Nova vest
Košarka

Četvrtak, 30.06.2022.

13:04

"Ni u NBA ne znaju kako da zaustave Dončića"

Nekadašnji slovenački košarkaš Peter Vilfan govorio je pred susret njegove reprezentacije sa Hrvatskom u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Izvor:

Autor:

Foto: Profimedia

Glavna tema je bio košarkaš Dalasa Luka Dončić.

"Ni u NBA ligi ne znaju kako da zaustave Dončića. Pokušate li njega da udvajate neko će ostajati sam. Luka je dobar dodavač, a mi imamo dobre šutere zbog čega se ne isplati ni uska zona. Biće ovo vrlo težak taktički zadatak za Hrvatsku. Jedna je opcija koncepcijski rizik na nekom od igrača, druga je da Luku pokušaju da brane jedan na jedan pa neka da svoje, ali da se ostali ne razigraju. Da sam hrvatski selektor ne znam za šta bih se odlučio", rekao je Vilfan za "Večernji list".

Da li Hrvatskoj mogu pomoći FIBA pravila?

"Možda i mogu jer NBA košarka je "run and gun", kao da je pisana za Luku. U Fibinoj košarci je manji teren, manje je i otvorenog terena a više preuzimanja i tu će možda Hrvatska tražiti svoju priliku. Luka ima izuzetnu sposobnost prilagođavanja. Sa svojih dva metra on je neka kombinacija Dražena i Kukoča. Ima Draženovu želju za košem i glad za pobedama ali i Kukočevu prefinjenost. Užitak ga je gledati jer čak i kada ima višak kilograma poseduje gracioznost. Uzeo je sve najbolje", zaključio je Vilfan.

Međutim, Dončić nije jedini adut šampiona Evrope iz 2017, jer se u tim prvi put nakon te titule vratio i veteran Goran Dragić.

I Hrvati imaju NBA adute – sjajnog šutera Bojana Bogdanovića i centra Klipersa Ivicu Zubca, a tu je i Mario Hezonja.

Meč između Slovenije i Hrvatske je na programu od 20 časova i 15 minuta. Moći ćete da ga pratite putem našeg bloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve