Nova vest
Košarka

Subota, 03.06.2023.

14:00

Zavirite u taktiku: Jokić i Denver su problem za Majami VIDEO

Košarkaši Denver Nagetsa poveli su u finalnoj seriji protiv Majami Hita.

Izvor: SN

Autor: SN

Zavirite u taktiku: Jokić i Denver su problem za Majami VIDEO
Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Denver Nagetsi su 1976. godine u NBA ligu ušli zajedno sa Indijana Pejsersima, Njujork Netsima i San Antonio Sparsima i do 2023. godine bili jedina ABA franšiza bez velikog finala.

Upravo zbog srpskog centra Nikole Jokića to više nije slučaj i Nagetsi su u svom istorijskom prvom meču finala ostvarili pobedu rezultatom 104:93 nad Majami Hitom.

Sada ćemo se malo detaljnije pozabaviti pobedom Denvera u meču broj jedan velikog finala NBA lige koja je došla možda i lakše nego što smo očekivali, a igrači Hita postavili su i negativan rekord.

Igralo se u Bol Areni u Denveru (Kolorado), a Nagetsi su koristli to što su im igrači fizički veći od igrača Majamija, pa već u prvoj situaciji na priloženom video snimku vidimo da Jokić dobija blok negde oko penala i prolazi na "gornjih" 45 stepeni.

Bem Adebajo odlučuje da Jokića brani tako što će stati ispred njega, pa je i sam Jokić malo drugačije pozicioniran i tu je ključan potez igrača sa loptom, u ovom slučaju Džamala Mareja, koji prepoznaje tu situaciju i Jokića koristi kao igrača u bloku na piku i napada otvoreni reket, a kada je Adebajo na isti način nešto kasnije branio Jokića, srpski centar ga je nadmudrio na drugi način i uvukao ga direktno u pik.

Već se pričalo u medijima o tome koliko je Eron Gordon bio bitan za Nagetse, pa ćete i sami moći da vidite kako je eksploatisao to što je veći i snažniji od Džimija Batlera, a i od ostalih igrača nakon preuzimanja na piku ili čak u nekim drugim situacijama.

Čak i nakon autlet dodavanja kada Jokić prepozna mismeč bilo je bitno da Gordon bude taj koji ostane na poziciji koja mu odgovara protiv nižeg igrača, pa je u jednoj situaciji Jokić prepoznao da će Adebajo pomoći protiv Gordona i uvukao ga u pik na drugoj strani ostavivši krilnog centra u još jednoj laganoj situaciji za lake poene.

Kada god bi Denver trčao kontru, Gordon je uspevao da bude u sjajnoj situaciji i da za svog čuvara ima beka što je situacija koju i želite, a to će kasnije dovesti do toga da niko ne želi da preuzme Erona što je Denveru donelo još dva laka poena na obruču.

Napadali su iz rogova, "cross screen" situacija, ali su i jurili u 4 na 4 igru kada bi Batler ili neko drugi ostao iza što je često ostavljalo jednog od šutera potpuno neometanog.

Slične su situacije bile i u odbrani, kada je Denver koristio to što Majamijev šut baš i nije bio na visokom nivou, pa su pik branili "hedge" ili "drop" opcijama koje su miksovali gotovo savršeno pa u kontakt ulazili sa prednošću većeg čoveka i sužavanjem prostora dodatno dobijali ono što žele u odbrani.

Igrači Hita nisu bili dovoljno agresivni i fokusirani, a i Erik Spolstra će prepoznati šta treba da uradi da se ekipa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve