Nova vest
Košarka

Četvrtak, 09.06.2022.

13:00

"Vrelo" leto, milioni i superzvezde – gde će Kajri, Harden, Ejton?

Svakog leta se ekipe bore da pojačaju ekipu najboljim igračima, a ove godine na spisku ima nekoliko zaista velikih zvezda...

Izvor: SN

Autor: SN

Foto: Profimedia

Da li ste spremni za još jedno vrelo leto koje će činiti transferi NBA košarkaša?

Naravno, svi smo svesni da NBA finale i dalje traje i da je tek 2-1 u seriji između Bostona i Golden Stejta, ali se ostalih 28 timova uveliko sprema za leto.

Kao što verovatno znate, zabranjeno je praviti bilo kakve dogovore do 30. juna 2022. godine, a tada će igrači ponovo moći da potpisuju ugovore i grade tim odnosno jačaju neki drugi.

Generalni menadžer, predsednici košarkaških operacija i ostalo osoblje vredno radi na tome koji dostupni igrač je najbolji za njihov tim, pa samim tim Athletic donosi i ovu listu najpoželjnijih igrača i njihovih potencijalnih destinacija.

Najbolji igrači i maksimalni ugovori – creme de la creme

U ovom delu teksta nalaze se oni najbolji dostupni, superzvezde koje traže svoj dom u narednom periodu, a krećemo od Njujorka, tačnije Bruklina.

1. Kajri Irving, Bruklin – Irving može da postane slobodan agent i da se odrekne dela novca (36,9 miliona dolara), a može i da ostane u Bruklinu gde bi naredne sezone zarađivao 42,7 miliona. On ima 30 godina i naredne sezone puni 31 godinu, pa samim tim ne deluje profitabilno dati mu petogodišnji ugovor. Ipak, platiti Kajrija Irvinga u ovom momentu ne deluje loše, imao je 27 poena u proseku na TS% 59 odsto. Netsi svakako razmišljaju da nastave bez njega, a kako se i ranije pisalo postoji šansa da pored Irvinga u tom slučaju ostanu i bez Kevina Durenta.

2. Džejms Harden, Filadelfija – Harden ima opciju da ostane u Filadelfiji naredne sezone i da zaradi 47,4 miliona dolara, ali može i da ode na agenciju gde bi tražio maksimalni ugovor vredan 46.5 miliona dolara u toj godini. Harden puni 33 godine u avgustu, nema idealnu sezonu iza sebe, a osim toga ima i loš period u Hjustonu i sve više problema sa povredama. Kao i Irving, važi za superzvezdu u NBA ligi, ali deluje rizično platiti mu veće količine novca s obzirom na širu sliku koja se prikazuje.

3. Bredli Bil, Vašington – Bil je možda imao malo manju vrednost na tržištu nego Harden i Irving, a čekamo njegovu odluku da li će otići iz Vašingtona i tražiti maksimalni ugovor ili će ga potpisati sa njima pa gledati gde može da bude trejdovan. Bilo kako bilo, postoji realna šansa da zaradi 42,7 miliona dolara za godinu dana i da dobije 242 miliona supermaks ugovora za pet godina saradnje. Bil nije zadovoljan u Vizardsima, bilo je dosta propusta u smislu organizacije, a setimo se samo kako su rešili situaciju oko Džona Vola. Ukoliko Bil ode, može da se nada ugovoru od 179 miliona dolara na četiri godine u nekom drugom timu. Razlika je velika, ali finansije nisu glavna stavka.

4. Zek Lavin, Čikago – Lavin je ove godine po prvi put u karijeri bio deo tima koji igra plej-of, a sezonu je završio na jednoj nozi pošto je imao problema sa kolenom koje je i operisao u maju. Isto ono koje je povredio 2017. godine. Lavina bi u Bulsima čekao ugovor na pet godina vredan 212 miliona dolara, a od naredne sezone bi imao 36.6 miliona. Deluje pristojno pošto ima 27 godina, ali dosta ima upitnika s obzirom na probleme sa povredama i manjka iskustva u doigravanjima. Bulsi bi mogli da ga izgube u slučaju ponude San Antonio Sparsa ili Detroit Pistonsa za koje se veruje da su ozbiljno zainteresovani da mu ponude maksimalni ugovor na 4 godine vredan 164 miliona dolara.

Ne baš maksimalni ugovor...

Ovo je deo gde je jako važno doneti pravu odluku, ovde zapravo počinje agencija za slobodne agente i verujte na reč, dobar deo ovih igrača može da preokrene čitavu situaciju u jednoj franšizi.

5. Diandre Ejton, Finiks – Svi smo bili iznenađeni odlukom Finiks Sansa da ne ponude Ejtonu maksimalni ugovor, iako su ga birali kao prvog pika na draftu 2018. godine i propustili Trea Janga i Luku Dončića. Ukoliko mu daju maksimalni ugovor pa ga trejduju dalje, izbeći će porez na luksuz u naredne tri sezone i to je jedini način da Ejton dobije maksimalni ugovor od Finiksa. On ga svakako želi i tražiće ekipu koja može da mu ga ponudi, a piše se da bi Dalas Maveriksi uz Detroit Pistonse bili prvi u redu za njegov potpis na maksimalnom ugovoru ukoliko bude tražio tim na letnjoj pijaci. Ejton je jedan od retkih centara koji može da izađe na kraj sa Nikolom Jokićem i dvostruki MVP za njega ima veliko poštovanje, što nikada nije ni krio.

6. Majls Bridžis, Šarlot – Nekadašnji student Kentakija je RFA iliti ograničeni slobodni agent, a visina njegovog ugovora jeste prilično velika i jako blizu maksimalnog pa se možda desi da ga i dobije. Ponovo se spominju Detroit i San Antonio kao potencijalne destinacije ukoliko odluči da napusti šarlot jer je zaista realno da dobije 25 miliona godišnje na četvorogodišnjem ili petogodišnjem ugovoru bilo u Hornetsima bilo u nekoj drugoj franšizi. Nakon poslednje dve sezone u kojima je pokazao da može da igra na visokom nivou ništa ne treba da nas začudi.

7. Džejlen Branson, Dalas – Branson je prosto eksplodirao ove sezone i trenutno u Maveriksima postoje samo dve opcije. Prva je da ga puste, a druga je da ga izgube zbog visoke ponude drugog tima. Branson i njegov agent traže 100 miliona dolara za naredne 4 godine ugovora što dodatno otežava "sign and trade" scenario.Pisalo se da su Njujork Niksi među zainteresovanim timovima, ali su i oni odlučili da budu malo oprezni

Čudni ugovori i malo kockanja

Ovde je već kvalitet malo razvodnjen, ali daleko od toga da igrači u ovom delu ne valjaju, a videćete i sami da su imena koja ne privlače previše pažnje, ali su svakako veoma interesantni.

8. Kris Bušer, Toronto – Jedan od mnogobrojnih igrača Toronta koji se nije isticao posebno, a činio je jako važan deo mašinerije iz Kanade. Teško ga je definisati kao igrača i to je jedan od glavnih njegovih problema za ovu letnju pijacu. Malo je manji od očekivanog za svoju poziciju, ali opet sjajan defanzivac i zaštitnik obruča. Ume da prepozna situacije na terenu, sjajno čita spejsing i može da pogodi šut spolja, ali nije neka prevelika opasnost. Ima 29 godina i nekoliko solidnih sezona iza sebe, pa možda neće biti nosilac ekipe, ali i te kako ima potencijal da bude bitan deo tima koji napada titulu.

9. Brus Braun, Bruklin – Brus Braun je odličan defanzivac koji prema nekim procenama može da očekuje 19 miliona godišnje, što bi u njegovoj karijeri bio veliki skok jer trenutno u Netsima zarađuje 4,7 miliona dolara godišnje i ukoliko bi potpisao novi ugovor sa njima imao otprilike takvu platu pošto tim nije u mogućnosti da mu ponudi veću. Na šutu bi defintiivno morao da poradi kako bi bio opasniji po protivničke odbrane, jer bi u kombinaciji sa odbrambenim sposobnostima svima bio interesantan.

10. Kajl Anderson, Memfis – Popularni Slou Mo Anderson je bitan šraf Grizlisa, ekipe koja je regularni deo sezone završila na drugom mestu. Priča se da Anderson dobija četvorogodišnji ugovor od Memfisa jer je prema prošlom na 4 godine imao 37 miliona dolara i on sada ističe. Poput Brusa Brauna, ne odgovara svima i to bi mogao da otera neke ekipe, ali i da privuče određene. Procenjuje se zarada od oko 18 miliona dolara godišnje i da bude dodatak ekipi koja traži nešto više. Može da pomaže plejmejkerima, može da šutira, a može i da igra odbranu. Od svega po malo...

Od ostalih igrača, Athletic je naveo da su interesantni centri poput Mičela Robinsona iz Njujork Niksa ili Jusufa Nurkića iz Portland Trejlblejzersa, kao i krilo Oto Porter Džunior iz Golden Stejta, Malik Monk iz Lejkersa, Bobi Portis iz Milvoki Baksa, Donte Divićenco iz Sakramento Kingsa i na dalje redom:

Montrez Herel, Delon Rajt, Tajus Džons, Nikolas Batum, Kevon Luni, Kodi Martin, Enferni Sajmons, Pet Konaton i Kolin Sekston.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve