Nova vest
Olimpizam

Sreda, 28.12.2022.

14:00

"Fontana sportsko leto" – podrška budućim šampionima

Prošlo je tačno sedam godina od poslednjeg izdanja Tradicionalne beogradske manifestacije "Fontana sportsko leto".

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: Privatna arhiva

Manifestacija je dve decenije (od 1995. godine) radila na promociji sporta i zdravih životnih vrednosti kod svih kategorija stanovništva a pre svega kod dece i omladine.

Sačinjavali su je entuzijasti, mladi, veterani, volonteri i zaljubljenici u sport i rekreaciju.

Organizacija je bila pod dirigentskom palicom Kluba malog fudbala "Fontana Beograd" a prepoznata je kao značajna i korisna za društvenu zajednicu od strane Ministarstva omladine i sporta, Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, Gradske opštine Novi Beograd, Fudbalskog saveza Srbije, Fudbalskog saveza Beograda i Saveza za školski sport Srbije.

Manifestacija je 2013. godine nominovana kod UEFA za najbolji projekat bazičnog fudbala u 2012. godini u kategoriji "Najbolji projekat u Srbiji", a Klub malog fudbala "Fontana Beograd" je bio i organizatori prvog zvaničnog Beach Soccer turnira u Srbiji pod pokroviteljstvom FIFA.

Program manifestacije je bio po mnogočemu jedinstven u Srbiji a izdvaja se organizacija "Mini Svetskog Kupa" takmičenja zvaničnih Ambasada predstavnika svojih zemalja. Zemlje učesnici: Slovačka, Japan, Norveška, Švajcarska, Rumunija, Grčka, Češka.

Ambasade su pored takmičarskog dela svake godine učestvovale i u kulturno–umetničkom delu programa sa izložbom slika svojih zemalja kako bi posetiocima približili svoju kulturu i znamenitosti.

Entuzijasti sa Novog Bograda okupljali su ljude željne sporta, rekreacije, zabave ali i edukacija koja su bile zastupljene u Kreativnom kutku leta.

Na poslednjem letu na Fontani samo u fudbalskom delu učestvovalo je preko 1000 igrača, 80 košarkaša srednjoškolaca, 170 odbojkaša i odbojkašica, oko 100 tekvondista i čak 130 dece koja su se nadmetala u šahu, kao i 450 učesnika u ostalim sportovima.

Ono sa čime se manifestacija najviše ponosila jesu njeni Volonteri – deca i omladina kojih je svake godine bilo oko 80 prijavljenih. Mladi su kroz volontiranje i igru sticali radne navike, nova poznanstva, razvijali empatiju ali i ljubav prema društvenom aktivizmu.

Zvanični program je sadržao:

Fudbal 1 – Tradicionalni beogradski turnir u malom fudbalu "Fontana Kup" činile su ga 32 seniorske ekipe podeljene u 8 grupa.

Fudbal 2 – "Fontana kup do 20 godina" turnir u malom fudbalu za kadete.

Fudbal 3 – Memorijalni turnir "Petar Radošević Šraf" za juniore u znak i sećanje na člana upravnog odbora prvog "Fontana Kupa" (Coopa Fontana 1995.)

Fudbal 4 – "Mini Svetski kup" Tradicionalni prijateljski turnir zemalja – zvaničnh Ambasada u Srbiji. Cilj turnira je bio da se na pravi način gostima iz stranih zemalja prikaže iskonska lepota našeg grada i zemlje ali i naš prepoznatljivi sportski duh.

"Košarkaški turnir srednjih škola" okupljao je mlade košarkaše iz svih krajeva grada.

"Fontana ulična odbojka" – festival odbojke za juniorke i juniore.

"Tekvondo Kup" takmičenje mladih tekvondista u saradnji sa TKD "Taurunum" iz Zemuna.

"Šahovski turnir" u saradnji sa Novobeogradskim šahovskim klubom.

Ostali sportovi: atletika, stoni tenis, karate, aikido, street workout, streličarstvo, ketlbel, mačevanje, fitnes...

Mnoštvo humanitarnih akcija – od kojih se izdvaja "Koš za sreću" organizovan u saradnji sa udruženjem mladih "Večernja škola".

Humanitarno sportska manifestacija koja je okupljala poznate ličnosti javne scene i sportiste koji su se u košarkaškom meču borili za bolje sutra najugroženijih u našoj zemlji.

Tradicionalno dobrovoljno davanje krvi u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije i Crvenim krstom Novog Beograda.

Akcija čišćenja mesne zajednice u organizaciji sa Gradskom opštinom Novi Beograd.

Kreativni kutak za najmlađe – radionice i edukativni program. Kulturno – umetnički program.

Danas pak, posle toliko godina pauze iz Organizacije nam kažu:

"U toku je izrada plana na uređenju sportskih terena u novobeogradskom bloku 1. kod Fontane a pod pokroviteljstvom Grada Beograda. Očekujemo da radovi počnu uskoro.

Za sada dok se ne steknu uslovi za održavanje manifestacije, hoćemo da aktiviramo mlade da nastave ovu lepu priču.

Potrebno je da mladi vide da "nisu sami" tj. da mogu da kao mi nekada računaju na pomoć i podršku pre svega Institucija ali i kompanija bez kojih nebi bilo moguće organizovati ovakav događaj.

Pokrenuli smo kampanju pod sloganom 'Podrška budućim šampionima' koja za cilj ima da da vetar u leđa mlađim generacijama da se bave društvenim aktivizmom i da svoju energiju usmere ka pozitivnim stvarima.

Verujemo u uspeh jer ipak su deca ono najvrednije što imamo
", istakao je Filip Janoši, direktor popularne manifestacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve