Subota, 23.10.2021.

16:45

Nadal traži promenu pravila: Bojim se

Španski teniser Rafael Nadal zalaže se za promenu određenih pravila u belom sportu.

Izvor: MT

Nadal traži promenu pravila: Bojim se IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Gagonja

pre 2 godine

Da je pre deset godina uvedena bilo koja promena pravila u ovom smislu, djokovic bi imao bar 25, 26 slemova, da ne govorim o mastersima.

milance

pre 2 godine

Besmisleni predlozi. Danas ogromna vecina igraca igra sa osnovne linije a ostalo je zaista malo onih koji igraju servis volej. Nekada je to bilo sasvim obrnuto. Uostalom u tome i jeste draz teniske igre, veciti obracun servis-volej (Rouzvol,Lejver,Emerson,Mekinro,Ivanisevic,Edberg,Beker,Sampras, Bili Dzin King,Navratilova,Hingis) i bejslajner igraca (Lendl, Konors, Agasi,Borg, Sarapova, Monika Seles...). Prvi imaju taj jaki servis i istrcavaju odmah na mrezu a drugi sa linije imaju passing shot.

mali mikica

pre 2 godine

Slazem se da u tenisu treba uneti neke promene. Pored ove price oko jakog prvog servisa predlazem da se uvede pravilo da loptica ne sme da predje preko mreze na visini vecoj od, recimo 20 cm. Znaci sve one visespratne spinovane loptice iznad toga da budu automatski poen za protivnika. Zato sam voleo one "ravnjace" Soderlinga.

Riki

pre 2 godine

@ Odavno predlažem slično pravilo a to je da server ima pravo na 1 servis grešku u gemu i dodatnu na svaki 4. poen u gemu.
(Protić, 23. oktobar 2021 17:09)

Ali to vise ne bi bio tenis. Vi svi koji mislite da je on s ovom izjavom u pravu, mislite naravno pogresno. Jak servis i volej je osnova tenisa kao sporta. Vremenom je doslo do usporavanja podgloga i boljih reketa sto je omogucilo i bolje reterniranje.
Na sta bi to ustvari licilo da nema prvog servisa. Svi bi servirali slaj servis. To vise ne bi bio tenis. A uzgred mecevi bi trajali duplo duze.

meda

pre 2 godine

Mnogo je bolje skratiti polje za servis do 20 cm, podići mrežicu malo npr. 5 cm i ukinuti nec. Nego dirati to sa prvim i drugim servisom.

dule

pre 2 godine

Jak servis je američka filozofija tenisa. Da imaš min 180 cm visinu, da serviraš 250 na sat i da trčiš na mrežu. I da poen traje razmena od dva udarca. I tome sada teže svi. Neće biti više Novaka, Rafe i Ridžera koji su znali da riterniraju i da tenis svedu na igru. Tenis će postati igra udaraca i na taj brejk. I ceo meč će da traje sat ipo. Nekada su bili Sampras, Agasi, Mekinro. Danas Isner, Opelka, Karlović, Anderson a dolaze i mlade snage istog stila
(Zvezda, 23. oktobar 2021 18:46)

Tome uopste sad svi ne teze, ali je gomila njih ranije tome tezila. Ranije, pre recimo 30 godina, se mnogo vise igrala servis-volej igra. Zasto - zato sto je donosila rezultate. Medjutim, razvojem tehnologije reketa passing shot je postao mnogo jace oruzje i sad retko ko igra takvu igru. Da se odigra po koji poen - da. Da neko to stalno igra - skoro niko.

Ono sto sad imas jeste da se razvali serva i da se svaki udarac tuce sto je najjace moguce, pa dok ulazi - ulazi. I tu mislim na ove next gen - Zverev, Shapovalov, Beretini. Naravno, nisu svi takvi, li ih ima zabrinjavajuce mnogo.

vrg

pre 2 godine

ako se ne ukida drugi servis, onda moze da se eventualno malo skrati polje u koje loptica mora da upadne prilikom servisa, mada je to malo nakaradno resenje.
ili na primer da igrac u toku svog gema ima pravo na samo jedan drugi servis. to bi verovatno bilo najbolje.

Da se zna

pre 2 godine

@ Bl. U svakom mom komentaru stoji,mi Srbi a ne oni Srbi,znači da se poistovećujem sa svima.Druga stvar,izvinio sam se ako se neko našao uvređen.Treća stvar,mnogo bukvalno prihvataš sve što pročitaš,pa tako i za uputstvo za upotrebu.Šta ti znači ono neki anonimusi,pa svi smo anonimusi ovde,automatski si uspeo da uvrediš sve koji ostavljaju komentare,ispravni Srbine.

GAJA

pre 2 godine

Goksi ,koliko si jadan i bespomoćan ,koliko mrziš i patiš da očigledne stvari ne vidiš.Ako je neko tokom karijere lako izlazio na kraj sa serverima to je Novak.Znaš ti to odlično.

chupavi

pre 2 godine

Zasto menjati nesto sto je tradicionalno i funcionise toliko decenija?!

Dali Rafa misli da igra jos nakoliko sezona pa ovako trazi nacin da smanji prednost servera dok on planira da besomucno mlatara sa osnovne linije.

Na kraju krajeva servis volej je bio popularan godinama pre pojavljivanja ovih danasnjih igraca. Igra se stalno menja u zavisnosti od podloge, reketa i ostale oprema...

Свашта

pre 2 godine

@ Бл Мало си се погубио у коментару,мешаш бабе и жабе.Значи,ту гомилу спортова коју си набројао и људе који због физичких карактеристика не могу њима да се баве,јер како ти кажеш неће нико да им прилагоди,нема везе са тенисом.У тенису хоће да укину правило које већ постоји, да би га управо прилагодили онима које си ти набројао и тиме дискриминишу тенисере са јаким сервисом.Акценат је на том правилу,које се зове први и други сервис и које већ постоји а хоће да га укину.

Bl

pre 2 godine

@Da se zna

To što si Srbin ne znači da imaš pravo, pogotovo na osnovu pisanija anonimusa na ovakvim sajtovima, za koje, usput, nemaš pojma ni ko su ni šta su stavljati čitav narod u ružne šablone.
Ne volim ono "Mi Srbi... smo ovakvi ili onakvi" i to, kao po pravilu, u negativnom kontekstu. Ima nas svakvih, kao i u svakom drugom narodu. Ako smo više zainteresovani za nešto i tome se posvećujemo sa više strasti, ne znači da je to loše, niti da nešto slično ne rade i drugi, jer rade.
Banalno je, ali si prvi spomenuo- možeš li dokazati da dovoljan broj Srba ne koristi upustvo za upotrebu bilo čega, na osnovu kojeg bi se moglo zaključiti da su Srbi, generalno, takvi?

djedmedjed

pre 2 godine

Svako koristi svoje prednosti - serviseri servis, a takvi kao ti bjesomučno nabijanje lopte po liniji. Ja bih recimo zabranio igranje na šljaci ili bih recimo ograničio prepucavanje s linije na tri razmjene lopte...gluposti ko i ovaj tvoj prijedlog

Da se zna

pre 2 godine

@ Bl. Brate moj preko Drine,šta te je to pogodilo u mom komentaru,da ga nazivaš olajavanjem.Ja sam kao i ti Srbin,iznosim činjenice,takvi smo u suštini i ako ti to ne vidiš,onda živiš u nekom virtuelnom svetu.Sve što sam napisao je ustvari istina,i nijednog Srbina nisam uvredio,jer mi zaista o svemu volimo da iznosimo mišljenje i dajemo predloge.Ako se neko našao uvređen,izvinjavam se ali zadržavam pravo na svoje mišljenje,i po tome se takođe uklapam u pripadnost srpskom narodu.

Марко

pre 2 godine

Podići mrežu za 10cm?
(SUMP, 23. oktobar 2021 18:55)

Подизање мреже би утцало на комплетну игру. Мање болно би било да се смањи сервис поље.

Goksi

pre 2 godine

Ako to kaze Rafa ne valja. Kada nolomani kukaju na drvosece servere sa kojima i "najbolji riterner u istoriji" tesko izlazi na kraj, onda prica valja.

Arenas

pre 2 godine

Mislim da su danasnja pravila okej, Ali gledati mec gdje igraju visoki igraci sa snaznim servisima je barem meni dosadno gledati....Ako bude Sve vise visokih tenisera u buducnosti , mislim da CE gledanost tenisa drasticno opasti.

Bl

pre 2 godine

@Svašta

Smatraš prijedlog diskriminacijom izrazito visokih tenisera. A šta kažeš na košarkaše ili odbojkaša od 170-175 cm, rukometaše, gimnastičare, skijaške skakače, pa i fudbalera od 2 metra, dizače tegova i.bacače kugle od 5o-60 kg... Oni bi željeli da se bave tim sportovima, ali niko neće da uslove prilagodi njihovim fizičkim predispozicijama, jer to više ne bi bio taj sport.
Visokih tenisera je sve više, ps i niži pokušavaju usavršiti svoj servis, zanemarujući svoje prednosti u brzini, okretnosti i sposobnosti građenja poena. Tenis nije samo neodbranjivi servis u kojem loptica juri i do 230 km/h i tako 4 puta u gemu od jedne minute. Za takav tenis niko neće kupiti skupu ulaznicu.

zzzzz

pre 2 godine

Ono što je sigurno - nijedna promena pravila o kojoj sad pričamo neće biti bitna ni za njega, ni za Federera, ni za Đokovića. Ovakve promene se možda načine tek za nekoliko godina.

Bl

pre 2 godine

@Da se zna

A ti si mjerodavan da govoriš u ime svih Srba i daješ sebi za pravo da zbog par komentara, koji ti se, očigledno, ne sviđaju, olajavaš cijeli jedan narod.
Na stranu što imaš nevjerovatan previd- komentari su na prijedlog jednog Španca (ne Srbina),Rafaela Nadala.

Cane

pre 2 godine

Ovo bi bilo spuštanje tipa "Hajde sad malo menjajte pravila tako da odgovaraju meni, a ne Federeru".

Bilo je ovako nešto za očekivati nakon Federerovog odlaska u penziju. Nego, znači li to da jeste? Da li Nadal zna nešto što drugi ne znaju?

Ja nekako ne verujem da će Federer ikad u penziju. Vidim sliku Federera za 30-40 godina, drži se za mrežu i viče "Neću da idem! Pustite me! Mogu ja još da igram, nego sam malo ozleđen."

Da se zna

pre 2 godine

Hahaha pa mi Srbi smo stvarno čudo nad čudima.Čitajući komentare,sem par šaljivih, ostali "inovatori"sasvim ozbiljno daju predloge za promene u tenisu.Stvarno ne mislim ništa loše,pa mi smo majstori inovativnih stvari,počev od življenja u poslednjih tridesetak godina pa onda sve ostalo.Da nam ponude da sklopimo atomsku bonbu,mi bi sa zgražavanjem odbili da koristimo uputstvo za upotrebu,jer ga ne koristimo nikad za bilo koji nov uređaj,to nam je ispod časti.

Zvezda

pre 2 godine

Jak servis je američka filozofija tenisa. Da imaš min 180 cm visinu, da serviraš 250 na sat i da trčiš na mrežu. I da poen traje razmena od dva udarca. I tome sada teže svi. Neće biti više Novaka, Rafe i Ridžera koji su znali da riterniraju i da tenis svedu na igru. Tenis će postati igra udaraca i na taj brejk. I ceo meč će da traje sat ipo. Nekada su bili Sampras, Agasi, Mekinro. Danas Isner, Opelka, Karlović, Anderson a dolaze i mlade snage istog stila

Cinique

pre 2 godine

Ukinuti nec i dupli servis. Ko sa jednim servisom hazardira da servira tik iznad mreže, treba makar da dobije tu kompenzaciju. Ako ipak ostavljaju dupli servis, onda da se tretira da je lopta u igri čim se izbaci iz ruke. Možda ne toliko u muškom, ali u ženskom tenisu je jako često da se ponavlja izbacivanje, čak i kao vid dekoncentracije protivnika/protivnice. Rafa je u pravu, previše ustupaka se daje pri servisu zbog nekakve "tradicije" iz vremena kad je igračima bio problem da pogode servis polje. Sad ne samo da mogu da pogode uvek, nego neki i sa 250 km/h.
Nec, ponavljanje servisa je notorna glupost. Ili je lopta prešla, ili nije. Zašto bi nec važio samo za servis, ako ne važi tokom igre, tokom poena?

Nije baš neko pravilo, ali kad su nove lopte u igri, šta ima igrači jedan drugog da informišu o tome? Ako uopšte treba, treba sudija da objavi i gotovo.

Cole

pre 2 godine

Znaci on se zalaze za nesto ali ne zna za sta ?
Smetaju mu jaki servisi ali mu opet ne odgovara da se servira samo jednom …Mozda je resenje da se napravi neki otpor u vazduhu koji ne da loptici da ide jace od 200km/h …Pa da tako Rafa nema problem prilikom riterna ?? I zamislite vi sad da Novak iznese ovako nesto glupo…
(123, 23. oktobar 2021 16:46)

Nema potrebe za nekim "otporom"
kako ti kezes. Lepo je predlozio
Nikola Pilic, da ostanu dva servisa
ali da se servis polje skrati za 20 cm. Poz.

kaokakao

pre 2 godine

Izbacio bih nec ,on je sulud totalno i drugi servis. Ako moze odbojka da funkcionise tako, sto ne bi i tenis. A opet serviraju najjace sto mogu. Stisnes pa serviras jako, niko ti ne brani.

Bl

pre 2 godine

Najdosadniji, najduži (po pravilu sa najviše tajbrejkova) i istovremeno najneizvjesniji teniski mečevi su između dva dvometraša koji većinu poena rješavaju servisom. To im je, više-manje, sva taktika. Kako je u tenisu dugajlija sve više, to će uskoro postati smješan sport. Ukidanjem drugog servisa ili skraćivanjem servis polja (neko je skoro spomenuo da je to Pilićev prijedlog), teniseri bi postali pažljiviji pri servisu, bilo bi manje asova, a pretpostavljam da bi i to bar malo skratilo mečeve, iako bi zbog sporijeg servisa bio povećan broj razmjena u toku poena.

123123

pre 2 godine

Realno Medvedev protiv Djokovica nije servirao drugi servis…Taktika koja prodje jednom u 10 meceva.
(Straight Outta München, 23. oktobar 2021 16:56)

Tacno, ali je servirao prvi znajuci da ima 2.sansu ako promasi
Stanje uma mnogo znaci.

Vladimir

pre 2 godine

U suštini takvo pravilo je i pravično. Zašto bi jedan udaran bio povlašćen u odnosu na druge? Ako tokom poena nemate prava na grešku, ne znam zašto bi servis bio povlašćen, tj. čak se i vrh mrežice ponavlja?!?! Nego kao u odbojci, sve bodovati i to je to.

Svašta

pre 2 godine

Ne mogu da verujem da je ovako nešto izjavio.To se zove diskriminacija,jer ako je neko izrazito visok a želi da se bavi tenisom, servis mu je najveće oružje i to je tako od kad postoji taj sport.To je kao da se žali,zašto su teniseri niži rastom izuzetno brzi i stižu svaku lopticu,treba valjda razmotriti da trče na jednoj nozi.Rafa je prisutan dvadesetak godina,valjda bi on najbolje trebao da zna,koliko velikih titula u tom periodu imaju izraziti serveri.Evo računaću Delpa i Čilića u izrazite severe,i ko još u zadnjih 70 GS.

Dekigrobar011

pre 2 godine

Kakva nebulozna izjava !
Pa on bi trebalo da zna koliko veštine treba za servis u polje pri 230km/h.
I isto bi trebalo da zna da to teško može biti više od 50% tako da ostaje isto toliko šanse da manji, brži igrač zahvaljujući svojim prednostima ravnopravno učestvuje u igri.
Ili je budućnost tenisa u besomučnom prebacivanju loptice dok jedan ne padne u nesvest ?
Svašta ljudima pada na pamet dok imaju vremena za "razmišljanje".

Laudrup

pre 2 godine

Vidim Izner, Karlović, Opelka, Raonić se ubiše od dominacije. Potrebno je malo i znati igrati tenis, koliko god Medvedev i Zverev svoju igru bazirali na tom prvom udarcu, oni ipak imaju teniski talenat. Lično bih bio protiv uvođenja ove inovacije.

Oki

pre 2 godine

"Mečevi će se rešavati servisima"

Reče čovek koji je zajedno sa još dva tenisera uzeo 60 grend slemova u eri gde su igrali Del Potro, Raonić, Izner, Čilić, Anderson... i to svi u vrhuncu svoje igre.

Dakle nije sve u servisu, potpuno glupo mišljenje

Urke

pre 2 godine

Ne slažem se uopšte da serveri dobijaju mečeve jer nije tako statistički. Ali, slično stonom tenisu, gde se menjala veličina i materijal loptice, možda bi trebalo za nijansu povećati težinu i obim teniske loptice pa onda da bude ravnopravno teža i za dobre servere i za volej igrače, i za "linijaše".

H2H

pre 2 godine

Visina tenisera ne sme biti iznad 185, brzina servisa do 190km/h, pri tome servirati samo na forhend levorukim igračima...e moj Nadal. Servis je je samo jedan segment igre kao i bekhend, forhend, volej...

Let them talk

pre 2 godine

Realno Medvedev protiv Djokovica nije servirao drugi servis…Taktika koja prodje jednom u 10 meceva.
(Straight Outta München, 23. oktobar 2021 16:56)

Bas protiv Novaka ih sve hoce prokleti bili, da mora da ih dotera do petog seta a to moze samo ako je i on skroz u elementu i ima snage, a naravno zrebove ime uvek teze tako da ga maksimalno sabotiraju na svakom koraku.

Jedan Medvedov servis gem, uzeo ga za minut i po servisima, publika muk, na cemu da aplaudiraju?

Demar Derozan

pre 2 godine

@Mrsavi saman
Dobra je ideja da se ogranici broj udaranja loptice pre servisa, ali nije dobro uvoditi samo 1 servis. Serveri najvecu prednost vuku iz svoje vusine, snage u brze podloge, ali to nije dovoljno za velike rezultate u kontinuitetu. Taj njihov stil diovodi cesto do povreda ramena. Sposobnost preciznog i tacno plasiranog servisa, sto rade Fed i Nole najbolje na turu, je kljucna, posebno za drugi servis. Sto se vazda kaze 'um caruje a snaga klade valja'. Tu lezi i glavni problem atraktivnisti same igre kada sa scene sidje velika trojka, dok su Mari, Stan i Delpo vec u pemziji.

Zlooba

pre 2 godine

I ja mislim da bi bila dobra ideja da se izbaci jedan servis. Jeste da bi onda bilo više brejk šansi, ali bi i sama vestina igraca dolazila do izražaja. Mislim da tek u takvim uslovima bi se videla dominacija Dokovića i Nadala, koji realno i nemaju neki servis spram sveg drugog repertoara i mogućnosti koje poseduju. Uostalom, ne znam da li još u nekom sportu ima prava na servis grešku, odnosno ponovljeni servis..

Asteriks

pre 2 godine

Bravo za Rafu,o ovome sam ja cesto pisao....Ovi visoki mladi teniseri unistise ovu predivnu igru....Servis i samo servis...A kada im stane taj servis,moze ih dobiti bilo ko.

123

pre 2 godine

Znaci on se zalaze za nesto ali ne zna za sta ?
Smetaju mu jaki servisi ali mu opet ne odgovara da se servira samo jednom …Mozda je resenje da se napravi neki otpor u vazduhu koji ne da loptici da ide jace od 200km/h …Pa da tako Rafa nema problem prilikom riterna ?? I zamislite vi sad da Novak iznese ovako nesto glupo…

Zlooba

pre 2 godine

I ja mislim da bi bila dobra ideja da se izbaci jedan servis. Jeste da bi onda bilo više brejk šansi, ali bi i sama vestina igraca dolazila do izražaja. Mislim da tek u takvim uslovima bi se videla dominacija Dokovića i Nadala, koji realno i nemaju neki servis spram sveg drugog repertoara i mogućnosti koje poseduju. Uostalom, ne znam da li još u nekom sportu ima prava na servis grešku, odnosno ponovljeni servis..

