KZN: Piksi pred Švedsku i Norvešku

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izlazi pred medije uoči nastavka Lige nacija.

Dobro došli u LIVE BLOG B92.net
Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izlazi pred medije uoči nastavka Lige nacija.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Završeno je obraćanje selektora Stojkovića.
O Batistuti i njegovom poređenju Piksija sa Maradonom:
Mora da ste ga napili. Ako je to rekao preko dana, onda ništa. Da je rekao uveèe, pa i da posumnjam... On je golgeter koji je plenio u svoje doba i samo njegovo ime govori dosta toga. Meni ostaje samo da se zahvalim na lepim reèima, ali moja igraèka karijera je davno prestala i više se ni ne seæam kako sam igrao. Kad vas ljudi hvale uvek je lepo èuti. Snažne reèi, iako mislim da ja nisam bio u tom rangu, da su to vanserijski igraèi, prihvatam to kao taèno, iako sebe ne smatram za nešto posebno. Trudio sam se da budem primer, da igram za reprezentaciju, dam sve od sebe, a kako æe to neko da ceni to je do njega.
O reklami koja je izašla u javnost pred SP:
Najvažnije je da se ta reklama svidi javnosti i mislim da su reakcije pozitivne. Mislim da deluje dosta emotivno. Mislim da se tu realizovala super ideja. Svi smo uèestvovali u tom projektu, uspeli smo da se organizujemo i mislim da je jedna reklama koja ostavlja jedan vrlo, vrlo snažan utisak.
O Švedskoj i Norveškoj?
Idemo korak po korak. Maksimalan fokus je na utakmici sa Švedskom, gde je imperativ pobeda. Uèiniæemo sve. Da li æe biti lako, neæe. Švedska je vrlo dobra ekipa, verovatno traže revanš zbog utakmice u Stokholmu. Na nama je da pružimo maksimum. Neæe biti lako, a kada ta utakmica proðe æemo razmišljati poslednjoj. Srbiji nikad nije bilo lako i nije ništa dobijala na tacni, uvek smo morali da se muèio i tako æe biti i ovaj put. Idemo meè po meè, a u ovom momentu je Švedska prioritet svih prioriteta. Pokazali smo da smo u igri uprkos porazu u Beogradu iako je bio nezaslužen po meni, ali se desio. Nije nikakva tragedija ako ne budemo prvi, taman posla. Mi æemo uèiniti sve da doðemo do nekog cilja i verujem da možemo, zašto da ne? Bitno je da igraèi veruju u svoj talenat i na njima je da to pokažu to na terenu.
Kratke pripreme pred Mundijal?
Uslovi su isti za sve ekipe. Mi smo odmah posle žreba imaju ideju i realizovali je, a to je da jednu utakmicu odigramo u blizini Dohe. Mi smo i pored dosta ponuda izabrali Bahrein 18. novembra. Mi neæemo imati nijedan trening ovde, igraèi dolaze 14. A letimo vec 15. I druge ekipe imaju te probleme, a mi smo to rešili pre nekoliko meseci. Sve ide po najboljem planu. Nekada je to bilo daleko drugaèije, danas je sve to promenjeno, samim tim što se SP igra u ovom periodu. Ne obraæam previse pažnju na to, a nije ni toliko bitno.
O golmanima:
Ako smo došli do toga da imamo problema sa golmanima onda smo mi genijalci. I oni su dobili šansu kada je ideja bila da svi igraèi dobiju šansu. Srbija nema problem ko æe biti ta prva jedinica. Mislim da smo na toj poziciji dosta dobri i da imamo puno samopouzdanje u naše golmane, a ima vremena da to odredimo i onaj ko bude odreðen æe biti najbolje rešenje.
Dva meča u septembru bolje nego onomad 4 u kratkom periodu:
Junski period je bio problem èetiri utakmice u 12 dana. Ideja je tada bila to da su svi igraèi igrali, mislim da nismo pogrešili. Sada imamo dve utakmice koje su praktièno kraj Lige nacija i tajming za odigravanje je odlièan. Videæemo u kakvom æe stanju igraèi doæi, Maksimoviæ je juèe izašao jer je osetio lakšu povredu, ali ne mislim da je nesto ozbiljno. Najbitnije je da svi doðu živi i zdravi. U planu je da imamo 10 treninga ukljuèujuæi ove 2 utakmice. Jedan dobar program gde æemo raditi na taktièki stvarima. Na fizièkim sigurno neæemo, nisam ja tu da ih pripremam što se kondicije tièe, ja sam tu za neke fine stvari. Radiæemo na tehnièkim stvarima, da Srbija igra dobar i napadaèki fudbal, kao što je igrala do sada.
Zašto nema Mihaila Ristića?
Mi odlièno poznajemo njegove karakteristike kao igraèa i èoveka, ali on je u periodu iza nas odigrao samo jedan minut, juèe je odigrao osam. Ta minutaža i to ne igranje je razlog zato sto ga nema. To nije definitivno, ali u ovom momentu je odluka takva. Pretpostavljam da on to zna i to nije ništa lièno. I opet kažem, nije definitivno. Devet minuta je nedovoljno da budete u timu, a s druge strane imamo dosta igraèa na tim krilnim pozicijama, tako da je odluka vrlo logièna.
Protiv Švedske će na tribinama biti samo deca do 14 godina:
Oèigledno da na ovim prostorima ne može bez problema. Stalno se desi nešto što te malo razoèara, ali moramo da prihvatimo tu kaznu. To ne menja ništa, jeste to poslednja utakmica u Srbiji pred odlazak u Katar, ali mi znamo naše obaveze i pripremamo se za preostale dve utakmice u Ligi nacija da odigramo kako Srbija može. Trudiæemo se da ostvarimo dobar rezultat i oprostimo se od srpske publike na najbolji moguæi naèin.
Selektor je upitan da li prati Brazilce, prvog rivala na SP:
Šta ima da ih pratim... Normalno da pratim, kako igre naših igraca i potencijalnih reprezentativaca, sve te neke statistièke stvari. Erakoviæ je odigrao 1052 minuta u poslednjih mesec dana, Kostiæ i Vlahoviæ 711... Prati se bukvalno sve, naravno da se prate i oni, ali ne individualno jer ja njih sve poznajem, to su vrhunski igraèi na najvišem nivou. Ono što nas interesuje je to kako igraju oni timski. To kako oni igraju individualno u Realu ili PSŽ-u, to svi znamo, nema tu neke velike tajne. Mi radimo i pripremamo se kao tim jer jedino kao tim imamo šanse za uspeh.
Piksi je obilazio igrače širom Evrope:
Vidim da im je bilo drago da me vide. Moji odlasci su bili podreðeni tome da im dam na znaèaju i da poprièamo o nekim obavezama i aktivnostima koje predstoje. Nisam preterano bio negativno ili pozitivno iznenaðen njihovim igrama uživo, to vidim i preko televizije, niti sam došao da ih proveravam. Taj odnos mene kao selektora i njih igraèa je malo i prisniji. Ono što me raduje je da su u tim razgovorima delovali svi zrelo i motivisano, kako sam i oèekivao da bude. Naravno da se razgovaralo o Ligi nacija, ali i onome što predstoji u novembru. Fudbalske teme su bile na stolu.
Problemi sa štoperima?
"Ne brinem se previše jer shvatam fudbal kao život. Ono što je tu i na šta možete da raèunate, to je to. Nema vremena za plakanje i traženje odgovora u sudbini. Pratimo situaciju, igre, ponašanje, ali i kako igraju. Bilo bi pogubno da ja po tom pitanju ne radim ništa. Ovo je situacija, jer se nalazimo na kraju ciklusa Lige navija, da se pruži šansa igraèima koji su trenutno to. Na kraju krajeva, koga nema bez njega se može i mora.
