Nova vest
Košarka

Četvrtak, 02.02.2023.

17:30

"Lebron nije GOAT – igra samo zbog rekorda"

Pet Rajli, nekadašnji NBA igrač, trener i sada funkcioner Majami Hita rekao je da je Karim Abdul Džabar najveći igrač u istoriji košarke.

Izvor: SN

Autor: SN

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Pet Rajli je trenutno angažovan na mestu predsednika Majami Hita i za ESPN je dao opširni intervju o trenutnom stanju u NBA ligi, prevashodno GOAT trci.

Pet Rajli je bio igrač od 1967. do 1976. godine i nosio dres San Dijego Roketsa, Los Anđeles Lejkersa i Finiks Sansa da bi trenersku karijeru počeo u Lejkersima kao asistent.

Nakon uspešne sezone sa Polom Vesthedom (postao asistent, pomoćnom treneru Džeka Mekinija nakon što je ovaj imao saobraćajnu nesreću) sledeća počinje loše i samo 6 mečeva kasnije Vesthed dobija otkaz i Džeri Vest postavlja Peta Rajlija na to mesto i ostalo je istorija.

Četiri šampionske titule i "Šoutajm Lejkers" franšiza koja je postala omiljena svuda u svetu, a predvodili su je Medžik Džonson i Karim Abdul Džabar, koji od 1989. godine drži rekord po broju poena – 38.387, što će Lebron Džejms uskoro oboriti.

Ipak, za Peta Rajlija se ništa nije promenilo.

"Uvek sam govorio da je Karim Abdul Džabar najbolji košarkaš ikada (GOAT), zbog svoje dugovečnosti. Karim je bio unikat, na najvišem nivou je igrao 80 utakmica godišnje i konstantno su slali po dvojicu, nekada i trojicu igrača na njega da ga zaustave da ne postigne koš. Mentalno je bio toliko jak da je sa razvijanjem tela izgledalo kao da će igrati zauvek"
, rekao je Pet Rajli.

Često su povlačili baš tu paralelu između njih dvojice, da Lebron poput Karima dugo traje i da izuzetno vodi računa o svom telu pa samim tim u 38. godini igra na vrhunskom nivou.

"Šampionske titule se ne osvajaju bez vrhunskih igrača, sa onima koji imaju najjače oružje u istoriji košarke. Karimov horog (skyhook nadimak) je bio nezaustavljiv. U poslednjim minutima utakmice, lopta ide njemu, on je bio naš čovek i uvek će biti naš čovek", smatra Rajli.

Pet Rajli nije radio samo sa Karimom, on je bio taj koji je Lebrona Džejmsa 2012. godine doveo u Majami i rekao da je BOAT (najbolji svih vremena), a ne GOAT (najveći svih vremena).

"Majkl Džordan mora da bude tu, ali Karim je GOAT jer je zaista mogao da igra identično dobro i u tridesetim i u četrdesetim godinama svog života. Ne zanima me šta će reći medijima, ali rekao bih da su rekordi jedini razlog zbog kog Lebron i dalje igra. Rušenje Karimovog rekorda će za njega biti velika stvar, kada se dogodi. On želi titule, to ga 'vozi', a verujem da i dalje gaji nadu da će imati šansu za titulu kada se Entoni Dejvis oporavi od povrede",
kaže iskusni stručnjak.

Rajli još malo nahvalio Lebrona:

"On igra od 2003. godine i takmiči se dugo u ovoj eri što pokazuje koliko je veliki igrač. Teško je govoriti kakvi su igrali bili sedamdesetih i osamdesetih godina i kakvi su danas, jer je tada bilo časno igrati svaki meč i mentalitet je bio drugačiji. Danas se svi odmaraju, paze da se ne povrede i ne umore, oprezniji su i to je dobra stvar, ali je sve drugačije"
, rekao je 77-godišnji Rajli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve