba na koju oni ne mogu uticati. Pored podrške Rusije imam podršku i svih Balkanskih zemalja da nastavim svoj put. Do sada nisu dozvolili moju smenu, možda će to nekad morati pod nekim pritiskom, ali za sada se dobro drže"
, ističe Kuvalja.

Prema njegovim rečima Svetska biciklistička federacija diskredituje sve nacije i ljude koji podržavaju ruske sportiste.

"Čekamo njihove odluke, međutim, znate kako, ako imate problem s nekim, onda pokušate ili da ga “preuzmete” ili da u ovom slučaju, napravite svoju federaciju. Tako su te dve solucije u igri. Ili da se preuzme Svetska biciklistička federacija, tj da pravi ljudi dođu na čelo ili da napravimo novu, koja nikome neće uvoditi sankcije. Pregovori su u toku, već sam razgovarao sa ljudima iz Rusije i Kine, a u narednom periodu ću obaviti razgovore sa čelnicima njihovih olimpijskih komiteta. Imamo već sada podršku 40-ak zemalja svijeta. Nikome nećemo dozvoliti da nas ucenjuje i uvodi sankcije", zaključio je Kuvalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.