LN(ž), četvrtfinale: SAD – Srbija 2:3FIVB

Odbojkašice Srbije plasirale su se u polufinale završnog turnira Lige nacija koje se održava u Ankari.

Dobrodošli
Zajedno ćemo pratiti duel srpskih i američkih odbojkašica u borbi za polufinale Lige nacija koja se održava u Turskoj.

Početak meča je zakazan za 17 časova i 30 minuta.
Kraj!
Srbije je u polufinalu završnog turnira Lige nacija!
Meč lopta za Srbiju!
Neverovatno šta je Sara Lozo izvukla za prvu meč loptu za prolaz u finale.
Mora Santareli da napravi predah – 11:13
Nisu uspele da kapitalizuju na pet poena prednosti. Štaviše, Amerikanke su nanizale tri poena pre nego što je Santareli pozvao tajm-aut.

Foto: FIVB
Najveća prednost Srbije – 8:13
Nije prošla Druvs, nije prošla Bjelica, usledila je akcija Amerike iz koje nisu uspele da napadnu, a onda Bjelica ne propušta drugu priliku. Razbija postavljeni blok i lopta pada pre nego što je iko uspeo da je pokupi.
Sreća na strani Srbije – 7:11
Činilo se da je Lozo ispucala loptu u aut što bi dovelo Amerikanke na 8:10. Ipak, Santareli je zatražio video proveru koja je pokazala da je lopta pipala blok. Veoma bitan poen.
Male turbulencije kod Srbije – 6:8
Promašuje smeč Jovana Stevanović iz "Koreje" što je dovelo Amerikanke na dva poena zaostatka. Santareli menja dijagonalu.
Prekinuta serija – 3:6
Pet poena je nanizala Lozo pre nego što je pogrešila iz servisa.
Serija Srbije – 2:5
Povele su Amerikanke sa 2:0 u odlučujućem setu, ali je onda na servis stupila Sara Lozo. Već četiri poena je nerešiva enigma za odbranu protivnica, a sve je lakše nakon odličnog servisa.

Foto: FIVB
Počeo je odlučujući set – 1:0
Nije prošlo "kuvanje" Robinsonove, ali je bilo dovoljno da Srbiju stavi u poziciju iz koje ne može da napadne. To je iskoristila Druvs koja poentira iz naredne akcije.
Amerikanke uzimaju i četvrti set – 25:20
Pobednika ćemo dobiti u petom setu.
Pet set lopti za Ameriku – 24:19
As – 20:17
Ušla je Katarina Lazović u igru zbog servisa i to je odradila na pravi način. Popustio je prijem Kelsi Robinson.
Kako stvari stoje, idemo u peti set – 19:15
Prešle su Amerikanke u vođstvo pre tehničkog tajm-auta, nakon čega je nekoliko loših prijema naše reprezentacije kumovalo dupliranju te prednosti. Ponvalja se scenario iz trećeg seta kada su se Amerikanke odlepile i bez većih problema privele set kraju.
SAD preokrenule – 12:10
Vodila je Srbija 8:9 i umesto da bude 8:10 utvrđeno je, nakon video provere da je lopta kačila naš blok. Ne samo da to, već je i sporna bila odluka za 11:10 kada je argentinski arbitar dosudio dvostruki kontakt nakon pritiska američkog selektora.

Foto: FIVB
Izašli smo iz egala – 7:9
Dugo se u možda i odlučujućem setu igralo poen za poen, ali je tu seriju prekinula Frenti koja loptu šalje u aut za dva poena prednosti Srbije.
Srbija bolje ušla u četvrti set – 0:2
Ne samo da imaju prednost od početka, već su Amerikanke potrošile i čelendž nakon što još jednom nisu bile u pravu.
Treći set pripao Amerikankama – 25:20
Probudile su se naše odbojkašice na kraju i posustale na tek četvrtoj set lopti za protivnice. Da su tako igrale ceo set, sada bi meč možda i bio gotov.
Sedam set lopti za SAD – 24:17
Neprepoznatljivaj je Srbija u trećem setu i to će morati da se promeni u narednom ukoliko žele do polufinala.

Malo osveženja je donela Brankica Mihajlović, ali to je i jedino pozitivno iz ovog seta.

Foto: FIVB

Foto: FIVB
Moraju se koristiti greške –14:11
Nesigurnse su Amerikanke. Uprkos vođstvu u trećem setu svesne su da zaostaju već dva, te je i ruka stegnuta. Grešile su Ogbogu i Robinson, ali kada na tome treba da izgradimo blok ne postoji i protivnice lako poentiraju i vraćaju prednost.
Moraju na predah – 11:7
Stabilizovala se Srbija, čak prešla i u vođstvo. Međutim, usledila je serija SAD od čak pet poena. Možda je i kasno Santareli pozvao ovaj tajm-aut.
Prekid američke serije – 4:3
Ne sme im se dozvoliti da stignu do velike prednosti odmah na startu. Srbija je bolje otvorila sa dva poena Bjelice, ali su potom usledila četiri u nizu protivnica. Srećom, Franti šalje loptu daleko u aut i časti našu reprezentaciju.
Počni kao što misliš da nastaviš – 0:1
Nema rešenja za Anu Bjelicu u ovim situacijama. Bežala joj je lopta, ali se iskusna odbojkašica fenomenalno snalazi u tim situacijama i "kuvanjem" prebacuje protivnice za prve poene na startu trećeg seta.
Danijele Santareli, selektor Srbije, o tome šta im treba da slave:
"Treba nam još jedan set."
Karč Kiralji, selektor SAD, pred treći set:
"Srbija igra sjajno. Moramo da donesemo više energije i stavimo pritisak na njih,"
Srbija uzima i drugi set – 23:25
Greše Amerikanke na servisu i poklanjaju našoj selekciji ogromnu prednost.

Džordan Tompson je ponovo predvodila SAD sa šest poena, dok se kod nas istakla kapiten ekipe Ana Bjelica koja je isto toliko puta poentirala.
Blok!
Srbija će imati dve set lopte – 22:24.

Napokon i video provera da ode u našu korist. Dosuđen je aut nakon smeča Ane Bjelice, ali je nakon čelendža utvrđeno da je pipao blok.
Nije pomogao tajm-aut Santarelija – 22:23
Čuvao je italijanski stručnjak taj tajm-aut za kraj i iskoristio ga kada je osetio da su Amerikanke u novom naletu. Ipak, nije urodio plodom i sada je razlika samo jedan poen.

Foto: FIVB
Srbija blizu drugog seta – 18:22
Odbijen je nalet protivnica i nanizana su dva poena. Najpre je upasivljen napad Franti što je pružilo šansu Bjelici da vrati tri poena prednosti Srbiji, a onda je Drča donela i čitavih četiri. Blizu smo osvajanju drugog seta.
"Kuva" Lozo – 18:20
Važan poen za Srbiju nakon mini serije Amerikanki od dva poena u nizu. Na servisu je Bojana Milenković. Dobar servis sada mnogo vredi.

Foto: FIVB
Drča!
Sjajna Bojana Drča. Kratak servis na primača poremetio je Amerikanke koje su se uprkos tome dovele u poziciju za napad gde ih je spreman čekala Bojana Drča za tri poena prednosti Srbije, najveća u ovom setu – 16:19.

Foto: FIVB

Sreća za Srbiju – 13:15
Pipala je lopta u bloku Anu Bjelicu, ali po prvi put na meču Amerikanke ne pozivaju čelendž na jednu ovako sumnjivu situaciju. Dva velika poena prednosti.

Foto: FIVB
Srbija preokreće – 11:12
Imale su Amerikanke dva poena prednosti kada je Santareli pozvao tajm-aut. Više nego pametna odluka za posledicu je imala izjednačenje, a potom i vođstvo za našu selekciju pred tehnički tajm-aut.
SAD prešla u vođstvo – 10:9
Idu na vodenicu Amerikanki video provere. Gotovo sve su bile u njihovu korist, dok je Srbija propustila da pozove čelendž na par lopti koje su očigledno pale u protivničku polovinu.

Umesto 8:10, bilo je 9:9, a nakon asa protivnica i vođstvo za njih.
Napokon odvajanje – 7:9
Stiče Srbija dva poena prednosti po prvi put od početka seta. Igralo se dugo poen za poen, ali je potom proradila kombinacija Aleksić-Lozo i to ne po prvi put jedna za drugom u ovom meču.
Jovana Stevanović muči SAD – 3:4
Servis, smeč ili blok. Na Amerikankama je samo da izaberu "otrov" 30-godišnje srednje blokerke.
Počinje drugi set – 0:1
Na servisu su Amerikanke, ali prvi poen pripada Srbiji nakon silovitog smeča i četvrtog poena za Maju Aleksić.
Srbija osvaja prvi set – 27:29
Nakon pola sata igre naše odbojkašice koriste četvrtu set loptu i stižu do prednosti.

Najefikasnija je bila Sara Lozo sa šest poena, dok se kod SAD istakla Kelsi Robinson sa poenom više.
Ne koristimo ni treću, imaćemo četvrtu – 27:28
Na servisu Maja Aleksić.
Srbija ne koristi ni drugu set loptu – 26:26
Nisu ni imale sreće srpske odbojkašice. Lopta je kačila po prstima naš blok i promenila putanju. Posledično je prevarila Bojanu Milenković na prijemu.
Sada set lopta za Srbiju – 24:25
Prvo se Sara Lozo izborila sa dvojnim blokom na set loptu protivnica, a potom i sjajan skraćeni servis Jovane Stevanović.
Dve set lopte za SAD – 24:23
Nakon dve "kuvane" lopte i mnogo nesporazume u srpskoj odbrani.
Srbija bliže prvom setu – 22:23
Brankica jeste pogrešila iz servisa, ali se već u narednom poenu ispravila i donela novo izjednačenje. Proradio je i srpski blok koji vraća Srbiju u prednost i pol poziciju za osvajanje prvog seta.
Može Drča i jednom rukom – 21:21
Sjajno dizanje srpskog tehničara za Jovanu Stevanović koja donosi poravnanje Srbiji. Na servisu je Brankica Mihajlović.
Amerikanke preokrenule – 21:20
Kazna stigne kada ne iskoristite svoje prilike. Ipak, sačekaćemo video proveru da vidimo da li će SAD pripasti ovaj poen zbog toga što je lopta možda pipala blok.
Ne sme se sada grešiti – 19:20
Uveo je Santareli Katarinu Lazović kako bi pojačao servis, ali je ova u pokušaju da odservira kratko ostavila loptu na mreži. Dešava se.

Ipak, dva poena prednosti u ovoj fazi seta su ogromna.
Ide prvi tempo!
Tri poena prednosti za Srbiju (15:18) u smiraj prvog seta. Ne predaju se olimpijske šampionke iz Tokija tako lako, što su pokazale i u ovom poenu. Stigle su praktično izgubljenu loptu i prebacile je preko mreže. Na njihovu nesreću spreman je čekao srpski prijem, a potom je Drča digla loptu Maji Aleksić koja ne greši.
Manjak sreće sa Srbiju – 13:15
Imali smo priliku da se odvojimo na 12:16 nakon smeča Bojane Milenković. Sudija je dodelio poen našim reprezentativkama nakon blok-auta, ali su protivnice pozvale čelendž koji je pokazao da lopta nije pipala blok.
Tehnički tajm-aut – 10:12
A na njega odlazimo sa najvećom prednošću Srbije do sada nakon bloka Bojane Milenković.
Srbija u seriji – 8:9
Četiri poena u nizu za našu selekciju nakon najveće prednosti do sada za SAD. Važno je ne dozvoliti protivnicama da steknu veliku prednost na samom meču, a upravo to ekipa Danijela Santarelija radi.

Servisi idu na Katrin Plamer koju ne krasi i vanserijski prijem.
Najduži poen do sada – 6:4
Ujedno i najveća prednost jedne od dve ekipe. Imala je Srbija svoje prilike, ali je nekoliko pokušaja protivnička odbrana bez problema upasivila.

Bile su strpljive Amerikanke i iz prve prilike organizovale akciju za Tompson koja poentira bez problema.
Dve greške u nizu Tompsonove – 2:3
Dobro je počela korektora američke reprezentacije, ali su ubrzo usledile dve greške kojim je donela prednost Srbiji. Jedan iz smeča kada je posla loptu preko našeg bloka, a potom je iz servisa prebacila ceo teren.
Počinjemo – 1:0
Upasivljen servis Bojane Drče, lako izgrađena akcija za Džordan Tomspon koja nije imala probledma da poentira i otvori ovaj meč.
Da li će Srbija prekinuti negativni niz?
Odbojkašice naše reprezentacije poražene su na poslednjih šest mečeva protiv SAD. Štaviše, ukupno na tim mečevima su uzele samo dva seta.

Poslednji put su slavile u regularnom delu Lige nacija 2018. godine kada je bilo 3:1 za selekciju koju je tada trenirao Zoran Terzić.
Santareli na raspolaganju ima:
Tehničari: Bojana Drča i Sladjana Mirković
Korektor: Ana Bjelica
Libera: Teodora Pušić i Sanja Djurdjević
Blokeri: Jovana Stevanović, Mina Popović, Maja Aleksić i Jovana Kocić
Primači: Brankica Mihajlović, Katarina Lazović, Sara Lozo, Bianka Buša i Bojana Milenković
Muška selekcija nije bila ista sreće
Tim koji trenira Igor Kolaković se sa pobedom protiv Kine u poslednjem kolu (3:1) oprostio od Lige nacija u kojoj je završio na 11. mestu.
Retrospektiva
Seniorke Srbije su u Ligi nacija 2018. zauzele 5. mesto, 2019. su bile 13. i 2021. su zauzele 13. mesto. Srbija je odigrala ukupno 47 utakmica i ostvarila 21 pobedu i 26 poraza. U Ligi nacija za Srbiju su do sada igrale 42 igračice. Samo je Sara Lozo igrala u sva tri izdanja i odigrala 33 utakmice.
Potencijalni rival u narednoj rundi
Ukoliko savladaju SAD, izabranice Danijelea Santarelija će u polufinalu igrati sa boljom reprezentacijom iz duela Brazila i Japana.

Druge četvrtfinalne parove čine Italija i Kina, odnosno Turska i Tajland.

Pobednici ova dva duela igraće u polufinalu u subotu od 17.30 časova. Finale Lige nacija je u nedelju od 17.30.

Liga nacija 2022 (četvrtfinale):
14.00 Brazil – Japan
17.30 SAD – Srbija

Četvrtak:

14.00 Italija – Kina
17.30 Turska – Tajland
  27:29, 23:25, 25:20, 25:20, 13:15
 
  SET POEN
SAD 2  
Srbija 3  

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: