Piksi okuplja "orlove"

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi obratio se okupljenim novinarima u sportskom centru u Staroj Pazovi pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Dobro došli u LIVE BLOG B92.net
Piksi pred medijima prvi put od Svetskog prvenstva u Kataru.
Konferencija za medije je završena
Zašto nema Đorđa Petrovića na spisku?
Obojica i Rosiæ i Petroviæ su ostavili fantastièan uèinak, ali je i on mogao da bude na spisku bez ikakvih problema. Pokazao je u Amerci da je golmanèina. Kapa dole za obojicu. Dmitroviæ je u pravu da imamo plejadu odliènih, mladih golmana. Odlièno se postavio. Kao što smo nekad imali defanzivce, a gore nije imao ko da završi. Sada se tako namestilo, baš smo rasadnik dobrih golmana.
Da li će još neki igrač postati novi član "orlova" poput Samardžića i Kovačevića?
Ima. Meni je drago zbog toga, a zašto su odluèili da igraju za nas æete morati da pitate njih. Ima i drugih igraèa, ali ne mogu da vam kažem. Ovde je na spisku taj igraè o kom prièam, tako da ne prièam gluposti. Radi se o kvalitetnom igraèu.
Da li će Srbija menjati način na koji igra?
Što se principa igra tièe, to æemo videti ima vremena. Ima tu daleko više pozitivnijih stvari od negativnih. One koje su nas koštale rezultata u Dohi to moramo da popravimo, to je prioritet.
"Nismo favoriti, zašto bismo bili", kaže Stojković u susret početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i konstatacija da je grupa "laka".

Foto: Starsport
Da li će utakmica protiv Crne Gore prevazići sportski okvir?
Kako ko uzima ili želi da je vidi. Mi æemo je gledati na najsporstkiji moguæi naèin. To je samo jedna utakmica u nizu i tu se sve završava. Igraæe se sa 22 igraèa, tako æe poèeti i to je sigurno. O Crnoj Gori je zabranjeno da se prièa i prièa se samo o Litvaniji.
Srbija je favorit pred meč sa Litvanijom, ali Piksi poziva na oprez
Treba da se plašimo svakog tima u grupi, ali ne onaj strah koji æe oduzeti noge. Meni æe svaka utakmica biti ista, kao i našim igraèima. Nevažno kako se protivnik zove. Veliki je ulog. Kao što sam rekao, svaka utakmica je finale i tako æemo se spremati. Samo se sa tim pristupom možemo nadati neèemu. Svi ostali æe vam reæi da æe se boriti za jedno od dva mesta. Da li æe nas gledati kao favorite ili autsajdere, to je manje bitno.
O crvenom kartonu Mitrovića protiv Junajteda
Nepotreban potez. Pretrpeæe sankcije. Šteta što se desilo, ali doðu momenti kada izgubi kontrolu. Naravno da je svestan toga, prièaæemo o tome. Kada su svi igraèi u pitanju, mora da postoji doza respekta i dostojanstvo pre svega i da se takve situacije ne dešavaju.
Kako je ubedio Samardžića i da li je razgovarao sa Bajčetićem?
Znate kako, vi ste veæ o tome pisali i to je negde 90 odsto istina. Naš kontakt sa Samardžiæem traje duži period. Meðutim, ja sam neko ko ne želi da stvara pritisak nikome. Pre godinu sam otišao da gledam utakmicu Udinezea i Milana. Ja sam otišao ne zbog Milana nego zbog Samardžiæa da se uverim u njegove kvalitete. Pred kraj godine smo imali još jedan kontakt, da se pred kvalifikacije u martu èujemo i vidimo. Sa svoje strane sam uradio sve što sam mogao, razgovarajuæi sa njim i sa njegovim ocem. Mislim da je to lepa stvar za srpski fudbal i da æe njemu biti lepo kada bude deo našeg tima. Što se Bajèetiæa tièe, mislim da je sve ovo što se izdešavalo prebrzo došlo za 18-godišnjeg klinca. On jeste talenat, igraè koji obeæava. Znate celu istoriju, majka je Španjolka, otac je naš. Obavio sam razgovor, naravno. Ono što je važno jeste da mislim da nije spreman da igra ni za Španiju ni za Srbiju. Previše je to brzo došlo na njegova leða. A sad èujem i da se povredio. Videæemo kakva æe biti odluka. Neæemo vršiti pritisak. Na kraju æe on doneti odluku, ali u ovom momentu nije spreman da igra ni za jedne ni za druge.

