Nova vest
Olimpizam

Utorak, 27.12.2022.

18:00

Potpisan "Zvezdin Kodeks"

Predstavnici svih klubova Sportskog društva "Crvena zvezda" potpisali su "Zvezdin Kodeks" u Medija centru na stadionu "Rajko Mitić".

Izvor: B92

Autor:B92

Potpisan
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U saopštenju se navodi da je "Zvezdin Kodeks" dokument etičkih normi, ponašanja, standarda organizacije i komunikacije članova - klubova SD Crvena zvezda, rukovodstva, organa i tela klubova sa nazivom Crvena zvezda i ostalih sportskih radnika unutar sportsko-poslovnog sistema ovog Društva.

"Zadovoljstvo mi je što smo se danas okupili ovde da postavimo čvrste temelje daljem rastu i razvoju naše Zvezdine porodice. Osnov svake snažne porodice su kodeksi koje svaki član u svakoj situaciji mora da poštuje. Što kodeksi imaju veću moralnu vrednost ta je porodica snažnija i uspešnija. A mi smo jedna ogromna porodica sa 1.000 sportista, od najmlađih do veterana koji u svakom momentu, na svakom borilištu moraju da vode računa koji grb i ime nose. Zato smo odlučili da te vrednost pretočimo u pisani dokument koji ćemo danas svi javno potpisati i na taj način se obavezati da ćemo ih primenjivati i u praksi, kao i da ćemo biti spremni da se borimo za te vrednosti", rekao je, između ostalog, predsednik Upravnog odbora SD Crvena zvezda Zvezdan Terzić, preneo je zvanični sajt SD Crvena zvezda.

Generalni sekretar SD Crvena zvezda Zoran Avramović obrazložio je ideju za stvaranje "Zvezdinog Kodeksa".

"Već 78 godinu SD Crvena zvezda na jedan dobar, miran, kontinuiran i stabilan način razvija ime koje je poznato i prepoznatljivo širom sveta. Danas se to u modernom svetu zove brend i kažu da je brend Crvene zvezde jedan od najvećih na našim prostorima, pa i mnogo šire. To je kodeks koji će na jednoj strani davati prava i obaveze, kao i odgovornost šta znači nositi ovako cenjeno ime, na koji način ćemo ga čuvati paziti, kako ćemo ga razvijati i kako će Crvena zvezda iz dana u dan, nadamo se, biti sve bolja i veća. Crvena zvezda nije samo Fudbalski klub, nije samo Košarkaški klub, nije samo jedan od osam osnivačkih sekcija, Crvena zvezda je 34 kluba u njenoj porodici, a nadamo se da će od današnjeg dana drugačije gledati na sebe i svoju ulogu u društvu i svoju ulogu u porodici Crvene zvezde", naveo je Avramović.

On je najavio da će SD Crvena zvezda formirati etički komitet za implementaciju "Zvezdinog Kodeksa".

"Predložio bih da u njemu budu Mihajlo Srdić, predsednik Nadzornog odbora SD Crvena zvezda, Stefan Mrlješ, direktor marketinga FK Crvena zvezda, Janko Stanković, direktor marketinga KK Crvena zvezda, Vladan Kovačević, predsednik Veslačkog kluba Crvena zvezda i ja. Mislim da je implementacija Kodeksa jako važna", istakao je Avramović.

Predsednik Nadzornog odbora SD Crvena zvezda Mihajlo Srdić objasnio je koliko je bitan "Zvezdin Kodeks" za ovo sportsko društvo.

"Nekada davno jedan francuski akademik Bifon je rekao da je čovek stil. Mi želimo da zaštitimo Zvezdin stil, kao osobenu i neponovljivu sportsku i nacionalnu vrednost. Mi želimo da zaštitimo sva ona nematerijalna dobra koja nas čine Crvenom zvezdom, sav naš identitet, naš grb, našu himnu i ono što nas predstavlja i čini najvažnijom sportskom porodicom u državi. Sam Kodeks u pravnom smislu predstavlja jedan akt, takozvanog mekog prava koji uglavnom poseduju visoko regulisane organizacije koje prepoznaju da žele da svojim pravnim aktima doprinesu visokom stepenu odgovornosti, zajedništva, solidarnosti prema organizaciji kojoj pripadaju", rekao je Srdić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve