Zrenjanin spreman za 6.000 mladih sportista

Bliži se 9. Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine, počinje narednog četvrtka, 19. maja u Zrenjaninu i trajaće do nedelje, 22. maja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Grad Zrenjanin
Foto: Grad Zrenjanin

Učestvovaće više od 6.000 sportista, osnovaca i srednjoškolaca, njihovih trenera, službenih lica, volontera i gostiju.

U utorak, na Međunarodni dan fizičke aktivnosti, u Gradskoj kući u Zrenjaninu organizovana je svečanost na kojoj je određen raspored takmičenja i obavljeno žrebanje.

Ovo je, ujedno, i prva zvanična ceremonija u okviru 9. SOŠOV.

Svečanosti je prisustvovalo više istaknutih sportista, učesnika Olimpisjkih igara, kao i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, lokalne samouprave, sportskog i Saveza za školski sport, a sve ih je na početku pozdravio domaćin, gradonačelnik Zrenjanina i potpredsednik Organizacionog odbora 9. SOŠOV Simo Salapura. Istakao je da je težnja svih koji su uključeni u organizaciju SOŠOV da našim školarcima obezbede što bolje uslove za bavljenje sportom.

"Sport i škola su veoma bitni i značajni faktori našeg društvenog razvoja i lokalne samouprave, nama je jako bitno da, kroz ovakve manifestacije i kroz agendu Evropskog grada sporta promovišemo te aktivnosti u što većoj meri. Zahvalio bih se Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu i sekretaru Basti, koji pružaju značajnu podršku gradu Zrenjaninu, kada su u pitanju projekti koji se tiču razvoja sporta, ne samo u organizaciji značajnih sportskih manifestacija, već i kroz unapređenje sportske infrastrukture. Kao jedinica lokalne samouprave, imamo s njima veoma dobru saradnju, kao i sa svim institucijama koje proističu iz sekretarijata, to su i Sportski savez Vojvodine, Pokrajinski zavod za sport i omladinu, Savez za školski sport Vojvodine i verujem da je napravljena dobra sinergija, kada je sport u pitanju",
rekao je Salapura, podsetivši da je Zrenjanin grad sporta, s dugom i bogatom tradicijom, sa 24 olimpijske medalje i da nije slučajno da je naš grad, od devet sportskih školskih olimpijada Vojvodine, domaćin tri puta.

Foto: Grad Zrenjanin
Foto: Grad Zrenjanin

Gradonačelnik Zrenjanina, koji je i sam bivši sportista se nadovezao.

"Posao koji je pred nama nije nimalo lak, ali su pred nama dani radosti, druženja, dani upoznavanja i takmičenja i verujem da će svi učesnici Olimpijade poneti iz našeg grada lepe utiske, svi ćemo se potruditi da to tako i bude, a u organizaciju su uključeni Savez za školski sport grada Zrenjanina, Javna ustanova "Sportski objekti", Sportski savez grada Zrenjanina, gradska organizacija Crvenog krsta, sva naša javna preduzeća, većnici, odbornici Skupštine grada",
zaključio je gradonačelnik Zrenjanina.

Aranka Binder, podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i članica Organizacionog odbora 9. SOŠOV, pozdravila je prisutne u ime Pokrajinske vlade Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Rekla je da je organizacija 9. SOŠOV na primarnom mestu, kada je u pitanju rad tog sekretarijata za 2022. godinu.

Foto: Grad Zrenjanin
Foto: Grad Zrenjanin

"Ubeđeni smo da će, u ta četiri dana, uživati svi naši đaci, učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine, ne samo u takmičenjima, nego i u svim propratnim manifestacijama koje će dešavati u periodu od 19. do 22. maja", kazala je Binder, takodje bivša uspešna sportistkinja.

Žrebanje je vodio generalni sekretar Saveza za školski sport Vojvodine i direktor 9. SOŠOV, Jovan Lekić, a u tome su mu pomogli gradonačelnik Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac, Aranka Binder, nekadašnja uspešna atletičarka Vukosava Dačić Atanacković, osvajači olimpijskih medalja iz našeg grada, proslavljeni sportisti Momir Rnić i Milorad Stanulov, potom član selekcije Srbije u basketu Dejan Majstorović, odbojkaš David Mehić i drugi.

Zrenjanin će po treći put biti domaćin najveće sportske smotre mladih Vojvodine, a takmičenja će se održati u 15 sportskih disciplina, u kategorijama osnovaca i srednjoškolaca, konkurenciji dečaka i devojčica. Na raspolaganju učesnicima biće sva sportska infrastruktura grada Zrenjanina, a pojedina takmičenja održaće se i u sportskim salama u naseljenim mestima Kleku, Aradcu, Ečki, Mihajlovu i Botošu. Biće organizovano i nekoliko pratećih programa. Svečano otvaranje manifestacije održaće se u sportskoj hali "Kristalnoj dvorani" u Zrenjaninu, u četvrtak, 19. maja, u 12 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.