Foto: Starsport
Još jednom o igračima kojih nema na spisku
Maksimoviæ iz Hetafea, igraè koji ima potpuno moje poverenje. On je igraè koji daje svoj maksimum, ne mora da se dokazuje. To što ga nema na ovom spisku, ne znaèi da ga neæe biti i na preostale dve. I on to zna.
O Lazaru Samardžiću
Uspel smo da rešimo, neæu reæi problem, ali takvog talenta da ispred Nemaèke izabere Srbiju. Na njemu je sada da to opravda. Ali nemojmo da oèekujemo od njega da za nas pusti kišu.
O neuspehu i Kataru i očekivanjima pred početak kvalifikacija za EP
Kao prvo, ja negde dugujem ili dugujemo, kako god hoæete, ali reæi æu za sebe da dugujem izvinjenje naciji za oèekivanja u Dohi. Dugujem najveæe izvinjene za one koji su bili tamo za rezultat koji smo ostvarili. Vidim ove kvalifikacije kao nešto što može da povrati ugled i reputaciju za ono što smo stvarali dve godine. Moramo biti spremni na jedno, a to je da æe svaka utakmica biti finale. Ne želimo da razoèaramo. Ako je neko bolji, mi æemo èestitati, ali od nas puno toga zavisi. Prvi korak je pobediti Litvaniju i to je ono èime smo najviše okupirani i najviše razmišljamo. Ne možemo da prièamo o utakmici koja je peta po redu. Svi znamo da nas 24 godine nije bilo na EP, taj podatak je zabrinjavajuæi. Te tradicije i postoje da bi se rušile. Ono što me raduje jeste zdravstveni bilten igraèa. Uèiniæemo sve da napravimo prvi korak, a to je da pobedimo Litvaniju. Znamo gde smo grešili i šta treba popraviti. Pretpostavljam da to svi znaju, da ta naša defanziva bude bolja. Ali, kada govorimo o njoj, ne možemo govoriti individualno. Ceo tim mora da se brani i napada. Imali smo puno analiza, znamo gde su bile greške i šta treba popraviti. Verujem da smo na dobrom putu da rešimo probleme.Neæu nikome da dozvolim da kažem da je laka grupa. Teška grupa, da, vrlo teška. Za mene najteža grupa. Ko pomisli da je utamica protiv Litvanije laka, taj je u veliko problemu. Veèeras æemo imati sastanak na kom želim da igraèima objasnim neke stvari.
O izborima u FSS
Kao što znate, ja se nisam bavio izborima niti je to moj posao, ko god želeo da me uvuèe u tu prièu. Ja znam šta je moj deo posla i fokusiran sam da ga odradim najbolje što mogu. Bio sam na skupštini da ispoštujem Savez. Lepo je biti deo fudbalske Srbije kada je u pitanju najviši organ. Ja tu pokazujem samo respekt prema FSS. Mislim da je dobro da se stvorilo rukovodstvo, da æemo imati stabilnu organizaciju. Što se odnosa sa predsednikom tièe, tu nema nikakvih problema. Mi nikada nismo bili u svaði. Nismo imali komunikaciju, ali tako možete sa nekim 10 godina i da sve bude u redu.Oèekujem da sve bude u redu i da svako radi svoj posao.
O pozivu za Stojića iz ekipe TSC
"Stojiæ iz TSC-a, taj igraè veæ duži period igra odlièno u našoj ligi. Potvrda tome je došla u utakmici protiv SAD u Los Anðelesu. Nebitno da li smo pobedili ili ne, taj odnos prema nacionalnom timu. On je jedan od njih koji treba da budu ili æe u skorije vreme biti u reprezentaciji. Što se tièe Stefana Mitroviæa i Vladimira Luèiæa, oni imaju dve važne utakmice za mladu reprezentaciju. Oni su deo "A" reprezentacije, sve je pitanje procene gde æe biti u datom trenutku. Svim igraèima su vrata otvorena."
Marko Dmitrović više neće igrati za Srbiju
"Obavestio nas je pre nekoliko dana da neæe više igrati za reprezentaciju, da želi da se posveti klupskim obavezama. Posle dve godine naše saradnje, želim da mu posvetim sve najbolje. To je njegova odluka, pretpostavljam da želi da se bori da bude prvi golman u Sevilji. Prema njegovim reèima, ima dovoljno mladih golmana kojima treba pružiti šansu. To je prava istina, ovo što ja kažem."
O spisku za utakmice protiv Litvanije i Crne Gore
"Ispada da vas više interesuju onih koje nema, nego onih koji ima. Nalazimo se pred poèetkom jednog novog ciklusa. U pitanju je Evropsko prvenstvo, kvalifikacije. Prioritet svih prioriteta je da budemo uèesnici i uèiniæemo sve da kroz kvalifikacije ostvarimo cilj. Mislim da je ovo grupa igraèa koja je u ovom trenutku najpotrebnija. Individualno da prièam zašto nekoga nema, mislim da bismo otišli daleko. Ovo je moja odluka i stojim iza nje. Igraèi znaju da sam otvoren i direktan i tu nema ljutnje. Pratili smo formu, minutažu... U planu je bio poziv Kovaèeviæu golmanu, ali nismo želeli da rizikujemo jer papirologija nije završena. On æe biti pozvan èim to bude završeno. Važno je da smo postigli saglasnost da debituje i tu je sve jasno."

Foto: PT/B92
Konferencija za medije počinje
Selektor Dragan Stojković je tu zajedno sa portparolom FSS.
Sve je spremno

Foto: B92/PT
Pratite i putem video prenosa
B92 je na licu mesta

Foto: B92/PT
Tim na koji Piksi računa za Litvaniju i Crnu Goru

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: