Ponedeljak, 06.12.2021.

11:00

"Mercedes i Red Bul nemaju isti tretman" – haos za pamćenje

Izvor: Stefan Nikoliæ

"Mercedes i Red Bul nemaju isti tretman" – haos za pamæenje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Stanislav

pre 2 godine

@vlad
Ma sigurno mu nisu javili samo mu titula zavisi od toga. A i baš ga nebi obišao da vidi da je spor. Ni za macepina mu nisu javili pa se provukao bez kazne jadan on, uvek neobavešten. Bukvalno nije hteo da prođe zato što "max nije vratio poziciju" i to je još 5 sekundi kazne. Nema opravdanja što nije prošao.

Lanmi

pre 2 godine

Formulu pratim preko 45 godina. Uvek je tu bilo cirkusa. Ovaj me asocira na cirkus Prost - Sena, kada je FIA odlučila da pokloni titulu " profesoru". Time je izazvala salvu nezadovoljstva. Na stazi je legenda bila brža, luđa, atraktivnija, a ovi se setili tih godina bezbedne vožnje. Radi takvih poteza gledanost je opadala. Dominacija Ferarija i Šumija je dodatno oterala gledaoce. Bila je situacija sa zabranom posedovanja softvera za proklizavanje, Beneton ga je imao, a " genijalci" iz FIA-e nađu solomonsko rešenje, nije ga koristio, i nikom ništa. Odluka direktno uperena protiv Meklarena tih godina, jer bili su isuviše dominantni. DRS zone, ma daj. Cela staza mora biti DRS. Pa nek se ljudi trkaju. Ove godine su se opet umešali jer su shvatili da ode gledanost, a time i novac, te su blagonakloni Red Bulu. Ali generalno pravog trkanja, kakvog ja pamtim, nema. Preticanja tek. Previše je administriranja i ograničavanja, a malo trkanja. I ko se u tom cirkusu bolje snađe, bolje i prolazi. Pritisci na sudije su uvek postojale, i tu se nije ništa promenilo. Uvek su ljubitelji formule hteli trkanje, a ne administriranje i ograničavanje. Kad žele da pomognu i malim timovima, što im ne preusmere deo "kolača" kako bi im pomogli da se približe velikima. Problem rešavaju brdom propisa i misle da su pametni.

Vladimir

pre 2 godine

Imam 60g formulu pratim od 1970g. ali bezobraznijeg i opasnijeg po druge vozače kao što je Jamilton ja ne pamtim.Nije mi jasno dokle će da ga tolerišu,na stranu što mercedes ima više KS od ostalih bolida pa čak i od Botasovog koji je mnogo bolji vozač od njega.FIA je postala smejurija od organizacije.

Vlad

pre 2 godine

(Bojan Jankovic, 6. decembar 2021 17:40)
Nije to bas tako jednostavno. Pored kazne od 3-5 mesta na sledecoj trci, veci rizik je ostecenje pre svega PU (pogonske jedinice). Recimo, samo ICE (motor sa unutrasnjim sagorevanjem) bi Maksu znacilo 5 mesta unazad, ceo PU znaci da ides na kraj kolone. Doci na drugo mesto sa zadnjeg, nije bas jednostavno. I recimo da je Maks izbacio Hamiltona, ostalo bi 8 bodova razlike, Maksu trece mesto plus bod za najbrzi krug (znaci 16 poena) ne radi posao, ako bi Hamilton bio prvi (25 bodova).
Pre 20 godina je bilo i lakse, mogao si da menjas motore kad god hoces bez kazni, budzeti nisu bili ograniceni kao sada.

(Polo, 6. decembar 2021 18:30)
Niste ispratili sve, Hamiltonu nije javljeno da Maks treba da ga propusti, obojica su kalkulisali sa DRS linijom, Maks je naglo ukocio (2.4G) verovatno da bi ostao iza DRS linije. Doduse Maksu je RB javio da ga propusti ali na "strateski nacin", dakle odmah ispred DRS linije.

WalterNBGD

pre 2 godine

Dakle,zakljucak izveden iz procitanih komentara je sledeci;
-FIA zeli da Mercedes bude prvi
-Maks tokom cele trke nijednom nije pokusao da se sudari sa Hamiltonom,nego ovaj ne zna da vozi
-Hamilton veze nema sa voznjom,ali ima toliko dobar bolid da prosto ide sam,mogli bi i mi da sednemo u njega i sa sigurnoscu biti prvaci
Sve u svemu,sjajno!

Mika Kakinen

pre 2 godine

Vidim da mnogi komentarišu bolide, ali nemojte zaboraviti veoma značajnu promenu propisa pred ovu sezonu, i zbog čega Mercedes više nije dominantan kao ranijih godina. Još na početku sezone su svi timovi morali potpuno da prerade pod bolida i da smanje površinu poda ispred zadnjih točkova. To je više odgovaralo Red Bull i njihovoj "high rake" filozofiji - visok nagib (ugao) između prednje i zadnje osovine koji je daleko veći nego kod Mercedesa. Promena propisa je značajno uticala na stabilnost low-rake bolida (Mercedes i Aston Martin) i zbog toga ih ove sezone Red Bull šije u krivinama (između ostalog). Takođe prelazak između sezona sa high-rake na low-rake filozofiju i obrnuto nije bio moguć jer je potrebno praktično preraditi čitav bolid. Sve u svemu, pijačarsko cenkanje "koga FIA gura" ostavite za sebe... Navijači i jednih i drugih će svakako gledati samo ono što ide njima u prilog.

Polo

pre 2 godine

Zanimljivo je da je vecini promakao onaj najbitniji trenutak trke. Mislim da se to jos nikada nije desilo u istoriji F1. Max pusta Luisa da ga obidje a ovaj nece da ga obidje zbog DRSa.
Tuzno i jadno, smrt F1 u direktnom prenosu. Zamislite da neko pusta Senu da ga obidje a ovaj nece. Posle ovog vikenda mislim da nije zasluzio titulu ni jedan ni drugi. A celokupna FIA moze da se pakuje u penziju, uspeli su definitivno da uniste i ono malo sto je jos vredelo...

Bojan Jankovic

pre 2 godine

Maks jeste agresivan vozac i vise nego sto treba.Ali svako ko razume ovaj sport zna da je Maks hteo da izbaci Hamiltona iz trke to je lako mogao uraditi u bilo koja ova tri starta na ovoj trci.Ostanu bez bodova i jedan i drugi i ovaj ima kapitalnu prednost.Tj osvaja titulu u zadnjoj trci ko drugi,jer smo svi svesni da Botas nema sanse i sa avionom biti drugi.Tako ne lupajte gluposti,ovo vise nije fomula ovo su pickice koje kukaju na svako desavanje na stazi.

Milan

pre 2 godine

Kako ga nije sramota ovo reci kada je Max u Brazilu izgurao Hamiltona sa staze i nije bio kaznjen. Realno gledano kaznu su obojica zasluzila ali ako Maxa nisu kaznili zbog onog u Brazilu, nisu smjeli sada kazniti ni Hamiltona. Dakle, imate isti tretman.
(Jkkkk, 6. decembar 2021 16:02) # Link komentara

Tako je.

Vlad

pre 2 godine

(Neutralni posmatrac, 6. decembar 2021 16:04)
Ja mogu da kazem kao navijac McLaren-a (od pocetka pracenja F1, 25 godina) da zelim jasna i fer pravila, i fer trkanje. Ova godina to nije, i tu kao glavnog krivca vidim FIA-u i direkciju trka. Oni su dozvoljavali pritisak od timova, mahom RB i Mercedes, i odluke donosili kako nekog od potencijalnih osvajaca titule ne bi ostetili. Te menjali pravila, jedna trka ovako moze, sledeca ne moze. To je uvek tumaceno da ide u koriste RBa ili Mercedesa, i to jeste tako i bilo, nekad je jedan ostecen nekad drugi.
Tim za koji navijam nije osvojio titulu od 2008 godine, nemam problem sa tim, ali vecina sezona koje su posle dosle su bile relativno fer, ko god da je osvajao, sve do ove sezone, gde se ne zna ko pije a ko placa.
Ne verujem u teorije zavere da FIA gura holandjanina ili britanca, ili austrijski ili nemacki tim, to su gluposti, ne favorizije FIA nikoga ali su nekonzistentim pravilima napravili cirkus.

Outside in

pre 2 godine

Jedno znam, Abu Dhabi ce biti cikrus...u svakom smislu! Bice guranja, cesanja, zalbi, kukanja, mozda cak i gomila sudara i prljavih poteza. Da se ja pitam dao bih im unapred obojici titulu za ludu i zanimljivu sezonu posle sto godina smaranja, pa nek se onda posteno trkaju u nedelju za opkladu od 1$ :)

Neutralni posmatrac

pre 2 godine

Prvo, sto se tice kvaliteta vozaca i iskustva (a i solidne doze bezobrazluka), mislim da bi Alonso lagano uzeo titulu da vozi Merc ili RB.
Drugo, Max je juce dva puta propustio Luisa, dobio kaznu od +5s, pa kaznu od +10s. Sta god da je radio, poprilicno je kaznjen. Sa druge strane, Luis je imao vise ekscesnih situacija, kao i Bottas koji je namerno usporavao Maxa za vreme VSC, ali ni jedna od tih situacija nije cak ni pregledana kao potencijalno sumnjiva. Tu je kraj svake price o tome ko uziva protekciju FIA.
Trece, da Max nije nijednom kaznjen, moglo bi nasiroko da se prica ko je tu sta zasluzio, a ovako stvarno ne razumem sta zele oni koji navijaju za Luisa, da se Max skloni iz takmicenja kako bi se Luis prosetao do jos jedne titule bez borbe??
Cetvrto, Mercedes godinama unazad ima apsolutno domintan bolid, toliko da bi i Latifi bio u top 4 da ga vozi, ali sad je odjednom sve postalo nevidjen problem zato sto se pojavila konkurencija?! To vise nije sport niti trkanje, vec iskljucivo politika i lobiranje!
Iskreno bih vise voleo da ove godine Max osvoji titulu samo da vise ne gledamo jednu te istu ekipu kako pobedjuje godinama...ili da se ovaj sport preimenuje u FIA Mercedes F1.

Tvrtko

pre 2 godine

Izjava da je "jednostavno za Abu Dabi, ko bude na stazi ispred onog drugog, biće šampion" nije baš sasvim tačna. Da bi taj scenario bio ispravan, barem jedan od njih mora da bude u poenima, jer ako su obojica van poena, a Luis završi ispred Maksa, Maks je šampion. Čak i tu postoji jedan izuzetak: Ako Luis bude deveti (2 poena), a Maks deseti i Maks uz to bude imao najbrži krug trke (1 + 1 poen), opet je Maks šampion zbog više pobeda u šampionatu. Jeste da je takav scenario jako malo verovatan, ali je moguć.

Jkkkk

pre 2 godine

Kako ga nije sramota ovo reci kada je Max u Brazilu izgurao Hamiltona sa staze i nije bio kaznjen. Realno gledano kaznu su obojica zasluzila ali ako Maxa nisu kaznili zbog onog u Brazilu, nisu smjeli sada kazniti ni Hamiltona. Dakle, imate isti tretman.

kezza

pre 2 godine

Masija, čovek jako loše obavlja svoj posao. Kakvo je ono nudkanje ko na pijaci...
A Hamilton jeste osvojio 7 titula mahom u eri u kojoj Mercedes nije imao pravu konkurenciju i u eri u kojoj je spletkarenje zasenilo ono zbog čega smo svi tu - trkanje. Da me ne razumete pogrešno nisam ni Maxov fan, taman kad sam pomislio da se opametio i smirio pokazuje da je i dalje volina.
(petar, 06. decembar 2021 12:32)

Pa vidiš, na to “nudkanje” je Red Bull bio ljut. Trebao je dobiti 5 sekundi kazne za izlazak sa staze, ali tu je bio Ocon izmedju njih. To bi Max prihvatio i pobjegao 5 sekundi dok je Ocon iza njega. Ali ponuda je bila, uzmi to da te vratimo iza Hamiltona ili… e to ili je miglo da znači i 10 sekundi. E to je već ucjena a ne nudksnje.

Dikan

pre 2 godine

Hvala obojici na fenomenalnoj sezoni. Hvala Maksu što toliko izvlači iz ovog bolida, ali hvala i Luisu koji ne ume da iskoristi svoj nadmoćni Mercedes do kraja.

dejan

pre 2 godine

Ja garantujem da je na maxovom bolidu promenjen menjač i da su to prikrili, jer nema šanse posle onakvog udarca o zid da menjač nije stradao, jednostavno nema.

phreak

pre 2 godine

Sasvim je normalno što se Luis svima popeo na glavu jer vozi najbolji bolid već godinama. Ali ovo što Maks radi ne sme da se radi! Niko drugi se tako ne ponaša na stazi. Danas mu je Luis glavni protivnik, sutra će biti neko drugi, dok nekog ozbiljno ne povredi neće stati. To ne bi smelo da se toleriše.

ivke

pre 2 godine

Bar je zanimljiva trka, a ako je neki povlašćen to je mercedes i to godinama. Njima se toleriše bušenjebfelni pre par godina, pa pritisak u gumama, pa kdali podatke o štelovanje bolida.... A Hamilton je napravio gomilu grešaka bez kazni zadnjih 7,8 godina. A stavite ga u prosečan bolid to bi i bio prosečan. A njegov bolid dajte Perezu i, Karlosu znate kad bi ih Hamilton stigao.... Nikad

Derbi

pre 2 godine

Gospodo, kako god da je, ko god da je kriv… meni je F1 napokon postala uzbudljiva i interesantna:), prvi put nekako nakon perioda Senne, Schumachera… jedva cekam GP Abu Dhabi. Kakav god da je, zbog “dirty” Maxa sam ponovo altivno poceo pratiti… ima taj neki šmek…

Mika Kakinen

pre 2 godine

Oba vozača koja se bore za titulu su imali fantastične momente ove sezone, npr. Luis u Brazilu ili Max u Meksiku. Sa druge strane očigledno je da Maks vozi mnogo agresivnije i prljavije. Juče, nakon drugog starta je Hamilton bio celom dužinom vozila ispred Maxa koji je kamikaza stilom isekao krivinu da bi se uglavio ispred LH. Za taj potez je i dobio 5 sekundi. Onaj kasniji pokušaj manipulacije propuštanja i hvatanja DRS-a je rizik koji mu se nije isplatio jer je napravio glupost. Sto se tiče Hamiltona, ako izuzmemo glupost u Silverstonu on je taj koji se uvek povlačio iz duela i izbegavao incident. Da je vozio identično kao Maks sigurno bi bilo jos 5-6 trka gde bi obojica završili van staze.
I da... Kimi do titule!!!

Boža

pre 2 godine

Ipak neko ovde navija za Ferstapena. Decko je bio bezobrazan i kaznjen je, sta sad ima tu da se prica. I nije bio desno, vese prema sredini, tu mu je suplja prica. I ukocio je. Realno

Vlad

pre 2 godine

Ali najjaci deo "Nisam navijac Red Bulla i Maksa Verstapena", pa onda izjava "žive legende" Helmuta Marka. Pa gde je to Helmut Marko ziva legenda? I tvit kao "poslednje upozorenje" Luisu Hamiltonu?
E moj Stefane Nikolicu, mozda nisi navijac Red Bulla i Maksa Verstapena ali u ovom duelu Verstapen vs Hamilton sigurno jesi, i nisi bas objektivan.

Deki

pre 2 godine

Svi se prave veverice :)

Krivi su obojica. Max je hteo baš tu da ga propusti, a Hamilton baš tu nije hteo da ga obiđe, a razlog za to ste videli kod sledećeg propuštanja i Maxovog preticanja sekund kasnije i potonjeg korišćenja DRS-a koji je imao na raspolaganje (a Hamilton nije) iako je bio ispred Hamiltona, zato što je na mestu gde se meri (tik pre mesta gde se obilaženje desilo) poredak je bio obrnut.

Ako to niste skontali, džaba vam gledanje F1.

I da, trebalo je Maxa kazniti... ali je trebalo i Hamiltona, jer su posledice činjenja i jednog i drugog dovele do kolizije.

Sandokan

pre 2 godine

Da uporedim sa tenis om: Max je u F1 Nole a Luis je Federer.
Toliko od mene.
(Optimista pripravnik, 6. decembar 2021 11:23) # Link komentara

donekle se slažem, ali samo sa TRETMANOM

Ali po FAIR PLAY - MAX je poslednji, a Nole je 1.u tenisu, ako ne i u sportu!!!
Max je najprljaviji vozač koji se ikad rodio, najbezobrazniji i najarogantniji. Blizu tome (ali iskreno 2-3x manje) je bio i Šumaher od 1991--1997, do te 1997. kad se namjerno zakucao u Žaka Vilneva i dobio dobio KAZNETINU - DSQ sezone!, pa kad se posle toga spustio na zemlju i smanjio EGO, počeo da osvaja i titule. Tako će ISKRENO SE NADAM BITI I SA MAXOM - dok ne sredi EGO - ISKRENO SE NADAM da neće osvojiti titulu (underline i BOL). u suprotnom to je JAKO J.A.K.O. LOŠE ZA SPORT generalno (da pobjeđuješ ako si super-arogantan, egocentrik i unfairness na 100%)

Nole je C.A.R. u svakom smislu (tenis, fair play, čovek) - Max ništa od navedenog.

MAX:
- talenat = 100% (Ham 95%)
- fairness = -100% **
- arogancija = 100% **
- egocentričnost = 100% **

kad ovo sa zvezdicama prizemlji, neka osvoji 10 titula - do tad mu ISKRENO ŽELIM N-U-L-A titula ! nula !

Power-V

pre 2 godine

Evo da probam biti sto je moguce objektivniji:

Mercedes - Hamilton pravi problem Mazepinu u FP3, Bottas pokusava sabotirati Maxa prilikom zagrevanja (bez kazni), brljaju sa komunikacijom i Hamilton (mozda) u momentu ne zna da li je u pitanju SC ili nesto drugo (plus DRS zona na koju ga navlaci Max).

Red Bull - Maxov prvi pokusaj preticanja cisti kamikaza i srecom se nisu dotakli (mada i Bottas je naglo zakocio ako pogledate snimak i skoro se zabio u Maxa). Srecom, nista se nije desilo i tu Hamilton nije kriv, covek je drzao racing line. Drugi pokusaj kada je Ocon bio prvi, Max na medium gumama koristi priliku i pravi cisto preticanje uz kasno kocenje. Kontroverzni momenat kada su se sudarili, moze tu Max da prica sta hoce ali vozeci po sredini, i to dodatno kocenje bas pred sudar mi je jaaaako sumnjivo. Za to je ok dobiti 10 sek kaznu ali kaznu od 5 sek nije trebao jer je posle pustio Hamiltona svakako.

Pred kraj trke, gume su mu se brze istrosile i Hamilton bi ga svakako obisao na kraju.

A za sta se sve daje crvena zastava, "trgovanje" pozicijama i sl. stvarno bez komentara.

Zadnja trka sudar izmedju ove dvojice skoro pa zagarantovan.

montoya

pre 2 godine

Mnogi ovde nikako da shvate,trka F1 nije trka iz filmva o Ben Huru, ili trkanje u igrici gde ti je sve dozvoljeno i imaš tri života,ovo je realnost,i ono što ludi Max radi je za svaku osudu i kaznu .Najpravičnije bi bilo sa su kaznili Maxa da startuje sa začelja kao svojevremeno Rosi kada je kolenom izbacio Markeza.
Ipak je moto GP mnooogo pravičniji od ove nazovi F1,sve se pretvorilo u jedan veliki rialiy šou,a direktor Masi ko da je rod rođeni Kardašijanima....

Deki

pre 2 godine

Voziš 250 na sat i vidiš da ti je ovaj drugi u repu i naglo kočiš. Što se niste sklonili da vas Luis obidje?
(Johny, 6. decembar 2021 11:16)

Prvo, i jedan i drugi su iz 7. oborili do 3. brzine... kojih crnih 250 km/h!?
Drugo, Max nije kažnjen da se 'sklanja' već da uspori i dozvoli vozaču iza da ga 'obiđe'. Postoji razlika, ali je treba razumeti.

Samo kazem...

pre 2 godine

Nista, sad Perez da zakuca Hamiltona, kao sto je Botas spucao pre neku trku i Maksa i Pereza i sve posteno. Tad je Maksu ukradeno nekoliko bodova, tj. taman za koliko bi bio nedostizan. Oko za oko, zub za zub, a titula Maksu. Ovako samo puko nabrajanje ko je vece djubre nema svrhe. Merc je prvi poceo (u stvari odavno, od pre neku godinu), red je da Red Bul zavrsi (kao sto mu i ime kaze). I, valjda ce neko nekad pregledati ovaj Mercedesov samo-kad-zatreba-super-bolid.

SingidunumAussie

pre 2 godine

Kako ljudi ovde mogu coveka sa 7 titula da zovu laznim sampionom je zaista zapanjujuce. Hamilton je GOAT Formule 1 svidelo se to vama ili ne. Nije vam smetalo kada je Schumacher divljao i gurao rivale sa staze ali vam smeta kada crnac to radi… tesko vam da priznate da izgleda crnci i kola bolje voze od belaca.

Anfield

pre 2 godine

Agresivni vozači su Alonso, Raikonen, Fetel, oni nisu u stanju da voze celu trku iza nekog a da ne pokušaju da ga preteknu, brane pozicije odlično i odlični su vozači.
Maks nije agresivan vozač, on je razmaženo derište, pretekneš ga i odmah gleda kako da te skrlja, to može na igrici da radi, uživo je druga priča.
Sledeće sezone će da pije kazne svaki drugi vikend, nastavi li ovako, a ove mu se namešta sve kako želi, pa uobraženi sadistički egomanijak misli da je uhvatio Boga za uši.
Marko Helmute, gnjida si kao i ostatak Red Bula.

Bradilic

pre 2 godine

Deluje kao sigurna pobeda za RB. U najgorem slucaju moze Perez da se zakuca u Luisa, kao sto su Luis i Valteri vec radili Maksu, i da osigura titulu za RB. Krajnje je vreme da se onom Mercedesu, Volfu i laznom sampionu stane na put. Medjutim, RB gresi jer ne pravi pritisak ni izbliza kao Mercedes. Svakako nas u nedelju ocekuje spektakl, ali sve vise imam utisak da ce Luis dobiti titulu za zelenin stolom, ako ne uspe da je osvoji na stazi.

De la hoya

pre 2 godine

Maks Verštapen je ubedljivo "najprljaviji" vozač u zadnjih trideset godina.ubedljivo je pobedio u konkurenciji Šumahera,Maldonada,Vilneva,Magnusena.

Raka

pre 2 godine

Silverston je trkacki incident i nedostatak iskustva kod Maksa. Hamilton je zbog tih gluposti gubio titule, kad je naucio da popusti postao je vozac. Max da je zavrsio tu trki sad ne bi imao problema, a sve sto je trebao da uradi je da ne bude tvrdoglav.

Pametnjakovic

pre 2 godine

Strasno koliko ljudi upiru prst u Mercedes ili Red Bull, u Manekena ili Kamikazu! ZA SVE OVO JE KRIVA FIA!!! Niko drugi! Ocete da kazete da ne biste koristili protekciju i bolji tretman kao Mercedes? Naravno da DA!

Ja licno ne volim Hamiltona jer je imao najbolji bolid 7,8 godina i niko nije mogao da mu pridje ali nije on kriv za to, kriva je FIA koja sve to dozvoljava. Nejednak tretman prema vozacima i timovima je ono sto je unistilo ovaj sport i trkanje ali narod kao narod uvek cemo gledati i navijati.

Ima milion situacija gde su vladali dvostruki arsini i kada se za istu stvar popustalo a kasnije za istu stvar nije. Secam se Baku-a kad je Hamilton zakocio Vettel-u i nije dobio nikakvu kaznu za to a juce je Ferstapen dobio 10 sek. Plus milion ovakvih situacija gde se favorizuje neki tim.

Ne stajem ni na ciju stranu samo da vam kazem da se ne raspravljate oko timova i vozaca jer je FIA kriva za sve!

mirko

pre 2 godine

Mecrdes igra prljavo na vise nacina, i dok im Fia to dopusta tako ce biti, ali onda treba biti posten pa dati unapred titulu i Mercedesu i Hamiltonu, pa da gledamo revijalnu F1 bilo bi barem malo zanimljivije od ove prevare od formule.

Ljudi koji nisu gledali F1 iz 80 tih, 90 tih i početkom 2000 tih ne znaju sta je prava F1 i trkanje, ovo se danas sve svodi na kukanje, kazne neravnopravne bolide i favorizovanje jedne ekipa koja je uništila formulu 1 radi pohlepe.

SaleBg

pre 2 godine

Istorija Formule 1 je prepuna krađe i nefer tretmana. Takođe i prljavih taktika raznih vozača.
Lično mi je najteže pao Adelejd '94e kada je Šumaher vrlo pokvareno i prepredeno udario Dejmona Hila, bio sam veliki navijač velikog gospodina Hila. Šumaher iako veliki šampion nije prezao od prljavštine na stazi. Vidimo da i danas ima svega i svačega.

Ilija

pre 2 godine

Ono sto je cinjenica, sta god se desavalo tokom trke je da je Hamilton dobio Maksa na stazi. Sa druge strane ono sto je jako specificno za Hamiltona jeste da covek od kad se pojavio u formuli 1 uvek je u sukobu sa nekim, uglavnom najblizim pratiocem za titulu i to vrlo cesto prelazi granicu ukusa. Ako krenemo redom pocelo je od Alonsa, preko Mase, Rozberga, pa Fetela, evo i Maksa na njegovom zidu. Uvek problem u drugima i uvek kroz kazne nekako Hamilton je izvlacio benefite protiv svih njih. To je ono sto smeta pravim zaljubljenicima u f1. Neprestano guranje njegovo kroz sve aspekte. Incident od juce kada je udario Maksa pozadi mi vise lici na trkacki incident, i jedan i drugi su znali sta rade i zbog drs nisu hteli da prodju i vidi se na snimku jasno ko dan. Ono sto opet smeta, Hamiltonova izjava kao nisam znao sta Max hoce sa usporenjem i to. Steta za Alonsa sto nema jaci auto, neko napisa samo sa drs ga mogu obici i potrefio je sustinu. Dueli Sumaher-Alonso, gospoda na stazi.

Vladan

pre 2 godine

Ciljano.

Promovisu sezonu kao evo u poslednjoj trci 2 vozaca izjednacena po bodovima...
Samo marketing, marketing, marketing...
Samo nek se prica, nek se ljudi nerviraju pa makar bilo i vestacki.

1)Kaze break testing, pa kalimero, i ti si usporio iza njega, video si da te pusta i usao u njega.
2)Za krivinu 1, izgurao ga sa staze...

Milo za drago.
Da je karme za Madjarsku pa da Perez uleti u tebe u Abu Dabiju.

Ali red bull koji je tako non salantan kao da...

petar

pre 2 godine

Meni ovo liči na prepucavanje na političkoj sceni. I dok FIA to ne reši neće biti pomaka na bolje. Ali da Mercedes deluje povlašćeno u svojim igrama - definitivno. Prvo da isprate Masija, čovek jako loše obavlja svoj posao. Kakvo je ono nudkanje ko na pijaci...
A Hamilton jeste osvojio 7 titula mahom u eri u kojoj Mercedes nije imao pravu konkurenciju i u eri u kojoj je spletkarenje zasenilo ono zbog čega smo svi tu - trkanje. Da me ne razumete pogrešno nisam ni Maxov fan, taman kad sam pomislio da se opametio i smirio pokazuje da je i dalje volina.

Ms

pre 2 godine

Meni nije jasno da je neko uoste gledao ovo,pa dal tolko sebe ne cenite,ja kao veliki ljubitelj formule 1 sam imao volju da gledam sinoc i progutao sam nekako prvu crvenu zastavu posle druge sam promenio kanal,zaista mora da budes retardiran da ih gledas kako tri puta startuju.A jos sad komentari ko je bolji od ove dve devojcice i ko je kriv a ko ne,koji je bre to intelektualni nivo.Pa ove devojcice danas nikog ne preticu bez drs-a,zaostale vozace ne bi mogli da preteknu.Za sve one koji ne znaju osnovne stvari oko formule 1,za pocetak trke se voze u 14h po lokalnom vremenu osim Monte Karla koji se vozi od 15h,tako da voznja pod reflektorima u nekim poludivljim zemljama ne znam cemu sluzi.Postuj sam sebe nemoj da ti namecu sta ces da gledas.

Mercedes je zlo

pre 2 godine

Lažni šampion drugačije ne može do titule. "Bono zovi ih da sklone Maxa". Užas. Mercedes....pa ni privezak njihov više nikad neću kupiti. Zlo.

RKubica

pre 2 godine

Hamilton jeste legenda ovog sporta, ali nikada ne moze da se stavi u ravan sa vozacima poput Sene, Grejema Hila, Dzekija Stjuarta, i dr. i da se smatra najvecim ikada. Od prvog dana svoje karijere do danas vozi dominantan bolid. Neki spominju Sumahera, a zaboravljaju da je Sumaher dosao u Ferari kada su imali slab bolid. Od 96' Sumi je sa ekipom razvijao ferarijev bolid koji 2000. postaje dominantan, dok je Hamilton odmah dobio trkacku zver na raspolaganje. Takodje Sumaher nikada nije izgubio titulu od klupskog kolege. Sumaher je 5 puta osvajao najprestizniju i mozda najzahtevniju trku u F1 (VN Monaka) dok je Sena osvajao 6 puta, a Hamilton samo dva puta. A da ne govorimo o ociglednoj naklonosti FIA-e prema Mercedesu i Hamiltonu zbog politickih uticaja.

Petar

pre 2 godine

Sećam se kada je Max počeo da vozi. Nije bilo trke a da se nije zakucao u nekog. Tada sam još pričao sa drugarima da je mali jako prepotentan i bahat i ne poštuje nikog na stazi. Ne može klinac od 17-18 godina da se tako ponaša. Formula 1 je bila pre Maxa i biće još mnogo godina posle Maxa. Ja ga lično nevolim kao što nevolim ni Luisa. Max dobar je vozač, ali kada je sam na stazi. Tu mu nema premca.
Ali mi ipak malo zanimljivo da gledam ovaj "reality show".

don

pre 2 godine

Ovi sto navijaju za Maksa, svaka im cast. Treba voljet toliko prljavog vozaca, objasnjenje za kocnice im je genijalno, i ko god vjeruje u to, vjerovatno mu je ovo prva trka F1. Maks ide da izbaci Luisa i to se vidi, ker na stazu ne moze osvojit titulu to je evidentno. Brzo ce Luis u penziju , pa mozda Maks i uzme titulu, ako Lando ne ode u neki jaci tim, Lekler, Rasel je vec potpisao

Da

pre 2 godine

Kazu Max opasan.
Max kada bude uradio Hamiltonu ono sto je ovaj njemu u Silvertonu onda cu se sloziti. Koliko se otrovani i pristrasni nije realno.

Branko

pre 2 godine

Stravično šta je mercedes(namerno malim) napravio od F1 u saradnji sa FIA. Max je dobio 2 kazne, 3x propuštao Hamiltona, dok je Botas morao da bude kažnjen za ono usporavanje Maxa, ništa. Za mercedes nema nikakve kazne nikad, samo upozorenja. Apsolutno sam siguran da im je bolid neregularan. mercedes je najveće zlo koje se dogodilo u F1.

LAIK

pre 2 godine

Max od početka sezone nebezbedno i bezobrazno brani poziciju. Toliko bezobrazno da je Hamilton mogao i da pogine. Rukovodstvo trke je od početka tolerisalo njegove bezobrazluke umesto da sve to kažnjava. To je sve zbog toga da bi sezona bila uzbudljivija i da bi publika što više dolazila da gledaju trke. Njima bezbednost vozača nije bitna , važna je drama. Nadam se da niko neće da strada.

f1 fan

pre 2 godine

Pa normalno da britanci veštački guraju svog čoveka u njihovom sportu. Britanski lobi je najači u f1 i oni radesvoji posao to svi znaju, ali džaba im to kada hamilton nema ni promil popularnosti ni Sene ni Šumahera. Čak šta više u eri Šumahera su bile rekordne gledanosti od milijardu i dvesta milona ljudi po trci, danas jedva trista miliona u eri hamiltona, zvanični f1 podaci, to sve govori.

pa

pre 2 godine

ono sto je ferstapen uradio treba ga dozivotno kazniti. znam da su rasisti ali preterali su. nerviraj ume ovi nasi komentatori. svaka im cast na poznavanju forlule i auto moto sporta ali svi m ikoji volim oformulu volim oej zbog zvuka jer nemamo pare da odemo i gledam ouzivo. ali od njihovih komentara nsiat se ne cuje. cak nam citaju i podatke koj isu na ekranu.bil obi dobro da psotoj imogucnos da se zvuk komentatora iskljuci. i ljudi previse navijaju. razumem da ne vole hamiltona ali pretarili su. mislim da bi trebal da budi nepristrasni. juce su dokazali da su jedni od onih ljubitelja koji vole karambole i sudare. glas im se promeni vidi se da uzivaju kad se nesto desi. ove staze sa zidovima pored su sulude. kao gladijatore ih pustaju i masa njih uziva inace bi zabranili ovakve staze.

Master Yoda

pre 2 godine

Hamilton nije vozac kalibra da bude najbolji u istoriji, dobar je ali ne koliko njegov tim i bolid koji vozi. Red Bull je pokraden juce, to je video svako ko je gledao.

Mad Max

pre 2 godine

Mad Max ne moze da podnese kad ga neko prestize i onda se upusta u riskantna kasna kocenja koja nema sanse da izvede na stazi... A drugi vozac mora da ga izbegava kako zna i ume. Neko bi to nazvao pravim trkanjem, ali sve mi se cini da momak gubi zdrav razum.

Podseca me na Sumahera kada se posle izletanja namerno zakucao u Hila kako bi sacuvao titulu (i uspeo). Pa opet Sumaher kada je namerno hteo da izbaci Vilneva koji ga je obilazio u trci za titulu (i nije uspeo, vec su ga diskvalifikovali i oduzeli 2 mesto u generalnom plasmanu).

Mad Max treba da razmisli o tome sta radi na stazi, a po izrazu lica na kraju trke mislim da je i njemu bilo jasno da je preterao.

CJC

pre 2 godine

May je juče vozio na granici ludila, pa čak i preko...ali je za sve svoje gluposti uredno kažnjavan, kako juče tako i prethodne 2 trke. Botas je juče usporio za vreme SC i omogućio Luisu da zameni gume i vrati se odmah iza Maxa - nije kažnjen. Luis je namerno sporo išao pri formaciji 2 starta kako bi se Maxu ohladile gume - nije kažnjen.
U 2 incidenta je učestvovao sa Maxom niko ni da proveri da li je on kriv... Čovek usporava, pušta ti poziciju a ti nećeš da ga obiđeš?!

Todor

pre 2 godine

Kme, kme... Hteo sam da ga propustim...
To sinko pričaj svojoj babi, možda ti i poveruje...
A inače ovaj Marko je veliki stručnjak, legenda...

psytrance

pre 2 godine

Uvek je bilo zanimljivo kada se odlucuje sampion uzadnjoj trci tako da jedva cekam Abu Dabi.
Jucerasnja trka je bila divja, islreno je ruzno ali meni je bilo bas zanimljivo :D

GM

pre 2 godine

Ocigledno misle da su svi vrane i da nisu provaljeni, da i jedni i drugi ovo rade namerno, da bi uopste neko i gledao F1.

Jer kako da neko gleda neki sport, gde svi trkaci nemaju isti tretman, gde je normalno da neko vozi nekoliko puta jace bolide i on je kao neki vozac?!
Pritom, sami ti trkaci, 90 posto njih neciji sinovi, sponzori stoje iza njih nevezano za kvalitet. Samo neko ko moze da isprati milione i milione ivesticija od koji nemaju nista.

dzoni cackalica

pre 2 godine

Bogu hvala pa imamo tv prenos da vidimo na sta je sve spreman max da bi bio sampion.. Nit se sklonio u stranu vec je vozio levo desno.. Par okreta volana. I onda, da telemetrija ne bi pokazala da je namerno kocio, spustio je "dve nize menjacem", i na kraju sam kristijan horner je rekao njemu preko radia.. Max to mi tako ne radimo.. Sve je jasno ko je sta nameravao i na koji nacin! Max je pakosni neinteligentni vozac, on nikad nece biti sampion!

Optimista pripravnik

pre 2 godine

Naravno da nemaju isti tretman. Mercedes je i bogatiji i uticajniji kako u ovom sportu tako i u auto industriji. Vozači su tu samo marionete. Da je Maks vozio Mercedes bilo bi zadnjih godina jako dosadno u F1. Sve trek bi dobio. Sve.
Ovako ... videćemo u zadnjoj trci.
Uvek sam za slabije i one koji imaju hrabrost.
Da uporedim sa tenis om: Max je u F1 Nole a Luis je Federer.
Toliko od mene.

1973

pre 2 godine

Osnovno pravilo prilikom propuštanja u auto sportu je napuštanje idealne putanje. Na šta bi ličilo kad bi se vozači koji zaostaju za krug ne bi sklanjali. U ovoj situaciji Max se morao skloniti skroz levo.

Biljana Cvetković

pre 2 godine

Za sve sto se dogodilo iskljucivi krivac je direkcija trke koja prvom odlukom odnosno zuta pa crvena zastava poklonila Ferstapenu dve pozicije.

Mrki

pre 2 godine

Mislim da će u nedelju se ponoviti Šumaher istorija.

Maks će se zakucati u Hamiltona i njegova je titula.

Ovo je Šumi više puta uradio, pa što nebi i Maks.

Maks uopšte ne bi imao moralni problem da to uradi, kao ni Šumi što nije imao.

To je taj tip ljudi.

Ova godina jeste specifična, i da je Hamilton barem malo kao Maks, koliko puta ga je Maks sekao gurao sa staze, da je ostajao na stazi i bio tvrdoglav kao Maks, mislim da još barem 5 Monzi pve godine, i ne bi završili ni on ni Hamilton.

Možda je najbolji komentar na Maskovo ponašanje, dao Lekler koji je rekao da bi i on drugačije vozio da je znao da je sve to dozvoljeno.

Za ove što pričaju da je ranije se više trkalo, to je tačno jer su bolidi bili puno uži, nosili su manje goriva koje se dolivalo tokom trke, i mogli su lakše da se provuku jedan pored drugog.

Sad su jednostavno previše široki i naistim stazama nema dovoljno mesta za prolazak jedan pored drugog.

Leonida

pre 2 godine

Pazi ove Hamiltonove svedoke po komentarima kako plaču, imao je dovoljno prostora da ga obiđe, ima dobar ugao kamere da se nađe pa pogledajte.

Saša

pre 2 godine

Pokvarenijeg vozača od Max-a nisam video,a pratim formulu 30 g.Može on biti i šampion ali kao čovek je đubre i ima ogromnu podršku iza kulisa (sudije i ostalih...)

abc

pre 2 godine

Sram te bilo za ovaj tekst Stefane!
pa za vas bi bilo najbolje da Hamilton nije izbegao prvi pokusaj Maksa da se zakuca u njega, onda drame ni kazni ne bi ni bilo....jel tako?

Loznica, Gučevo, Cer....

pre 2 godine

Sram te bilo za ovaj tekst Stefane!
pa za vas bi bilo najbolje da Hamilton nije izbegao prvi pokusaj Maksa da se zakuca u njega, onda drame ni kazni ne bi ni bilo....jel tako?
(abc, 06. decembar 2021 11:05)tako je Luis je ubedljivo najbolji svih vremena i goat, svetlosne godine ispred nekog Sene sa so tri titule i nekog Šumahera.

Branko

pre 2 godine

Stravično šta je mercedes(namerno malim) napravio od F1 u saradnji sa FIA. Max je dobio 2 kazne, 3x propuštao Hamiltona, dok je Botas morao da bude kažnjen za ono usporavanje Maxa, ništa. Za mercedes nema nikakve kazne nikad, samo upozorenja. Apsolutno sam siguran da im je bolid neregularan. mercedes je najveće zlo koje se dogodilo u F1.

Master Yoda

pre 2 godine

Hamilton nije vozac kalibra da bude najbolji u istoriji, dobar je ali ne koliko njegov tim i bolid koji vozi. Red Bull je pokraden juce, to je video svako ko je gledao.

CJC

pre 2 godine

May je juče vozio na granici ludila, pa čak i preko...ali je za sve svoje gluposti uredno kažnjavan, kako juče tako i prethodne 2 trke. Botas je juče usporio za vreme SC i omogućio Luisu da zameni gume i vrati se odmah iza Maxa - nije kažnjen. Luis je namerno sporo išao pri formaciji 2 starta kako bi se Maxu ohladile gume - nije kažnjen.
U 2 incidenta je učestvovao sa Maxom niko ni da proveri da li je on kriv... Čovek usporava, pušta ti poziciju a ti nećeš da ga obiđeš?!

Optimista pripravnik

pre 2 godine

Naravno da nemaju isti tretman. Mercedes je i bogatiji i uticajniji kako u ovom sportu tako i u auto industriji. Vozači su tu samo marionete. Da je Maks vozio Mercedes bilo bi zadnjih godina jako dosadno u F1. Sve trek bi dobio. Sve.
Ovako ... videćemo u zadnjoj trci.
Uvek sam za slabije i one koji imaju hrabrost.
Da uporedim sa tenis om: Max je u F1 Nole a Luis je Federer.
Toliko od mene.

GM

pre 2 godine

Ocigledno misle da su svi vrane i da nisu provaljeni, da i jedni i drugi ovo rade namerno, da bi uopste neko i gledao F1.

Jer kako da neko gleda neki sport, gde svi trkaci nemaju isti tretman, gde je normalno da neko vozi nekoliko puta jace bolide i on je kao neki vozac?!
Pritom, sami ti trkaci, 90 posto njih neciji sinovi, sponzori stoje iza njih nevezano za kvalitet. Samo neko ko moze da isprati milione i milione ivesticija od koji nemaju nista.

Leonida

pre 2 godine

Pazi ove Hamiltonove svedoke po komentarima kako plaču, imao je dovoljno prostora da ga obiđe, ima dobar ugao kamere da se nađe pa pogledajte.

mirko

pre 2 godine

Mecrdes igra prljavo na vise nacina, i dok im Fia to dopusta tako ce biti, ali onda treba biti posten pa dati unapred titulu i Mercedesu i Hamiltonu, pa da gledamo revijalnu F1 bilo bi barem malo zanimljivije od ove prevare od formule.

Ljudi koji nisu gledali F1 iz 80 tih, 90 tih i početkom 2000 tih ne znaju sta je prava F1 i trkanje, ovo se danas sve svodi na kukanje, kazne neravnopravne bolide i favorizovanje jedne ekipa koja je uništila formulu 1 radi pohlepe.

f1 fan

pre 2 godine

Pa normalno da britanci veštački guraju svog čoveka u njihovom sportu. Britanski lobi je najači u f1 i oni radesvoji posao to svi znaju, ali džaba im to kada hamilton nema ni promil popularnosti ni Sene ni Šumahera. Čak šta više u eri Šumahera su bile rekordne gledanosti od milijardu i dvesta milona ljudi po trci, danas jedva trista miliona u eri hamiltona, zvanični f1 podaci, to sve govori.

Saša

pre 2 godine

Pokvarenijeg vozača od Max-a nisam video,a pratim formulu 30 g.Može on biti i šampion ali kao čovek je đubre i ima ogromnu podršku iza kulisa (sudije i ostalih...)

Pametnjakovic

pre 2 godine

Strasno koliko ljudi upiru prst u Mercedes ili Red Bull, u Manekena ili Kamikazu! ZA SVE OVO JE KRIVA FIA!!! Niko drugi! Ocete da kazete da ne biste koristili protekciju i bolji tretman kao Mercedes? Naravno da DA!

Ja licno ne volim Hamiltona jer je imao najbolji bolid 7,8 godina i niko nije mogao da mu pridje ali nije on kriv za to, kriva je FIA koja sve to dozvoljava. Nejednak tretman prema vozacima i timovima je ono sto je unistilo ovaj sport i trkanje ali narod kao narod uvek cemo gledati i navijati.

Ima milion situacija gde su vladali dvostruki arsini i kada se za istu stvar popustalo a kasnije za istu stvar nije. Secam se Baku-a kad je Hamilton zakocio Vettel-u i nije dobio nikakvu kaznu za to a juce je Ferstapen dobio 10 sek. Plus milion ovakvih situacija gde se favorizuje neki tim.

Ne stajem ni na ciju stranu samo da vam kazem da se ne raspravljate oko timova i vozaca jer je FIA kriva za sve!

dzoni cackalica

pre 2 godine

Bogu hvala pa imamo tv prenos da vidimo na sta je sve spreman max da bi bio sampion.. Nit se sklonio u stranu vec je vozio levo desno.. Par okreta volana. I onda, da telemetrija ne bi pokazala da je namerno kocio, spustio je "dve nize menjacem", i na kraju sam kristijan horner je rekao njemu preko radia.. Max to mi tako ne radimo.. Sve je jasno ko je sta nameravao i na koji nacin! Max je pakosni neinteligentni vozac, on nikad nece biti sampion!

Bradilic

pre 2 godine

Deluje kao sigurna pobeda za RB. U najgorem slucaju moze Perez da se zakuca u Luisa, kao sto su Luis i Valteri vec radili Maksu, i da osigura titulu za RB. Krajnje je vreme da se onom Mercedesu, Volfu i laznom sampionu stane na put. Medjutim, RB gresi jer ne pravi pritisak ni izbliza kao Mercedes. Svakako nas u nedelju ocekuje spektakl, ali sve vise imam utisak da ce Luis dobiti titulu za zelenin stolom, ako ne uspe da je osvoji na stazi.

Mad Max

pre 2 godine

Mad Max ne moze da podnese kad ga neko prestize i onda se upusta u riskantna kasna kocenja koja nema sanse da izvede na stazi... A drugi vozac mora da ga izbegava kako zna i ume. Neko bi to nazvao pravim trkanjem, ali sve mi se cini da momak gubi zdrav razum.

Podseca me na Sumahera kada se posle izletanja namerno zakucao u Hila kako bi sacuvao titulu (i uspeo). Pa opet Sumaher kada je namerno hteo da izbaci Vilneva koji ga je obilazio u trci za titulu (i nije uspeo, vec su ga diskvalifikovali i oduzeli 2 mesto u generalnom plasmanu).

Mad Max treba da razmisli o tome sta radi na stazi, a po izrazu lica na kraju trke mislim da je i njemu bilo jasno da je preterao.

SingidunumAussie

pre 2 godine

Kako ljudi ovde mogu coveka sa 7 titula da zovu laznim sampionom je zaista zapanjujuce. Hamilton je GOAT Formule 1 svidelo se to vama ili ne. Nije vam smetalo kada je Schumacher divljao i gurao rivale sa staze ali vam smeta kada crnac to radi… tesko vam da priznate da izgleda crnci i kola bolje voze od belaca.

Mrki

pre 2 godine

Mislim da će u nedelju se ponoviti Šumaher istorija.

Maks će se zakucati u Hamiltona i njegova je titula.

Ovo je Šumi više puta uradio, pa što nebi i Maks.

Maks uopšte ne bi imao moralni problem da to uradi, kao ni Šumi što nije imao.

To je taj tip ljudi.

Ova godina jeste specifična, i da je Hamilton barem malo kao Maks, koliko puta ga je Maks sekao gurao sa staze, da je ostajao na stazi i bio tvrdoglav kao Maks, mislim da još barem 5 Monzi pve godine, i ne bi završili ni on ni Hamilton.

Možda je najbolji komentar na Maskovo ponašanje, dao Lekler koji je rekao da bi i on drugačije vozio da je znao da je sve to dozvoljeno.

Za ove što pričaju da je ranije se više trkalo, to je tačno jer su bolidi bili puno uži, nosili su manje goriva koje se dolivalo tokom trke, i mogli su lakše da se provuku jedan pored drugog.

Sad su jednostavno previše široki i naistim stazama nema dovoljno mesta za prolazak jedan pored drugog.

RKubica

pre 2 godine

Hamilton jeste legenda ovog sporta, ali nikada ne moze da se stavi u ravan sa vozacima poput Sene, Grejema Hila, Dzekija Stjuarta, i dr. i da se smatra najvecim ikada. Od prvog dana svoje karijere do danas vozi dominantan bolid. Neki spominju Sumahera, a zaboravljaju da je Sumaher dosao u Ferari kada su imali slab bolid. Od 96' Sumi je sa ekipom razvijao ferarijev bolid koji 2000. postaje dominantan, dok je Hamilton odmah dobio trkacku zver na raspolaganje. Takodje Sumaher nikada nije izgubio titulu od klupskog kolege. Sumaher je 5 puta osvajao najprestizniju i mozda najzahtevniju trku u F1 (VN Monaka) dok je Sena osvajao 6 puta, a Hamilton samo dva puta. A da ne govorimo o ociglednoj naklonosti FIA-e prema Mercedesu i Hamiltonu zbog politickih uticaja.

Deki

pre 2 godine

Svi se prave veverice :)

Krivi su obojica. Max je hteo baš tu da ga propusti, a Hamilton baš tu nije hteo da ga obiđe, a razlog za to ste videli kod sledećeg propuštanja i Maxovog preticanja sekund kasnije i potonjeg korišćenja DRS-a koji je imao na raspolaganje (a Hamilton nije) iako je bio ispred Hamiltona, zato što je na mestu gde se meri (tik pre mesta gde se obilaženje desilo) poredak je bio obrnut.

Ako to niste skontali, džaba vam gledanje F1.

I da, trebalo je Maxa kazniti... ali je trebalo i Hamiltona, jer su posledice činjenja i jednog i drugog dovele do kolizije.

abc

pre 2 godine

Sram te bilo za ovaj tekst Stefane!
pa za vas bi bilo najbolje da Hamilton nije izbegao prvi pokusaj Maksa da se zakuca u njega, onda drame ni kazni ne bi ni bilo....jel tako?

Neutralni posmatrac

pre 2 godine

Prvo, sto se tice kvaliteta vozaca i iskustva (a i solidne doze bezobrazluka), mislim da bi Alonso lagano uzeo titulu da vozi Merc ili RB.
Drugo, Max je juce dva puta propustio Luisa, dobio kaznu od +5s, pa kaznu od +10s. Sta god da je radio, poprilicno je kaznjen. Sa druge strane, Luis je imao vise ekscesnih situacija, kao i Bottas koji je namerno usporavao Maxa za vreme VSC, ali ni jedna od tih situacija nije cak ni pregledana kao potencijalno sumnjiva. Tu je kraj svake price o tome ko uziva protekciju FIA.
Trece, da Max nije nijednom kaznjen, moglo bi nasiroko da se prica ko je tu sta zasluzio, a ovako stvarno ne razumem sta zele oni koji navijaju za Luisa, da se Max skloni iz takmicenja kako bi se Luis prosetao do jos jedne titule bez borbe??
Cetvrto, Mercedes godinama unazad ima apsolutno domintan bolid, toliko da bi i Latifi bio u top 4 da ga vozi, ali sad je odjednom sve postalo nevidjen problem zato sto se pojavila konkurencija?! To vise nije sport niti trkanje, vec iskljucivo politika i lobiranje!
Iskreno bih vise voleo da ove godine Max osvoji titulu samo da vise ne gledamo jednu te istu ekipu kako pobedjuje godinama...ili da se ovaj sport preimenuje u FIA Mercedes F1.

Samo kazem...

pre 2 godine

Nista, sad Perez da zakuca Hamiltona, kao sto je Botas spucao pre neku trku i Maksa i Pereza i sve posteno. Tad je Maksu ukradeno nekoliko bodova, tj. taman za koliko bi bio nedostizan. Oko za oko, zub za zub, a titula Maksu. Ovako samo puko nabrajanje ko je vece djubre nema svrhe. Merc je prvi poceo (u stvari odavno, od pre neku godinu), red je da Red Bul zavrsi (kao sto mu i ime kaze). I, valjda ce neko nekad pregledati ovaj Mercedesov samo-kad-zatreba-super-bolid.

1973

pre 2 godine

Osnovno pravilo prilikom propuštanja u auto sportu je napuštanje idealne putanje. Na šta bi ličilo kad bi se vozači koji zaostaju za krug ne bi sklanjali. U ovoj situaciji Max se morao skloniti skroz levo.

Biljana Cvetković

pre 2 godine

Za sve sto se dogodilo iskljucivi krivac je direkcija trke koja prvom odlukom odnosno zuta pa crvena zastava poklonila Ferstapenu dve pozicije.

Boža

pre 2 godine

Ipak neko ovde navija za Ferstapena. Decko je bio bezobrazan i kaznjen je, sta sad ima tu da se prica. I nije bio desno, vese prema sredini, tu mu je suplja prica. I ukocio je. Realno

phreak

pre 2 godine

Sasvim je normalno što se Luis svima popeo na glavu jer vozi najbolji bolid već godinama. Ali ovo što Maks radi ne sme da se radi! Niko drugi se tako ne ponaša na stazi. Danas mu je Luis glavni protivnik, sutra će biti neko drugi, dok nekog ozbiljno ne povredi neće stati. To ne bi smelo da se toleriše.

Mika Kakinen

pre 2 godine

Oba vozača koja se bore za titulu su imali fantastične momente ove sezone, npr. Luis u Brazilu ili Max u Meksiku. Sa druge strane očigledno je da Maks vozi mnogo agresivnije i prljavije. Juče, nakon drugog starta je Hamilton bio celom dužinom vozila ispred Maxa koji je kamikaza stilom isekao krivinu da bi se uglavio ispred LH. Za taj potez je i dobio 5 sekundi. Onaj kasniji pokušaj manipulacije propuštanja i hvatanja DRS-a je rizik koji mu se nije isplatio jer je napravio glupost. Sto se tiče Hamiltona, ako izuzmemo glupost u Silverstonu on je taj koji se uvek povlačio iz duela i izbegavao incident. Da je vozio identično kao Maks sigurno bi bilo jos 5-6 trka gde bi obojica završili van staze.
I da... Kimi do titule!!!

De la hoya

pre 2 godine

Maks Verštapen je ubedljivo "najprljaviji" vozač u zadnjih trideset godina.ubedljivo je pobedio u konkurenciji Šumahera,Maldonada,Vilneva,Magnusena.

psytrance

pre 2 godine

Uvek je bilo zanimljivo kada se odlucuje sampion uzadnjoj trci tako da jedva cekam Abu Dabi.
Jucerasnja trka je bila divja, islreno je ruzno ali meni je bilo bas zanimljivo :D

Ilija

pre 2 godine

Ono sto je cinjenica, sta god se desavalo tokom trke je da je Hamilton dobio Maksa na stazi. Sa druge strane ono sto je jako specificno za Hamiltona jeste da covek od kad se pojavio u formuli 1 uvek je u sukobu sa nekim, uglavnom najblizim pratiocem za titulu i to vrlo cesto prelazi granicu ukusa. Ako krenemo redom pocelo je od Alonsa, preko Mase, Rozberga, pa Fetela, evo i Maksa na njegovom zidu. Uvek problem u drugima i uvek kroz kazne nekako Hamilton je izvlacio benefite protiv svih njih. To je ono sto smeta pravim zaljubljenicima u f1. Neprestano guranje njegovo kroz sve aspekte. Incident od juce kada je udario Maksa pozadi mi vise lici na trkacki incident, i jedan i drugi su znali sta rade i zbog drs nisu hteli da prodju i vidi se na snimku jasno ko dan. Ono sto opet smeta, Hamiltonova izjava kao nisam znao sta Max hoce sa usporenjem i to. Steta za Alonsa sto nema jaci auto, neko napisa samo sa drs ga mogu obici i potrefio je sustinu. Dueli Sumaher-Alonso, gospoda na stazi.

Vlad

pre 2 godine

Ali najjaci deo "Nisam navijac Red Bulla i Maksa Verstapena", pa onda izjava "žive legende" Helmuta Marka. Pa gde je to Helmut Marko ziva legenda? I tvit kao "poslednje upozorenje" Luisu Hamiltonu?
E moj Stefane Nikolicu, mozda nisi navijac Red Bulla i Maksa Verstapena ali u ovom duelu Verstapen vs Hamilton sigurno jesi, i nisi bas objektivan.

SaleBg

pre 2 godine

Istorija Formule 1 je prepuna krađe i nefer tretmana. Takođe i prljavih taktika raznih vozača.
Lično mi je najteže pao Adelejd '94e kada je Šumaher vrlo pokvareno i prepredeno udario Dejmona Hila, bio sam veliki navijač velikog gospodina Hila. Šumaher iako veliki šampion nije prezao od prljavštine na stazi. Vidimo da i danas ima svega i svačega.

Deki

pre 2 godine

Voziš 250 na sat i vidiš da ti je ovaj drugi u repu i naglo kočiš. Što se niste sklonili da vas Luis obidje?
(Johny, 6. decembar 2021 11:16)

Prvo, i jedan i drugi su iz 7. oborili do 3. brzine... kojih crnih 250 km/h!?
Drugo, Max nije kažnjen da se 'sklanja' već da uspori i dozvoli vozaču iza da ga 'obiđe'. Postoji razlika, ali je treba razumeti.

Todor

pre 2 godine

Kme, kme... Hteo sam da ga propustim...
To sinko pričaj svojoj babi, možda ti i poveruje...
A inače ovaj Marko je veliki stručnjak, legenda...

Anfield

pre 2 godine

Agresivni vozači su Alonso, Raikonen, Fetel, oni nisu u stanju da voze celu trku iza nekog a da ne pokušaju da ga preteknu, brane pozicije odlično i odlični su vozači.
Maks nije agresivan vozač, on je razmaženo derište, pretekneš ga i odmah gleda kako da te skrlja, to može na igrici da radi, uživo je druga priča.
Sledeće sezone će da pije kazne svaki drugi vikend, nastavi li ovako, a ove mu se namešta sve kako želi, pa uobraženi sadistički egomanijak misli da je uhvatio Boga za uši.
Marko Helmute, gnjida si kao i ostatak Red Bula.

pa

pre 2 godine

ono sto je ferstapen uradio treba ga dozivotno kazniti. znam da su rasisti ali preterali su. nerviraj ume ovi nasi komentatori. svaka im cast na poznavanju forlule i auto moto sporta ali svi m ikoji volim oformulu volim oej zbog zvuka jer nemamo pare da odemo i gledam ouzivo. ali od njihovih komentara nsiat se ne cuje. cak nam citaju i podatke koj isu na ekranu.bil obi dobro da psotoj imogucnos da se zvuk komentatora iskljuci. i ljudi previse navijaju. razumem da ne vole hamiltona ali pretarili su. mislim da bi trebal da budi nepristrasni. juce su dokazali da su jedni od onih ljubitelja koji vole karambole i sudare. glas im se promeni vidi se da uzivaju kad se nesto desi. ove staze sa zidovima pored su sulude. kao gladijatore ih pustaju i masa njih uziva inace bi zabranili ovakve staze.

Mercedes je zlo

pre 2 godine

Lažni šampion drugačije ne može do titule. "Bono zovi ih da sklone Maxa". Užas. Mercedes....pa ni privezak njihov više nikad neću kupiti. Zlo.

WalterNBGD

pre 2 godine

Dakle,zakljucak izveden iz procitanih komentara je sledeci;
-FIA zeli da Mercedes bude prvi
-Maks tokom cele trke nijednom nije pokusao da se sudari sa Hamiltonom,nego ovaj ne zna da vozi
-Hamilton veze nema sa voznjom,ali ima toliko dobar bolid da prosto ide sam,mogli bi i mi da sednemo u njega i sa sigurnoscu biti prvaci
Sve u svemu,sjajno!

Da

pre 2 godine

Kazu Max opasan.
Max kada bude uradio Hamiltonu ono sto je ovaj njemu u Silvertonu onda cu se sloziti. Koliko se otrovani i pristrasni nije realno.

Power-V

pre 2 godine

Evo da probam biti sto je moguce objektivniji:

Mercedes - Hamilton pravi problem Mazepinu u FP3, Bottas pokusava sabotirati Maxa prilikom zagrevanja (bez kazni), brljaju sa komunikacijom i Hamilton (mozda) u momentu ne zna da li je u pitanju SC ili nesto drugo (plus DRS zona na koju ga navlaci Max).

Red Bull - Maxov prvi pokusaj preticanja cisti kamikaza i srecom se nisu dotakli (mada i Bottas je naglo zakocio ako pogledate snimak i skoro se zabio u Maxa). Srecom, nista se nije desilo i tu Hamilton nije kriv, covek je drzao racing line. Drugi pokusaj kada je Ocon bio prvi, Max na medium gumama koristi priliku i pravi cisto preticanje uz kasno kocenje. Kontroverzni momenat kada su se sudarili, moze tu Max da prica sta hoce ali vozeci po sredini, i to dodatno kocenje bas pred sudar mi je jaaaako sumnjivo. Za to je ok dobiti 10 sek kaznu ali kaznu od 5 sek nije trebao jer je posle pustio Hamiltona svakako.

Pred kraj trke, gume su mu se brze istrosile i Hamilton bi ga svakako obisao na kraju.

A za sta se sve daje crvena zastava, "trgovanje" pozicijama i sl. stvarno bez komentara.

Zadnja trka sudar izmedju ove dvojice skoro pa zagarantovan.

LAIK

pre 2 godine

Max od početka sezone nebezbedno i bezobrazno brani poziciju. Toliko bezobrazno da je Hamilton mogao i da pogine. Rukovodstvo trke je od početka tolerisalo njegove bezobrazluke umesto da sve to kažnjava. To je sve zbog toga da bi sezona bila uzbudljivija i da bi publika što više dolazila da gledaju trke. Njima bezbednost vozača nije bitna , važna je drama. Nadam se da niko neće da strada.

Petar

pre 2 godine

Sećam se kada je Max počeo da vozi. Nije bilo trke a da se nije zakucao u nekog. Tada sam još pričao sa drugarima da je mali jako prepotentan i bahat i ne poštuje nikog na stazi. Ne može klinac od 17-18 godina da se tako ponaša. Formula 1 je bila pre Maxa i biće još mnogo godina posle Maxa. Ja ga lično nevolim kao što nevolim ni Luisa. Max dobar je vozač, ali kada je sam na stazi. Tu mu nema premca.
Ali mi ipak malo zanimljivo da gledam ovaj "reality show".

Derbi

pre 2 godine

Gospodo, kako god da je, ko god da je kriv… meni je F1 napokon postala uzbudljiva i interesantna:), prvi put nekako nakon perioda Senne, Schumachera… jedva cekam GP Abu Dhabi. Kakav god da je, zbog “dirty” Maxa sam ponovo altivno poceo pratiti… ima taj neki šmek…

don

pre 2 godine

Ovi sto navijaju za Maksa, svaka im cast. Treba voljet toliko prljavog vozaca, objasnjenje za kocnice im je genijalno, i ko god vjeruje u to, vjerovatno mu je ovo prva trka F1. Maks ide da izbaci Luisa i to se vidi, ker na stazu ne moze osvojit titulu to je evidentno. Brzo ce Luis u penziju , pa mozda Maks i uzme titulu, ako Lando ne ode u neki jaci tim, Lekler, Rasel je vec potpisao

Polo

pre 2 godine

Zanimljivo je da je vecini promakao onaj najbitniji trenutak trke. Mislim da se to jos nikada nije desilo u istoriji F1. Max pusta Luisa da ga obidje a ovaj nece da ga obidje zbog DRSa.
Tuzno i jadno, smrt F1 u direktnom prenosu. Zamislite da neko pusta Senu da ga obidje a ovaj nece. Posle ovog vikenda mislim da nije zasluzio titulu ni jedan ni drugi. A celokupna FIA moze da se pakuje u penziju, uspeli su definitivno da uniste i ono malo sto je jos vredelo...

ivke

pre 2 godine

Bar je zanimljiva trka, a ako je neki povlašćen to je mercedes i to godinama. Njima se toleriše bušenjebfelni pre par godina, pa pritisak u gumama, pa kdali podatke o štelovanje bolida.... A Hamilton je napravio gomilu grešaka bez kazni zadnjih 7,8 godina. A stavite ga u prosečan bolid to bi i bio prosečan. A njegov bolid dajte Perezu i, Karlosu znate kad bi ih Hamilton stigao.... Nikad

Ms

pre 2 godine

Meni nije jasno da je neko uoste gledao ovo,pa dal tolko sebe ne cenite,ja kao veliki ljubitelj formule 1 sam imao volju da gledam sinoc i progutao sam nekako prvu crvenu zastavu posle druge sam promenio kanal,zaista mora da budes retardiran da ih gledas kako tri puta startuju.A jos sad komentari ko je bolji od ove dve devojcice i ko je kriv a ko ne,koji je bre to intelektualni nivo.Pa ove devojcice danas nikog ne preticu bez drs-a,zaostale vozace ne bi mogli da preteknu.Za sve one koji ne znaju osnovne stvari oko formule 1,za pocetak trke se voze u 14h po lokalnom vremenu osim Monte Karla koji se vozi od 15h,tako da voznja pod reflektorima u nekim poludivljim zemljama ne znam cemu sluzi.Postuj sam sebe nemoj da ti namecu sta ces da gledas.

montoya

pre 2 godine

Mnogi ovde nikako da shvate,trka F1 nije trka iz filmva o Ben Huru, ili trkanje u igrici gde ti je sve dozvoljeno i imaš tri života,ovo je realnost,i ono što ludi Max radi je za svaku osudu i kaznu .Najpravičnije bi bilo sa su kaznili Maxa da startuje sa začelja kao svojevremeno Rosi kada je kolenom izbacio Markeza.
Ipak je moto GP mnooogo pravičniji od ove nazovi F1,sve se pretvorilo u jedan veliki rialiy šou,a direktor Masi ko da je rod rođeni Kardašijanima....

Bojan Jankovic

pre 2 godine

Maks jeste agresivan vozac i vise nego sto treba.Ali svako ko razume ovaj sport zna da je Maks hteo da izbaci Hamiltona iz trke to je lako mogao uraditi u bilo koja ova tri starta na ovoj trci.Ostanu bez bodova i jedan i drugi i ovaj ima kapitalnu prednost.Tj osvaja titulu u zadnjoj trci ko drugi,jer smo svi svesni da Botas nema sanse i sa avionom biti drugi.Tako ne lupajte gluposti,ovo vise nije fomula ovo su pickice koje kukaju na svako desavanje na stazi.

Tvrtko

pre 2 godine

Izjava da je "jednostavno za Abu Dabi, ko bude na stazi ispred onog drugog, biće šampion" nije baš sasvim tačna. Da bi taj scenario bio ispravan, barem jedan od njih mora da bude u poenima, jer ako su obojica van poena, a Luis završi ispred Maksa, Maks je šampion. Čak i tu postoji jedan izuzetak: Ako Luis bude deveti (2 poena), a Maks deseti i Maks uz to bude imao najbrži krug trke (1 + 1 poen), opet je Maks šampion zbog više pobeda u šampionatu. Jeste da je takav scenario jako malo verovatan, ali je moguć.

Lanmi

pre 2 godine

Formulu pratim preko 45 godina. Uvek je tu bilo cirkusa. Ovaj me asocira na cirkus Prost - Sena, kada je FIA odlučila da pokloni titulu " profesoru". Time je izazvala salvu nezadovoljstva. Na stazi je legenda bila brža, luđa, atraktivnija, a ovi se setili tih godina bezbedne vožnje. Radi takvih poteza gledanost je opadala. Dominacija Ferarija i Šumija je dodatno oterala gledaoce. Bila je situacija sa zabranom posedovanja softvera za proklizavanje, Beneton ga je imao, a " genijalci" iz FIA-e nađu solomonsko rešenje, nije ga koristio, i nikom ništa. Odluka direktno uperena protiv Meklarena tih godina, jer bili su isuviše dominantni. DRS zone, ma daj. Cela staza mora biti DRS. Pa nek se ljudi trkaju. Ove godine su se opet umešali jer su shvatili da ode gledanost, a time i novac, te su blagonakloni Red Bulu. Ali generalno pravog trkanja, kakvog ja pamtim, nema. Preticanja tek. Previše je administriranja i ograničavanja, a malo trkanja. I ko se u tom cirkusu bolje snađe, bolje i prolazi. Pritisci na sudije su uvek postojale, i tu se nije ništa promenilo. Uvek su ljubitelji formule hteli trkanje, a ne administriranje i ograničavanje. Kad žele da pomognu i malim timovima, što im ne preusmere deo "kolača" kako bi im pomogli da se približe velikima. Problem rešavaju brdom propisa i misle da su pametni.

Loznica, Gučevo, Cer....

pre 2 godine

Sram te bilo za ovaj tekst Stefane!
pa za vas bi bilo najbolje da Hamilton nije izbegao prvi pokusaj Maksa da se zakuca u njega, onda drame ni kazni ne bi ni bilo....jel tako?
(abc, 06. decembar 2021 11:05)tako je Luis je ubedljivo najbolji svih vremena i goat, svetlosne godine ispred nekog Sene sa so tri titule i nekog Šumahera.

Vladan

pre 2 godine

Ciljano.

Promovisu sezonu kao evo u poslednjoj trci 2 vozaca izjednacena po bodovima...
Samo marketing, marketing, marketing...
Samo nek se prica, nek se ljudi nerviraju pa makar bilo i vestacki.

1)Kaze break testing, pa kalimero, i ti si usporio iza njega, video si da te pusta i usao u njega.
2)Za krivinu 1, izgurao ga sa staze...

Milo za drago.
Da je karme za Madjarsku pa da Perez uleti u tebe u Abu Dabiju.

Ali red bull koji je tako non salantan kao da...

dejan

pre 2 godine

Ja garantujem da je na maxovom bolidu promenjen menjač i da su to prikrili, jer nema šanse posle onakvog udarca o zid da menjač nije stradao, jednostavno nema.

Outside in

pre 2 godine

Jedno znam, Abu Dhabi ce biti cikrus...u svakom smislu! Bice guranja, cesanja, zalbi, kukanja, mozda cak i gomila sudara i prljavih poteza. Da se ja pitam dao bih im unapred obojici titulu za ludu i zanimljivu sezonu posle sto godina smaranja, pa nek se onda posteno trkaju u nedelju za opkladu od 1$ :)

petar

pre 2 godine

Meni ovo liči na prepucavanje na političkoj sceni. I dok FIA to ne reši neće biti pomaka na bolje. Ali da Mercedes deluje povlašćeno u svojim igrama - definitivno. Prvo da isprate Masija, čovek jako loše obavlja svoj posao. Kakvo je ono nudkanje ko na pijaci...
A Hamilton jeste osvojio 7 titula mahom u eri u kojoj Mercedes nije imao pravu konkurenciju i u eri u kojoj je spletkarenje zasenilo ono zbog čega smo svi tu - trkanje. Da me ne razumete pogrešno nisam ni Maxov fan, taman kad sam pomislio da se opametio i smirio pokazuje da je i dalje volina.

Sandokan

pre 2 godine

Da uporedim sa tenis om: Max je u F1 Nole a Luis je Federer.
Toliko od mene.
(Optimista pripravnik, 6. decembar 2021 11:23) # Link komentara

donekle se slažem, ali samo sa TRETMANOM

Ali po FAIR PLAY - MAX je poslednji, a Nole je 1.u tenisu, ako ne i u sportu!!!
Max je najprljaviji vozač koji se ikad rodio, najbezobrazniji i najarogantniji. Blizu tome (ali iskreno 2-3x manje) je bio i Šumaher od 1991--1997, do te 1997. kad se namjerno zakucao u Žaka Vilneva i dobio dobio KAZNETINU - DSQ sezone!, pa kad se posle toga spustio na zemlju i smanjio EGO, počeo da osvaja i titule. Tako će ISKRENO SE NADAM BITI I SA MAXOM - dok ne sredi EGO - ISKRENO SE NADAM da neće osvojiti titulu (underline i BOL). u suprotnom to je JAKO J.A.K.O. LOŠE ZA SPORT generalno (da pobjeđuješ ako si super-arogantan, egocentrik i unfairness na 100%)

Nole je C.A.R. u svakom smislu (tenis, fair play, čovek) - Max ništa od navedenog.

MAX:
- talenat = 100% (Ham 95%)
- fairness = -100% **
- arogancija = 100% **
- egocentričnost = 100% **

kad ovo sa zvezdicama prizemlji, neka osvoji 10 titula - do tad mu ISKRENO ŽELIM N-U-L-A titula ! nula !

Dikan

pre 2 godine

Hvala obojici na fenomenalnoj sezoni. Hvala Maksu što toliko izvlači iz ovog bolida, ali hvala i Luisu koji ne ume da iskoristi svoj nadmoćni Mercedes do kraja.

Vladimir

pre 2 godine

Imam 60g formulu pratim od 1970g. ali bezobraznijeg i opasnijeg po druge vozače kao što je Jamilton ja ne pamtim.Nije mi jasno dokle će da ga tolerišu,na stranu što mercedes ima više KS od ostalih bolida pa čak i od Botasovog koji je mnogo bolji vozač od njega.FIA je postala smejurija od organizacije.

Raka

pre 2 godine

Silverston je trkacki incident i nedostatak iskustva kod Maksa. Hamilton je zbog tih gluposti gubio titule, kad je naucio da popusti postao je vozac. Max da je zavrsio tu trki sad ne bi imao problema, a sve sto je trebao da uradi je da ne bude tvrdoglav.

Vlad

pre 2 godine

(Neutralni posmatrac, 6. decembar 2021 16:04)
Ja mogu da kazem kao navijac McLaren-a (od pocetka pracenja F1, 25 godina) da zelim jasna i fer pravila, i fer trkanje. Ova godina to nije, i tu kao glavnog krivca vidim FIA-u i direkciju trka. Oni su dozvoljavali pritisak od timova, mahom RB i Mercedes, i odluke donosili kako nekog od potencijalnih osvajaca titule ne bi ostetili. Te menjali pravila, jedna trka ovako moze, sledeca ne moze. To je uvek tumaceno da ide u koriste RBa ili Mercedesa, i to jeste tako i bilo, nekad je jedan ostecen nekad drugi.
Tim za koji navijam nije osvojio titulu od 2008 godine, nemam problem sa tim, ali vecina sezona koje su posle dosle su bile relativno fer, ko god da je osvajao, sve do ove sezone, gde se ne zna ko pije a ko placa.
Ne verujem u teorije zavere da FIA gura holandjanina ili britanca, ili austrijski ili nemacki tim, to su gluposti, ne favorizije FIA nikoga ali su nekonzistentim pravilima napravili cirkus.

Mika Kakinen

pre 2 godine

Vidim da mnogi komentarišu bolide, ali nemojte zaboraviti veoma značajnu promenu propisa pred ovu sezonu, i zbog čega Mercedes više nije dominantan kao ranijih godina. Još na početku sezone su svi timovi morali potpuno da prerade pod bolida i da smanje površinu poda ispred zadnjih točkova. To je više odgovaralo Red Bull i njihovoj "high rake" filozofiji - visok nagib (ugao) između prednje i zadnje osovine koji je daleko veći nego kod Mercedesa. Promena propisa je značajno uticala na stabilnost low-rake bolida (Mercedes i Aston Martin) i zbog toga ih ove sezone Red Bull šije u krivinama (između ostalog). Takođe prelazak između sezona sa high-rake na low-rake filozofiju i obrnuto nije bio moguć jer je potrebno praktično preraditi čitav bolid. Sve u svemu, pijačarsko cenkanje "koga FIA gura" ostavite za sebe... Navijači i jednih i drugih će svakako gledati samo ono što ide njima u prilog.

kezza

pre 2 godine

Masija, čovek jako loše obavlja svoj posao. Kakvo je ono nudkanje ko na pijaci...
A Hamilton jeste osvojio 7 titula mahom u eri u kojoj Mercedes nije imao pravu konkurenciju i u eri u kojoj je spletkarenje zasenilo ono zbog čega smo svi tu - trkanje. Da me ne razumete pogrešno nisam ni Maxov fan, taman kad sam pomislio da se opametio i smirio pokazuje da je i dalje volina.
(petar, 06. decembar 2021 12:32)

Pa vidiš, na to “nudkanje” je Red Bull bio ljut. Trebao je dobiti 5 sekundi kazne za izlazak sa staze, ali tu je bio Ocon izmedju njih. To bi Max prihvatio i pobjegao 5 sekundi dok je Ocon iza njega. Ali ponuda je bila, uzmi to da te vratimo iza Hamiltona ili… e to ili je miglo da znači i 10 sekundi. E to je već ucjena a ne nudksnje.

Jkkkk

pre 2 godine

Kako ga nije sramota ovo reci kada je Max u Brazilu izgurao Hamiltona sa staze i nije bio kaznjen. Realno gledano kaznu su obojica zasluzila ali ako Maxa nisu kaznili zbog onog u Brazilu, nisu smjeli sada kazniti ni Hamiltona. Dakle, imate isti tretman.

Milan

pre 2 godine

Kako ga nije sramota ovo reci kada je Max u Brazilu izgurao Hamiltona sa staze i nije bio kaznjen. Realno gledano kaznu su obojica zasluzila ali ako Maxa nisu kaznili zbog onog u Brazilu, nisu smjeli sada kazniti ni Hamiltona. Dakle, imate isti tretman.
(Jkkkk, 6. decembar 2021 16:02) # Link komentara

Tako je.

Vlad

pre 2 godine

(Bojan Jankovic, 6. decembar 2021 17:40)
Nije to bas tako jednostavno. Pored kazne od 3-5 mesta na sledecoj trci, veci rizik je ostecenje pre svega PU (pogonske jedinice). Recimo, samo ICE (motor sa unutrasnjim sagorevanjem) bi Maksu znacilo 5 mesta unazad, ceo PU znaci da ides na kraj kolone. Doci na drugo mesto sa zadnjeg, nije bas jednostavno. I recimo da je Maks izbacio Hamiltona, ostalo bi 8 bodova razlike, Maksu trece mesto plus bod za najbrzi krug (znaci 16 poena) ne radi posao, ako bi Hamilton bio prvi (25 bodova).
Pre 20 godina je bilo i lakse, mogao si da menjas motore kad god hoces bez kazni, budzeti nisu bili ograniceni kao sada.

(Polo, 6. decembar 2021 18:30)
Niste ispratili sve, Hamiltonu nije javljeno da Maks treba da ga propusti, obojica su kalkulisali sa DRS linijom, Maks je naglo ukocio (2.4G) verovatno da bi ostao iza DRS linije. Doduse Maksu je RB javio da ga propusti ali na "strateski nacin", dakle odmah ispred DRS linije.

Stanislav

pre 2 godine

@vlad
Ma sigurno mu nisu javili samo mu titula zavisi od toga. A i baš ga nebi obišao da vidi da je spor. Ni za macepina mu nisu javili pa se provukao bez kazne jadan on, uvek neobavešten. Bukvalno nije hteo da prođe zato što "max nije vratio poziciju" i to je još 5 sekundi kazne. Nema opravdanja što nije prošao.

Saša

pre 2 godine

Pokvarenijeg vozača od Max-a nisam video,a pratim formulu 30 g.Može on biti i šampion ali kao čovek je đubre i ima ogromnu podršku iza kulisa (sudije i ostalih...)

abc

pre 2 godine

Sram te bilo za ovaj tekst Stefane!
pa za vas bi bilo najbolje da Hamilton nije izbegao prvi pokusaj Maksa da se zakuca u njega, onda drame ni kazni ne bi ni bilo....jel tako?

SingidunumAussie

pre 2 godine

Kako ljudi ovde mogu coveka sa 7 titula da zovu laznim sampionom je zaista zapanjujuce. Hamilton je GOAT Formule 1 svidelo se to vama ili ne. Nije vam smetalo kada je Schumacher divljao i gurao rivale sa staze ali vam smeta kada crnac to radi… tesko vam da priznate da izgleda crnci i kola bolje voze od belaca.

Loznica, Gučevo, Cer....

pre 2 godine

Sram te bilo za ovaj tekst Stefane!
pa za vas bi bilo najbolje da Hamilton nije izbegao prvi pokusaj Maksa da se zakuca u njega, onda drame ni kazni ne bi ni bilo....jel tako?
(abc, 06. decembar 2021 11:05)tako je Luis je ubedljivo najbolji svih vremena i goat, svetlosne godine ispred nekog Sene sa so tri titule i nekog Šumahera.

Optimista pripravnik

pre 2 godine

Naravno da nemaju isti tretman. Mercedes je i bogatiji i uticajniji kako u ovom sportu tako i u auto industriji. Vozači su tu samo marionete. Da je Maks vozio Mercedes bilo bi zadnjih godina jako dosadno u F1. Sve trek bi dobio. Sve.
Ovako ... videćemo u zadnjoj trci.
Uvek sam za slabije i one koji imaju hrabrost.
Da uporedim sa tenis om: Max je u F1 Nole a Luis je Federer.
Toliko od mene.

dzoni cackalica

pre 2 godine

Bogu hvala pa imamo tv prenos da vidimo na sta je sve spreman max da bi bio sampion.. Nit se sklonio u stranu vec je vozio levo desno.. Par okreta volana. I onda, da telemetrija ne bi pokazala da je namerno kocio, spustio je "dve nize menjacem", i na kraju sam kristijan horner je rekao njemu preko radia.. Max to mi tako ne radimo.. Sve je jasno ko je sta nameravao i na koji nacin! Max je pakosni neinteligentni vozac, on nikad nece biti sampion!

Master Yoda

pre 2 godine

Hamilton nije vozac kalibra da bude najbolji u istoriji, dobar je ali ne koliko njegov tim i bolid koji vozi. Red Bull je pokraden juce, to je video svako ko je gledao.

Branko

pre 2 godine

Stravično šta je mercedes(namerno malim) napravio od F1 u saradnji sa FIA. Max je dobio 2 kazne, 3x propuštao Hamiltona, dok je Botas morao da bude kažnjen za ono usporavanje Maxa, ništa. Za mercedes nema nikakve kazne nikad, samo upozorenja. Apsolutno sam siguran da im je bolid neregularan. mercedes je najveće zlo koje se dogodilo u F1.

pa

pre 2 godine

ono sto je ferstapen uradio treba ga dozivotno kazniti. znam da su rasisti ali preterali su. nerviraj ume ovi nasi komentatori. svaka im cast na poznavanju forlule i auto moto sporta ali svi m ikoji volim oformulu volim oej zbog zvuka jer nemamo pare da odemo i gledam ouzivo. ali od njihovih komentara nsiat se ne cuje. cak nam citaju i podatke koj isu na ekranu.bil obi dobro da psotoj imogucnos da se zvuk komentatora iskljuci. i ljudi previse navijaju. razumem da ne vole hamiltona ali pretarili su. mislim da bi trebal da budi nepristrasni. juce su dokazali da su jedni od onih ljubitelja koji vole karambole i sudare. glas im se promeni vidi se da uzivaju kad se nesto desi. ove staze sa zidovima pored su sulude. kao gladijatore ih pustaju i masa njih uziva inace bi zabranili ovakve staze.

Mrki

pre 2 godine

Mislim da će u nedelju se ponoviti Šumaher istorija.

Maks će se zakucati u Hamiltona i njegova je titula.

Ovo je Šumi više puta uradio, pa što nebi i Maks.

Maks uopšte ne bi imao moralni problem da to uradi, kao ni Šumi što nije imao.

To je taj tip ljudi.

Ova godina jeste specifična, i da je Hamilton barem malo kao Maks, koliko puta ga je Maks sekao gurao sa staze, da je ostajao na stazi i bio tvrdoglav kao Maks, mislim da još barem 5 Monzi pve godine, i ne bi završili ni on ni Hamilton.

Možda je najbolji komentar na Maskovo ponašanje, dao Lekler koji je rekao da bi i on drugačije vozio da je znao da je sve to dozvoljeno.

Za ove što pričaju da je ranije se više trkalo, to je tačno jer su bolidi bili puno uži, nosili su manje goriva koje se dolivalo tokom trke, i mogli su lakše da se provuku jedan pored drugog.

Sad su jednostavno previše široki i naistim stazama nema dovoljno mesta za prolazak jedan pored drugog.

LAIK

pre 2 godine

Max od početka sezone nebezbedno i bezobrazno brani poziciju. Toliko bezobrazno da je Hamilton mogao i da pogine. Rukovodstvo trke je od početka tolerisalo njegove bezobrazluke umesto da sve to kažnjava. To je sve zbog toga da bi sezona bila uzbudljivija i da bi publika što više dolazila da gledaju trke. Njima bezbednost vozača nije bitna , važna je drama. Nadam se da niko neće da strada.

Todor

pre 2 godine

Kme, kme... Hteo sam da ga propustim...
To sinko pričaj svojoj babi, možda ti i poveruje...
A inače ovaj Marko je veliki stručnjak, legenda...

Biljana Cvetković

pre 2 godine

Za sve sto se dogodilo iskljucivi krivac je direkcija trke koja prvom odlukom odnosno zuta pa crvena zastava poklonila Ferstapenu dve pozicije.

CJC

pre 2 godine

May je juče vozio na granici ludila, pa čak i preko...ali je za sve svoje gluposti uredno kažnjavan, kako juče tako i prethodne 2 trke. Botas je juče usporio za vreme SC i omogućio Luisu da zameni gume i vrati se odmah iza Maxa - nije kažnjen. Luis je namerno sporo išao pri formaciji 2 starta kako bi se Maxu ohladile gume - nije kažnjen.
U 2 incidenta je učestvovao sa Maxom niko ni da proveri da li je on kriv... Čovek usporava, pušta ti poziciju a ti nećeš da ga obiđeš?!

f1 fan

pre 2 godine

Pa normalno da britanci veštački guraju svog čoveka u njihovom sportu. Britanski lobi je najači u f1 i oni radesvoji posao to svi znaju, ali džaba im to kada hamilton nema ni promil popularnosti ni Sene ni Šumahera. Čak šta više u eri Šumahera su bile rekordne gledanosti od milijardu i dvesta milona ljudi po trci, danas jedva trista miliona u eri hamiltona, zvanični f1 podaci, to sve govori.

De la hoya

pre 2 godine

Maks Verštapen je ubedljivo "najprljaviji" vozač u zadnjih trideset godina.ubedljivo je pobedio u konkurenciji Šumahera,Maldonada,Vilneva,Magnusena.

Boža

pre 2 godine

Ipak neko ovde navija za Ferstapena. Decko je bio bezobrazan i kaznjen je, sta sad ima tu da se prica. I nije bio desno, vese prema sredini, tu mu je suplja prica. I ukocio je. Realno

Mad Max

pre 2 godine

Mad Max ne moze da podnese kad ga neko prestize i onda se upusta u riskantna kasna kocenja koja nema sanse da izvede na stazi... A drugi vozac mora da ga izbegava kako zna i ume. Neko bi to nazvao pravim trkanjem, ali sve mi se cini da momak gubi zdrav razum.

Podseca me na Sumahera kada se posle izletanja namerno zakucao u Hila kako bi sacuvao titulu (i uspeo). Pa opet Sumaher kada je namerno hteo da izbaci Vilneva koji ga je obilazio u trci za titulu (i nije uspeo, vec su ga diskvalifikovali i oduzeli 2 mesto u generalnom plasmanu).

Mad Max treba da razmisli o tome sta radi na stazi, a po izrazu lica na kraju trke mislim da je i njemu bilo jasno da je preterao.

Leonida

pre 2 godine

Pazi ove Hamiltonove svedoke po komentarima kako plaču, imao je dovoljno prostora da ga obiđe, ima dobar ugao kamere da se nađe pa pogledajte.

1973

pre 2 godine

Osnovno pravilo prilikom propuštanja u auto sportu je napuštanje idealne putanje. Na šta bi ličilo kad bi se vozači koji zaostaju za krug ne bi sklanjali. U ovoj situaciji Max se morao skloniti skroz levo.

dejan

pre 2 godine

Ja garantujem da je na maxovom bolidu promenjen menjač i da su to prikrili, jer nema šanse posle onakvog udarca o zid da menjač nije stradao, jednostavno nema.

Bradilic

pre 2 godine

Deluje kao sigurna pobeda za RB. U najgorem slucaju moze Perez da se zakuca u Luisa, kao sto su Luis i Valteri vec radili Maksu, i da osigura titulu za RB. Krajnje je vreme da se onom Mercedesu, Volfu i laznom sampionu stane na put. Medjutim, RB gresi jer ne pravi pritisak ni izbliza kao Mercedes. Svakako nas u nedelju ocekuje spektakl, ali sve vise imam utisak da ce Luis dobiti titulu za zelenin stolom, ako ne uspe da je osvoji na stazi.

RKubica

pre 2 godine

Hamilton jeste legenda ovog sporta, ali nikada ne moze da se stavi u ravan sa vozacima poput Sene, Grejema Hila, Dzekija Stjuarta, i dr. i da se smatra najvecim ikada. Od prvog dana svoje karijere do danas vozi dominantan bolid. Neki spominju Sumahera, a zaboravljaju da je Sumaher dosao u Ferari kada su imali slab bolid. Od 96' Sumi je sa ekipom razvijao ferarijev bolid koji 2000. postaje dominantan, dok je Hamilton odmah dobio trkacku zver na raspolaganje. Takodje Sumaher nikada nije izgubio titulu od klupskog kolege. Sumaher je 5 puta osvajao najprestizniju i mozda najzahtevniju trku u F1 (VN Monaka) dok je Sena osvajao 6 puta, a Hamilton samo dva puta. A da ne govorimo o ociglednoj naklonosti FIA-e prema Mercedesu i Hamiltonu zbog politickih uticaja.

montoya

pre 2 godine

Mnogi ovde nikako da shvate,trka F1 nije trka iz filmva o Ben Huru, ili trkanje u igrici gde ti je sve dozvoljeno i imaš tri života,ovo je realnost,i ono što ludi Max radi je za svaku osudu i kaznu .Najpravičnije bi bilo sa su kaznili Maxa da startuje sa začelja kao svojevremeno Rosi kada je kolenom izbacio Markeza.
Ipak je moto GP mnooogo pravičniji od ove nazovi F1,sve se pretvorilo u jedan veliki rialiy šou,a direktor Masi ko da je rod rođeni Kardašijanima....

Anfield

pre 2 godine

Agresivni vozači su Alonso, Raikonen, Fetel, oni nisu u stanju da voze celu trku iza nekog a da ne pokušaju da ga preteknu, brane pozicije odlično i odlični su vozači.
Maks nije agresivan vozač, on je razmaženo derište, pretekneš ga i odmah gleda kako da te skrlja, to može na igrici da radi, uživo je druga priča.
Sledeće sezone će da pije kazne svaki drugi vikend, nastavi li ovako, a ove mu se namešta sve kako želi, pa uobraženi sadistički egomanijak misli da je uhvatio Boga za uši.
Marko Helmute, gnjida si kao i ostatak Red Bula.

mirko

pre 2 godine

Mecrdes igra prljavo na vise nacina, i dok im Fia to dopusta tako ce biti, ali onda treba biti posten pa dati unapred titulu i Mercedesu i Hamiltonu, pa da gledamo revijalnu F1 bilo bi barem malo zanimljivije od ove prevare od formule.

Ljudi koji nisu gledali F1 iz 80 tih, 90 tih i početkom 2000 tih ne znaju sta je prava F1 i trkanje, ovo se danas sve svodi na kukanje, kazne neravnopravne bolide i favorizovanje jedne ekipa koja je uništila formulu 1 radi pohlepe.

Ms

pre 2 godine

Meni nije jasno da je neko uoste gledao ovo,pa dal tolko sebe ne cenite,ja kao veliki ljubitelj formule 1 sam imao volju da gledam sinoc i progutao sam nekako prvu crvenu zastavu posle druge sam promenio kanal,zaista mora da budes retardiran da ih gledas kako tri puta startuju.A jos sad komentari ko je bolji od ove dve devojcice i ko je kriv a ko ne,koji je bre to intelektualni nivo.Pa ove devojcice danas nikog ne preticu bez drs-a,zaostale vozace ne bi mogli da preteknu.Za sve one koji ne znaju osnovne stvari oko formule 1,za pocetak trke se voze u 14h po lokalnom vremenu osim Monte Karla koji se vozi od 15h,tako da voznja pod reflektorima u nekim poludivljim zemljama ne znam cemu sluzi.Postuj sam sebe nemoj da ti namecu sta ces da gledas.

Da

pre 2 godine

Kazu Max opasan.
Max kada bude uradio Hamiltonu ono sto je ovaj njemu u Silvertonu onda cu se sloziti. Koliko se otrovani i pristrasni nije realno.

Mercedes je zlo

pre 2 godine

Lažni šampion drugačije ne može do titule. "Bono zovi ih da sklone Maxa". Užas. Mercedes....pa ni privezak njihov više nikad neću kupiti. Zlo.

Samo kazem...

pre 2 godine

Nista, sad Perez da zakuca Hamiltona, kao sto je Botas spucao pre neku trku i Maksa i Pereza i sve posteno. Tad je Maksu ukradeno nekoliko bodova, tj. taman za koliko bi bio nedostizan. Oko za oko, zub za zub, a titula Maksu. Ovako samo puko nabrajanje ko je vece djubre nema svrhe. Merc je prvi poceo (u stvari odavno, od pre neku godinu), red je da Red Bul zavrsi (kao sto mu i ime kaze). I, valjda ce neko nekad pregledati ovaj Mercedesov samo-kad-zatreba-super-bolid.

GM

pre 2 godine

Ocigledno misle da su svi vrane i da nisu provaljeni, da i jedni i drugi ovo rade namerno, da bi uopste neko i gledao F1.

Jer kako da neko gleda neki sport, gde svi trkaci nemaju isti tretman, gde je normalno da neko vozi nekoliko puta jace bolide i on je kao neki vozac?!
Pritom, sami ti trkaci, 90 posto njih neciji sinovi, sponzori stoje iza njih nevezano za kvalitet. Samo neko ko moze da isprati milione i milione ivesticija od koji nemaju nista.

Deki

pre 2 godine

Voziš 250 na sat i vidiš da ti je ovaj drugi u repu i naglo kočiš. Što se niste sklonili da vas Luis obidje?
(Johny, 6. decembar 2021 11:16)

Prvo, i jedan i drugi su iz 7. oborili do 3. brzine... kojih crnih 250 km/h!?
Drugo, Max nije kažnjen da se 'sklanja' već da uspori i dozvoli vozaču iza da ga 'obiđe'. Postoji razlika, ali je treba razumeti.

Vlad

pre 2 godine

Ali najjaci deo "Nisam navijac Red Bulla i Maksa Verstapena", pa onda izjava "žive legende" Helmuta Marka. Pa gde je to Helmut Marko ziva legenda? I tvit kao "poslednje upozorenje" Luisu Hamiltonu?
E moj Stefane Nikolicu, mozda nisi navijac Red Bulla i Maksa Verstapena ali u ovom duelu Verstapen vs Hamilton sigurno jesi, i nisi bas objektivan.

Vladimir

pre 2 godine

Imam 60g formulu pratim od 1970g. ali bezobraznijeg i opasnijeg po druge vozače kao što je Jamilton ja ne pamtim.Nije mi jasno dokle će da ga tolerišu,na stranu što mercedes ima više KS od ostalih bolida pa čak i od Botasovog koji je mnogo bolji vozač od njega.FIA je postala smejurija od organizacije.

don

pre 2 godine

Ovi sto navijaju za Maksa, svaka im cast. Treba voljet toliko prljavog vozaca, objasnjenje za kocnice im je genijalno, i ko god vjeruje u to, vjerovatno mu je ovo prva trka F1. Maks ide da izbaci Luisa i to se vidi, ker na stazu ne moze osvojit titulu to je evidentno. Brzo ce Luis u penziju , pa mozda Maks i uzme titulu, ako Lando ne ode u neki jaci tim, Lekler, Rasel je vec potpisao

Sandokan

pre 2 godine

Da uporedim sa tenis om: Max je u F1 Nole a Luis je Federer.
Toliko od mene.
(Optimista pripravnik, 6. decembar 2021 11:23) # Link komentara

donekle se slažem, ali samo sa TRETMANOM

Ali po FAIR PLAY - MAX je poslednji, a Nole je 1.u tenisu, ako ne i u sportu!!!
Max je najprljaviji vozač koji se ikad rodio, najbezobrazniji i najarogantniji. Blizu tome (ali iskreno 2-3x manje) je bio i Šumaher od 1991--1997, do te 1997. kad se namjerno zakucao u Žaka Vilneva i dobio dobio KAZNETINU - DSQ sezone!, pa kad se posle toga spustio na zemlju i smanjio EGO, počeo da osvaja i titule. Tako će ISKRENO SE NADAM BITI I SA MAXOM - dok ne sredi EGO - ISKRENO SE NADAM da neće osvojiti titulu (underline i BOL). u suprotnom to je JAKO J.A.K.O. LOŠE ZA SPORT generalno (da pobjeđuješ ako si super-arogantan, egocentrik i unfairness na 100%)

Nole je C.A.R. u svakom smislu (tenis, fair play, čovek) - Max ništa od navedenog.

MAX:
- talenat = 100% (Ham 95%)
- fairness = -100% **
- arogancija = 100% **
- egocentričnost = 100% **

kad ovo sa zvezdicama prizemlji, neka osvoji 10 titula - do tad mu ISKRENO ŽELIM N-U-L-A titula ! nula !

phreak

pre 2 godine

Sasvim je normalno što se Luis svima popeo na glavu jer vozi najbolji bolid već godinama. Ali ovo što Maks radi ne sme da se radi! Niko drugi se tako ne ponaša na stazi. Danas mu je Luis glavni protivnik, sutra će biti neko drugi, dok nekog ozbiljno ne povredi neće stati. To ne bi smelo da se toleriše.

Mika Kakinen

pre 2 godine

Oba vozača koja se bore za titulu su imali fantastične momente ove sezone, npr. Luis u Brazilu ili Max u Meksiku. Sa druge strane očigledno je da Maks vozi mnogo agresivnije i prljavije. Juče, nakon drugog starta je Hamilton bio celom dužinom vozila ispred Maxa koji je kamikaza stilom isekao krivinu da bi se uglavio ispred LH. Za taj potez je i dobio 5 sekundi. Onaj kasniji pokušaj manipulacije propuštanja i hvatanja DRS-a je rizik koji mu se nije isplatio jer je napravio glupost. Sto se tiče Hamiltona, ako izuzmemo glupost u Silverstonu on je taj koji se uvek povlačio iz duela i izbegavao incident. Da je vozio identično kao Maks sigurno bi bilo jos 5-6 trka gde bi obojica završili van staze.
I da... Kimi do titule!!!

Ilija

pre 2 godine

Ono sto je cinjenica, sta god se desavalo tokom trke je da je Hamilton dobio Maksa na stazi. Sa druge strane ono sto je jako specificno za Hamiltona jeste da covek od kad se pojavio u formuli 1 uvek je u sukobu sa nekim, uglavnom najblizim pratiocem za titulu i to vrlo cesto prelazi granicu ukusa. Ako krenemo redom pocelo je od Alonsa, preko Mase, Rozberga, pa Fetela, evo i Maksa na njegovom zidu. Uvek problem u drugima i uvek kroz kazne nekako Hamilton je izvlacio benefite protiv svih njih. To je ono sto smeta pravim zaljubljenicima u f1. Neprestano guranje njegovo kroz sve aspekte. Incident od juce kada je udario Maksa pozadi mi vise lici na trkacki incident, i jedan i drugi su znali sta rade i zbog drs nisu hteli da prodju i vidi se na snimku jasno ko dan. Ono sto opet smeta, Hamiltonova izjava kao nisam znao sta Max hoce sa usporenjem i to. Steta za Alonsa sto nema jaci auto, neko napisa samo sa drs ga mogu obici i potrefio je sustinu. Dueli Sumaher-Alonso, gospoda na stazi.

ivke

pre 2 godine

Bar je zanimljiva trka, a ako je neki povlašćen to je mercedes i to godinama. Njima se toleriše bušenjebfelni pre par godina, pa pritisak u gumama, pa kdali podatke o štelovanje bolida.... A Hamilton je napravio gomilu grešaka bez kazni zadnjih 7,8 godina. A stavite ga u prosečan bolid to bi i bio prosečan. A njegov bolid dajte Perezu i, Karlosu znate kad bi ih Hamilton stigao.... Nikad

Deki

pre 2 godine

Svi se prave veverice :)

Krivi su obojica. Max je hteo baš tu da ga propusti, a Hamilton baš tu nije hteo da ga obiđe, a razlog za to ste videli kod sledećeg propuštanja i Maxovog preticanja sekund kasnije i potonjeg korišćenja DRS-a koji je imao na raspolaganje (a Hamilton nije) iako je bio ispred Hamiltona, zato što je na mestu gde se meri (tik pre mesta gde se obilaženje desilo) poredak je bio obrnut.

Ako to niste skontali, džaba vam gledanje F1.

I da, trebalo je Maxa kazniti... ali je trebalo i Hamiltona, jer su posledice činjenja i jednog i drugog dovele do kolizije.

Vladan

pre 2 godine

Ciljano.

Promovisu sezonu kao evo u poslednjoj trci 2 vozaca izjednacena po bodovima...
Samo marketing, marketing, marketing...
Samo nek se prica, nek se ljudi nerviraju pa makar bilo i vestacki.

1)Kaze break testing, pa kalimero, i ti si usporio iza njega, video si da te pusta i usao u njega.
2)Za krivinu 1, izgurao ga sa staze...

Milo za drago.
Da je karme za Madjarsku pa da Perez uleti u tebe u Abu Dabiju.

Ali red bull koji je tako non salantan kao da...

Raka

pre 2 godine

Silverston je trkacki incident i nedostatak iskustva kod Maksa. Hamilton je zbog tih gluposti gubio titule, kad je naucio da popusti postao je vozac. Max da je zavrsio tu trki sad ne bi imao problema, a sve sto je trebao da uradi je da ne bude tvrdoglav.

Neutralni posmatrac

pre 2 godine

Prvo, sto se tice kvaliteta vozaca i iskustva (a i solidne doze bezobrazluka), mislim da bi Alonso lagano uzeo titulu da vozi Merc ili RB.
Drugo, Max je juce dva puta propustio Luisa, dobio kaznu od +5s, pa kaznu od +10s. Sta god da je radio, poprilicno je kaznjen. Sa druge strane, Luis je imao vise ekscesnih situacija, kao i Bottas koji je namerno usporavao Maxa za vreme VSC, ali ni jedna od tih situacija nije cak ni pregledana kao potencijalno sumnjiva. Tu je kraj svake price o tome ko uziva protekciju FIA.
Trece, da Max nije nijednom kaznjen, moglo bi nasiroko da se prica ko je tu sta zasluzio, a ovako stvarno ne razumem sta zele oni koji navijaju za Luisa, da se Max skloni iz takmicenja kako bi se Luis prosetao do jos jedne titule bez borbe??
Cetvrto, Mercedes godinama unazad ima apsolutno domintan bolid, toliko da bi i Latifi bio u top 4 da ga vozi, ali sad je odjednom sve postalo nevidjen problem zato sto se pojavila konkurencija?! To vise nije sport niti trkanje, vec iskljucivo politika i lobiranje!
Iskreno bih vise voleo da ove godine Max osvoji titulu samo da vise ne gledamo jednu te istu ekipu kako pobedjuje godinama...ili da se ovaj sport preimenuje u FIA Mercedes F1.

Milan

pre 2 godine

Kako ga nije sramota ovo reci kada je Max u Brazilu izgurao Hamiltona sa staze i nije bio kaznjen. Realno gledano kaznu su obojica zasluzila ali ako Maxa nisu kaznili zbog onog u Brazilu, nisu smjeli sada kazniti ni Hamiltona. Dakle, imate isti tretman.
(Jkkkk, 6. decembar 2021 16:02) # Link komentara

Tako je.

Jkkkk

pre 2 godine

Kako ga nije sramota ovo reci kada je Max u Brazilu izgurao Hamiltona sa staze i nije bio kaznjen. Realno gledano kaznu su obojica zasluzila ali ako Maxa nisu kaznili zbog onog u Brazilu, nisu smjeli sada kazniti ni Hamiltona. Dakle, imate isti tretman.

Petar

pre 2 godine

Sećam se kada je Max počeo da vozi. Nije bilo trke a da se nije zakucao u nekog. Tada sam još pričao sa drugarima da je mali jako prepotentan i bahat i ne poštuje nikog na stazi. Ne može klinac od 17-18 godina da se tako ponaša. Formula 1 je bila pre Maxa i biće još mnogo godina posle Maxa. Ja ga lično nevolim kao što nevolim ni Luisa. Max dobar je vozač, ali kada je sam na stazi. Tu mu nema premca.
Ali mi ipak malo zanimljivo da gledam ovaj "reality show".

Bojan Jankovic

pre 2 godine

Maks jeste agresivan vozac i vise nego sto treba.Ali svako ko razume ovaj sport zna da je Maks hteo da izbaci Hamiltona iz trke to je lako mogao uraditi u bilo koja ova tri starta na ovoj trci.Ostanu bez bodova i jedan i drugi i ovaj ima kapitalnu prednost.Tj osvaja titulu u zadnjoj trci ko drugi,jer smo svi svesni da Botas nema sanse i sa avionom biti drugi.Tako ne lupajte gluposti,ovo vise nije fomula ovo su pickice koje kukaju na svako desavanje na stazi.

petar

pre 2 godine

Meni ovo liči na prepucavanje na političkoj sceni. I dok FIA to ne reši neće biti pomaka na bolje. Ali da Mercedes deluje povlašćeno u svojim igrama - definitivno. Prvo da isprate Masija, čovek jako loše obavlja svoj posao. Kakvo je ono nudkanje ko na pijaci...
A Hamilton jeste osvojio 7 titula mahom u eri u kojoj Mercedes nije imao pravu konkurenciju i u eri u kojoj je spletkarenje zasenilo ono zbog čega smo svi tu - trkanje. Da me ne razumete pogrešno nisam ni Maxov fan, taman kad sam pomislio da se opametio i smirio pokazuje da je i dalje volina.

Derbi

pre 2 godine

Gospodo, kako god da je, ko god da je kriv… meni je F1 napokon postala uzbudljiva i interesantna:), prvi put nekako nakon perioda Senne, Schumachera… jedva cekam GP Abu Dhabi. Kakav god da je, zbog “dirty” Maxa sam ponovo altivno poceo pratiti… ima taj neki šmek…

Pametnjakovic

pre 2 godine

Strasno koliko ljudi upiru prst u Mercedes ili Red Bull, u Manekena ili Kamikazu! ZA SVE OVO JE KRIVA FIA!!! Niko drugi! Ocete da kazete da ne biste koristili protekciju i bolji tretman kao Mercedes? Naravno da DA!

Ja licno ne volim Hamiltona jer je imao najbolji bolid 7,8 godina i niko nije mogao da mu pridje ali nije on kriv za to, kriva je FIA koja sve to dozvoljava. Nejednak tretman prema vozacima i timovima je ono sto je unistilo ovaj sport i trkanje ali narod kao narod uvek cemo gledati i navijati.

Ima milion situacija gde su vladali dvostruki arsini i kada se za istu stvar popustalo a kasnije za istu stvar nije. Secam se Baku-a kad je Hamilton zakocio Vettel-u i nije dobio nikakvu kaznu za to a juce je Ferstapen dobio 10 sek. Plus milion ovakvih situacija gde se favorizuje neki tim.

Ne stajem ni na ciju stranu samo da vam kazem da se ne raspravljate oko timova i vozaca jer je FIA kriva za sve!

WalterNBGD

pre 2 godine

Dakle,zakljucak izveden iz procitanih komentara je sledeci;
-FIA zeli da Mercedes bude prvi
-Maks tokom cele trke nijednom nije pokusao da se sudari sa Hamiltonom,nego ovaj ne zna da vozi
-Hamilton veze nema sa voznjom,ali ima toliko dobar bolid da prosto ide sam,mogli bi i mi da sednemo u njega i sa sigurnoscu biti prvaci
Sve u svemu,sjajno!

Dikan

pre 2 godine

Hvala obojici na fenomenalnoj sezoni. Hvala Maksu što toliko izvlači iz ovog bolida, ali hvala i Luisu koji ne ume da iskoristi svoj nadmoćni Mercedes do kraja.

SaleBg

pre 2 godine

Istorija Formule 1 je prepuna krađe i nefer tretmana. Takođe i prljavih taktika raznih vozača.
Lično mi je najteže pao Adelejd '94e kada je Šumaher vrlo pokvareno i prepredeno udario Dejmona Hila, bio sam veliki navijač velikog gospodina Hila. Šumaher iako veliki šampion nije prezao od prljavštine na stazi. Vidimo da i danas ima svega i svačega.

kezza

pre 2 godine

Masija, čovek jako loše obavlja svoj posao. Kakvo je ono nudkanje ko na pijaci...
A Hamilton jeste osvojio 7 titula mahom u eri u kojoj Mercedes nije imao pravu konkurenciju i u eri u kojoj je spletkarenje zasenilo ono zbog čega smo svi tu - trkanje. Da me ne razumete pogrešno nisam ni Maxov fan, taman kad sam pomislio da se opametio i smirio pokazuje da je i dalje volina.
(petar, 06. decembar 2021 12:32)

Pa vidiš, na to “nudkanje” je Red Bull bio ljut. Trebao je dobiti 5 sekundi kazne za izlazak sa staze, ali tu je bio Ocon izmedju njih. To bi Max prihvatio i pobjegao 5 sekundi dok je Ocon iza njega. Ali ponuda je bila, uzmi to da te vratimo iza Hamiltona ili… e to ili je miglo da znači i 10 sekundi. E to je već ucjena a ne nudksnje.

Polo

pre 2 godine

Zanimljivo je da je vecini promakao onaj najbitniji trenutak trke. Mislim da se to jos nikada nije desilo u istoriji F1. Max pusta Luisa da ga obidje a ovaj nece da ga obidje zbog DRSa.
Tuzno i jadno, smrt F1 u direktnom prenosu. Zamislite da neko pusta Senu da ga obidje a ovaj nece. Posle ovog vikenda mislim da nije zasluzio titulu ni jedan ni drugi. A celokupna FIA moze da se pakuje u penziju, uspeli su definitivno da uniste i ono malo sto je jos vredelo...

psytrance

pre 2 godine

Uvek je bilo zanimljivo kada se odlucuje sampion uzadnjoj trci tako da jedva cekam Abu Dabi.
Jucerasnja trka je bila divja, islreno je ruzno ali meni je bilo bas zanimljivo :D

Power-V

pre 2 godine

Evo da probam biti sto je moguce objektivniji:

Mercedes - Hamilton pravi problem Mazepinu u FP3, Bottas pokusava sabotirati Maxa prilikom zagrevanja (bez kazni), brljaju sa komunikacijom i Hamilton (mozda) u momentu ne zna da li je u pitanju SC ili nesto drugo (plus DRS zona na koju ga navlaci Max).

Red Bull - Maxov prvi pokusaj preticanja cisti kamikaza i srecom se nisu dotakli (mada i Bottas je naglo zakocio ako pogledate snimak i skoro se zabio u Maxa). Srecom, nista se nije desilo i tu Hamilton nije kriv, covek je drzao racing line. Drugi pokusaj kada je Ocon bio prvi, Max na medium gumama koristi priliku i pravi cisto preticanje uz kasno kocenje. Kontroverzni momenat kada su se sudarili, moze tu Max da prica sta hoce ali vozeci po sredini, i to dodatno kocenje bas pred sudar mi je jaaaako sumnjivo. Za to je ok dobiti 10 sek kaznu ali kaznu od 5 sek nije trebao jer je posle pustio Hamiltona svakako.

Pred kraj trke, gume su mu se brze istrosile i Hamilton bi ga svakako obisao na kraju.

A za sta se sve daje crvena zastava, "trgovanje" pozicijama i sl. stvarno bez komentara.

Zadnja trka sudar izmedju ove dvojice skoro pa zagarantovan.

Vlad

pre 2 godine

(Bojan Jankovic, 6. decembar 2021 17:40)
Nije to bas tako jednostavno. Pored kazne od 3-5 mesta na sledecoj trci, veci rizik je ostecenje pre svega PU (pogonske jedinice). Recimo, samo ICE (motor sa unutrasnjim sagorevanjem) bi Maksu znacilo 5 mesta unazad, ceo PU znaci da ides na kraj kolone. Doci na drugo mesto sa zadnjeg, nije bas jednostavno. I recimo da je Maks izbacio Hamiltona, ostalo bi 8 bodova razlike, Maksu trece mesto plus bod za najbrzi krug (znaci 16 poena) ne radi posao, ako bi Hamilton bio prvi (25 bodova).
Pre 20 godina je bilo i lakse, mogao si da menjas motore kad god hoces bez kazni, budzeti nisu bili ograniceni kao sada.

(Polo, 6. decembar 2021 18:30)
Niste ispratili sve, Hamiltonu nije javljeno da Maks treba da ga propusti, obojica su kalkulisali sa DRS linijom, Maks je naglo ukocio (2.4G) verovatno da bi ostao iza DRS linije. Doduse Maksu je RB javio da ga propusti ali na "strateski nacin", dakle odmah ispred DRS linije.

Tvrtko

pre 2 godine

Izjava da je "jednostavno za Abu Dabi, ko bude na stazi ispred onog drugog, biće šampion" nije baš sasvim tačna. Da bi taj scenario bio ispravan, barem jedan od njih mora da bude u poenima, jer ako su obojica van poena, a Luis završi ispred Maksa, Maks je šampion. Čak i tu postoji jedan izuzetak: Ako Luis bude deveti (2 poena), a Maks deseti i Maks uz to bude imao najbrži krug trke (1 + 1 poen), opet je Maks šampion zbog više pobeda u šampionatu. Jeste da je takav scenario jako malo verovatan, ali je moguć.

Vlad

pre 2 godine

(Neutralni posmatrac, 6. decembar 2021 16:04)
Ja mogu da kazem kao navijac McLaren-a (od pocetka pracenja F1, 25 godina) da zelim jasna i fer pravila, i fer trkanje. Ova godina to nije, i tu kao glavnog krivca vidim FIA-u i direkciju trka. Oni su dozvoljavali pritisak od timova, mahom RB i Mercedes, i odluke donosili kako nekog od potencijalnih osvajaca titule ne bi ostetili. Te menjali pravila, jedna trka ovako moze, sledeca ne moze. To je uvek tumaceno da ide u koriste RBa ili Mercedesa, i to jeste tako i bilo, nekad je jedan ostecen nekad drugi.
Tim za koji navijam nije osvojio titulu od 2008 godine, nemam problem sa tim, ali vecina sezona koje su posle dosle su bile relativno fer, ko god da je osvajao, sve do ove sezone, gde se ne zna ko pije a ko placa.
Ne verujem u teorije zavere da FIA gura holandjanina ili britanca, ili austrijski ili nemacki tim, to su gluposti, ne favorizije FIA nikoga ali su nekonzistentim pravilima napravili cirkus.

Mika Kakinen

pre 2 godine

Vidim da mnogi komentarišu bolide, ali nemojte zaboraviti veoma značajnu promenu propisa pred ovu sezonu, i zbog čega Mercedes više nije dominantan kao ranijih godina. Još na početku sezone su svi timovi morali potpuno da prerade pod bolida i da smanje površinu poda ispred zadnjih točkova. To je više odgovaralo Red Bull i njihovoj "high rake" filozofiji - visok nagib (ugao) između prednje i zadnje osovine koji je daleko veći nego kod Mercedesa. Promena propisa je značajno uticala na stabilnost low-rake bolida (Mercedes i Aston Martin) i zbog toga ih ove sezone Red Bull šije u krivinama (između ostalog). Takođe prelazak između sezona sa high-rake na low-rake filozofiju i obrnuto nije bio moguć jer je potrebno praktično preraditi čitav bolid. Sve u svemu, pijačarsko cenkanje "koga FIA gura" ostavite za sebe... Navijači i jednih i drugih će svakako gledati samo ono što ide njima u prilog.

Lanmi

pre 2 godine

Formulu pratim preko 45 godina. Uvek je tu bilo cirkusa. Ovaj me asocira na cirkus Prost - Sena, kada je FIA odlučila da pokloni titulu " profesoru". Time je izazvala salvu nezadovoljstva. Na stazi je legenda bila brža, luđa, atraktivnija, a ovi se setili tih godina bezbedne vožnje. Radi takvih poteza gledanost je opadala. Dominacija Ferarija i Šumija je dodatno oterala gledaoce. Bila je situacija sa zabranom posedovanja softvera za proklizavanje, Beneton ga je imao, a " genijalci" iz FIA-e nađu solomonsko rešenje, nije ga koristio, i nikom ništa. Odluka direktno uperena protiv Meklarena tih godina, jer bili su isuviše dominantni. DRS zone, ma daj. Cela staza mora biti DRS. Pa nek se ljudi trkaju. Ove godine su se opet umešali jer su shvatili da ode gledanost, a time i novac, te su blagonakloni Red Bulu. Ali generalno pravog trkanja, kakvog ja pamtim, nema. Preticanja tek. Previše je administriranja i ograničavanja, a malo trkanja. I ko se u tom cirkusu bolje snađe, bolje i prolazi. Pritisci na sudije su uvek postojale, i tu se nije ništa promenilo. Uvek su ljubitelji formule hteli trkanje, a ne administriranje i ograničavanje. Kad žele da pomognu i malim timovima, što im ne preusmere deo "kolača" kako bi im pomogli da se približe velikima. Problem rešavaju brdom propisa i misle da su pametni.

Outside in

pre 2 godine

Jedno znam, Abu Dhabi ce biti cikrus...u svakom smislu! Bice guranja, cesanja, zalbi, kukanja, mozda cak i gomila sudara i prljavih poteza. Da se ja pitam dao bih im unapred obojici titulu za ludu i zanimljivu sezonu posle sto godina smaranja, pa nek se onda posteno trkaju u nedelju za opkladu od 1$ :)

Stanislav

pre 2 godine

@vlad
Ma sigurno mu nisu javili samo mu titula zavisi od toga. A i baš ga nebi obišao da vidi da je spor. Ni za macepina mu nisu javili pa se provukao bez kazne jadan on, uvek neobavešten. Bukvalno nije hteo da prođe zato što "max nije vratio poziciju" i to je još 5 sekundi kazne. Nema opravdanja što nije prošao.