Nova vest
Olimpizam

Utorak, 14.06.2022.

08:45

Siniša Mali otkrio: Koliko su Zvezda i Partizan dobili, a koliko duguju državi?

Ministar finansija Siniša Mali u jutarnjem programu TV Pink otvoreno je izneo detalje poslovanja fudbalskih i košarkaških sekcija Crvene zvezde i Partizana.

Izvor: B92

Autor:B92

Siniša Mali otkrio: Koliko su Zvezda i Partizan dobili, a koliko duguju državi?
Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs

Istaknuto je da "večiti" rivali duguju ogromne cifre na ime poreza, zbog čega trpi budžet Republike Srbije.

"Uradili smo u prethodnih dana detaljnu analizu. Radi se o nagomilanim problemima koji traju decenijama. Problem je navika da državi ne ispunjavate obaveze, a sa druge strane, imate potrebu da od države tražite i onda kritikjujete. Porez je sveto pismo. Možda većina nas, pet ili šest miliona nije razumelo koliko to znači, ali vidite koliko smo od toga izgradili, vrtiće, bolnice, sve to od poreza. Zato mi je veoma važno da svaki građanin uzme taj fiskalni račun", počeo je ministar Mali, pa nastavio:

"Ovde se radi o nasleđenom problemu o kojem se radi decenijama. Nije problem duga nego navike. Navike da možete da dugujete državi i da kad imate problem da država mora odmah da pomogne. Posledjnih dana smo napravili detaljnu analizu, koliko su državna preduzeća i uprave pomogli Zvezdi i Partizanu. Stalno je to tema koliko smo pomogli, a koliko nismo. Sada ću vam izneti detaljne brojke.

Da krenemo od košarke, imam preciznu analizu. KKCZ u poslednjih deset godina od državnih institucija je dobio 26.000.000 evra. KKP je dobio 24.400.000, što od države, a tu je i sponzorski ugovor sa NIS-om.

To je izbalansirana pomoć i jednom i drugom klubu. Pogledajte zato dugovanja za poreze. KKCZ duguje 90.660.000 miliona dinara, a Partizan čak 640.000.000 dinara. Ogroman dug i pogledajte kakva je to navika. Kada se ne pomogne, odmah je problem i vređa se država. Svi smo šokirani, zato je predsednik želeo da pričamo o tome", pričao je Mali.

"Dakle, KKCZ i KKP 7.000.000 evra. Za te pare možete tri nova vrtića, ne znam koliko novih autobusa, školskih policajaca da obezbedite. Da uložimo u parkove, nove domove zdravlja, bolnice. To su ogromne cifre. Tražim podršku građana da razumeju da svaki dinar neplaćenog poreza ide na štetu države. Taj neko ko nije izdao račun kupiće sebi novu vikendicu i nova kola, a nama to znači manje izgrađenih vrtića, kilometara puta".

Mali je otkrio i iznose koje su fudbalski klubovi dobili od države, u kojoj je razlika u korist Zvezde drastična, ali i da Partizan duguje mnogo više za porez.

Zvezda je od države dobila 17,6 miliona evra, a računajući i sponzorski ugovor sa ruskim Gaspromom, u kojem je posredovala država, to je ukupno 63,4 miliona evra.

S druge strane, Partizan je od države dobio 14 miliona evra, dok nema sponzora na nivou ruske naftne kompanije.

"Pričao sam sa predsednikom Vučićem da država mora da pomogne da nađemo jakog stranog sponzora za Partizan da ga podrži u narednih desetak godina", rekao je Mali.

Međutim, Partizan duguje znatno više novca na ime poreza, čak 1,299 milijardi dinara, dok Zvezda duguje državi 859,7 miliona dinara.

Šta je sada plan?

"Prevashodno se nadam da će građani videti na osnovu ovih cifara videti koliko država stoji iza ovih klubova i Zvezde i Partizana. Jer svaki put kada je neki poraz i neki problem, uvek je država kriva i ništa nije uradila. Evo gospodo draga, država je uložila preko 130.000.000 evra, a vi i dalje dugujete za porez ogromne sume novca. To dovoljno govori o njihovom stavu prema svojoj državi. Tu smo da pomognemo, ali moramo da uvedemo više reda u poslovanje sportskih klubova. Rekao sam predsedniku da ćemo nastaviti da ih pomažemo, ali uz veću kontrolu njihovih finansija, kako bismo barem ispoštovali tu obavezu da se porez državi plati i da ti klubovi budu primer. Da se ne vraćamo stalno na to 'dajte novac, morate da nam pomognete', a onda kada državi treba da se plati svoje, od toga nema ništa. Zato stalno ponavljam u gostovanjima da svako uzme svoj fiskalni račun, porez je sveto pismo i nadam se da me građani razumeju zbog toga", zaključio je Siniša Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve