Ukrajinci blokiraju Ruse na OI – čak i pod neutralnom zastavom

Privremeni ministar sporta Ukrajine Marvij Bidnji suprotstavio se nastupu Rusa i Belorusa na predstojećim Olimpijskim igrama.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, tamošnje vlasti su zabrinute pozivom sportskih federacija da se dozvoli učešće individualnim ruskim i beloruskim sportistima kao neutralnim na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Međunarodne sportske federacije zatražile su u utorak od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da što pre primi ruske i beloruske sportiste pod neutralnom zastavom na Igre u Parizu.

"Kao što je predsednik Volodimir Zelenski ispravno rekao - 'Očigledno je da je svaka neutralna zastava ruskih sportista umrljana krvlju'. Računamo na odgovornu odluku i vođstvo MOK-a koje neće dozvoliti Rusiji da koristi sport u vojne propagandne svhre", rekao je Bidnji za Frans pres.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, napadom Rusije u februaru 2022. godine, MOK odlaže odluku o učešću ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu. Rešenje koje su predložili sportski savezi je da se Rusi prime pod neutralnom zastavom, bez državnih simbola i himne.

"Mi poštujemo princip neutralnosti, ali neutralnost je jedino moguća u miru. Kada je rat i jedan narod uništava drugi, onda neutralnost postaje nedgovornost"
, dodao je privremeni ministar.

Prema porukama iz Kijeva, jedini način da ruski sportisti učestvuju na Igrama je da promene nacionalnost.

"Odbijanje ruskog pasoša danas je jedini mogući način da sportista dokaže da mu je olimpijska izvrsnost na prvom mestu i da ne snosi odgovornost za ubistva Ukrajinaca", naveo je Bidnji.

Prema njegovim rečima, 40 zemalja podržava stav Kijeva, koji želi čisto i jednostavno isključenje Rusa i Belorusa.

Čini se da je Ukrajina povukla pretnju bojkota Igara, pošto je nekolicina Ukrajinaca izrazila želju da se takmiči i pobedi Ruse na sportskim terenima.

Bidnji smatra da bi takva mogućnost mogla teško pasti pojedinim ukrajinskim sportistima.

"Moralno je veoma teško izaći na sportsko borilište sa onima koji žele da te ubiju. Ne figurativno, već zaista da te ubiju. Naši sportisti su konstantno suočeni sa provokacijama Rusa i zbog toga ne mogu biti u normalnom emotivnom stanju. Ne mogu da zamislim šta bih osećao kada bih morao da se takmičim sa Rusima. Veoma teško", rekao je on.

Ocenio je da je verovatno da su ruski sportisti direktno ili indirektno povezani sa vojnicima na ratištu.

"Zamislite da uđete u sportsku arenu i da ispred vas stoji čovek iza koga, nekoliko rukovanja dalje, stoji ruski vojnik koji je streljao decu u Buči. Zamislite to", naveo je i dodao da je ukrajnska sportska zajednica već platila cenu rata.

"Potvrđeno je da je ubijeno 397 sportista i trenera", rekao je on i pomenuo sportiste koji bi otišli na Olimpijske igre - strelca Igora Kigitova i boksera Maksima Galjinčeva.

Govoreći o sportskoj infrastrukturi, Bidnji je rekao da je uništeno više od 500 objekata i da je šteta veća od 300 miliona dolara.

"To se može obnoviti, ali se ljudski životi ne mogu vratiti", naveo je Bidnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.