O Lazaru Samardžiću:
Nisam bio u Milanu da bih gledao Kruniæa nego Samardžiæa. Imali smo jedan telefonski razgovor poèetkom septembra gde sam mu objasnio namere i želje, a koliko sam primetio nije bilo dileme da li æe igrati za Nemaèku ili Srbiju. Dogovor je da u sledeæem ciklusu u martu sledeæe godine , ako bude nastavio da igra dobro, da bude na spisku i debituje za Srbiju. To je ono što smo uradili sa naše strane. Na svima njima je da izaberu, ako veæ imaju izbor. Po meni tu nema nikakve dileme, to su igraèi sa srpskim imenima i prezimenima. Ovo je veæ druga sezona da igra za Udinese u jednoj od najjaèih liga. Definitivno igraè koji poseduje potencijal i te kvalitete. Njegova leva noga je izvanredna, pregled igre takoðe. Ono što sam primetio veæ jedan duži period njegove participacije u igri zaslužuje pažnju. Nema tu neke velike filozofije i ne treba praviti od toga neke naslove. Važno je da su zdravi i opredeljeni da igraju za Srbiju. U prošlosti se pokazivalo da smo ostajali bez nekih igraèa... Mislim da smo bili nemarni, da ne pominjem imena. To je sve život, ja ne želim da pravim greške u startu, a da imamo sve na dlanu. Na meni je da uputim poziv, da im pokažem da nam je stalo, a na njima je da odluèe za koga æe. Mislim da tu neæe biti problema. Njegovo godište je takvo da je on tek na poèetku fudbalske karijere.
Na spisku su dva debitanta, Srđan Babić i Stefan Mitrović
Trebalo je trojica da ih bude, ali za sada dvojica... To su igraèi koji poseduju talenat i potencijal. Babiæ je na poziciji koju igra kapiten svog tima i on je bio èlan generacije sa Novog Zelanda, grupa svetskih prvaka. Moja je želja da ga vidim uzivo i kako sve to izgleda na terenu. Njegove konstantne igre u Primeri zaslužuju svaku pažnju. Stefan Mitroviæ je igraè koji predstavlja buduænost srpskog fudbala. On je još mlad, ali njegove karakteristike deluju odlièno. Ima brzinu i hrabrost da duele 1 na 1 rešava sa autoritetom. Moja procena, jer postoji moguænost da bira izmeðu dve zemlje, jer su to igraèi koji treba da igraju za svoju zemlju.
O spisku za Ligu nacija, da li je takav u planu i za Katar?
Ovaj je spisak sastavljen za predstojeæe dve utakmice. Prioritet su obaveze koje nas oèekuju, ne bih o Svetskom prvenstvu. Na ovom spisku je 27 igraca, kompletan fokus je usredsreðen na ono što predstoji.
O Milenkoviću i Rajkoviću:
Kao što znate na ovom spisku nema nekih igraèa zbog povreda, Rajkoviæ je suspendovan. Milenkoviæ je u fazi oporavka, povreda ga je odvojila od terena i logièno je da ne bude na spisku na ove dve utakmice. I on sam veruje kao i ja da ce se vratiti. On je sigurno jedan važan igraè.
O spisku za Ligu nacija, da li je takav u planu i za Katar?
Ovaj je spisak sastavljen za predstojeæe dve utakmice. Prioritet su obaveze koje nas oèekuju, ne bih o Svetskom prvenstvu. Na ovom spisku je 27 igraca, kompletan fokus je usredsreðen na ono što predstoji.
Počinje konferencija
Odmah se kreće sa pitanjima predstavnika medija.
Na koga Piksi računa?
Selektor je pre tri dana objavio spisak igrača za Ligu nacija.
Raspored
24. septembar
20.45 Srbija – Švedska

27. septembar:

20.45 Norveška – Srbija
20.45 Švedska – Slovenija
Grupa B4 pred septembarske mečeve
Standings provided by SofaScore

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: