F1 – VN Azerbejdžana: Samouništenje Ferarija i Red Bulova dominacija

Vozač Red Bula Maks Ferstapen uspeo je da pobedi na ovogodišnjem izdanju trke u Bakuu za VN Azerbejedžana.

Dobro nam došli
Zajedno ćemo ispratiti trku za Veliku nagradu Azerbejdžana u Formuli 1.
51 – POSLEDNJI KRUG
Peres ima najbrži krug trke, a Noris traži da se trka sa Rikardom pošto su na mestima 9 i 10, ali tim ne želi da im dozvoli da to učine kako bi se izbegli eventuelni problemi i sudar

KRAJ POBEDA MAKSA FERSTAPENA

Džim Klark, Niki Lauda i Maks Ferstapen po 25 pobeda

EPA-EFE/ALI HAIDER
48 – Još jedno odustajanje
Lens Strol mora da povuče bolid. Setimo se da je i tokom vikenda udario u zid, a sada je opsle 14. mesta osvojenog morao da ode.

On je peti vozač koji se povlači, podsetimo, Sajnc, Lekler, Magnusen i Žu su pre njega odustali
47 – Sve smo bliži kraju
Poslednjih 5 krugova gledamo:

1. Ferstapen
2. Peres
3. Rasel
4. Hamilton
5. Gasli
6. Fetel
7. Alonso
8. Rikardo
9. Noris
10. Okon
11. Botas

Botas jedini izdržava ovu Ferarijevu katastrofum doduše tu je i Šumaher na 15. mestu

EPA-EFE/ALI HAIDER
44 – Sjajni Luis
Pokazao je još jednom zbog čega je bio šampion. Uspeva u krivini broj 3 da napadne Gaslija i da preuzme poziciju broj 4. Gasli je dobio poruku da se ne nervira previše da je i peto mesto veoma dobro za Alfa Tauri.

Ferari se već spakovao i napustio trku. Neverovatno
43 – Hamilton stiže Gaslija
Razlika je negde oko 1,5 sekundi izumeđu njih dvojice, a setimo se da je bila skoro 10. Latifi može da pomogne Gasliju time što će mu dati DRS jer kasni za ceo krug, pa će moći da se brani protiv Hamiltona koji takođe ima DRS jer je dodatno smanjio razliku na 0,6 sekundi.

U krivini broj 3 je Hamilton spremio napad, odlično se odbranio Gasli jer je zauzeo sredinu, apeks, nije svič manevar prošao i on zadržava mesto broj 4.

EPA-EFE/ALI HAIDER
40 – Još 11 krugova do kraja
Juki Cunoda je otišao u boks da promeni gume i zadnje krilo je popravljeno samolepljivom trakom i DRS neće moći da koristi Juki Cunoda.

Nema DRS ni za Maksa Ferstapena.

EPA-EFE/ALI HAIDER
37 – 1:46.046
Serhio Peres dolazi do najbržeg kruga trke bez ikakvih problema. Kad već ne može da pobedi, makar može da ima najbrži krug trke.
36 – Hamilton je baš brz
Luis Hamilton je bez problema obišao Jukija Cunodu na startno-ciljnom pravcu i u kriviju broj 1 ušao kao petoplasirani vozač.

Ispred njega je sada Pjer Gasli sa oko 9 sekundi prednosti.

EPA-EFE/ALI HAIDER
34 – VSC
Virtuelno vozilo bezbednosti je "na snazi", a vozači mahom odlaze na zamenu pneumatika. Fetel i oba Taurija nisu menjali gume

1. Ferstapen
2. Peres
3. Rasel
4. Gasli
5. Cunoda
6. Hamilton
7. Fetel
8. Alonso
9. Rikardo
10. Noris
33 – Nezapamćena katastrofa
Ferarijeva pogonska jedinica je danas užasna. Otkazao je bolid Kevina Magnusena kada je bio nadomak novih bodova, neverovatno šta se desilo. Botas je ostao na stazi na 12. mestu, a Šumaher je 15.
30 – Magnusen na pragu bodova
Sa skoro poslednje pozicije je Magnusen krenuo ovu trku, a posle svega što se izdešavalo on je na mestu broj 11 i pokušava da obiđe Okona kako bi Hasu doneo makar još jedan bod.

Oba Red Bula bezbedno voze ka pobedi, a čini se da će im se na podijumu pridružiti Džordž Rasel.

EPA-EFE/ALI HAIDER
26 – Polovina trke
Luis Hamilton obilazi Rikarda i dolazi na mesto broj 5, nije se Hamilton mnogo mučio da obiđe Australijanca i sa unutrašnje strane u krivini broj 3 napreduje za jedno mesto. Deluje kao da smo sva obilaženja imali na tom mestu.
25 – Napokon Fetel
Sjajno trkanje gledamo u Bakuu. Fetel je uz dosta problema uspeo da obiđe Estebana Okona. Kako je rečeno već, Francuz nije menjao pneumatike i pored toga pružio odličan otpor Fetelu.

1. Ferstapen
2. Peres
3. Rasel
4. Gasli
5. Rikardo
6. Hamilton
7. Cunoda
8. Fetel
9. Okon
10. Magnusen
24 – Neverovatno
Gvanju Žu će morati da se povuče kako stvari stoje. Još jedan katastrofalan rezultat za ekipu sa Ferarijevom pogonskom jedinicom... Ostao je samo Botas.

EPA-EFE/ALI HAIDER
22 – Sjajni Gasli
Pjer Gasli izbija na četvrtu poziciju, Rasel je nasledio mesto broj 3 od Leklera nakon ove katastrofe Ferarija.

Gasli je uspeo da obiđe Rikarda na startno-ciljnom pravcu, odličan manevar i pravovremeno kočenje za mesto broj 4 uz Gaslijev komentar "Konačno"

Juki Cunoda u ovim momentima obilazi Okona, pa Alfa Tauri ima odličan rezultat u Bakuu
21 – Katastrofa
Šarlu Lekleru je otkazao motor bolida. Puši se Ferari dok ga Šarl Lekler parkira sa strane... Ferstapen i Peres imaju čist put ka pobedi, šteta velika što za Ferari što za nas gledaoce.

Deluje da je trka za šampionsku titulu u ovim momentima izgubljena
18 – Hamiltonovo obilaženje
Iskoristio je Luis to što je Okon na starom setu pneumatika i u krivini broj 3 ga obišao zahvaljujući boljem kočenju, Okon je ostavio dovoljno prostora i pustio ga da uradi svoj deo posla, sve je bilo čisto.

Ferstapen ide u boks i vraća se kao treći.

1. Lekler
2. Ferstapen
3. Peres
4. Rasel
5. Noris
6. Rikardo
7. Gasli
8. Hamilton
9. Okon
10. Cunoda

EPA-EFE/Hamad Mohammed
17 – "Bez borbe"
Poruka koju je Peres dobio od tima vezana je bila za Maksa Ferstapena, a aktuelni svetski šampion je ponovo vodeći jer je bez ikakvih problema obišao Peresa.

Lekler ima oko 5 sekundi zaostatka za vodećom dvojicom, dok je Žua propustio Botas i on mu se zahvalio, a evo kako izgleda prvih deset:

1. Ferstapen
2. Lekler
3. Peres
4. Rasel
5. Alonso
6. Noris
7. Rikardo
8. Gasli
9. Okon
10. Hamilton
11. Cunoda
12. Fetel
13. Žu
14. Magnusen
15. Botas
16. Strol
17. Albon
18. Šumaher
19. Latifi
* Sajnc
14 – Koliko može Okon? Ferstapen vodi
Malopre je izgubio poziciju od Fetela i pukom srećom je uspeo da je sačuva, sada mu za petama ide Luis Hamilton koji čeka šansu da li u DRS zoni da li u nekoj krivini i neće biti miran.

Žo u međuvremenu lako obilazi Strola, dok Ferstapen napada Peresa i preuzima vođstvo! LIder u šampionatu, lider u trci, ovo je negde i očekivan potez
13 – Evo zanimljivosti
Imamo nekoliko bitaka koje su vredne pažnje. Fetel je uspeo da obiđe Estebana Okona u prvoj DRS zoni, pa je Okon uspeo da odbrani poziciju i greška Fetela izbacuje sa staze. To su iskoristili Cunoda i Hamilton i obišli ga i uzeli besplatnu poziciju

Sjajan potez, pa šteta za Fetela.

1:47.531 je najbrži krug trke koji je postavio Šarl Lekler

EPA-EFE/JOHN THYS / POOL
11 – Fetel oduševio
U boksu je Fetel obišao Luisa Hamiltona i bivši svetski šampion je sada 11. dok je Fetel na 10. mestu iza Okona i Gaslija. Lando Noris u Meklarenu je došao do šeste pozicije

EPA-EFE/ALI HAIDER
9 – Problem za Ferari
Sajnc je završio trku! Vozač Ferarija je imao problem sa rezonantnim sistemom kočnica koje su otkazale i u krivini broj četiri je izleteo sa staze pa je ovo katastrofa Ferarija odmah na startu.

Lekler ostaje sam na stazi između dva Red Bula i odmah ide u boks, menja gume na tvrd set pneumatika. Čak 5,4 sekundi je bilo u boksu i ovo je veliki problem.

Virtuelno vozilo bezbednosti je na stazi, a vodeća dvojica Peres i Ferstapen jedini nisu menjali gume
7 – Šta je sa Hamiltonom?
Luis Hamilton zaostaje prilično, zaostatak od preko 1,5 sekundi za Pjerom Gaslije. To samo govori da je Honda Red Bulu dala nešto izuzetno moćno pred odlazak iz F1 šampionata i to pokazuje Alfa Tauri.

Sada je Ferstapen imao i DRS, ali je Lekler odbranio drugu poziciju. Deluje da će Ferstapen obilaženjem Leklera dobiti zeleno svetlo da obiđe i Peresa, koji suvereno drži prvo mesto.

Iza nema mnogo bitaka, mirno je

EPA-EFE/ALI HAIDER
5 – Red Bul je baš brz
Poruka koju je Lekler poslao svom timu. Pobegao je Peres odavno na preko 2 sekunde, a Ferstapen uredno prati Šarla i čeka momenat da ga obiđe.

Latifi je u međuvremenu odradio kaznu od 10 sekundi u boksu, a čekamo da vidimo čija će strategija na kraju biti najbolja.
3 – Kazna
Vozač Vilijamsa Nikolas Latifi kažnjen je sa 10 sekundi zbog incidenta na samom startu trke. Mehaničar je ostao uz Latifija da ga gurne nazad na startno mesto što nije bilo dozvoljeno u tim momentima.

1. Peres
2. Lekler
3. Ferstapen
4. Sajnc
5. Rasel
6. Gasli
7. Hamilton
8. Fetel
9. Cunoda
10. Alonso
2 – Odvojio se Peres
Čeko je odmah zauzeo unutrašnju liniju i preuzeo prvo mesto od Leklera i na kraju prvog kruga je već uspeo da se odvoji na oko pola sekunde od vozača Ferarija.
Pet crvenih svetala – krećemo
Odličan start Čeka Peresa koji je odmah preuzeo poziciju broj 1 od Leklera, a on brani mesto od Ferstapena, dok se ostali jako dobro drže i čini se da su se uglavnom branila mesta
Ko će pobediti?
Šarl Lekler kreće sa pol pozicije, a u poslednjih pet godina smo videli tri pobednika Mercedesa – Niko Rozberg 2016. godine, Luis Hamilton 2018. godine i Valteri Botas 2019. godine.

Danijel Rikardo je slavio posle onog čuvenog haosa 2017. godine, a Serhio Peres je 2021. godine osvojio VN Azerbejdžana.

Ko će slaviti 2022. godine? Da li je vreme za Ferari?
Vruće je
Obično očekujemo jedno stajanje u Bakuu, ali prema trenutnom stanju piste verovatno neće biti tako. Dejmon Hil, nekadašnji svetski šampion i sada novinar, kaže da je temperatura staze prilično visoka i da će to uticati na ponašanje pneumatika.
Startni poredak:
1. Lekler
2. Peres
3. Ferstapen
4. Sajnc
5. Rasel
6. Gasli
7. Hamilton
8. Cunoda
9. Fetel
10. Alonso
11. Noris
12. Rikardo
13. Okon
14. Žu
15. Botas
16. Magnusen
17. Albon
18. Latifi
19. Strol
20. Šumaher

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: