NBA 74

Utorak, 07.02.2023.

09:42

Da li je Lebron GOAT – košarkaši Partizana se pridužili debati

Lebron Džejms blizu je obaranja rekorda Karima Abdula Džabara po broju postignutih poena i sa tim se intizivira pitanje – da li je najveći svih vremena?

Da li je Lebron GOAT – košarkaši Partizana se pridužili debati IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

UnrealEngine

pre 1 godinu

Kao što je pomenuti Eldžin Bejlor najpodcenjeniji košarkaš u istoriji NBA po mom mišljenju, tako će mi i Lebron postati najprecenjeniji ikad. Čuj - GOAT. Svaka čast na svemu postignutom, tu nema rasprave, al' greatest of all time... lol

meda

pre 1 godinu

Pet najboljih igrača u istoriji, redom: Džordan, Rasel, Džabar, Medžik, LeBron.
Sledećih 5: Čembrlen, Bird, Šek, Dankan, Kari
Ovi što o košarci pojma nemaju a Kobea mnogo vole, ne brinite, Kobe je u sledećih 5.

pumpanje

pre 1 godinu

"Lebron Džejms ima najviše "klač" poena, preko 2.600. Jedini drugi igrač koji ima preko 2.000 je Kobi Brajant. Lebron je drugi igrač sa najviše koševa za izjednačenje ili vođstvo unutar poslednjeg minuta utakmice ili produžetka. Prvi je Kobi. Jedino njih dvojica imaju preko 80. Brajant ima 88, Lebron ima 81. Lebron ima pet pobedničkih koševa uz zvuk sirene u plej-ofu – najviše u istoriji lige", zaključio je Redik,

Pa naravno da ima najvise kada toliko dugo igra... u njegovom slucaju bi trebalo gledati broj necega po utakmici, onda se cela prica menja. A da ne govorimo o tome kako je uticao na ekipu, nije osvajao prsten ni kada je oko sebe imao nekoliko super igraca, a Jokic prvi sa bezmalo nepoznatim igracima u Denveru.

vince carter

pre 1 godinu

2014-15 Golden State Warriors (+2800)
2010-11 Dallas Mavericks: (+2000)
2018-19 Toronto Raptors: (+1850)
2003-04 Detroit Pistons: (+1500)
2013-14 San Antonio Spurs: (+1200)
1993-94 Houston Rockets: (+1200)
1990-91 Chicago Bulls (+700)
2019-20 Los Angeles Lakers (+450)
2006-07 San Antonio Spurs (+450)
1998-99 San Antonio Spurs (+450)
1994-95 Houston Rockets (+450) Ovo vam je lista najvecih autsajdera za osvajanje pre pocetka sezone. Na toj listi vidimo 4 ekipe koje su na kraju pobedile Lebrona u finalu. A vidimo i Chicago Bullse iz 1991 godine kojima nije davano mnogo sansi,logicno niti je Pipen tada bio top klasa niti all star,Lejkersi su bili favoriti u finalu,zbog iskustva pre svega. Finix Sunsi sa 62 pobede i mvp Barklijem su bili favorit protiv Bullsa koji su tada imali najslabiji skor 57-25 u odnosu na prethodne dve sampionske sezone. Posto JeRemija voli asistencije mozda bi trebao da zna da ih KJ iz Finixa ima skoro 9 hiljada ;)) Kao sto sam rekao,14/15 niko nije ocekivao Wariorse koji su ekplodirali,a Kley kao da i nije igrao u finalu..14,12,9 i 5 poena u zadnja 4 meca. Lebron sigurno nije bio autsajder u bilo kojem finalu koje je dobio,cak i ako nije bio favorit,autsajder nije bio sigurno..JeRemija je decko spreman na sve zbog idola.

Ivar

pre 1 godinu

Sa druge strane, Džordan je u ama baš svakom finalu koje je Čikago igrao bio apsolutni favorit po kladionicama, jednostavno je imao slabije protivnike u finalu i imao je mnogo jaču podršku saigrača nego Lebron.
Ovo su sve lako proverljivi podaci, o kvotama za finale pa pogledajte.(JeRemija, 7. februar 2023 14:05)

Nitko se ne rodi favorit, to se postaje radom i zalaganjem, i bas zato se smatra da je Jordan najveci ikada. Doso je u ekipu koja nije bila ni na kosarkaskoj mapi i od njih napravio rock zvijezde.
Nisu Bullsi bili favoriti jer su kupovali sve zivo kao naprimjer Miami sa big 3 ili Brooklyn sa Durant, Harden i Irwing, i to sam naveo samo neke; oni su bili favoriti jer su izrasli u takve, tu lezi njihova velicina i zato se Bulsi 96-98 smatraju najjacim kosarkaskim klubom ikada.
Jordan osvojio 3 naslova, isao igrati baseball, vratio se i opet osvojio 3...ne treba se nista vise dodati.

vince carter

pre 1 godinu

JeRemija U koja dva finala koja je dobio bio autsajder??? Autsajder sa Majamijem nikada nije bio,a ako jeste to ga spuste jos vise,ovi iz Oklahome su imali po 23 godine i favoriti su protiv Majamija u prajmu? Spursi su bili matorci a favoriti? Pa mozda ako je neko kao sto si ti sastavljao kvote. Za tvoju informaciju,pre pocetka sezone 14/15 Klivlend je bio najveci favorit,pa Spursi,Oklahoma,Klipersi a Wariorsi su eksplodirali niotkuda,a svi su za zapada pazi. Sta je sve sampion zapada morao da prodje do finala. A ovo da je Dzordan bio favorit u svakom finalu isto mozes samo ti da kazes. Lejkersi su bili favoriti u prvom finalu u bullsima jedino je Dzordan bio all star tada. Sa Finixom je bilo 50:50 sto i rezultat govori,Dzordan je napravio razliku u tom finalu sa 41ppg a Finix je bio playoff tim godinama pre Barklija i tukli su 63-19 lejkerse sa 3 all stara i pat rajlijem na klupi 4-1 1990te godine. Juta je bila favorit 1998 jer su se Bullsi mucili sa Indianom,pipen je bio povredjen a Juta je pocistila 61-21 Lejkerse,dobili Spurse sa Dankanom i Robinsonom i Hjuston sa Barklijem,Hakimom i Drexlerom. I u tom finalu gde je dzordan napravio razliku,45 minuta u mecu broj 6 a pipen 25. Bullsi su bili prejaki a Juta slaba,samo jedna od 12 utakmica u dva finala nije bila neizvesna,ima smisla!!

JeRemija

pre 1 godinu

@Kontrasunusna flajferica

Napokon jedan realan komentar u moru zaista svakakvih.

Tačno je da je Džejms u mnogim finalima bio autsajder, niste naveli da je i u 2 od 4 finala koja je osvojio bio autsajder po kladionicama.
To dovoljno govori o jačini tima koji je imao, odnosno o snazi protivnika sa kojima se sretao u finalu.

Sa druge strane, Džordan je u ama baš svakom finalu koje je Čikago igrao bio apsolutni favorit po kladionicama, jednostavno je imao slabije protivnike u finalu i imao je mnogo jaču podršku saigrača nego Lebron.
Ovo su sve lako proverljivi podaci, o kvotama za finale pa pogledajte.

vince carter

pre 1 godinu

@ccc Samo sto si ti nabrojao brojke koje ne definisu celu statistiku i opet pominjes Novaka koji ima vise titula od Federera i bolji medjusobni skor dok Dzordan ima vise titula od Lebrona i vise mvp nagrada,plus defanzivnih selekcija i defanzivac godine naslova,Jordan ima 33,4ppg u plejoffu a i Karl Malone ima vise poena i skokova od njega. Michael Jordan ima 50,5% suta u eri Chicago Bullsa,taj procenat mu je pokvario malo boravak u Wizardsima nakon sto je 3 godine bio van takmicarskog sporta. A taj procenat za beka sutera je fenomenalan. Kombinacija asistencija i izgubljenih dodje skoro na isto,a ne znam kako skokovi definisu ko je bolji skakac uopsteno? Jedan igra blize kosu u small ball eri vecinu karijere a drugi cuva igrace na perimetru udaljen od skoka u defanzivi u reketu koji pokrivaju 2 visoka igraca iz oba tima,plus krila. Dzordanovoj individualnoj statistici bi vise godilo da ga je trenirao Dag Kolins koji je ceo sistem podredio njemu gde je on bio taj koji ima sezonu 30,8,8 a pre sezonu pre toga osvojio mvp,dpoy,titulu najboljeg strelca i kradljivca lige,prvi koji je imao 200+kradja i 100+blokada u sezoni. A Phil Jackson je igrao u triangle offense sistemu koji omugacava da ceo tim bude jednako ukljucen. Slika brojki na kraju ne kaze koliko je dobar bio Djinobili recimo,brojke lazu kad kazu da je Westbruk bolji..prosto!!

JeRemija

pre 1 godinu

@Roki

Zabranjeno je bilo koga porediti sa Džordanom. Čovek je sam sebe zvao " Crni Isus", mislim da dalja objašnjenja nisu potrebna o kakvoj se tu mitomaniji radi.

Ipak su mi najjači likovi koji Brajanta ubacuju u GOAT priču:)
Čovek imao 25 poena u proseku na 44% šuta iz igre i nekome padne na pamet da stavi Kobija u top 10 igrača ikada?! Ne znam samo na osnovu kojih parametara ali ajde de

Kontrasinusna flajferica

pre 1 godinu

@ncncnc Da mi zivot zavisi izabrao bih MJ-a i Federera... a ovaj drugi sto pise o statistici, google je cudo, lako moze da se proveri...

JordanPer GameLeBron
30.1Points27.2
6.2Rebounds7.5
5.3Assists7.3
2.3Steals1.5
0.8Blocks0.8
2.7Turnovers3.5
38.3Minutes38.1
49.7Field goal %50.5
32.73-point %34.4
83.5Free throw %73.5

Tako da kada vec pises nesto, prvo proveri. I pritom LBJ ce biti najbolji strelac svih vremena i karijera mu traje daleko duze nego MJ-ova i pritom covek za sve te godine igra na vrhunskom nivou, ni jednu godinu nije imao pad u igri ili brojkama. Za mene je MJ bolji igrac,subjektivni osecaj jer sam odrastao sam gledajuci njega ali nipodastavanje LBJ-a je u najmanju ruku presmesno. Covek koji nema niti jedan jedini incident, mrlju u karijeri, ne volim ga nesto preterano ali ga itekako postujem. Tako da, kazem, kada za Novaka vaze brojke, onda i za LBJ-a treba da vaze te iste brojke, a ne lepota igre, jer ako cemo tako onda je Federer bukvalno u istom rangu sa MJ.
(ccc, 07. februar 2023 13:36


Odnos dobijenih finala aka najznačajnija i najveća utakmica u karijeri NBA košarkaša:

Džordan 6 od 6, masakriranje protivnika tokom svake finalne serije bez pardona, preuzimanje odgovornosti kad je potrebno i generalno 7. brzina u svakom plej ofu u kojem je igrao nevezano da li je krajnja posledica bila uzimanje prstena.

Džejms 4 od 10, nestajanje u finalnim serijama 2007 i 2011 (ovo je velika mrlja), da budemo pošteni od tih 6 finala u kojima je gubio u 4 je bio autsajder, veliki respekt što je grupu gradjana iz Klivlenda doveo do finala 2007. što je uspeh malte ne ravan i samoj tituli, ali porediti ga sa Džordanom po svemu osim po ukupnom broju postignutih poena je sprdnja i najmanju ruku....

ccc

pre 1 godinu

@ncncnc Da mi zivot zavisi izabrao bih MJ-a i Federera... a ovaj drugi sto pise o statistici, google je cudo, lako moze da se proveri...

Jordan Per Game LeBron
30.1 Points 27.2
6.2 Rebounds 7.5
5.3 Assists 7.3
2.3 Steals 1.5
0.8 Blocks 0.8
2.7 Turnovers 3.5
38.3 Minutes 38.1
49.7 Field goal % 50.5
32.7 3-point % 34.4
83.5 Free throw % 73.5

Tako da kada vec pises nesto, prvo proveri. I pritom LBJ ce biti najbolji strelac svih vremena i karijera mu traje daleko duze nego MJ-ova i pritom covek za sve te godine igra na vrhunskom nivou, ni jednu godinu nije imao pad u igri ili brojkama. Za mene je MJ bolji igrac,subjektivni osecaj jer sam odrastao sam gledajuci njega ali nipodastavanje LBJ-a je u najmanju ruku presmesno. Covek koji nema niti jedan jedini incident, mrlju u karijeri, ne volim ga nesto preterano ali ga itekako postujem. Tako da, kazem, kada za Novaka vaze brojke, onda i za LBJ-a treba da vaze te iste brojke, a ne lepota igre, jer ako cemo tako onda je Federer bukvalno u istom rangu sa MJ.

Mare

pre 1 godinu

@ccc Ko kaze da Lebron ima bolju statistiku od Dzordana??? Novak cini mi se ima vise slemova od Federera,ne??? Aj malo saberi defanzivne postave,naprednu statistiku,most valuble player awards,defense player of the year,scoring champ,steals champ,turnovers. Cenim da ovaj pored te estetike i skila ima i bolju statistiku.

Roki

pre 1 godinu

Iskreno

A zasto je problem da se poredi sa Dzordanom, je l to zabranjeno? Nece ga porediti sa Dzavalom Mekgijem. Argument ne secam se da je Lebron nekada udvajan. Kakva glupa konstatacija. I ovo za snagu, pa zasto bilo ko ne bi koristio ono sto ide u njegovu korist. Ako je tako lako, neka se nabilduje ko god hoce i neka ostvari u karijeri 30 hiljada poena i po 10 skokova i asistencija.

salty

pre 1 godinu

Lebron je možda drugi najbolji igrač svih vremena, ali na poziciji 3, odmah posle Lerija Birda. Generalno, u najboljem slučaju, top 15 igrača svih vremena.
Svaka čast što će postati najbolji poenter u istoriji, ali to je jedino po čemu će on ostati upamćen, dok ga Dončić ne prestigne.

Milan

pre 1 godinu

Vec sa erom Jordana krece polako taj nenormalni marketing koji se stvori oko najboljeg igraca lige, sa Lebronom je to dovedeno do savrsenstva, ono sto daje prevagu na stranu Jordana su titule i vreme u koje je igrao gde regularni deo sezone nije izgledao kao sada sto izgleda kao putujuci cirkus, sve je podredjeno statistici i obaranju nekih sumanutih rekorda a sve u svrhu popularizacije kosarke i samim tim vece zarade pa je samim tim i igracima lakse da obaraju rekorde. Da je Lebron igrao u Jordanovo vreme verujem da bi bar za 20% imao slabiju statistiku zbog odbrane koja se tada igrala. I jos jedna mala stvar sto je individualno meni je Jordanova igra i pokreti 10 puta lepsi od Dzejmsovog igranja na snagu. Po meni ja bi i Kobija stavio ispred Lebrona.

iskreno

pre 1 godinu

Ne može da bude goat neko ko na silu to pokušava. Ne sporim da je dobar igrač, ali više je koristio fizikalije, nego mozak. Uporediti njega i Džordana je zaista neumesno. Džordan je plesao i leteo po terenu, Džordan nije igrao na silu već na umeće, na Džordanu su nekad cele ekipe svih 5 igrača igrali odbranu. Ja nisam video da je Lebron čak ni udvajan...
Opet ponavljam, dobar je on igač, dugo traje, ali mislim da je zaista neumesno porediti ga ni sa Kobijem, a kamoli sa Džordanom. Nije u redu, jednostavno nije.

vince carter

pre 1 godinu

Novak vs Federer prica ne moze da se poredi sa ovim jer je Novak igrao protiv Federera i ima vise pobeda i slemova na kraju od njega. Dzordan ima vise titula,mvp,fmvp,dpoy priznanje,9x u prvom defanzivnom timu,prvi PER i plus/minus,prvi u proseku poena,10x prvi strelac a 3x lider u kradjama i ukupno treci svih vremena. Dakle Dzordan iza sebe itekako ima statistiku bez obzira sto je prekidao karijeru dva puta u prajmu,on fakticki ima samo 11 full sezona sa Bullsima jer je u drugoj odigrao samo 18 utakmica i to sa skracenom minutazom zadnjih 15 zbog preloma zgloba i 17 utakmica u sezoni 94/95 kada je uskocio iz bejzbola. Stokton je prvi ikada u broju asistencija i ukradenim loptama,jer je naravno igrao mnogo duze od Medzika,a Karim je top3 u tri kategorije plus 6 titula i 6x mvp. A na kraju niko nikome nece promeniti misljenje o tome ko je najveci,cilj te price je bas ovo sto mi trenutno radimo,gubljenje vremena i zaludjivanje. Ne postoji zvanicna lista nicega i od 100 coveka u prostoriji svako ce imati razlicitu listu top 10. Ono sto je sigurno,daleko najveci broj ljudi na svetu smatra Dzordana najvecim.

vince carter

pre 1 godinu

Velicina Dzordana se videla kada se penzionisao,bukvalo su ga molili da se vrati sto je na kraju ucinio 17 utakmica pre kraja regularne sezone 1995,nije sacekao cak ni priprema da prodje. Trazili su novog Dzordana svo vreme,Penny Hardaway i Grant Hil su bili na putu zvezda,povrede su zaustavile obojicu. Kobi Brajant nije dostigao taj status islljucivo jer je iskopirao igru Dzordana i zato sto je bio druga violina na pocetku karijere. Vins Karter nije bio taj,pa se pojavio lebron kad je ligi opasno opala popularnost i kada je broj poena bio kao u evroligi,prvo su ukinuli handcheking i olaksali spoljnim igracima,lebron je te jedine sezone sutirao 41% a vec u sledecoj 47% jer je daleko olaksan put u reket kao i sut,gde je odmah i Steve Nash eksplodirao kao igrac i uzeo 2x mvp. Nba je trebala nova velika zvezda i to je bio Lebron kome je nezasluzeno dodeljena nagrada za rukija godine,jer ako pravimo pricu o novom goatu taj ne sme da ostane bez te nagrade. Melo je 15-67 ekipom usao u pleyoff na zapadu i imao bolji skor od cetvrte ekipe Istoka,dok je Klivlend ostao bez playoffa,ukupno sa poenima,skokovima,procentima je imao bar jednaku statistiku sa lebronom a sa playoff bi u drugom slucaju bio dovoljan za roy. Za ostalo je zasluzan Lebron ulaganjem u sebe,imao je srece da se ne povredi i ciljem da se nadje na raznim listama. Ali glavni cilj su mu bile titule zato je obecano 8 sa majamijem,na kraju dva poraza u finalu. Posle toga jurnjava za brojkama punom parom.

Kengur

pre 1 godinu

Lebron uopste nema bolje brojke od Dzordana,na cemu ste. Neko ko celu karijeru igra jako i nalazi se u prvim defanzivnim timovima ne moze da ima isto asistencija sa covekom koji je par sezona u regularnoj sezoni igrao kao two way igrac,pa sam dokaz da juri statistiku je ne igranje odbrane u vecem delu karijere i cuvanje energije za brojeve. @memfis po cemu je lebron bolji sa losijim timovima,Bikovi su bili najgori tim u ligi kad ih je ovaj kao ruki pocetnik uveo u plejof,ako se ne varam izgubili su 43 puta bez njega u drugoj sezoni. Igrati protiv Birdovih Kelta na pocetku karijere je jednako igranju protiv sampiona lige.

Znam bre

pre 1 godinu

Koliko ste smesni brate , kad poredite Djokovica sa Federerom onda elegancija ne igra ulogu u Goat debati, al kad se poredi MJ i lebron onda igra ulogu haha!!!

Ncncnc

pre 1 godinu

@bruks, znaci onda Novak nije Goat jer RF igra jedno 10 puta lepsi i elegantniji tenis od Novaka i Nadala, Znaci brojke u jednom slucaju vaze a u drugom ne vaze. Daj odlucite se vise sta je bitno a sta ne. Samo nemojte da mi pisete i pricate kako ne moze individualni i ekipni sportovi da se porede.
(ccc, 7. februar 2023 10:14),

da probamo ovako (mada apsolutno ne mogu da se porede poedinacni i ekipni sport-u pojedinacnom je 2+2=4, u ekipnom donekle...):
- zivot ti zavisi od jednog suta, koga bi izabrao, Dzordana ili Lebrona?
- zitot ti zavisi od jednog gema, koga bi izabrao, Djokovica ili Federera?

P.S. Podrazumeva se kada su svi bili u "prime"-u!

smarac

pre 1 godinu

Ovo je prosto smijesno, ovaj lik igra za statistiku, pa Jordan bi u ovom dobu imao 50 poena prosjek svaku sezonu... Plus gradili su timove samo da bi on uzimao titule, pa je opet daleko iza Jordana. Da ne pricam da mu je San Antonio sa đedovima uzeo titulu, a i Dirk sa Dalasom... Jordan ima 6 od 6 i na svih 6 je bio MVP. Da, zaboravio sam i Brajant je miljama ispred Jamesa...

Fox

pre 1 godinu

Sva nabrojana statistika je posledica toga sto Lebron vec 20 godina igra na vrhunskom nivou. Niko u istoriji nije na takvom nivou, igrao toliko dugo. Ipak, iako su im krace trajali, Dzordan i Kobi su nesumnivo u svom prajmu bili bolji igraci nego Lebron u svom.

Kozuki Oden

pre 1 godinu

Slon
Bukvalno svejedno, obojica ce ili resiti ili promasiti. Nemojmo da izmisljamo sada kako Dzordan ima 100% FG i tako to, LeGMu moze da se kritikuje odbrana i onaj ulaz ramenom u telo (i javno lupetanje) ali nema potrebe da se izmislja kako je lik neki prosek ili Dzordan milion puta bolji od nekog "drugog igraca na listi"...

Memfis

pre 1 godinu

Ако обојица имају око себе слаб/просечан тим, бољи је Леброн. Са бољим саиграчима, бољи је Џордан. С обзиром да ником није циљ да склепа слаб тим, већ тим за титулу, Џордан ту има предност. Његови Булси су узели 2 пута по 3 титуле за редом. Лебронов Мајами на једвите јаде и поклон Грега Поповича 2013. (два пута у последњих 30 секунди вади Данкана и два пута из офанзивног скока прима тројку) је везао две. Џордан има 6 титула у 13 година, Леброн 4 у 20...

Neo@

pre 1 godinu

Od prosečne franšize koja nije imala nijednu titulu do tada, stvorio u svoje vreme najbolji tim sveta sa 4, 5, 6 titula. Finala koja je igrao i danas se gledaju, potezi koje je činio i danas se pamte. Da je tad bilo ovih mreža kao što su danas i uticaja televizije, čovek bi već tada zaradio milijarde dolara, jer toliki je uticaj imao na košarku...
I onda dodju klinci, koji se danas pale na brdo mišića jednog igrača, a koji je pritom da se razumemo odličan igrač, vanserijski, ali koji je išao od tima do tima da uzima titule, tamo gde je mislio da ima odlične igrače oko sebe...
Ovaj prvi je pak prosečne igrače oko sebe stvarao odličnim!
I tu diskusija o tome ko je bolji prestaje!

Bivol

pre 1 godinu

Nije bolji od Dzordana. Poenta igre je pobediti a ne dati 60 poena, jer dzaba sve to ako izgubis, takodje poenta karijere je osvajati titule, a s obzirom da se internacionalne titule ocekuju od Amera, najbitnije za njih je osvojiti NBA titulu i Dzordan ima 2 vise (4 naspram 6), to je 50% procenata bolji rezultat!!!

Pedeset!!!

Pera85

pre 1 godinu

Hehe, pa MJ nije imao toliko poena za izjednacenje jer su gazili sve redom.

Sala, naravno.

Glupo je pricati o Dzejmsu kao GOAT. Njegov uticaj na igru i ekipu nije toliki koliki je bio Dzordanov. Ima mozda par igraca koji se nisu plasili Dzordana (bukvalno plasili) i to samo zbog toga sto su imali nenormalan ego. Ja znam za dva. Redzi Miler i Geri Pejton. Ono sto Dzejms nema je glava. Nema taj efekat da kad ga vidite da igra protiv vas to vas ubije u pojam. Cela liga je pricala da ne zele da iznerviraju Dzordana jer ce onda krenuti na njih i unistiti ih sa 50 poena. E to je velicina. A ne kad vidis Dzejmsa da se ne vraca u odbranu, da se pravi da igra odbranu i sve to

TzarDusan

pre 1 godinu

Obično mi ne dozvoljavaju da dajem komentare ali ajde da probam?(niti sam vredjao niti bilo šta)
GOAT priča je priča za ljude koji imaju višak vremena.Istina meni je MJ najveći pošto sam tada zavoleo košarku ali šta reći za Russela itd???
Po meni ne treba i besmisleno je uporedjivati.Drugo vreme,druge zvezde.Ja lično pratim Lebrona i volim da ga gledam, iskreno više od Kobija mi se svidja ali nisu isti tip igrača.Lebron je čovek tim,allround igrač i svako ko voli ili je igrao košarku zna koliko je važno da imaš takvog igrača i još čovek profesionalac pravi zato traje.
Nema GOAT priče po meni.Svaka generacija ima svog po meni.
Ajd u zdravlje

КОШАРКА - ТО ЈЕ ПАРТИЗАН!

pre 1 godinu

Лепо је рекао Ален Ајверсон"у реченицу са Џорданом не може нико...црни Исус"...крај приче,дебата о ГОАТу у кошарци је завршена. МЈ 23,амин

vince carter

pre 1 godinu

@JeRemija jedini frapantan podatak je taj da je Dzordan u svetu 20 godina posto se penzionisao i dalje deset puta vece ima od Lebrona i dobija ga u svim zivim anketama u svakoj zemlji sveta. Skoro kad je objavljeno ovde da je Jokic postao "statisticki goat" pisalo je da je to zato jer je pretakao Dzordana u plus/minus statistici,a Dzordan je prvi i u PER statistici,pa sad odluciti se dal brojke lazu ili ne lazu. Kaze Lebron je cetvrti u asistencijama a prvi je u izgubljenim loptama svih vremena,sto znaci da je ball hog kod koga je lopta konstantno i koji oduvek juri tu statistiku. Prvo Lebronovi fanovi su najveci licemeri ikad,njima je Lebron vec bio najbolji svih vremena sa 22 godine kada nije imao ni sut niti bilo koje dostignuce,sto znaci da kada si zaljubljen u nekoga dostignuca i liste uopste nisu bitne. Covek je razbijen u finalu 2011 u svom prajmu jer nije imao ni post igru ni footwork sto je kasnije nadogradio kod Hakima Olajdzuvona. On je tek sa 28 godina usavrsavao nesto u cemu je Dzordan bio master. Brojke kazu da je Dzordan ispred njega u dve pomenute statistike,9 vs 5 defanzivni tim,dpoy 1-0,10-1 prvi strelac,3-0 lider u kradjama. Westbruk ima 9 hiljada asistencija i preko 23 hiljade poena,ova igra se igra za titule,Dzordan je imao 8,5ass kao ruki u prvom playoffu,8ass u proseku 89te kada se igralo u sistemu u kojem lebron igra celu karijeru jer juri statistiku i 11,4ass u prvom finalu,sto znaci da je i tom segmentu vrh a manje gubi lopte.

Khal Drogo

pre 1 godinu

Људи воле разглабати о "најбољем свих времена", међутим то је увијек ствар субјеткивног виђења, гдје ће неки дати предност статистици, други освојеним титулама и доприносу код титула, трећи доммнацији у том неком времену, четврти начину игре, пети утицају на кошарку, шести једноставно ко им је највише "легао" или ко их је највише одушевљавао.

Такође и кошарка се промијенила, данас ен-био-еј има непојмљиву планетарну популаерност, и ту су многе играчке величине пуно тога уткали и допринијеле да буде ту гдје јесте.

Магија коју је кошарци уткао непоновљиви Џордан неће се поновити, то се видјело у временима када је направио двије паузе и тада се видјело да кошарка са њим и без њега није иста игра. Уз 6 титула, начин на који је играо финалне серије су аргумент који је тешко оспорити код избора најбољегг свих времена.

Леброн ће оборити многе статистичке рекорде, његова посвећеност кошарци, професионализам, истрајност су нешто никад виђено, само дежурна закерала ће оспоравати његов допринос кошарци. Некима је то довољно да га прогласе најбољим свих времена.

Они који ће гледати доминацију у свом времену даће предност Вилту или Лу Алсиндору, ствар укуса али и они имају покриће за своје виђење.

Или пак они који ће дати предност Меџику, Кобију или неком по њиховом избору, којима иако импресивна, статистика баш и не оде у прилог али чији начин игре је промијенио кошарку. Можда не као непоновљивог Џордана али јесте промијенио.

Zlija

pre 1 godinu

Djordan je GOAT jer je bio veci od sporta kojim se bavio, ljudi koji nisu znali pravila, taktiku, koje boje je lopta su znali sa Djordana. Nole je GOAT jer je sve razbio, rasparcao, poslao u penziju, sve osvojio za vreme zlatnog doba tenisa sa direktnim konkurentima. Tacka.

buha

pre 1 godinu

Paralela izmedju Dzordana kao najboljeg i Federera je potpuna besmislica. Nazvati grenslem/masters titule kao statistiku je suludo.
To nije statistika, to je POENTA TENISA.

Statistike u kosarci poput poena, skokova, asistencija bi bili ekvivalent u tenisu broj asova, vinera i slicno.

Ne izjednacavajte broj poena i grenslem titule, to je beskrajno razlicit podatak. Takodje ne izjednacavajte ni nba titule sa grandslam titulama, jer kosarka je timski sport i jedan Robert Ori ima 9 nba titula i retko ko ga zna. Grenslem titulu ne mozes osvojiti tako sto sedis na klupi. Moras je sam osvojiti, zato i jesu najvece i najbitnije merilo tenisa.

Sto se tice kosarke, ne moze se projektovati tako lako na podatke i brojeve, jer ni broj titula ne govore dovoljno. Pipen ima 6 titula i nije bolji od Lebrona (mada bi ga ja radije birao u svoj tim).
Russel nije bolji od Jordana jer ima 11 a Jordan 6.
A o poenima i tripl dablovima da ni ne pricam. Tek to je potpuna iluzija. Westbrook je dokaz toga. Katastrofalan igrac.
Tako da je stvar sa kosarkom malo zakomplikovana.

Ne mozemo streberski gledati ko ima kakav procenat suta, Jordan ima los, ali kad pogledas utakmicu, sta se desava, pa ostane 4 sekunde do kraja napada, panika, Jordan trazi loptu, daj ovamo, ja cu.
Najsuludije u statistici kosarke je da ne daje skoro pa nikakav dojam i dokazano ubedljivo najbitnijem aspektu igre - ODBRANI.

Siuuuuuuuuuu

pre 1 godinu

Smijesno mi je kad procitam za Lebrona "Moze imati bolje brojeve od Dzordana, ali je Dzordan GOAT. Ima eleganciju, smek, bla bla" a onda kad neko kaze isto za Djokovica i Federera onda smo svi "samo se brojevi pamte, licni utisak nije bitan bla bla". Jedino sto za Dzordana stvarno brojevi i govore (uglavnom titule) ali ne svi brojevi kao u slucaju Novaka

MacArthur

pre 1 godinu

I Stockton ima vise asistencija od Magica, a npr. K. Malone vise poena od Wilta, Jordana, Birda itd pa to ne znaci da su prvoimenovani bolji od ovih drugih. Evo saljive analogije ali bolno istinite: i obican tenk ima vise konjskih snaga od Ferrarija pa...

veliki strucnjak

pre 1 godinu

lebron je goat u kosarci koliko i djokovic u tenisu. obojica igraju za statistiku

ali kosarka i tenis su MJ i fedrer realno.

dajte pluseve da istina ispliva na videlo

Del Boj

pre 1 godinu

Nikad ali nikad ne moze sa Dzordanom koji ima finala6/6 i koji je imao toliku ulogu u timu i uticaj na kosarku da je to evidentno svakom liku.Jos Dzordan zbog smrti oca i raznih pretnji nije igrao nekoliko sezona prekidao staž pa se vracao u NBA. Tu su i Kobi tu je i Medzik pa Bird Karim Vit Cembrlen.Lebron nasilni statisticar nije lepo gledati ga kao ove nabrojane gore. Majkl Dzordan je unikat i jedinstven GOAT ove igre svakako jos odavno.

Topnik

pre 1 godinu

LeBron je kvantiteta, MJ je kvaliteta. Nema tu usporedbe, ova košarka je
skoro kao različit sport u odnosu na druge ere, i sve manje sliči na sport.

ccc

pre 1 godinu

@bruks, znaci onda Novak nije Goat jer RF igra jedno 10 puta lepsi i elegantniji tenis od Novaka i Nadala, Znaci brojke u jednom slucaju vaze a u drugom ne vaze. Daj odlucite se vise sta je bitno a sta ne. Samo nemojte da mi pisete i pricate kako ne moze individualni i ekipni sportovi da se porede.

quixver

pre 1 godinu

Ne postoji era Lebrona.
Ne postoji dinastija Lebrona.
Ne postoji dominacija Lebrona, 4 titule u 20 godina, tog se niko ne boji.
1 put najbolji scorer, smijesno.
Uvijek pri vrhu, nikad na vrhu osim mozda godinu ili dvije.
Ima svoju statistiku, na prvu ruku impresivnu, kad se zadje malo dublje i ne bas toliko, i to je to. Odlican igrac, s obzirom da najbolje ikad dijele nijanse njemu puno nijansi fali do tog nivoa.

Onu našu istu košulju pripremi

pre 1 godinu

Sad će da nam objasne da nije sve u statistici, iako je Djokovic najveci ikad upravo zbog statistike.

Dvostruka mjerila...

Djurisilo

pre 1 godinu

Minut do kraja utakmice, imas slobodan udarac na 30 metara od gola, finale Lige sampiona... kome ces dati da izvede slobodnjak, Mesiju ili Zuninju? Poredjenje ti je presmesno jer imas gomilu igraca koji resavaju poslednji napad kao da sipaju vodu sa cesme. Da se razumemo, Lebron nikada nece biti bolji od Dzordana jer jednostavno, MJ je MJ, samo sam hteo da kazem da ti je poredjenje glupo jer poslednji napad nikada ne moze da bude merilo kvaliteta igraca.

Mare

pre 1 godinu

U Americi se vodi debata Majkl Dzordan ili Tom Brejdi a u svetu Majkl Dzordan ili Muhamed Ali. Lebron je one night wonder,kad obori rekord pricace se o tome 5 dana i opet jovo nanovo kad ispade iz plejofa ili uopste ne udje u njega. A kad se penzionise,faza fanova ce mu se prepoloviti,nova zvezda ce zauzeti njegovo mesto,jer nije ostvario Dzordanov status,pokusali su i filmom,ali film je ispao katastrofa,cak je i tu zasenjen od Dzordana u sceni kada se pojavljuje Majkl B.Dzordan u sceni kada crtani likovi misle da je to Majkl Dzordan.

werod

pre 1 godinu

Dzordan 6 titula, i jos nesto, Dzordanov vrh igre (peak) ne moze se porediti ni sa cim drugim. Lebronova vrh igra nije na Dzordanovom nivou. I u tenisu broj osvojenih poena ne znaci titule. Lebron moze dati 50000, opet masa igraca ima vise titula od njega. igra u prazno. da budem jasan, i Jokiceve MVP nece nista znaciti bez prstena. u Denveru ili u drugom timu.

Ogi li

pre 1 godinu

Kako se procenjuje da je Federer najviše uticao na razvoj tenisa? Posle besomučne kampanje protiv Novaka u zapadnim medijima, postaje "normalno" da je Federer taj koji je najviše uticao na razvoj tenisa. Po kom kriterijumu to ne bi mogli biti, ma primer, Sampras ili Novak? Ovim, naravno, ne umanjuje Federerovu veliku zaslugu.

Slon

pre 1 godinu

Na pitanje da li je LBJ GOAT lako je odgovoriti protupitanjem?
- U minusu si 1, imaš zadnji napad za pobedu, kome želiš dati loptu, LeBronu ili Jordanu?

JeRemija

pre 1 godinu

Naravno da jeste ali ima ljudi koji se sa tim neće složiti. I to je u redu, ne možemo svi isto misliti.

Znate kako kažu. Muškarci lažu, žene lažu ali brojke ne lažu!

Podatak da će Lebron za par dana biti najbolji poenter svih vremena i 4. u asistencijama svih vremena je blago rečeno frapantan!
Pogledajte koji su na listi u asistencijama prvih 10 poentera svih vremena i sve će vam biti jasno. Isto tako pogledajte prvih 10 asistenata svih vremena, koji su na listi u poenima...

lik

pre 1 godinu

Sve je to ok kroz statistiku gde takodje u mnogim parametrima nije bolji od Dzordana, Kobija
ali nema magiju kao Dzordan I tu se svaka prica zavrsava

miloš

pre 1 godinu

Sa duplo više sezona od MJ naravno da ima više svega. Četri titule sa super timovima i to je sve za skoro 20 sezona! I Vestbruk ima najviše tripl-dablova pa nije u 100 igrača u istoriji NBA

Srki

pre 1 godinu

NBA ligu su proslavili Medžik i Bird a Džordan je od nje napravio brend. Džaba krečite, jednostavno je, NBA ligi je potrebno da Džordan bude najbolji ikada i da to ostane tako. Šta god da urade nove generacije, neće nikad biti bolje od ere osamdesetih/devedesetih iz prostog razloga što je tada NBA liga postala popularna u celom svetu a ne samo u SAD

Bruks 021

pre 1 godinu

Uopšte mi nisu jasne ove priče,ko je GOAT u bilo kom sportu.LeBron može imati i milion koševa,ali sve je to džabe kad se poredi sa elegancijom Jordana i njegovim uticajem na igru.

Siuuuuuuuuuu

pre 1 godinu

Ljudi nemojte da se zezamo, naravno da je Lebron cudo prirode, covjek onako igra u 38oj godini. Naravno da on i puno trosi na svoje tijelo i cini sve da ostane u top formi. Ali da je Dzordan radio to isto a ne pusio tompuse, pio konjak i najvaznije da nije preskocio nekoliko sezona na vrhuncu karijere zbog smrti oca i drugih stvari, niko ne bi mogao da mu pridje po svemu. Svaka cast Lebronu, ali moze biti samo broj 2 ako ne broj 3

SAF

pre 1 godinu

Zivimo u takvom vremenu gde se sve preispituje pa je normalno da i ovo pitanje se moze cuti zadnjih godina a posebno ove sezone. Uz svo duzno postova je Lebron Jamesu koji je fantastican igrac, onaj ko je jednom u zivotu pogledao MJ zna ko je najbolji ne samo kosarkas nego sportista ikada. To je bilo cudo nevidjeno i nesto st9 se nikada nece ponoviti. Esencija lepote kosarke koja je propracena sa mnogo individualnih timskih uspeha. Svi su znali ko je MJ i 80tih a tek o 90tim da ne pricam. Pogledajte sada hajp oko Lebrona, KD, Stepha i ostalih superstarova lige i verujte da bi hajp tih svih igraca zajedno bio mali u odnosu na MJ da igra danas. MJ bi mnogo vise i koristio sut za 3 poena ali jednostavno tada liga nije isla u tom pravcu ali sto se tice rada na svojoj igri, niko nije radio kao MJ osim vrvt Kobe Bryant. Ovo nije napad na Lebrona koji je u samom vrhu ali samo je jedan GOAT a to je Michael Jordan. Ko ga nije gledao nek uzme da pogleda jednu njegovu utakmicu kompletnu pa ce mu biti jasno.

sasa the king

pre 1 godinu

Lepo je rekao Pat Railly, Lebron je BOAT, ali nije GOAT. Isto je sa Federerom i Noletom. Nole je najbolji teniser svih vremena, ali je Roger najuticajniji teniser svih vremena. To he razlika izmedju greatest i best.

Slon

pre 1 godinu

Na pitanje da li je LBJ GOAT lako je odgovoriti protupitanjem?
- U minusu si 1, imaš zadnji napad za pobedu, kome želiš dati loptu, LeBronu ili Jordanu?

Siuuuuuuuuuu

pre 1 godinu

Ljudi nemojte da se zezamo, naravno da je Lebron cudo prirode, covjek onako igra u 38oj godini. Naravno da on i puno trosi na svoje tijelo i cini sve da ostane u top formi. Ali da je Dzordan radio to isto a ne pusio tompuse, pio konjak i najvaznije da nije preskocio nekoliko sezona na vrhuncu karijere zbog smrti oca i drugih stvari, niko ne bi mogao da mu pridje po svemu. Svaka cast Lebronu, ali moze biti samo broj 2 ako ne broj 3

SAF

pre 1 godinu

Zivimo u takvom vremenu gde se sve preispituje pa je normalno da i ovo pitanje se moze cuti zadnjih godina a posebno ove sezone. Uz svo duzno postova je Lebron Jamesu koji je fantastican igrac, onaj ko je jednom u zivotu pogledao MJ zna ko je najbolji ne samo kosarkas nego sportista ikada. To je bilo cudo nevidjeno i nesto st9 se nikada nece ponoviti. Esencija lepote kosarke koja je propracena sa mnogo individualnih timskih uspeha. Svi su znali ko je MJ i 80tih a tek o 90tim da ne pricam. Pogledajte sada hajp oko Lebrona, KD, Stepha i ostalih superstarova lige i verujte da bi hajp tih svih igraca zajedno bio mali u odnosu na MJ da igra danas. MJ bi mnogo vise i koristio sut za 3 poena ali jednostavno tada liga nije isla u tom pravcu ali sto se tice rada na svojoj igri, niko nije radio kao MJ osim vrvt Kobe Bryant. Ovo nije napad na Lebrona koji je u samom vrhu ali samo je jedan GOAT a to je Michael Jordan. Ko ga nije gledao nek uzme da pogleda jednu njegovu utakmicu kompletnu pa ce mu biti jasno.

miloš

pre 1 godinu

Sa duplo više sezona od MJ naravno da ima više svega. Četri titule sa super timovima i to je sve za skoro 20 sezona! I Vestbruk ima najviše tripl-dablova pa nije u 100 igrača u istoriji NBA

Bruks 021

pre 1 godinu

Uopšte mi nisu jasne ove priče,ko je GOAT u bilo kom sportu.LeBron može imati i milion koševa,ali sve je to džabe kad se poredi sa elegancijom Jordana i njegovim uticajem na igru.

Bivol

pre 1 godinu

Nije bolji od Dzordana. Poenta igre je pobediti a ne dati 60 poena, jer dzaba sve to ako izgubis, takodje poenta karijere je osvajati titule, a s obzirom da se internacionalne titule ocekuju od Amera, najbitnije za njih je osvojiti NBA titulu i Dzordan ima 2 vise (4 naspram 6), to je 50% procenata bolji rezultat!!!

Pedeset!!!

Zlija

pre 1 godinu

Djordan je GOAT jer je bio veci od sporta kojim se bavio, ljudi koji nisu znali pravila, taktiku, koje boje je lopta su znali sa Djordana. Nole je GOAT jer je sve razbio, rasparcao, poslao u penziju, sve osvojio za vreme zlatnog doba tenisa sa direktnim konkurentima. Tacka.

vince carter

pre 1 godinu

@JeRemija jedini frapantan podatak je taj da je Dzordan u svetu 20 godina posto se penzionisao i dalje deset puta vece ima od Lebrona i dobija ga u svim zivim anketama u svakoj zemlji sveta. Skoro kad je objavljeno ovde da je Jokic postao "statisticki goat" pisalo je da je to zato jer je pretakao Dzordana u plus/minus statistici,a Dzordan je prvi i u PER statistici,pa sad odluciti se dal brojke lazu ili ne lazu. Kaze Lebron je cetvrti u asistencijama a prvi je u izgubljenim loptama svih vremena,sto znaci da je ball hog kod koga je lopta konstantno i koji oduvek juri tu statistiku. Prvo Lebronovi fanovi su najveci licemeri ikad,njima je Lebron vec bio najbolji svih vremena sa 22 godine kada nije imao ni sut niti bilo koje dostignuce,sto znaci da kada si zaljubljen u nekoga dostignuca i liste uopste nisu bitne. Covek je razbijen u finalu 2011 u svom prajmu jer nije imao ni post igru ni footwork sto je kasnije nadogradio kod Hakima Olajdzuvona. On je tek sa 28 godina usavrsavao nesto u cemu je Dzordan bio master. Brojke kazu da je Dzordan ispred njega u dve pomenute statistike,9 vs 5 defanzivni tim,dpoy 1-0,10-1 prvi strelac,3-0 lider u kradjama. Westbruk ima 9 hiljada asistencija i preko 23 hiljade poena,ova igra se igra za titule,Dzordan je imao 8,5ass kao ruki u prvom playoffu,8ass u proseku 89te kada se igralo u sistemu u kojem lebron igra celu karijeru jer juri statistiku i 11,4ass u prvom finalu,sto znaci da je i tom segmentu vrh a manje gubi lopte.

Milan

pre 1 godinu

Vec sa erom Jordana krece polako taj nenormalni marketing koji se stvori oko najboljeg igraca lige, sa Lebronom je to dovedeno do savrsenstva, ono sto daje prevagu na stranu Jordana su titule i vreme u koje je igrao gde regularni deo sezone nije izgledao kao sada sto izgleda kao putujuci cirkus, sve je podredjeno statistici i obaranju nekih sumanutih rekorda a sve u svrhu popularizacije kosarke i samim tim vece zarade pa je samim tim i igracima lakse da obaraju rekorde. Da je Lebron igrao u Jordanovo vreme verujem da bi bar za 20% imao slabiju statistiku zbog odbrane koja se tada igrala. I jos jedna mala stvar sto je individualno meni je Jordanova igra i pokreti 10 puta lepsi od Dzejmsovog igranja na snagu. Po meni ja bi i Kobija stavio ispred Lebrona.

lik

pre 1 godinu

Sve je to ok kroz statistiku gde takodje u mnogim parametrima nije bolji od Dzordana, Kobija
ali nema magiju kao Dzordan I tu se svaka prica zavrsava

Srki

pre 1 godinu

NBA ligu su proslavili Medžik i Bird a Džordan je od nje napravio brend. Džaba krečite, jednostavno je, NBA ligi je potrebno da Džordan bude najbolji ikada i da to ostane tako. Šta god da urade nove generacije, neće nikad biti bolje od ere osamdesetih/devedesetih iz prostog razloga što je tada NBA liga postala popularna u celom svetu a ne samo u SAD

quixver

pre 1 godinu

Ne postoji era Lebrona.
Ne postoji dinastija Lebrona.
Ne postoji dominacija Lebrona, 4 titule u 20 godina, tog se niko ne boji.
1 put najbolji scorer, smijesno.
Uvijek pri vrhu, nikad na vrhu osim mozda godinu ili dvije.
Ima svoju statistiku, na prvu ruku impresivnu, kad se zadje malo dublje i ne bas toliko, i to je to. Odlican igrac, s obzirom da najbolje ikad dijele nijanse njemu puno nijansi fali do tog nivoa.

smarac

pre 1 godinu

Ovo je prosto smijesno, ovaj lik igra za statistiku, pa Jordan bi u ovom dobu imao 50 poena prosjek svaku sezonu... Plus gradili su timove samo da bi on uzimao titule, pa je opet daleko iza Jordana. Da ne pricam da mu je San Antonio sa đedovima uzeo titulu, a i Dirk sa Dalasom... Jordan ima 6 od 6 i na svih 6 je bio MVP. Da, zaboravio sam i Brajant je miljama ispred Jamesa...

Mare

pre 1 godinu

U Americi se vodi debata Majkl Dzordan ili Tom Brejdi a u svetu Majkl Dzordan ili Muhamed Ali. Lebron je one night wonder,kad obori rekord pricace se o tome 5 dana i opet jovo nanovo kad ispade iz plejofa ili uopste ne udje u njega. A kad se penzionise,faza fanova ce mu se prepoloviti,nova zvezda ce zauzeti njegovo mesto,jer nije ostvario Dzordanov status,pokusali su i filmom,ali film je ispao katastrofa,cak je i tu zasenjen od Dzordana u sceni kada se pojavljuje Majkl B.Dzordan u sceni kada crtani likovi misle da je to Majkl Dzordan.

Khal Drogo

pre 1 godinu

Људи воле разглабати о "најбољем свих времена", међутим то је увијек ствар субјеткивног виђења, гдје ће неки дати предност статистици, други освојеним титулама и доприносу код титула, трећи доммнацији у том неком времену, четврти начину игре, пети утицају на кошарку, шести једноставно ко им је највише "легао" или ко их је највише одушевљавао.

Такође и кошарка се промијенила, данас ен-био-еј има непојмљиву планетарну популаерност, и ту су многе играчке величине пуно тога уткали и допринијеле да буде ту гдје јесте.

Магија коју је кошарци уткао непоновљиви Џордан неће се поновити, то се видјело у временима када је направио двије паузе и тада се видјело да кошарка са њим и без њега није иста игра. Уз 6 титула, начин на који је играо финалне серије су аргумент који је тешко оспорити код избора најбољегг свих времена.

Леброн ће оборити многе статистичке рекорде, његова посвећеност кошарци, професионализам, истрајност су нешто никад виђено, само дежурна закерала ће оспоравати његов допринос кошарци. Некима је то довољно да га прогласе најбољим свих времена.

Они који ће гледати доминацију у свом времену даће предност Вилту или Лу Алсиндору, ствар укуса али и они имају покриће за своје виђење.

Или пак они који ће дати предност Меџику, Кобију или неком по њиховом избору, којима иако импресивна, статистика баш и не оде у прилог али чији начин игре је промијенио кошарку. Можда не као непоновљивог Џордана али јесте промијенио.

Topnik

pre 1 godinu

LeBron je kvantiteta, MJ je kvaliteta. Nema tu usporedbe, ova košarka je
skoro kao različit sport u odnosu na druge ere, i sve manje sliči na sport.

MacArthur

pre 1 godinu

I Stockton ima vise asistencija od Magica, a npr. K. Malone vise poena od Wilta, Jordana, Birda itd pa to ne znaci da su prvoimenovani bolji od ovih drugih. Evo saljive analogije ali bolno istinite: i obican tenk ima vise konjskih snaga od Ferrarija pa...

Del Boj

pre 1 godinu

Nikad ali nikad ne moze sa Dzordanom koji ima finala6/6 i koji je imao toliku ulogu u timu i uticaj na kosarku da je to evidentno svakom liku.Jos Dzordan zbog smrti oca i raznih pretnji nije igrao nekoliko sezona prekidao staž pa se vracao u NBA. Tu su i Kobi tu je i Medzik pa Bird Karim Vit Cembrlen.Lebron nasilni statisticar nije lepo gledati ga kao ove nabrojane gore. Majkl Dzordan je unikat i jedinstven GOAT ove igre svakako jos odavno.

iskreno

pre 1 godinu

Ne može da bude goat neko ko na silu to pokušava. Ne sporim da je dobar igrač, ali više je koristio fizikalije, nego mozak. Uporediti njega i Džordana je zaista neumesno. Džordan je plesao i leteo po terenu, Džordan nije igrao na silu već na umeće, na Džordanu su nekad cele ekipe svih 5 igrača igrali odbranu. Ja nisam video da je Lebron čak ni udvajan...
Opet ponavljam, dobar je on igač, dugo traje, ali mislim da je zaista neumesno porediti ga ni sa Kobijem, a kamoli sa Džordanom. Nije u redu, jednostavno nije.

Ivar

pre 1 godinu

Sa druge strane, Džordan je u ama baš svakom finalu koje je Čikago igrao bio apsolutni favorit po kladionicama, jednostavno je imao slabije protivnike u finalu i imao je mnogo jaču podršku saigrača nego Lebron.
Ovo su sve lako proverljivi podaci, o kvotama za finale pa pogledajte.(JeRemija, 7. februar 2023 14:05)

Nitko se ne rodi favorit, to se postaje radom i zalaganjem, i bas zato se smatra da je Jordan najveci ikada. Doso je u ekipu koja nije bila ni na kosarkaskoj mapi i od njih napravio rock zvijezde.
Nisu Bullsi bili favoriti jer su kupovali sve zivo kao naprimjer Miami sa big 3 ili Brooklyn sa Durant, Harden i Irwing, i to sam naveo samo neke; oni su bili favoriti jer su izrasli u takve, tu lezi njihova velicina i zato se Bulsi 96-98 smatraju najjacim kosarkaskim klubom ikada.
Jordan osvojio 3 naslova, isao igrati baseball, vratio se i opet osvojio 3...ne treba se nista vise dodati.

vince carter

pre 1 godinu

2014-15 Golden State Warriors (+2800)
2010-11 Dallas Mavericks: (+2000)
2018-19 Toronto Raptors: (+1850)
2003-04 Detroit Pistons: (+1500)
2013-14 San Antonio Spurs: (+1200)
1993-94 Houston Rockets: (+1200)
1990-91 Chicago Bulls (+700)
2019-20 Los Angeles Lakers (+450)
2006-07 San Antonio Spurs (+450)
1998-99 San Antonio Spurs (+450)
1994-95 Houston Rockets (+450) Ovo vam je lista najvecih autsajdera za osvajanje pre pocetka sezone. Na toj listi vidimo 4 ekipe koje su na kraju pobedile Lebrona u finalu. A vidimo i Chicago Bullse iz 1991 godine kojima nije davano mnogo sansi,logicno niti je Pipen tada bio top klasa niti all star,Lejkersi su bili favoriti u finalu,zbog iskustva pre svega. Finix Sunsi sa 62 pobede i mvp Barklijem su bili favorit protiv Bullsa koji su tada imali najslabiji skor 57-25 u odnosu na prethodne dve sampionske sezone. Posto JeRemija voli asistencije mozda bi trebao da zna da ih KJ iz Finixa ima skoro 9 hiljada ;)) Kao sto sam rekao,14/15 niko nije ocekivao Wariorse koji su ekplodirali,a Kley kao da i nije igrao u finalu..14,12,9 i 5 poena u zadnja 4 meca. Lebron sigurno nije bio autsajder u bilo kojem finalu koje je dobio,cak i ako nije bio favorit,autsajder nije bio sigurno..JeRemija je decko spreman na sve zbog idola.

КОШАРКА - ТО ЈЕ ПАРТИЗАН!

pre 1 godinu

Лепо је рекао Ален Ајверсон"у реченицу са Џорданом не може нико...црни Исус"...крај приче,дебата о ГОАТу у кошарци је завршена. МЈ 23,амин

salty

pre 1 godinu

Lebron je možda drugi najbolji igrač svih vremena, ali na poziciji 3, odmah posle Lerija Birda. Generalno, u najboljem slučaju, top 15 igrača svih vremena.
Svaka čast što će postati najbolji poenter u istoriji, ali to je jedino po čemu će on ostati upamćen, dok ga Dončić ne prestigne.

vince carter

pre 1 godinu

JeRemija U koja dva finala koja je dobio bio autsajder??? Autsajder sa Majamijem nikada nije bio,a ako jeste to ga spuste jos vise,ovi iz Oklahome su imali po 23 godine i favoriti su protiv Majamija u prajmu? Spursi su bili matorci a favoriti? Pa mozda ako je neko kao sto si ti sastavljao kvote. Za tvoju informaciju,pre pocetka sezone 14/15 Klivlend je bio najveci favorit,pa Spursi,Oklahoma,Klipersi a Wariorsi su eksplodirali niotkuda,a svi su za zapada pazi. Sta je sve sampion zapada morao da prodje do finala. A ovo da je Dzordan bio favorit u svakom finalu isto mozes samo ti da kazes. Lejkersi su bili favoriti u prvom finalu u bullsima jedino je Dzordan bio all star tada. Sa Finixom je bilo 50:50 sto i rezultat govori,Dzordan je napravio razliku u tom finalu sa 41ppg a Finix je bio playoff tim godinama pre Barklija i tukli su 63-19 lejkerse sa 3 all stara i pat rajlijem na klupi 4-1 1990te godine. Juta je bila favorit 1998 jer su se Bullsi mucili sa Indianom,pipen je bio povredjen a Juta je pocistila 61-21 Lejkerse,dobili Spurse sa Dankanom i Robinsonom i Hjuston sa Barklijem,Hakimom i Drexlerom. I u tom finalu gde je dzordan napravio razliku,45 minuta u mecu broj 6 a pipen 25. Bullsi su bili prejaki a Juta slaba,samo jedna od 12 utakmica u dva finala nije bila neizvesna,ima smisla!!

veliki strucnjak

pre 1 godinu

lebron je goat u kosarci koliko i djokovic u tenisu. obojica igraju za statistiku

ali kosarka i tenis su MJ i fedrer realno.

dajte pluseve da istina ispliva na videlo

Neo@

pre 1 godinu

Od prosečne franšize koja nije imala nijednu titulu do tada, stvorio u svoje vreme najbolji tim sveta sa 4, 5, 6 titula. Finala koja je igrao i danas se gledaju, potezi koje je činio i danas se pamte. Da je tad bilo ovih mreža kao što su danas i uticaja televizije, čovek bi već tada zaradio milijarde dolara, jer toliki je uticaj imao na košarku...
I onda dodju klinci, koji se danas pale na brdo mišića jednog igrača, a koji je pritom da se razumemo odličan igrač, vanserijski, ali koji je išao od tima do tima da uzima titule, tamo gde je mislio da ima odlične igrače oko sebe...
Ovaj prvi je pak prosečne igrače oko sebe stvarao odličnim!
I tu diskusija o tome ko je bolji prestaje!

vince carter

pre 1 godinu

Velicina Dzordana se videla kada se penzionisao,bukvalo su ga molili da se vrati sto je na kraju ucinio 17 utakmica pre kraja regularne sezone 1995,nije sacekao cak ni priprema da prodje. Trazili su novog Dzordana svo vreme,Penny Hardaway i Grant Hil su bili na putu zvezda,povrede su zaustavile obojicu. Kobi Brajant nije dostigao taj status islljucivo jer je iskopirao igru Dzordana i zato sto je bio druga violina na pocetku karijere. Vins Karter nije bio taj,pa se pojavio lebron kad je ligi opasno opala popularnost i kada je broj poena bio kao u evroligi,prvo su ukinuli handcheking i olaksali spoljnim igracima,lebron je te jedine sezone sutirao 41% a vec u sledecoj 47% jer je daleko olaksan put u reket kao i sut,gde je odmah i Steve Nash eksplodirao kao igrac i uzeo 2x mvp. Nba je trebala nova velika zvezda i to je bio Lebron kome je nezasluzeno dodeljena nagrada za rukija godine,jer ako pravimo pricu o novom goatu taj ne sme da ostane bez te nagrade. Melo je 15-67 ekipom usao u pleyoff na zapadu i imao bolji skor od cetvrte ekipe Istoka,dok je Klivlend ostao bez playoffa,ukupno sa poenima,skokovima,procentima je imao bar jednaku statistiku sa lebronom a sa playoff bi u drugom slucaju bio dovoljan za roy. Za ostalo je zasluzan Lebron ulaganjem u sebe,imao je srece da se ne povredi i ciljem da se nadje na raznim listama. Ali glavni cilj su mu bile titule zato je obecano 8 sa majamijem,na kraju dva poraza u finalu. Posle toga jurnjava za brojkama punom parom.

sasa the king

pre 1 godinu

Lepo je rekao Pat Railly, Lebron je BOAT, ali nije GOAT. Isto je sa Federerom i Noletom. Nole je najbolji teniser svih vremena, ali je Roger najuticajniji teniser svih vremena. To he razlika izmedju greatest i best.

Pera85

pre 1 godinu

Hehe, pa MJ nije imao toliko poena za izjednacenje jer su gazili sve redom.

Sala, naravno.

Glupo je pricati o Dzejmsu kao GOAT. Njegov uticaj na igru i ekipu nije toliki koliki je bio Dzordanov. Ima mozda par igraca koji se nisu plasili Dzordana (bukvalno plasili) i to samo zbog toga sto su imali nenormalan ego. Ja znam za dva. Redzi Miler i Geri Pejton. Ono sto Dzejms nema je glava. Nema taj efekat da kad ga vidite da igra protiv vas to vas ubije u pojam. Cela liga je pricala da ne zele da iznerviraju Dzordana jer ce onda krenuti na njih i unistiti ih sa 50 poena. E to je velicina. A ne kad vidis Dzejmsa da se ne vraca u odbranu, da se pravi da igra odbranu i sve to

Djurisilo

pre 1 godinu

Minut do kraja utakmice, imas slobodan udarac na 30 metara od gola, finale Lige sampiona... kome ces dati da izvede slobodnjak, Mesiju ili Zuninju? Poredjenje ti je presmesno jer imas gomilu igraca koji resavaju poslednji napad kao da sipaju vodu sa cesme. Da se razumemo, Lebron nikada nece biti bolji od Dzordana jer jednostavno, MJ je MJ, samo sam hteo da kazem da ti je poredjenje glupo jer poslednji napad nikada ne moze da bude merilo kvaliteta igraca.

Fox

pre 1 godinu

Sva nabrojana statistika je posledica toga sto Lebron vec 20 godina igra na vrhunskom nivou. Niko u istoriji nije na takvom nivou, igrao toliko dugo. Ipak, iako su im krace trajali, Dzordan i Kobi su nesumnivo u svom prajmu bili bolji igraci nego Lebron u svom.

werod

pre 1 godinu

Dzordan 6 titula, i jos nesto, Dzordanov vrh igre (peak) ne moze se porediti ni sa cim drugim. Lebronova vrh igra nije na Dzordanovom nivou. I u tenisu broj osvojenih poena ne znaci titule. Lebron moze dati 50000, opet masa igraca ima vise titula od njega. igra u prazno. da budem jasan, i Jokiceve MVP nece nista znaciti bez prstena. u Denveru ili u drugom timu.

buha

pre 1 godinu

Paralela izmedju Dzordana kao najboljeg i Federera je potpuna besmislica. Nazvati grenslem/masters titule kao statistiku je suludo.
To nije statistika, to je POENTA TENISA.

Statistike u kosarci poput poena, skokova, asistencija bi bili ekvivalent u tenisu broj asova, vinera i slicno.

Ne izjednacavajte broj poena i grenslem titule, to je beskrajno razlicit podatak. Takodje ne izjednacavajte ni nba titule sa grandslam titulama, jer kosarka je timski sport i jedan Robert Ori ima 9 nba titula i retko ko ga zna. Grenslem titulu ne mozes osvojiti tako sto sedis na klupi. Moras je sam osvojiti, zato i jesu najvece i najbitnije merilo tenisa.

Sto se tice kosarke, ne moze se projektovati tako lako na podatke i brojeve, jer ni broj titula ne govore dovoljno. Pipen ima 6 titula i nije bolji od Lebrona (mada bi ga ja radije birao u svoj tim).
Russel nije bolji od Jordana jer ima 11 a Jordan 6.
A o poenima i tripl dablovima da ni ne pricam. Tek to je potpuna iluzija. Westbrook je dokaz toga. Katastrofalan igrac.
Tako da je stvar sa kosarkom malo zakomplikovana.

Ne mozemo streberski gledati ko ima kakav procenat suta, Jordan ima los, ali kad pogledas utakmicu, sta se desava, pa ostane 4 sekunde do kraja napada, panika, Jordan trazi loptu, daj ovamo, ja cu.
Najsuludije u statistici kosarke je da ne daje skoro pa nikakav dojam i dokazano ubedljivo najbitnijem aspektu igre - ODBRANI.

Kontrasinusna flajferica

pre 1 godinu

@ncncnc Da mi zivot zavisi izabrao bih MJ-a i Federera... a ovaj drugi sto pise o statistici, google je cudo, lako moze da se proveri...

JordanPer GameLeBron
30.1Points27.2
6.2Rebounds7.5
5.3Assists7.3
2.3Steals1.5
0.8Blocks0.8
2.7Turnovers3.5
38.3Minutes38.1
49.7Field goal %50.5
32.73-point %34.4
83.5Free throw %73.5

Tako da kada vec pises nesto, prvo proveri. I pritom LBJ ce biti najbolji strelac svih vremena i karijera mu traje daleko duze nego MJ-ova i pritom covek za sve te godine igra na vrhunskom nivou, ni jednu godinu nije imao pad u igri ili brojkama. Za mene je MJ bolji igrac,subjektivni osecaj jer sam odrastao sam gledajuci njega ali nipodastavanje LBJ-a je u najmanju ruku presmesno. Covek koji nema niti jedan jedini incident, mrlju u karijeri, ne volim ga nesto preterano ali ga itekako postujem. Tako da, kazem, kada za Novaka vaze brojke, onda i za LBJ-a treba da vaze te iste brojke, a ne lepota igre, jer ako cemo tako onda je Federer bukvalno u istom rangu sa MJ.
(ccc, 07. februar 2023 13:36


Odnos dobijenih finala aka najznačajnija i najveća utakmica u karijeri NBA košarkaša:

Džordan 6 od 6, masakriranje protivnika tokom svake finalne serije bez pardona, preuzimanje odgovornosti kad je potrebno i generalno 7. brzina u svakom plej ofu u kojem je igrao nevezano da li je krajnja posledica bila uzimanje prstena.

Džejms 4 od 10, nestajanje u finalnim serijama 2007 i 2011 (ovo je velika mrlja), da budemo pošteni od tih 6 finala u kojima je gubio u 4 je bio autsajder, veliki respekt što je grupu gradjana iz Klivlenda doveo do finala 2007. što je uspeh malte ne ravan i samoj tituli, ali porediti ga sa Džordanom po svemu osim po ukupnom broju postignutih poena je sprdnja i najmanju ruku....

vince carter

pre 1 godinu

Novak vs Federer prica ne moze da se poredi sa ovim jer je Novak igrao protiv Federera i ima vise pobeda i slemova na kraju od njega. Dzordan ima vise titula,mvp,fmvp,dpoy priznanje,9x u prvom defanzivnom timu,prvi PER i plus/minus,prvi u proseku poena,10x prvi strelac a 3x lider u kradjama i ukupno treci svih vremena. Dakle Dzordan iza sebe itekako ima statistiku bez obzira sto je prekidao karijeru dva puta u prajmu,on fakticki ima samo 11 full sezona sa Bullsima jer je u drugoj odigrao samo 18 utakmica i to sa skracenom minutazom zadnjih 15 zbog preloma zgloba i 17 utakmica u sezoni 94/95 kada je uskocio iz bejzbola. Stokton je prvi ikada u broju asistencija i ukradenim loptama,jer je naravno igrao mnogo duze od Medzika,a Karim je top3 u tri kategorije plus 6 titula i 6x mvp. A na kraju niko nikome nece promeniti misljenje o tome ko je najveci,cilj te price je bas ovo sto mi trenutno radimo,gubljenje vremena i zaludjivanje. Ne postoji zvanicna lista nicega i od 100 coveka u prostoriji svako ce imati razlicitu listu top 10. Ono sto je sigurno,daleko najveci broj ljudi na svetu smatra Dzordana najvecim.

JeRemija

pre 1 godinu

Naravno da jeste ali ima ljudi koji se sa tim neće složiti. I to je u redu, ne možemo svi isto misliti.

Znate kako kažu. Muškarci lažu, žene lažu ali brojke ne lažu!

Podatak da će Lebron za par dana biti najbolji poenter svih vremena i 4. u asistencijama svih vremena je blago rečeno frapantan!
Pogledajte koji su na listi u asistencijama prvih 10 poentera svih vremena i sve će vam biti jasno. Isto tako pogledajte prvih 10 asistenata svih vremena, koji su na listi u poenima...

Ncncnc

pre 1 godinu

@bruks, znaci onda Novak nije Goat jer RF igra jedno 10 puta lepsi i elegantniji tenis od Novaka i Nadala, Znaci brojke u jednom slucaju vaze a u drugom ne vaze. Daj odlucite se vise sta je bitno a sta ne. Samo nemojte da mi pisete i pricate kako ne moze individualni i ekipni sportovi da se porede.
(ccc, 7. februar 2023 10:14),

da probamo ovako (mada apsolutno ne mogu da se porede poedinacni i ekipni sport-u pojedinacnom je 2+2=4, u ekipnom donekle...):
- zivot ti zavisi od jednog suta, koga bi izabrao, Dzordana ili Lebrona?
- zitot ti zavisi od jednog gema, koga bi izabrao, Djokovica ili Federera?

P.S. Podrazumeva se kada su svi bili u "prime"-u!

Kengur

pre 1 godinu

Lebron uopste nema bolje brojke od Dzordana,na cemu ste. Neko ko celu karijeru igra jako i nalazi se u prvim defanzivnim timovima ne moze da ima isto asistencija sa covekom koji je par sezona u regularnoj sezoni igrao kao two way igrac,pa sam dokaz da juri statistiku je ne igranje odbrane u vecem delu karijere i cuvanje energije za brojeve. @memfis po cemu je lebron bolji sa losijim timovima,Bikovi su bili najgori tim u ligi kad ih je ovaj kao ruki pocetnik uveo u plejof,ako se ne varam izgubili su 43 puta bez njega u drugoj sezoni. Igrati protiv Birdovih Kelta na pocetku karijere je jednako igranju protiv sampiona lige.

vince carter

pre 1 godinu

@ccc Samo sto si ti nabrojao brojke koje ne definisu celu statistiku i opet pominjes Novaka koji ima vise titula od Federera i bolji medjusobni skor dok Dzordan ima vise titula od Lebrona i vise mvp nagrada,plus defanzivnih selekcija i defanzivac godine naslova,Jordan ima 33,4ppg u plejoffu a i Karl Malone ima vise poena i skokova od njega. Michael Jordan ima 50,5% suta u eri Chicago Bullsa,taj procenat mu je pokvario malo boravak u Wizardsima nakon sto je 3 godine bio van takmicarskog sporta. A taj procenat za beka sutera je fenomenalan. Kombinacija asistencija i izgubljenih dodje skoro na isto,a ne znam kako skokovi definisu ko je bolji skakac uopsteno? Jedan igra blize kosu u small ball eri vecinu karijere a drugi cuva igrace na perimetru udaljen od skoka u defanzivi u reketu koji pokrivaju 2 visoka igraca iz oba tima,plus krila. Dzordanovoj individualnoj statistici bi vise godilo da ga je trenirao Dag Kolins koji je ceo sistem podredio njemu gde je on bio taj koji ima sezonu 30,8,8 a pre sezonu pre toga osvojio mvp,dpoy,titulu najboljeg strelca i kradljivca lige,prvi koji je imao 200+kradja i 100+blokada u sezoni. A Phil Jackson je igrao u triangle offense sistemu koji omugacava da ceo tim bude jednako ukljucen. Slika brojki na kraju ne kaze koliko je dobar bio Djinobili recimo,brojke lazu kad kazu da je Westbruk bolji..prosto!!

Ogi li

pre 1 godinu

Kako se procenjuje da je Federer najviše uticao na razvoj tenisa? Posle besomučne kampanje protiv Novaka u zapadnim medijima, postaje "normalno" da je Federer taj koji je najviše uticao na razvoj tenisa. Po kom kriterijumu to ne bi mogli biti, ma primer, Sampras ili Novak? Ovim, naravno, ne umanjuje Federerovu veliku zaslugu.

Roki

pre 1 godinu

Iskreno

A zasto je problem da se poredi sa Dzordanom, je l to zabranjeno? Nece ga porediti sa Dzavalom Mekgijem. Argument ne secam se da je Lebron nekada udvajan. Kakva glupa konstatacija. I ovo za snagu, pa zasto bilo ko ne bi koristio ono sto ide u njegovu korist. Ako je tako lako, neka se nabilduje ko god hoce i neka ostvari u karijeri 30 hiljada poena i po 10 skokova i asistencija.

ccc

pre 1 godinu

@bruks, znaci onda Novak nije Goat jer RF igra jedno 10 puta lepsi i elegantniji tenis od Novaka i Nadala, Znaci brojke u jednom slucaju vaze a u drugom ne vaze. Daj odlucite se vise sta je bitno a sta ne. Samo nemojte da mi pisete i pricate kako ne moze individualni i ekipni sportovi da se porede.

Memfis

pre 1 godinu

Ако обојица имају око себе слаб/просечан тим, бољи је Леброн. Са бољим саиграчима, бољи је Џордан. С обзиром да ником није циљ да склепа слаб тим, већ тим за титулу, Џордан ту има предност. Његови Булси су узели 2 пута по 3 титуле за редом. Лебронов Мајами на једвите јаде и поклон Грега Поповича 2013. (два пута у последњих 30 секунди вади Данкана и два пута из офанзивног скока прима тројку) је везао две. Џордан има 6 титула у 13 година, Леброн 4 у 20...

JeRemija

pre 1 godinu

@Kontrasunusna flajferica

Napokon jedan realan komentar u moru zaista svakakvih.

Tačno je da je Džejms u mnogim finalima bio autsajder, niste naveli da je i u 2 od 4 finala koja je osvojio bio autsajder po kladionicama.
To dovoljno govori o jačini tima koji je imao, odnosno o snazi protivnika sa kojima se sretao u finalu.

Sa druge strane, Džordan je u ama baš svakom finalu koje je Čikago igrao bio apsolutni favorit po kladionicama, jednostavno je imao slabije protivnike u finalu i imao je mnogo jaču podršku saigrača nego Lebron.
Ovo su sve lako proverljivi podaci, o kvotama za finale pa pogledajte.

Onu našu istu košulju pripremi

pre 1 godinu

Sad će da nam objasne da nije sve u statistici, iako je Djokovic najveci ikad upravo zbog statistike.

Dvostruka mjerila...

Kozuki Oden

pre 1 godinu

Slon
Bukvalno svejedno, obojica ce ili resiti ili promasiti. Nemojmo da izmisljamo sada kako Dzordan ima 100% FG i tako to, LeGMu moze da se kritikuje odbrana i onaj ulaz ramenom u telo (i javno lupetanje) ali nema potrebe da se izmislja kako je lik neki prosek ili Dzordan milion puta bolji od nekog "drugog igraca na listi"...

Znam bre

pre 1 godinu

Koliko ste smesni brate , kad poredite Djokovica sa Federerom onda elegancija ne igra ulogu u Goat debati, al kad se poredi MJ i lebron onda igra ulogu haha!!!

Mare

pre 1 godinu

@ccc Ko kaze da Lebron ima bolju statistiku od Dzordana??? Novak cini mi se ima vise slemova od Federera,ne??? Aj malo saberi defanzivne postave,naprednu statistiku,most valuble player awards,defense player of the year,scoring champ,steals champ,turnovers. Cenim da ovaj pored te estetike i skila ima i bolju statistiku.

UnrealEngine

pre 1 godinu

Kao što je pomenuti Eldžin Bejlor najpodcenjeniji košarkaš u istoriji NBA po mom mišljenju, tako će mi i Lebron postati najprecenjeniji ikad. Čuj - GOAT. Svaka čast na svemu postignutom, tu nema rasprave, al' greatest of all time... lol

Siuuuuuuuuuu

pre 1 godinu

Smijesno mi je kad procitam za Lebrona "Moze imati bolje brojeve od Dzordana, ali je Dzordan GOAT. Ima eleganciju, smek, bla bla" a onda kad neko kaze isto za Djokovica i Federera onda smo svi "samo se brojevi pamte, licni utisak nije bitan bla bla". Jedino sto za Dzordana stvarno brojevi i govore (uglavnom titule) ali ne svi brojevi kao u slucaju Novaka

ccc

pre 1 godinu

@ncncnc Da mi zivot zavisi izabrao bih MJ-a i Federera... a ovaj drugi sto pise o statistici, google je cudo, lako moze da se proveri...

Jordan Per Game LeBron
30.1 Points 27.2
6.2 Rebounds 7.5
5.3 Assists 7.3
2.3 Steals 1.5
0.8 Blocks 0.8
2.7 Turnovers 3.5
38.3 Minutes 38.1
49.7 Field goal % 50.5
32.7 3-point % 34.4
83.5 Free throw % 73.5

Tako da kada vec pises nesto, prvo proveri. I pritom LBJ ce biti najbolji strelac svih vremena i karijera mu traje daleko duze nego MJ-ova i pritom covek za sve te godine igra na vrhunskom nivou, ni jednu godinu nije imao pad u igri ili brojkama. Za mene je MJ bolji igrac,subjektivni osecaj jer sam odrastao sam gledajuci njega ali nipodastavanje LBJ-a je u najmanju ruku presmesno. Covek koji nema niti jedan jedini incident, mrlju u karijeri, ne volim ga nesto preterano ali ga itekako postujem. Tako da, kazem, kada za Novaka vaze brojke, onda i za LBJ-a treba da vaze te iste brojke, a ne lepota igre, jer ako cemo tako onda je Federer bukvalno u istom rangu sa MJ.

JeRemija

pre 1 godinu

@Roki

Zabranjeno je bilo koga porediti sa Džordanom. Čovek je sam sebe zvao " Crni Isus", mislim da dalja objašnjenja nisu potrebna o kakvoj se tu mitomaniji radi.

Ipak su mi najjači likovi koji Brajanta ubacuju u GOAT priču:)
Čovek imao 25 poena u proseku na 44% šuta iz igre i nekome padne na pamet da stavi Kobija u top 10 igrača ikada?! Ne znam samo na osnovu kojih parametara ali ajde de

TzarDusan

pre 1 godinu

Obično mi ne dozvoljavaju da dajem komentare ali ajde da probam?(niti sam vredjao niti bilo šta)
GOAT priča je priča za ljude koji imaju višak vremena.Istina meni je MJ najveći pošto sam tada zavoleo košarku ali šta reći za Russela itd???
Po meni ne treba i besmisleno je uporedjivati.Drugo vreme,druge zvezde.Ja lično pratim Lebrona i volim da ga gledam, iskreno više od Kobija mi se svidja ali nisu isti tip igrača.Lebron je čovek tim,allround igrač i svako ko voli ili je igrao košarku zna koliko je važno da imaš takvog igrača i još čovek profesionalac pravi zato traje.
Nema GOAT priče po meni.Svaka generacija ima svog po meni.
Ajd u zdravlje

pumpanje

pre 1 godinu

"Lebron Džejms ima najviše "klač" poena, preko 2.600. Jedini drugi igrač koji ima preko 2.000 je Kobi Brajant. Lebron je drugi igrač sa najviše koševa za izjednačenje ili vođstvo unutar poslednjeg minuta utakmice ili produžetka. Prvi je Kobi. Jedino njih dvojica imaju preko 80. Brajant ima 88, Lebron ima 81. Lebron ima pet pobedničkih koševa uz zvuk sirene u plej-ofu – najviše u istoriji lige", zaključio je Redik,

Pa naravno da ima najvise kada toliko dugo igra... u njegovom slucaju bi trebalo gledati broj necega po utakmici, onda se cela prica menja. A da ne govorimo o tome kako je uticao na ekipu, nije osvajao prsten ni kada je oko sebe imao nekoliko super igraca, a Jokic prvi sa bezmalo nepoznatim igracima u Denveru.

meda

pre 1 godinu

Pet najboljih igrača u istoriji, redom: Džordan, Rasel, Džabar, Medžik, LeBron.
Sledećih 5: Čembrlen, Bird, Šek, Dankan, Kari
Ovi što o košarci pojma nemaju a Kobea mnogo vole, ne brinite, Kobe je u sledećih 5.

veliki strucnjak

pre 1 godinu

lebron je goat u kosarci koliko i djokovic u tenisu. obojica igraju za statistiku

ali kosarka i tenis su MJ i fedrer realno.

dajte pluseve da istina ispliva na videlo

JeRemija

pre 1 godinu

Naravno da jeste ali ima ljudi koji se sa tim neće složiti. I to je u redu, ne možemo svi isto misliti.

Znate kako kažu. Muškarci lažu, žene lažu ali brojke ne lažu!

Podatak da će Lebron za par dana biti najbolji poenter svih vremena i 4. u asistencijama svih vremena je blago rečeno frapantan!
Pogledajte koji su na listi u asistencijama prvih 10 poentera svih vremena i sve će vam biti jasno. Isto tako pogledajte prvih 10 asistenata svih vremena, koji su na listi u poenima...

sasa the king

pre 1 godinu

Lepo je rekao Pat Railly, Lebron je BOAT, ali nije GOAT. Isto je sa Federerom i Noletom. Nole je najbolji teniser svih vremena, ali je Roger najuticajniji teniser svih vremena. To he razlika izmedju greatest i best.

Slon

pre 1 godinu

Na pitanje da li je LBJ GOAT lako je odgovoriti protupitanjem?
- U minusu si 1, imaš zadnji napad za pobedu, kome želiš dati loptu, LeBronu ili Jordanu?

JeRemija

pre 1 godinu

@Roki

Zabranjeno je bilo koga porediti sa Džordanom. Čovek je sam sebe zvao " Crni Isus", mislim da dalja objašnjenja nisu potrebna o kakvoj se tu mitomaniji radi.

Ipak su mi najjači likovi koji Brajanta ubacuju u GOAT priču:)
Čovek imao 25 poena u proseku na 44% šuta iz igre i nekome padne na pamet da stavi Kobija u top 10 igrača ikada?! Ne znam samo na osnovu kojih parametara ali ajde de

Bruks 021

pre 1 godinu

Uopšte mi nisu jasne ove priče,ko je GOAT u bilo kom sportu.LeBron može imati i milion koševa,ali sve je to džabe kad se poredi sa elegancijom Jordana i njegovim uticajem na igru.

JeRemija

pre 1 godinu

@Kontrasunusna flajferica

Napokon jedan realan komentar u moru zaista svakakvih.

Tačno je da je Džejms u mnogim finalima bio autsajder, niste naveli da je i u 2 od 4 finala koja je osvojio bio autsajder po kladionicama.
To dovoljno govori o jačini tima koji je imao, odnosno o snazi protivnika sa kojima se sretao u finalu.

Sa druge strane, Džordan je u ama baš svakom finalu koje je Čikago igrao bio apsolutni favorit po kladionicama, jednostavno je imao slabije protivnike u finalu i imao je mnogo jaču podršku saigrača nego Lebron.
Ovo su sve lako proverljivi podaci, o kvotama za finale pa pogledajte.

Bivol

pre 1 godinu

Nije bolji od Dzordana. Poenta igre je pobediti a ne dati 60 poena, jer dzaba sve to ako izgubis, takodje poenta karijere je osvajati titule, a s obzirom da se internacionalne titule ocekuju od Amera, najbitnije za njih je osvojiti NBA titulu i Dzordan ima 2 vise (4 naspram 6), to je 50% procenata bolji rezultat!!!

Pedeset!!!

Siuuuuuuuuuu

pre 1 godinu

Ljudi nemojte da se zezamo, naravno da je Lebron cudo prirode, covjek onako igra u 38oj godini. Naravno da on i puno trosi na svoje tijelo i cini sve da ostane u top formi. Ali da je Dzordan radio to isto a ne pusio tompuse, pio konjak i najvaznije da nije preskocio nekoliko sezona na vrhuncu karijere zbog smrti oca i drugih stvari, niko ne bi mogao da mu pridje po svemu. Svaka cast Lebronu, ali moze biti samo broj 2 ako ne broj 3

SAF

pre 1 godinu

Zivimo u takvom vremenu gde se sve preispituje pa je normalno da i ovo pitanje se moze cuti zadnjih godina a posebno ove sezone. Uz svo duzno postova je Lebron Jamesu koji je fantastican igrac, onaj ko je jednom u zivotu pogledao MJ zna ko je najbolji ne samo kosarkas nego sportista ikada. To je bilo cudo nevidjeno i nesto st9 se nikada nece ponoviti. Esencija lepote kosarke koja je propracena sa mnogo individualnih timskih uspeha. Svi su znali ko je MJ i 80tih a tek o 90tim da ne pricam. Pogledajte sada hajp oko Lebrona, KD, Stepha i ostalih superstarova lige i verujte da bi hajp tih svih igraca zajedno bio mali u odnosu na MJ da igra danas. MJ bi mnogo vise i koristio sut za 3 poena ali jednostavno tada liga nije isla u tom pravcu ali sto se tice rada na svojoj igri, niko nije radio kao MJ osim vrvt Kobe Bryant. Ovo nije napad na Lebrona koji je u samom vrhu ali samo je jedan GOAT a to je Michael Jordan. Ko ga nije gledao nek uzme da pogleda jednu njegovu utakmicu kompletnu pa ce mu biti jasno.

salty

pre 1 godinu

Lebron je možda drugi najbolji igrač svih vremena, ali na poziciji 3, odmah posle Lerija Birda. Generalno, u najboljem slučaju, top 15 igrača svih vremena.
Svaka čast što će postati najbolji poenter u istoriji, ali to je jedino po čemu će on ostati upamćen, dok ga Dončić ne prestigne.

lik

pre 1 godinu

Sve je to ok kroz statistiku gde takodje u mnogim parametrima nije bolji od Dzordana, Kobija
ali nema magiju kao Dzordan I tu se svaka prica zavrsava

ccc

pre 1 godinu

@bruks, znaci onda Novak nije Goat jer RF igra jedno 10 puta lepsi i elegantniji tenis od Novaka i Nadala, Znaci brojke u jednom slucaju vaze a u drugom ne vaze. Daj odlucite se vise sta je bitno a sta ne. Samo nemojte da mi pisete i pricate kako ne moze individualni i ekipni sportovi da se porede.

Onu našu istu košulju pripremi

pre 1 godinu

Sad će da nam objasne da nije sve u statistici, iako je Djokovic najveci ikad upravo zbog statistike.

Dvostruka mjerila...

Znam bre

pre 1 godinu

Koliko ste smesni brate , kad poredite Djokovica sa Federerom onda elegancija ne igra ulogu u Goat debati, al kad se poredi MJ i lebron onda igra ulogu haha!!!

Srki

pre 1 godinu

NBA ligu su proslavili Medžik i Bird a Džordan je od nje napravio brend. Džaba krečite, jednostavno je, NBA ligi je potrebno da Džordan bude najbolji ikada i da to ostane tako. Šta god da urade nove generacije, neće nikad biti bolje od ere osamdesetih/devedesetih iz prostog razloga što je tada NBA liga postala popularna u celom svetu a ne samo u SAD

vince carter

pre 1 godinu

@JeRemija jedini frapantan podatak je taj da je Dzordan u svetu 20 godina posto se penzionisao i dalje deset puta vece ima od Lebrona i dobija ga u svim zivim anketama u svakoj zemlji sveta. Skoro kad je objavljeno ovde da je Jokic postao "statisticki goat" pisalo je da je to zato jer je pretakao Dzordana u plus/minus statistici,a Dzordan je prvi i u PER statistici,pa sad odluciti se dal brojke lazu ili ne lazu. Kaze Lebron je cetvrti u asistencijama a prvi je u izgubljenim loptama svih vremena,sto znaci da je ball hog kod koga je lopta konstantno i koji oduvek juri tu statistiku. Prvo Lebronovi fanovi su najveci licemeri ikad,njima je Lebron vec bio najbolji svih vremena sa 22 godine kada nije imao ni sut niti bilo koje dostignuce,sto znaci da kada si zaljubljen u nekoga dostignuca i liste uopste nisu bitne. Covek je razbijen u finalu 2011 u svom prajmu jer nije imao ni post igru ni footwork sto je kasnije nadogradio kod Hakima Olajdzuvona. On je tek sa 28 godina usavrsavao nesto u cemu je Dzordan bio master. Brojke kazu da je Dzordan ispred njega u dve pomenute statistike,9 vs 5 defanzivni tim,dpoy 1-0,10-1 prvi strelac,3-0 lider u kradjama. Westbruk ima 9 hiljada asistencija i preko 23 hiljade poena,ova igra se igra za titule,Dzordan je imao 8,5ass kao ruki u prvom playoffu,8ass u proseku 89te kada se igralo u sistemu u kojem lebron igra celu karijeru jer juri statistiku i 11,4ass u prvom finalu,sto znaci da je i tom segmentu vrh a manje gubi lopte.

miloš

pre 1 godinu

Sa duplo više sezona od MJ naravno da ima više svega. Četri titule sa super timovima i to je sve za skoro 20 sezona! I Vestbruk ima najviše tripl-dablova pa nije u 100 igrača u istoriji NBA

quixver

pre 1 godinu

Ne postoji era Lebrona.
Ne postoji dinastija Lebrona.
Ne postoji dominacija Lebrona, 4 titule u 20 godina, tog se niko ne boji.
1 put najbolji scorer, smijesno.
Uvijek pri vrhu, nikad na vrhu osim mozda godinu ili dvije.
Ima svoju statistiku, na prvu ruku impresivnu, kad se zadje malo dublje i ne bas toliko, i to je to. Odlican igrac, s obzirom da najbolje ikad dijele nijanse njemu puno nijansi fali do tog nivoa.

Zlija

pre 1 godinu

Djordan je GOAT jer je bio veci od sporta kojim se bavio, ljudi koji nisu znali pravila, taktiku, koje boje je lopta su znali sa Djordana. Nole je GOAT jer je sve razbio, rasparcao, poslao u penziju, sve osvojio za vreme zlatnog doba tenisa sa direktnim konkurentima. Tacka.

Siuuuuuuuuuu

pre 1 godinu

Smijesno mi je kad procitam za Lebrona "Moze imati bolje brojeve od Dzordana, ali je Dzordan GOAT. Ima eleganciju, smek, bla bla" a onda kad neko kaze isto za Djokovica i Federera onda smo svi "samo se brojevi pamte, licni utisak nije bitan bla bla". Jedino sto za Dzordana stvarno brojevi i govore (uglavnom titule) ali ne svi brojevi kao u slucaju Novaka

iskreno

pre 1 godinu

Ne može da bude goat neko ko na silu to pokušava. Ne sporim da je dobar igrač, ali više je koristio fizikalije, nego mozak. Uporediti njega i Džordana je zaista neumesno. Džordan je plesao i leteo po terenu, Džordan nije igrao na silu već na umeće, na Džordanu su nekad cele ekipe svih 5 igrača igrali odbranu. Ja nisam video da je Lebron čak ni udvajan...
Opet ponavljam, dobar je on igač, dugo traje, ali mislim da je zaista neumesno porediti ga ni sa Kobijem, a kamoli sa Džordanom. Nije u redu, jednostavno nije.

Roki

pre 1 godinu

Iskreno

A zasto je problem da se poredi sa Dzordanom, je l to zabranjeno? Nece ga porediti sa Dzavalom Mekgijem. Argument ne secam se da je Lebron nekada udvajan. Kakva glupa konstatacija. I ovo za snagu, pa zasto bilo ko ne bi koristio ono sto ide u njegovu korist. Ako je tako lako, neka se nabilduje ko god hoce i neka ostvari u karijeri 30 hiljada poena i po 10 skokova i asistencija.

TzarDusan

pre 1 godinu

Obično mi ne dozvoljavaju da dajem komentare ali ajde da probam?(niti sam vredjao niti bilo šta)
GOAT priča je priča za ljude koji imaju višak vremena.Istina meni je MJ najveći pošto sam tada zavoleo košarku ali šta reći za Russela itd???
Po meni ne treba i besmisleno je uporedjivati.Drugo vreme,druge zvezde.Ja lično pratim Lebrona i volim da ga gledam, iskreno više od Kobija mi se svidja ali nisu isti tip igrača.Lebron je čovek tim,allround igrač i svako ko voli ili je igrao košarku zna koliko je važno da imaš takvog igrača i još čovek profesionalac pravi zato traje.
Nema GOAT priče po meni.Svaka generacija ima svog po meni.
Ajd u zdravlje

Mare

pre 1 godinu

U Americi se vodi debata Majkl Dzordan ili Tom Brejdi a u svetu Majkl Dzordan ili Muhamed Ali. Lebron je one night wonder,kad obori rekord pricace se o tome 5 dana i opet jovo nanovo kad ispade iz plejofa ili uopste ne udje u njega. A kad se penzionise,faza fanova ce mu se prepoloviti,nova zvezda ce zauzeti njegovo mesto,jer nije ostvario Dzordanov status,pokusali su i filmom,ali film je ispao katastrofa,cak je i tu zasenjen od Dzordana u sceni kada se pojavljuje Majkl B.Dzordan u sceni kada crtani likovi misle da je to Majkl Dzordan.

smarac

pre 1 godinu

Ovo je prosto smijesno, ovaj lik igra za statistiku, pa Jordan bi u ovom dobu imao 50 poena prosjek svaku sezonu... Plus gradili su timove samo da bi on uzimao titule, pa je opet daleko iza Jordana. Da ne pricam da mu je San Antonio sa đedovima uzeo titulu, a i Dirk sa Dalasom... Jordan ima 6 od 6 i na svih 6 je bio MVP. Da, zaboravio sam i Brajant je miljama ispred Jamesa...

Kozuki Oden

pre 1 godinu

Slon
Bukvalno svejedno, obojica ce ili resiti ili promasiti. Nemojmo da izmisljamo sada kako Dzordan ima 100% FG i tako to, LeGMu moze da se kritikuje odbrana i onaj ulaz ramenom u telo (i javno lupetanje) ali nema potrebe da se izmislja kako je lik neki prosek ili Dzordan milion puta bolji od nekog "drugog igraca na listi"...

ccc

pre 1 godinu

@ncncnc Da mi zivot zavisi izabrao bih MJ-a i Federera... a ovaj drugi sto pise o statistici, google je cudo, lako moze da se proveri...

Jordan Per Game LeBron
30.1 Points 27.2
6.2 Rebounds 7.5
5.3 Assists 7.3
2.3 Steals 1.5
0.8 Blocks 0.8
2.7 Turnovers 3.5
38.3 Minutes 38.1
49.7 Field goal % 50.5
32.7 3-point % 34.4
83.5 Free throw % 73.5

Tako da kada vec pises nesto, prvo proveri. I pritom LBJ ce biti najbolji strelac svih vremena i karijera mu traje daleko duze nego MJ-ova i pritom covek za sve te godine igra na vrhunskom nivou, ni jednu godinu nije imao pad u igri ili brojkama. Za mene je MJ bolji igrac,subjektivni osecaj jer sam odrastao sam gledajuci njega ali nipodastavanje LBJ-a je u najmanju ruku presmesno. Covek koji nema niti jedan jedini incident, mrlju u karijeri, ne volim ga nesto preterano ali ga itekako postujem. Tako da, kazem, kada za Novaka vaze brojke, onda i za LBJ-a treba da vaze te iste brojke, a ne lepota igre, jer ako cemo tako onda je Federer bukvalno u istom rangu sa MJ.

КОШАРКА - ТО ЈЕ ПАРТИЗАН!

pre 1 godinu

Лепо је рекао Ален Ајверсон"у реченицу са Џорданом не може нико...црни Исус"...крај приче,дебата о ГОАТу у кошарци је завршена. МЈ 23,амин

Memfis

pre 1 godinu

Ако обојица имају око себе слаб/просечан тим, бољи је Леброн. Са бољим саиграчима, бољи је Џордан. С обзиром да ником није циљ да склепа слаб тим, већ тим за титулу, Џордан ту има предност. Његови Булси су узели 2 пута по 3 титуле за редом. Лебронов Мајами на једвите јаде и поклон Грега Поповича 2013. (два пута у последњих 30 секунди вади Данкана и два пута из офанзивног скока прима тројку) је везао две. Џордан има 6 титула у 13 година, Леброн 4 у 20...

Milan

pre 1 godinu

Vec sa erom Jordana krece polako taj nenormalni marketing koji se stvori oko najboljeg igraca lige, sa Lebronom je to dovedeno do savrsenstva, ono sto daje prevagu na stranu Jordana su titule i vreme u koje je igrao gde regularni deo sezone nije izgledao kao sada sto izgleda kao putujuci cirkus, sve je podredjeno statistici i obaranju nekih sumanutih rekorda a sve u svrhu popularizacije kosarke i samim tim vece zarade pa je samim tim i igracima lakse da obaraju rekorde. Da je Lebron igrao u Jordanovo vreme verujem da bi bar za 20% imao slabiju statistiku zbog odbrane koja se tada igrala. I jos jedna mala stvar sto je individualno meni je Jordanova igra i pokreti 10 puta lepsi od Dzejmsovog igranja na snagu. Po meni ja bi i Kobija stavio ispred Lebrona.

Kengur

pre 1 godinu

Lebron uopste nema bolje brojke od Dzordana,na cemu ste. Neko ko celu karijeru igra jako i nalazi se u prvim defanzivnim timovima ne moze da ima isto asistencija sa covekom koji je par sezona u regularnoj sezoni igrao kao two way igrac,pa sam dokaz da juri statistiku je ne igranje odbrane u vecem delu karijere i cuvanje energije za brojeve. @memfis po cemu je lebron bolji sa losijim timovima,Bikovi su bili najgori tim u ligi kad ih je ovaj kao ruki pocetnik uveo u plejof,ako se ne varam izgubili su 43 puta bez njega u drugoj sezoni. Igrati protiv Birdovih Kelta na pocetku karijere je jednako igranju protiv sampiona lige.

meda

pre 1 godinu

Pet najboljih igrača u istoriji, redom: Džordan, Rasel, Džabar, Medžik, LeBron.
Sledećih 5: Čembrlen, Bird, Šek, Dankan, Kari
Ovi što o košarci pojma nemaju a Kobea mnogo vole, ne brinite, Kobe je u sledećih 5.

MacArthur

pre 1 godinu

I Stockton ima vise asistencija od Magica, a npr. K. Malone vise poena od Wilta, Jordana, Birda itd pa to ne znaci da su prvoimenovani bolji od ovih drugih. Evo saljive analogije ali bolno istinite: i obican tenk ima vise konjskih snaga od Ferrarija pa...

Topnik

pre 1 godinu

LeBron je kvantiteta, MJ je kvaliteta. Nema tu usporedbe, ova košarka je
skoro kao različit sport u odnosu na druge ere, i sve manje sliči na sport.

Kontrasinusna flajferica

pre 1 godinu

@ncncnc Da mi zivot zavisi izabrao bih MJ-a i Federera... a ovaj drugi sto pise o statistici, google je cudo, lako moze da se proveri...

JordanPer GameLeBron
30.1Points27.2
6.2Rebounds7.5
5.3Assists7.3
2.3Steals1.5
0.8Blocks0.8
2.7Turnovers3.5
38.3Minutes38.1
49.7Field goal %50.5
32.73-point %34.4
83.5Free throw %73.5

Tako da kada vec pises nesto, prvo proveri. I pritom LBJ ce biti najbolji strelac svih vremena i karijera mu traje daleko duze nego MJ-ova i pritom covek za sve te godine igra na vrhunskom nivou, ni jednu godinu nije imao pad u igri ili brojkama. Za mene je MJ bolji igrac,subjektivni osecaj jer sam odrastao sam gledajuci njega ali nipodastavanje LBJ-a je u najmanju ruku presmesno. Covek koji nema niti jedan jedini incident, mrlju u karijeri, ne volim ga nesto preterano ali ga itekako postujem. Tako da, kazem, kada za Novaka vaze brojke, onda i za LBJ-a treba da vaze te iste brojke, a ne lepota igre, jer ako cemo tako onda je Federer bukvalno u istom rangu sa MJ.
(ccc, 07. februar 2023 13:36


Odnos dobijenih finala aka najznačajnija i najveća utakmica u karijeri NBA košarkaša:

Džordan 6 od 6, masakriranje protivnika tokom svake finalne serije bez pardona, preuzimanje odgovornosti kad je potrebno i generalno 7. brzina u svakom plej ofu u kojem je igrao nevezano da li je krajnja posledica bila uzimanje prstena.

Džejms 4 od 10, nestajanje u finalnim serijama 2007 i 2011 (ovo je velika mrlja), da budemo pošteni od tih 6 finala u kojima je gubio u 4 je bio autsajder, veliki respekt što je grupu gradjana iz Klivlenda doveo do finala 2007. što je uspeh malte ne ravan i samoj tituli, ali porediti ga sa Džordanom po svemu osim po ukupnom broju postignutih poena je sprdnja i najmanju ruku....

vince carter

pre 1 godinu

@ccc Samo sto si ti nabrojao brojke koje ne definisu celu statistiku i opet pominjes Novaka koji ima vise titula od Federera i bolji medjusobni skor dok Dzordan ima vise titula od Lebrona i vise mvp nagrada,plus defanzivnih selekcija i defanzivac godine naslova,Jordan ima 33,4ppg u plejoffu a i Karl Malone ima vise poena i skokova od njega. Michael Jordan ima 50,5% suta u eri Chicago Bullsa,taj procenat mu je pokvario malo boravak u Wizardsima nakon sto je 3 godine bio van takmicarskog sporta. A taj procenat za beka sutera je fenomenalan. Kombinacija asistencija i izgubljenih dodje skoro na isto,a ne znam kako skokovi definisu ko je bolji skakac uopsteno? Jedan igra blize kosu u small ball eri vecinu karijere a drugi cuva igrace na perimetru udaljen od skoka u defanzivi u reketu koji pokrivaju 2 visoka igraca iz oba tima,plus krila. Dzordanovoj individualnoj statistici bi vise godilo da ga je trenirao Dag Kolins koji je ceo sistem podredio njemu gde je on bio taj koji ima sezonu 30,8,8 a pre sezonu pre toga osvojio mvp,dpoy,titulu najboljeg strelca i kradljivca lige,prvi koji je imao 200+kradja i 100+blokada u sezoni. A Phil Jackson je igrao u triangle offense sistemu koji omugacava da ceo tim bude jednako ukljucen. Slika brojki na kraju ne kaze koliko je dobar bio Djinobili recimo,brojke lazu kad kazu da je Westbruk bolji..prosto!!

Djurisilo

pre 1 godinu

Minut do kraja utakmice, imas slobodan udarac na 30 metara od gola, finale Lige sampiona... kome ces dati da izvede slobodnjak, Mesiju ili Zuninju? Poredjenje ti je presmesno jer imas gomilu igraca koji resavaju poslednji napad kao da sipaju vodu sa cesme. Da se razumemo, Lebron nikada nece biti bolji od Dzordana jer jednostavno, MJ je MJ, samo sam hteo da kazem da ti je poredjenje glupo jer poslednji napad nikada ne moze da bude merilo kvaliteta igraca.

buha

pre 1 godinu

Paralela izmedju Dzordana kao najboljeg i Federera je potpuna besmislica. Nazvati grenslem/masters titule kao statistiku je suludo.
To nije statistika, to je POENTA TENISA.

Statistike u kosarci poput poena, skokova, asistencija bi bili ekvivalent u tenisu broj asova, vinera i slicno.

Ne izjednacavajte broj poena i grenslem titule, to je beskrajno razlicit podatak. Takodje ne izjednacavajte ni nba titule sa grandslam titulama, jer kosarka je timski sport i jedan Robert Ori ima 9 nba titula i retko ko ga zna. Grenslem titulu ne mozes osvojiti tako sto sedis na klupi. Moras je sam osvojiti, zato i jesu najvece i najbitnije merilo tenisa.

Sto se tice kosarke, ne moze se projektovati tako lako na podatke i brojeve, jer ni broj titula ne govore dovoljno. Pipen ima 6 titula i nije bolji od Lebrona (mada bi ga ja radije birao u svoj tim).
Russel nije bolji od Jordana jer ima 11 a Jordan 6.
A o poenima i tripl dablovima da ni ne pricam. Tek to je potpuna iluzija. Westbrook je dokaz toga. Katastrofalan igrac.
Tako da je stvar sa kosarkom malo zakomplikovana.

Ne mozemo streberski gledati ko ima kakav procenat suta, Jordan ima los, ali kad pogledas utakmicu, sta se desava, pa ostane 4 sekunde do kraja napada, panika, Jordan trazi loptu, daj ovamo, ja cu.
Najsuludije u statistici kosarke je da ne daje skoro pa nikakav dojam i dokazano ubedljivo najbitnijem aspektu igre - ODBRANI.

vince carter

pre 1 godinu

Novak vs Federer prica ne moze da se poredi sa ovim jer je Novak igrao protiv Federera i ima vise pobeda i slemova na kraju od njega. Dzordan ima vise titula,mvp,fmvp,dpoy priznanje,9x u prvom defanzivnom timu,prvi PER i plus/minus,prvi u proseku poena,10x prvi strelac a 3x lider u kradjama i ukupno treci svih vremena. Dakle Dzordan iza sebe itekako ima statistiku bez obzira sto je prekidao karijeru dva puta u prajmu,on fakticki ima samo 11 full sezona sa Bullsima jer je u drugoj odigrao samo 18 utakmica i to sa skracenom minutazom zadnjih 15 zbog preloma zgloba i 17 utakmica u sezoni 94/95 kada je uskocio iz bejzbola. Stokton je prvi ikada u broju asistencija i ukradenim loptama,jer je naravno igrao mnogo duze od Medzika,a Karim je top3 u tri kategorije plus 6 titula i 6x mvp. A na kraju niko nikome nece promeniti misljenje o tome ko je najveci,cilj te price je bas ovo sto mi trenutno radimo,gubljenje vremena i zaludjivanje. Ne postoji zvanicna lista nicega i od 100 coveka u prostoriji svako ce imati razlicitu listu top 10. Ono sto je sigurno,daleko najveci broj ljudi na svetu smatra Dzordana najvecim.

Fox

pre 1 godinu

Sva nabrojana statistika je posledica toga sto Lebron vec 20 godina igra na vrhunskom nivou. Niko u istoriji nije na takvom nivou, igrao toliko dugo. Ipak, iako su im krace trajali, Dzordan i Kobi su nesumnivo u svom prajmu bili bolji igraci nego Lebron u svom.

Mare

pre 1 godinu

@ccc Ko kaze da Lebron ima bolju statistiku od Dzordana??? Novak cini mi se ima vise slemova od Federera,ne??? Aj malo saberi defanzivne postave,naprednu statistiku,most valuble player awards,defense player of the year,scoring champ,steals champ,turnovers. Cenim da ovaj pored te estetike i skila ima i bolju statistiku.

Del Boj

pre 1 godinu

Nikad ali nikad ne moze sa Dzordanom koji ima finala6/6 i koji je imao toliku ulogu u timu i uticaj na kosarku da je to evidentno svakom liku.Jos Dzordan zbog smrti oca i raznih pretnji nije igrao nekoliko sezona prekidao staž pa se vracao u NBA. Tu su i Kobi tu je i Medzik pa Bird Karim Vit Cembrlen.Lebron nasilni statisticar nije lepo gledati ga kao ove nabrojane gore. Majkl Dzordan je unikat i jedinstven GOAT ove igre svakako jos odavno.

vince carter

pre 1 godinu

Velicina Dzordana se videla kada se penzionisao,bukvalo su ga molili da se vrati sto je na kraju ucinio 17 utakmica pre kraja regularne sezone 1995,nije sacekao cak ni priprema da prodje. Trazili su novog Dzordana svo vreme,Penny Hardaway i Grant Hil su bili na putu zvezda,povrede su zaustavile obojicu. Kobi Brajant nije dostigao taj status islljucivo jer je iskopirao igru Dzordana i zato sto je bio druga violina na pocetku karijere. Vins Karter nije bio taj,pa se pojavio lebron kad je ligi opasno opala popularnost i kada je broj poena bio kao u evroligi,prvo su ukinuli handcheking i olaksali spoljnim igracima,lebron je te jedine sezone sutirao 41% a vec u sledecoj 47% jer je daleko olaksan put u reket kao i sut,gde je odmah i Steve Nash eksplodirao kao igrac i uzeo 2x mvp. Nba je trebala nova velika zvezda i to je bio Lebron kome je nezasluzeno dodeljena nagrada za rukija godine,jer ako pravimo pricu o novom goatu taj ne sme da ostane bez te nagrade. Melo je 15-67 ekipom usao u pleyoff na zapadu i imao bolji skor od cetvrte ekipe Istoka,dok je Klivlend ostao bez playoffa,ukupno sa poenima,skokovima,procentima je imao bar jednaku statistiku sa lebronom a sa playoff bi u drugom slucaju bio dovoljan za roy. Za ostalo je zasluzan Lebron ulaganjem u sebe,imao je srece da se ne povredi i ciljem da se nadje na raznim listama. Ali glavni cilj su mu bile titule zato je obecano 8 sa majamijem,na kraju dva poraza u finalu. Posle toga jurnjava za brojkama punom parom.

Ncncnc

pre 1 godinu

@bruks, znaci onda Novak nije Goat jer RF igra jedno 10 puta lepsi i elegantniji tenis od Novaka i Nadala, Znaci brojke u jednom slucaju vaze a u drugom ne vaze. Daj odlucite se vise sta je bitno a sta ne. Samo nemojte da mi pisete i pricate kako ne moze individualni i ekipni sportovi da se porede.
(ccc, 7. februar 2023 10:14),

da probamo ovako (mada apsolutno ne mogu da se porede poedinacni i ekipni sport-u pojedinacnom je 2+2=4, u ekipnom donekle...):
- zivot ti zavisi od jednog suta, koga bi izabrao, Dzordana ili Lebrona?
- zitot ti zavisi od jednog gema, koga bi izabrao, Djokovica ili Federera?

P.S. Podrazumeva se kada su svi bili u "prime"-u!

Ogi li

pre 1 godinu

Kako se procenjuje da je Federer najviše uticao na razvoj tenisa? Posle besomučne kampanje protiv Novaka u zapadnim medijima, postaje "normalno" da je Federer taj koji je najviše uticao na razvoj tenisa. Po kom kriterijumu to ne bi mogli biti, ma primer, Sampras ili Novak? Ovim, naravno, ne umanjuje Federerovu veliku zaslugu.

Neo@

pre 1 godinu

Od prosečne franšize koja nije imala nijednu titulu do tada, stvorio u svoje vreme najbolji tim sveta sa 4, 5, 6 titula. Finala koja je igrao i danas se gledaju, potezi koje je činio i danas se pamte. Da je tad bilo ovih mreža kao što su danas i uticaja televizije, čovek bi već tada zaradio milijarde dolara, jer toliki je uticaj imao na košarku...
I onda dodju klinci, koji se danas pale na brdo mišića jednog igrača, a koji je pritom da se razumemo odličan igrač, vanserijski, ali koji je išao od tima do tima da uzima titule, tamo gde je mislio da ima odlične igrače oko sebe...
Ovaj prvi je pak prosečne igrače oko sebe stvarao odličnim!
I tu diskusija o tome ko je bolji prestaje!

vince carter

pre 1 godinu

JeRemija U koja dva finala koja je dobio bio autsajder??? Autsajder sa Majamijem nikada nije bio,a ako jeste to ga spuste jos vise,ovi iz Oklahome su imali po 23 godine i favoriti su protiv Majamija u prajmu? Spursi su bili matorci a favoriti? Pa mozda ako je neko kao sto si ti sastavljao kvote. Za tvoju informaciju,pre pocetka sezone 14/15 Klivlend je bio najveci favorit,pa Spursi,Oklahoma,Klipersi a Wariorsi su eksplodirali niotkuda,a svi su za zapada pazi. Sta je sve sampion zapada morao da prodje do finala. A ovo da je Dzordan bio favorit u svakom finalu isto mozes samo ti da kazes. Lejkersi su bili favoriti u prvom finalu u bullsima jedino je Dzordan bio all star tada. Sa Finixom je bilo 50:50 sto i rezultat govori,Dzordan je napravio razliku u tom finalu sa 41ppg a Finix je bio playoff tim godinama pre Barklija i tukli su 63-19 lejkerse sa 3 all stara i pat rajlijem na klupi 4-1 1990te godine. Juta je bila favorit 1998 jer su se Bullsi mucili sa Indianom,pipen je bio povredjen a Juta je pocistila 61-21 Lejkerse,dobili Spurse sa Dankanom i Robinsonom i Hjuston sa Barklijem,Hakimom i Drexlerom. I u tom finalu gde je dzordan napravio razliku,45 minuta u mecu broj 6 a pipen 25. Bullsi su bili prejaki a Juta slaba,samo jedna od 12 utakmica u dva finala nije bila neizvesna,ima smisla!!

vince carter

pre 1 godinu

2014-15 Golden State Warriors (+2800)
2010-11 Dallas Mavericks: (+2000)
2018-19 Toronto Raptors: (+1850)
2003-04 Detroit Pistons: (+1500)
2013-14 San Antonio Spurs: (+1200)
1993-94 Houston Rockets: (+1200)
1990-91 Chicago Bulls (+700)
2019-20 Los Angeles Lakers (+450)
2006-07 San Antonio Spurs (+450)
1998-99 San Antonio Spurs (+450)
1994-95 Houston Rockets (+450) Ovo vam je lista najvecih autsajdera za osvajanje pre pocetka sezone. Na toj listi vidimo 4 ekipe koje su na kraju pobedile Lebrona u finalu. A vidimo i Chicago Bullse iz 1991 godine kojima nije davano mnogo sansi,logicno niti je Pipen tada bio top klasa niti all star,Lejkersi su bili favoriti u finalu,zbog iskustva pre svega. Finix Sunsi sa 62 pobede i mvp Barklijem su bili favorit protiv Bullsa koji su tada imali najslabiji skor 57-25 u odnosu na prethodne dve sampionske sezone. Posto JeRemija voli asistencije mozda bi trebao da zna da ih KJ iz Finixa ima skoro 9 hiljada ;)) Kao sto sam rekao,14/15 niko nije ocekivao Wariorse koji su ekplodirali,a Kley kao da i nije igrao u finalu..14,12,9 i 5 poena u zadnja 4 meca. Lebron sigurno nije bio autsajder u bilo kojem finalu koje je dobio,cak i ako nije bio favorit,autsajder nije bio sigurno..JeRemija je decko spreman na sve zbog idola.

pumpanje

pre 1 godinu

"Lebron Džejms ima najviše "klač" poena, preko 2.600. Jedini drugi igrač koji ima preko 2.000 je Kobi Brajant. Lebron je drugi igrač sa najviše koševa za izjednačenje ili vođstvo unutar poslednjeg minuta utakmice ili produžetka. Prvi je Kobi. Jedino njih dvojica imaju preko 80. Brajant ima 88, Lebron ima 81. Lebron ima pet pobedničkih koševa uz zvuk sirene u plej-ofu – najviše u istoriji lige", zaključio je Redik,

Pa naravno da ima najvise kada toliko dugo igra... u njegovom slucaju bi trebalo gledati broj necega po utakmici, onda se cela prica menja. A da ne govorimo o tome kako je uticao na ekipu, nije osvajao prsten ni kada je oko sebe imao nekoliko super igraca, a Jokic prvi sa bezmalo nepoznatim igracima u Denveru.

Khal Drogo

pre 1 godinu

Људи воле разглабати о "најбољем свих времена", међутим то је увијек ствар субјеткивног виђења, гдје ће неки дати предност статистици, други освојеним титулама и доприносу код титула, трећи доммнацији у том неком времену, четврти начину игре, пети утицају на кошарку, шести једноставно ко им је највише "легао" или ко их је највише одушевљавао.

Такође и кошарка се промијенила, данас ен-био-еј има непојмљиву планетарну популаерност, и ту су многе играчке величине пуно тога уткали и допринијеле да буде ту гдје јесте.

Магија коју је кошарци уткао непоновљиви Џордан неће се поновити, то се видјело у временима када је направио двије паузе и тада се видјело да кошарка са њим и без њега није иста игра. Уз 6 титула, начин на који је играо финалне серије су аргумент који је тешко оспорити код избора најбољегг свих времена.

Леброн ће оборити многе статистичке рекорде, његова посвећеност кошарци, професионализам, истрајност су нешто никад виђено, само дежурна закерала ће оспоравати његов допринос кошарци. Некима је то довољно да га прогласе најбољим свих времена.

Они који ће гледати доминацију у свом времену даће предност Вилту или Лу Алсиндору, ствар укуса али и они имају покриће за своје виђење.

Или пак они који ће дати предност Меџику, Кобију или неком по њиховом избору, којима иако импресивна, статистика баш и не оде у прилог али чији начин игре је промијенио кошарку. Можда не као непоновљивог Џордана али јесте промијенио.

Pera85

pre 1 godinu

Hehe, pa MJ nije imao toliko poena za izjednacenje jer su gazili sve redom.

Sala, naravno.

Glupo je pricati o Dzejmsu kao GOAT. Njegov uticaj na igru i ekipu nije toliki koliki je bio Dzordanov. Ima mozda par igraca koji se nisu plasili Dzordana (bukvalno plasili) i to samo zbog toga sto su imali nenormalan ego. Ja znam za dva. Redzi Miler i Geri Pejton. Ono sto Dzejms nema je glava. Nema taj efekat da kad ga vidite da igra protiv vas to vas ubije u pojam. Cela liga je pricala da ne zele da iznerviraju Dzordana jer ce onda krenuti na njih i unistiti ih sa 50 poena. E to je velicina. A ne kad vidis Dzejmsa da se ne vraca u odbranu, da se pravi da igra odbranu i sve to

werod

pre 1 godinu

Dzordan 6 titula, i jos nesto, Dzordanov vrh igre (peak) ne moze se porediti ni sa cim drugim. Lebronova vrh igra nije na Dzordanovom nivou. I u tenisu broj osvojenih poena ne znaci titule. Lebron moze dati 50000, opet masa igraca ima vise titula od njega. igra u prazno. da budem jasan, i Jokiceve MVP nece nista znaciti bez prstena. u Denveru ili u drugom timu.

UnrealEngine

pre 1 godinu

Kao što je pomenuti Eldžin Bejlor najpodcenjeniji košarkaš u istoriji NBA po mom mišljenju, tako će mi i Lebron postati najprecenjeniji ikad. Čuj - GOAT. Svaka čast na svemu postignutom, tu nema rasprave, al' greatest of all time... lol

Ivar

pre 1 godinu

Sa druge strane, Džordan je u ama baš svakom finalu koje je Čikago igrao bio apsolutni favorit po kladionicama, jednostavno je imao slabije protivnike u finalu i imao je mnogo jaču podršku saigrača nego Lebron.
Ovo su sve lako proverljivi podaci, o kvotama za finale pa pogledajte.(JeRemija, 7. februar 2023 14:05)

Nitko se ne rodi favorit, to se postaje radom i zalaganjem, i bas zato se smatra da je Jordan najveci ikada. Doso je u ekipu koja nije bila ni na kosarkaskoj mapi i od njih napravio rock zvijezde.
Nisu Bullsi bili favoriti jer su kupovali sve zivo kao naprimjer Miami sa big 3 ili Brooklyn sa Durant, Harden i Irwing, i to sam naveo samo neke; oni su bili favoriti jer su izrasli u takve, tu lezi njihova velicina i zato se Bulsi 96-98 smatraju najjacim kosarkaskim klubom ikada.
Jordan osvojio 3 naslova, isao igrati baseball, vratio se i opet osvojio 3...ne treba se nista vise dodati.