Oki

pre 2 godine

"Mečevi će se rešavati servisima"

Reče čovek koji je zajedno sa još dva tenisera uzeo 60 grend slemova u eri gde su igrali Del Potro, Raonić, Izner, Čilić, Anderson... i to svi u vrhuncu svoje igre.

Dakle nije sve u servisu, potpuno glupo mišljenje

123

pre 2 godine

Znaci on se zalaze za nesto ali ne zna za sta ?
Smetaju mu jaki servisi ali mu opet ne odgovara da se servira samo jednom …Mozda je resenje da se napravi neki otpor u vazduhu koji ne da loptici da ide jace od 200km/h …Pa da tako Rafa nema problem prilikom riterna ?? I zamislite vi sad da Novak iznese ovako nesto glupo…

123123

pre 2 godine

Realno Medvedev protiv Djokovica nije servirao drugi servis…Taktika koja prodje jednom u 10 meceva.
(Straight Outta München, 23. oktobar 2021 16:56)

Tacno, ali je servirao prvi znajuci da ima 2.sansu ako promasi
Stanje uma mnogo znaci.

Asteriks

pre 2 godine

Bravo za Rafu,o ovome sam ja cesto pisao....Ovi visoki mladi teniseri unistise ovu predivnu igru....Servis i samo servis...A kada im stane taj servis,moze ih dobiti bilo ko.

Svašta

pre 2 godine

Ne mogu da verujem da je ovako nešto izjavio.To se zove diskriminacija,jer ako je neko izrazito visok a želi da se bavi tenisom, servis mu je najveće oružje i to je tako od kad postoji taj sport.To je kao da se žali,zašto su teniseri niži rastom izuzetno brzi i stižu svaku lopticu,treba valjda razmotriti da trče na jednoj nozi.Rafa je prisutan dvadesetak godina,valjda bi on najbolje trebao da zna,koliko velikih titula u tom periodu imaju izraziti serveri.Evo računaću Delpa i Čilića u izrazite severe,i ko još u zadnjih 70 GS.

Cinique

pre 2 godine

Ukinuti nec i dupli servis. Ko sa jednim servisom hazardira da servira tik iznad mreže, treba makar da dobije tu kompenzaciju. Ako ipak ostavljaju dupli servis, onda da se tretira da je lopta u igri čim se izbaci iz ruke. Možda ne toliko u muškom, ali u ženskom tenisu je jako često da se ponavlja izbacivanje, čak i kao vid dekoncentracije protivnika/protivnice. Rafa je u pravu, previše ustupaka se daje pri servisu zbog nekakve "tradicije" iz vremena kad je igračima bio problem da pogode servis polje. Sad ne samo da mogu da pogode uvek, nego neki i sa 250 km/h.
Nec, ponavljanje servisa je notorna glupost. Ili je lopta prešla, ili nije. Zašto bi nec važio samo za servis, ako ne važi tokom igre, tokom poena?

Nije baš neko pravilo, ali kad su nove lopte u igri, šta ima igrači jedan drugog da informišu o tome? Ako uopšte treba, treba sudija da objavi i gotovo.

Vladimir

pre 2 godine

U suštini takvo pravilo je i pravično. Zašto bi jedan udaran bio povlašćen u odnosu na druge? Ako tokom poena nemate prava na grešku, ne znam zašto bi servis bio povlašćen, tj. čak se i vrh mrežice ponavlja?!?! Nego kao u odbojci, sve bodovati i to je to.

kaokakao

pre 2 godine

Izbacio bih nec ,on je sulud totalno i drugi servis. Ako moze odbojka da funkcionise tako, sto ne bi i tenis. A opet serviraju najjace sto mogu. Stisnes pa serviras jako, niko ti ne brani.

Bl

pre 2 godine

Najdosadniji, najduži (po pravilu sa najviše tajbrejkova) i istovremeno najneizvjesniji teniski mečevi su između dva dvometraša koji većinu poena rješavaju servisom. To im je, više-manje, sva taktika. Kako je u tenisu dugajlija sve više, to će uskoro postati smješan sport. Ukidanjem drugog servisa ili skraćivanjem servis polja (neko je skoro spomenuo da je to Pilićev prijedlog), teniseri bi postali pažljiviji pri servisu, bilo bi manje asova, a pretpostavljam da bi i to bar malo skratilo mečeve, iako bi zbog sporijeg servisa bio povećan broj razmjena u toku poena.

Laudrup

pre 2 godine

Vidim Izner, Karlović, Opelka, Raonić se ubiše od dominacije. Potrebno je malo i znati igrati tenis, koliko god Medvedev i Zverev svoju igru bazirali na tom prvom udarcu, oni ipak imaju teniski talenat. Lično bih bio protiv uvođenja ove inovacije.

Da se zna

pre 2 godine

Hahaha pa mi Srbi smo stvarno čudo nad čudima.Čitajući komentare,sem par šaljivih, ostali "inovatori"sasvim ozbiljno daju predloge za promene u tenisu.Stvarno ne mislim ništa loše,pa mi smo majstori inovativnih stvari,počev od življenja u poslednjih tridesetak godina pa onda sve ostalo.Da nam ponude da sklopimo atomsku bonbu,mi bi sa zgražavanjem odbili da koristimo uputstvo za upotrebu,jer ga ne koristimo nikad za bilo koji nov uređaj,to nam je ispod časti.

Let them talk

pre 2 godine

Realno Medvedev protiv Djokovica nije servirao drugi servis…Taktika koja prodje jednom u 10 meceva.
(Straight Outta München, 23. oktobar 2021 16:56)

Bas protiv Novaka ih sve hoce prokleti bili, da mora da ih dotera do petog seta a to moze samo ako je i on skroz u elementu i ima snage, a naravno zrebove ime uvek teze tako da ga maksimalno sabotiraju na svakom koraku.

Jedan Medvedov servis gem, uzeo ga za minut i po servisima, publika muk, na cemu da aplaudiraju?

Cole

pre 2 godine

Znaci on se zalaze za nesto ali ne zna za sta ?
Smetaju mu jaki servisi ali mu opet ne odgovara da se servira samo jednom …Mozda je resenje da se napravi neki otpor u vazduhu koji ne da loptici da ide jace od 200km/h …Pa da tako Rafa nema problem prilikom riterna ?? I zamislite vi sad da Novak iznese ovako nesto glupo…
(123, 23. oktobar 2021 16:46)

Nema potrebe za nekim "otporom"
kako ti kezes. Lepo je predlozio
Nikola Pilic, da ostanu dva servisa
ali da se servis polje skrati za 20 cm. Poz.

Zvezda

pre 2 godine

Jak servis je američka filozofija tenisa. Da imaš min 180 cm visinu, da serviraš 250 na sat i da trčiš na mrežu. I da poen traje razmena od dva udarca. I tome sada teže svi. Neće biti više Novaka, Rafe i Ridžera koji su znali da riterniraju i da tenis svedu na igru. Tenis će postati igra udaraca i na taj brejk. I ceo meč će da traje sat ipo. Nekada su bili Sampras, Agasi, Mekinro. Danas Isner, Opelka, Karlović, Anderson a dolaze i mlade snage istog stila

H2H

pre 2 godine

Visina tenisera ne sme biti iznad 185, brzina servisa do 190km/h, pri tome servirati samo na forhend levorukim igračima...e moj Nadal. Servis je je samo jedan segment igre kao i bekhend, forhend, volej...

Arenas

pre 2 godine

Mislim da su danasnja pravila okej, Ali gledati mec gdje igraju visoki igraci sa snaznim servisima je barem meni dosadno gledati....Ako bude Sve vise visokih tenisera u buducnosti , mislim da CE gledanost tenisa drasticno opasti.

Марко

pre 2 godine

Podići mrežu za 10cm?
(SUMP, 23. oktobar 2021 18:55)

Подизање мреже би утцало на комплетну игру. Мање болно би било да се смањи сервис поље.

zzzzz

pre 2 godine

Ono što je sigurno - nijedna promena pravila o kojoj sad pričamo neće biti bitna ni za njega, ni za Federera, ni za Đokovića. Ovakve promene se možda načine tek za nekoliko godina.

Goksi

pre 2 godine

Ako to kaze Rafa ne valja. Kada nolomani kukaju na drvosece servere sa kojima i "najbolji riterner u istoriji" tesko izlazi na kraj, onda prica valja.

Dekigrobar011

pre 2 godine

Kakva nebulozna izjava !
Pa on bi trebalo da zna koliko veštine treba za servis u polje pri 230km/h.
I isto bi trebalo da zna da to teško može biti više od 50% tako da ostaje isto toliko šanse da manji, brži igrač zahvaljujući svojim prednostima ravnopravno učestvuje u igri.
Ili je budućnost tenisa u besomučnom prebacivanju loptice dok jedan ne padne u nesvest ?
Svašta ljudima pada na pamet dok imaju vremena za "razmišljanje".

djedmedjed

pre 2 godine

Svako koristi svoje prednosti - serviseri servis, a takvi kao ti bjesomučno nabijanje lopte po liniji. Ja bih recimo zabranio igranje na šljaci ili bih recimo ograničio prepucavanje s linije na tri razmjene lopte...gluposti ko i ovaj tvoj prijedlog

chupavi

pre 2 godine

Zasto menjati nesto sto je tradicionalno i funcionise toliko decenija?!

Dali Rafa misli da igra jos nakoliko sezona pa ovako trazi nacin da smanji prednost servera dok on planira da besomucno mlatara sa osnovne linije.

Na kraju krajeva servis volej je bio popularan godinama pre pojavljivanja ovih danasnjih igraca. Igra se stalno menja u zavisnosti od podloge, reketa i ostale oprema...

Urke

pre 2 godine

Ne slažem se uopšte da serveri dobijaju mečeve jer nije tako statistički. Ali, slično stonom tenisu, gde se menjala veličina i materijal loptice, možda bi trebalo za nijansu povećati težinu i obim teniske loptice pa onda da bude ravnopravno teža i za dobre servere i za volej igrače, i za "linijaše".

Demar Derozan

pre 2 godine

@Mrsavi saman
Dobra je ideja da se ogranici broj udaranja loptice pre servisa, ali nije dobro uvoditi samo 1 servis. Serveri najvecu prednost vuku iz svoje vusine, snage u brze podloge, ali to nije dovoljno za velike rezultate u kontinuitetu. Taj njihov stil diovodi cesto do povreda ramena. Sposobnost preciznog i tacno plasiranog servisa, sto rade Fed i Nole najbolje na turu, je kljucna, posebno za drugi servis. Sto se vazda kaze 'um caruje a snaga klade valja'. Tu lezi i glavni problem atraktivnisti same igre kada sa scene sidje velika trojka, dok su Mari, Stan i Delpo vec u pemziji.

Da se zna

pre 2 godine

@ Bl. U svakom mom komentaru stoji,mi Srbi a ne oni Srbi,znači da se poistovećujem sa svima.Druga stvar,izvinio sam se ako se neko našao uvređen.Treća stvar,mnogo bukvalno prihvataš sve što pročitaš,pa tako i za uputstvo za upotrebu.Šta ti znači ono neki anonimusi,pa svi smo anonimusi ovde,automatski si uspeo da uvrediš sve koji ostavljaju komentare,ispravni Srbine.

Bl

pre 2 godine

@Svašta

Smatraš prijedlog diskriminacijom izrazito visokih tenisera. A šta kažeš na košarkaše ili odbojkaša od 170-175 cm, rukometaše, gimnastičare, skijaške skakače, pa i fudbalera od 2 metra, dizače tegova i.bacače kugle od 5o-60 kg... Oni bi željeli da se bave tim sportovima, ali niko neće da uslove prilagodi njihovim fizičkim predispozicijama, jer to više ne bi bio taj sport.
Visokih tenisera je sve više, ps i niži pokušavaju usavršiti svoj servis, zanemarujući svoje prednosti u brzini, okretnosti i sposobnosti građenja poena. Tenis nije samo neodbranjivi servis u kojem loptica juri i do 230 km/h i tako 4 puta u gemu od jedne minute. Za takav tenis niko neće kupiti skupu ulaznicu.

dule

pre 2 godine

Jak servis je američka filozofija tenisa. Da imaš min 180 cm visinu, da serviraš 250 na sat i da trčiš na mrežu. I da poen traje razmena od dva udarca. I tome sada teže svi. Neće biti više Novaka, Rafe i Ridžera koji su znali da riterniraju i da tenis svedu na igru. Tenis će postati igra udaraca i na taj brejk. I ceo meč će da traje sat ipo. Nekada su bili Sampras, Agasi, Mekinro. Danas Isner, Opelka, Karlović, Anderson a dolaze i mlade snage istog stila
(Zvezda, 23. oktobar 2021 18:46)

Tome uopste sad svi ne teze, ali je gomila njih ranije tome tezila. Ranije, pre recimo 30 godina, se mnogo vise igrala servis-volej igra. Zasto - zato sto je donosila rezultate. Medjutim, razvojem tehnologije reketa passing shot je postao mnogo jace oruzje i sad retko ko igra takvu igru. Da se odigra po koji poen - da. Da neko to stalno igra - skoro niko.

Ono sto sad imas jeste da se razvali serva i da se svaki udarac tuce sto je najjace moguce, pa dok ulazi - ulazi. I tu mislim na ove next gen - Zverev, Shapovalov, Beretini. Naravno, nisu svi takvi, li ih ima zabrinjavajuce mnogo.

Da se zna

pre 2 godine

@ Bl. Brate moj preko Drine,šta te je to pogodilo u mom komentaru,da ga nazivaš olajavanjem.Ja sam kao i ti Srbin,iznosim činjenice,takvi smo u suštini i ako ti to ne vidiš,onda živiš u nekom virtuelnom svetu.Sve što sam napisao je ustvari istina,i nijednog Srbina nisam uvredio,jer mi zaista o svemu volimo da iznosimo mišljenje i dajemo predloge.Ako se neko našao uvređen,izvinjavam se ali zadržavam pravo na svoje mišljenje,i po tome se takođe uklapam u pripadnost srpskom narodu.

Riki

pre 2 godine

@ Odavno predlažem slično pravilo a to je da server ima pravo na 1 servis grešku u gemu i dodatnu na svaki 4. poen u gemu.
(Protić, 23. oktobar 2021 17:09)

Ali to vise ne bi bio tenis. Vi svi koji mislite da je on s ovom izjavom u pravu, mislite naravno pogresno. Jak servis i volej je osnova tenisa kao sporta. Vremenom je doslo do usporavanja podgloga i boljih reketa sto je omogucilo i bolje reterniranje.
Na sta bi to ustvari licilo da nema prvog servisa. Svi bi servirali slaj servis. To vise ne bi bio tenis. A uzgred mecevi bi trajali duplo duze.

vrg

pre 2 godine

ako se ne ukida drugi servis, onda moze da se eventualno malo skrati polje u koje loptica mora da upadne prilikom servisa, mada je to malo nakaradno resenje.
ili na primer da igrac u toku svog gema ima pravo na samo jedan drugi servis. to bi verovatno bilo najbolje.

mali mikica

pre 2 godine

Slazem se da u tenisu treba uneti neke promene. Pored ove price oko jakog prvog servisa predlazem da se uvede pravilo da loptica ne sme da predje preko mreze na visini vecoj od, recimo 20 cm. Znaci sve one visespratne spinovane loptice iznad toga da budu automatski poen za protivnika. Zato sam voleo one "ravnjace" Soderlinga.

Bl

pre 2 godine

@Da se zna

A ti si mjerodavan da govoriš u ime svih Srba i daješ sebi za pravo da zbog par komentara, koji ti se, očigledno, ne sviđaju, olajavaš cijeli jedan narod.
Na stranu što imaš nevjerovatan previd- komentari su na prijedlog jednog Španca (ne Srbina),Rafaela Nadala.

Свашта

pre 2 godine

@ Бл Мало си се погубио у коментару,мешаш бабе и жабе.Значи,ту гомилу спортова коју си набројао и људе који због физичких карактеристика не могу њима да се баве,јер како ти кажеш неће нико да им прилагоди,нема везе са тенисом.У тенису хоће да укину правило које већ постоји, да би га управо прилагодили онима које си ти набројао и тиме дискриминишу тенисере са јаким сервисом.Акценат је на том правилу,које се зове први и други сервис и које већ постоји а хоће да га укину.

Cane

pre 2 godine

Ovo bi bilo spuštanje tipa "Hajde sad malo menjajte pravila tako da odgovaraju meni, a ne Federeru".

Bilo je ovako nešto za očekivati nakon Federerovog odlaska u penziju. Nego, znači li to da jeste? Da li Nadal zna nešto što drugi ne znaju?

Ja nekako ne verujem da će Federer ikad u penziju. Vidim sliku Federera za 30-40 godina, drži se za mrežu i viče "Neću da idem! Pustite me! Mogu ja još da igram, nego sam malo ozleđen."

Bl

pre 2 godine

@Da se zna

To što si Srbin ne znači da imaš pravo, pogotovo na osnovu pisanija anonimusa na ovakvim sajtovima, za koje, usput, nemaš pojma ni ko su ni šta su stavljati čitav narod u ružne šablone.
Ne volim ono "Mi Srbi... smo ovakvi ili onakvi" i to, kao po pravilu, u negativnom kontekstu. Ima nas svakvih, kao i u svakom drugom narodu. Ako smo više zainteresovani za nešto i tome se posvećujemo sa više strasti, ne znači da je to loše, niti da nešto slično ne rade i drugi, jer rade.
Banalno je, ali si prvi spomenuo- možeš li dokazati da dovoljan broj Srba ne koristi upustvo za upotrebu bilo čega, na osnovu kojeg bi se moglo zaključiti da su Srbi, generalno, takvi?

meda

pre 2 godine

Mnogo je bolje skratiti polje za servis do 20 cm, podići mrežicu malo npr. 5 cm i ukinuti nec. Nego dirati to sa prvim i drugim servisom.

milance

pre 2 godine

Besmisleni predlozi. Danas ogromna vecina igraca igra sa osnovne linije a ostalo je zaista malo onih koji igraju servis volej. Nekada je to bilo sasvim obrnuto. Uostalom u tome i jeste draz teniske igre, veciti obracun servis-volej (Rouzvol,Lejver,Emerson,Mekinro,Ivanisevic,Edberg,Beker,Sampras, Bili Dzin King,Navratilova,Hingis) i bejslajner igraca (Lendl, Konors, Agasi,Borg, Sarapova, Monika Seles...). Prvi imaju taj jaki servis i istrcavaju odmah na mrezu a drugi sa linije imaju passing shot.

GAJA

pre 2 godine

Goksi ,koliko si jadan i bespomoćan ,koliko mrziš i patiš da očigledne stvari ne vidiš.Ako je neko tokom karijere lako izlazio na kraj sa serverima to je Novak.Znaš ti to odlično.

Gagonja

pre 2 godine

Da je pre deset godina uvedena bilo koja promena pravila u ovom smislu, djokovic bi imao bar 25, 26 slemova, da ne govorim o mastersima.

123

pre 2 godine

Znaci on se zalaze za nesto ali ne zna za sta ?
Smetaju mu jaki servisi ali mu opet ne odgovara da se servira samo jednom …Mozda je resenje da se napravi neki otpor u vazduhu koji ne da loptici da ide jace od 200km/h …Pa da tako Rafa nema problem prilikom riterna ?? I zamislite vi sad da Novak iznese ovako nesto glupo…

Svašta

pre 2 godine

Ne mogu da verujem da je ovako nešto izjavio.To se zove diskriminacija,jer ako je neko izrazito visok a želi da se bavi tenisom, servis mu je najveće oružje i to je tako od kad postoji taj sport.To je kao da se žali,zašto su teniseri niži rastom izuzetno brzi i stižu svaku lopticu,treba valjda razmotriti da trče na jednoj nozi.Rafa je prisutan dvadesetak godina,valjda bi on najbolje trebao da zna,koliko velikih titula u tom periodu imaju izraziti serveri.Evo računaću Delpa i Čilića u izrazite severe,i ko još u zadnjih 70 GS.

Oki

pre 2 godine

"Mečevi će se rešavati servisima"

Reče čovek koji je zajedno sa još dva tenisera uzeo 60 grend slemova u eri gde su igrali Del Potro, Raonić, Izner, Čilić, Anderson... i to svi u vrhuncu svoje igre.

Dakle nije sve u servisu, potpuno glupo mišljenje

H2H

pre 2 godine

Visina tenisera ne sme biti iznad 185, brzina servisa do 190km/h, pri tome servirati samo na forhend levorukim igračima...e moj Nadal. Servis je je samo jedan segment igre kao i bekhend, forhend, volej...

Dekigrobar011

pre 2 godine

Kakva nebulozna izjava !
Pa on bi trebalo da zna koliko veštine treba za servis u polje pri 230km/h.
I isto bi trebalo da zna da to teško može biti više od 50% tako da ostaje isto toliko šanse da manji, brži igrač zahvaljujući svojim prednostima ravnopravno učestvuje u igri.
Ili je budućnost tenisa u besomučnom prebacivanju loptice dok jedan ne padne u nesvest ?
Svašta ljudima pada na pamet dok imaju vremena za "razmišljanje".

Zlooba

pre 2 godine

I ja mislim da bi bila dobra ideja da se izbaci jedan servis. Jeste da bi onda bilo više brejk šansi, ali bi i sama vestina igraca dolazila do izražaja. Mislim da tek u takvim uslovima bi se videla dominacija Dokovića i Nadala, koji realno i nemaju neki servis spram sveg drugog repertoara i mogućnosti koje poseduju. Uostalom, ne znam da li još u nekom sportu ima prava na servis grešku, odnosno ponovljeni servis..

Goksi

pre 2 godine

Ako to kaze Rafa ne valja. Kada nolomani kukaju na drvosece servere sa kojima i "najbolji riterner u istoriji" tesko izlazi na kraj, onda prica valja.

Asteriks

pre 2 godine

Bravo za Rafu,o ovome sam ja cesto pisao....Ovi visoki mladi teniseri unistise ovu predivnu igru....Servis i samo servis...A kada im stane taj servis,moze ih dobiti bilo ko.

Laudrup

pre 2 godine

Vidim Izner, Karlović, Opelka, Raonić se ubiše od dominacije. Potrebno je malo i znati igrati tenis, koliko god Medvedev i Zverev svoju igru bazirali na tom prvom udarcu, oni ipak imaju teniski talenat. Lično bih bio protiv uvođenja ove inovacije.

djedmedjed

pre 2 godine

Svako koristi svoje prednosti - serviseri servis, a takvi kao ti bjesomučno nabijanje lopte po liniji. Ja bih recimo zabranio igranje na šljaci ili bih recimo ograničio prepucavanje s linije na tri razmjene lopte...gluposti ko i ovaj tvoj prijedlog

Da se zna

pre 2 godine

Hahaha pa mi Srbi smo stvarno čudo nad čudima.Čitajući komentare,sem par šaljivih, ostali "inovatori"sasvim ozbiljno daju predloge za promene u tenisu.Stvarno ne mislim ništa loše,pa mi smo majstori inovativnih stvari,počev od življenja u poslednjih tridesetak godina pa onda sve ostalo.Da nam ponude da sklopimo atomsku bonbu,mi bi sa zgražavanjem odbili da koristimo uputstvo za upotrebu,jer ga ne koristimo nikad za bilo koji nov uređaj,to nam je ispod časti.

mali mikica

pre 2 godine

Slazem se da u tenisu treba uneti neke promene. Pored ove price oko jakog prvog servisa predlazem da se uvede pravilo da loptica ne sme da predje preko mreze na visini vecoj od, recimo 20 cm. Znaci sve one visespratne spinovane loptice iznad toga da budu automatski poen za protivnika. Zato sam voleo one "ravnjace" Soderlinga.

Cane

pre 2 godine

Ovo bi bilo spuštanje tipa "Hajde sad malo menjajte pravila tako da odgovaraju meni, a ne Federeru".

Bilo je ovako nešto za očekivati nakon Federerovog odlaska u penziju. Nego, znači li to da jeste? Da li Nadal zna nešto što drugi ne znaju?

Ja nekako ne verujem da će Federer ikad u penziju. Vidim sliku Federera za 30-40 godina, drži se za mrežu i viče "Neću da idem! Pustite me! Mogu ja još da igram, nego sam malo ozleđen."

Let them talk

pre 2 godine

Realno Medvedev protiv Djokovica nije servirao drugi servis…Taktika koja prodje jednom u 10 meceva.
(Straight Outta München, 23. oktobar 2021 16:56)

Bas protiv Novaka ih sve hoce prokleti bili, da mora da ih dotera do petog seta a to moze samo ako je i on skroz u elementu i ima snage, a naravno zrebove ime uvek teze tako da ga maksimalno sabotiraju na svakom koraku.

Jedan Medvedov servis gem, uzeo ga za minut i po servisima, publika muk, na cemu da aplaudiraju?

meda

pre 2 godine

Mnogo je bolje skratiti polje za servis do 20 cm, podići mrežicu malo npr. 5 cm i ukinuti nec. Nego dirati to sa prvim i drugim servisom.

Zvezda

pre 2 godine

Jak servis je američka filozofija tenisa. Da imaš min 180 cm visinu, da serviraš 250 na sat i da trčiš na mrežu. I da poen traje razmena od dva udarca. I tome sada teže svi. Neće biti više Novaka, Rafe i Ridžera koji su znali da riterniraju i da tenis svedu na igru. Tenis će postati igra udaraca i na taj brejk. I ceo meč će da traje sat ipo. Nekada su bili Sampras, Agasi, Mekinro. Danas Isner, Opelka, Karlović, Anderson a dolaze i mlade snage istog stila

Bl

pre 2 godine

Najdosadniji, najduži (po pravilu sa najviše tajbrejkova) i istovremeno najneizvjesniji teniski mečevi su između dva dvometraša koji većinu poena rješavaju servisom. To im je, više-manje, sva taktika. Kako je u tenisu dugajlija sve više, to će uskoro postati smješan sport. Ukidanjem drugog servisa ili skraćivanjem servis polja (neko je skoro spomenuo da je to Pilićev prijedlog), teniseri bi postali pažljiviji pri servisu, bilo bi manje asova, a pretpostavljam da bi i to bar malo skratilo mečeve, iako bi zbog sporijeg servisa bio povećan broj razmjena u toku poena.

Demar Derozan

pre 2 godine

@Mrsavi saman
Dobra je ideja da se ogranici broj udaranja loptice pre servisa, ali nije dobro uvoditi samo 1 servis. Serveri najvecu prednost vuku iz svoje vusine, snage u brze podloge, ali to nije dovoljno za velike rezultate u kontinuitetu. Taj njihov stil diovodi cesto do povreda ramena. Sposobnost preciznog i tacno plasiranog servisa, sto rade Fed i Nole najbolje na turu, je kljucna, posebno za drugi servis. Sto se vazda kaze 'um caruje a snaga klade valja'. Tu lezi i glavni problem atraktivnisti same igre kada sa scene sidje velika trojka, dok su Mari, Stan i Delpo vec u pemziji.

Bl

pre 2 godine

@Da se zna

To što si Srbin ne znači da imaš pravo, pogotovo na osnovu pisanija anonimusa na ovakvim sajtovima, za koje, usput, nemaš pojma ni ko su ni šta su stavljati čitav narod u ružne šablone.
Ne volim ono "Mi Srbi... smo ovakvi ili onakvi" i to, kao po pravilu, u negativnom kontekstu. Ima nas svakvih, kao i u svakom drugom narodu. Ako smo više zainteresovani za nešto i tome se posvećujemo sa više strasti, ne znači da je to loše, niti da nešto slično ne rade i drugi, jer rade.
Banalno je, ali si prvi spomenuo- možeš li dokazati da dovoljan broj Srba ne koristi upustvo za upotrebu bilo čega, na osnovu kojeg bi se moglo zaključiti da su Srbi, generalno, takvi?

vrg

pre 2 godine

ako se ne ukida drugi servis, onda moze da se eventualno malo skrati polje u koje loptica mora da upadne prilikom servisa, mada je to malo nakaradno resenje.
ili na primer da igrac u toku svog gema ima pravo na samo jedan drugi servis. to bi verovatno bilo najbolje.

Riki

pre 2 godine

@ Odavno predlažem slično pravilo a to je da server ima pravo na 1 servis grešku u gemu i dodatnu na svaki 4. poen u gemu.
(Protić, 23. oktobar 2021 17:09)

Ali to vise ne bi bio tenis. Vi svi koji mislite da je on s ovom izjavom u pravu, mislite naravno pogresno. Jak servis i volej je osnova tenisa kao sporta. Vremenom je doslo do usporavanja podgloga i boljih reketa sto je omogucilo i bolje reterniranje.
Na sta bi to ustvari licilo da nema prvog servisa. Svi bi servirali slaj servis. To vise ne bi bio tenis. A uzgred mecevi bi trajali duplo duze.

Vladimir

pre 2 godine

U suštini takvo pravilo je i pravično. Zašto bi jedan udaran bio povlašćen u odnosu na druge? Ako tokom poena nemate prava na grešku, ne znam zašto bi servis bio povlašćen, tj. čak se i vrh mrežice ponavlja?!?! Nego kao u odbojci, sve bodovati i to je to.

kaokakao

pre 2 godine

Izbacio bih nec ,on je sulud totalno i drugi servis. Ako moze odbojka da funkcionise tako, sto ne bi i tenis. A opet serviraju najjace sto mogu. Stisnes pa serviras jako, niko ti ne brani.

Cole

pre 2 godine

Znaci on se zalaze za nesto ali ne zna za sta ?
Smetaju mu jaki servisi ali mu opet ne odgovara da se servira samo jednom …Mozda je resenje da se napravi neki otpor u vazduhu koji ne da loptici da ide jace od 200km/h …Pa da tako Rafa nema problem prilikom riterna ?? I zamislite vi sad da Novak iznese ovako nesto glupo…
(123, 23. oktobar 2021 16:46)

Nema potrebe za nekim "otporom"
kako ti kezes. Lepo je predlozio
Nikola Pilic, da ostanu dva servisa
ali da se servis polje skrati za 20 cm. Poz.

Bl

pre 2 godine

@Da se zna

A ti si mjerodavan da govoriš u ime svih Srba i daješ sebi za pravo da zbog par komentara, koji ti se, očigledno, ne sviđaju, olajavaš cijeli jedan narod.
Na stranu što imaš nevjerovatan previd- komentari su na prijedlog jednog Španca (ne Srbina),Rafaela Nadala.

Bl

pre 2 godine

@Svašta

Smatraš prijedlog diskriminacijom izrazito visokih tenisera. A šta kažeš na košarkaše ili odbojkaša od 170-175 cm, rukometaše, gimnastičare, skijaške skakače, pa i fudbalera od 2 metra, dizače tegova i.bacače kugle od 5o-60 kg... Oni bi željeli da se bave tim sportovima, ali niko neće da uslove prilagodi njihovim fizičkim predispozicijama, jer to više ne bi bio taj sport.
Visokih tenisera je sve više, ps i niži pokušavaju usavršiti svoj servis, zanemarujući svoje prednosti u brzini, okretnosti i sposobnosti građenja poena. Tenis nije samo neodbranjivi servis u kojem loptica juri i do 230 km/h i tako 4 puta u gemu od jedne minute. Za takav tenis niko neće kupiti skupu ulaznicu.

chupavi

pre 2 godine

Zasto menjati nesto sto je tradicionalno i funcionise toliko decenija?!

Dali Rafa misli da igra jos nakoliko sezona pa ovako trazi nacin da smanji prednost servera dok on planira da besomucno mlatara sa osnovne linije.

Na kraju krajeva servis volej je bio popularan godinama pre pojavljivanja ovih danasnjih igraca. Igra se stalno menja u zavisnosti od podloge, reketa i ostale oprema...

Cinique

pre 2 godine

Ukinuti nec i dupli servis. Ko sa jednim servisom hazardira da servira tik iznad mreže, treba makar da dobije tu kompenzaciju. Ako ipak ostavljaju dupli servis, onda da se tretira da je lopta u igri čim se izbaci iz ruke. Možda ne toliko u muškom, ali u ženskom tenisu je jako često da se ponavlja izbacivanje, čak i kao vid dekoncentracije protivnika/protivnice. Rafa je u pravu, previše ustupaka se daje pri servisu zbog nekakve "tradicije" iz vremena kad je igračima bio problem da pogode servis polje. Sad ne samo da mogu da pogode uvek, nego neki i sa 250 km/h.
Nec, ponavljanje servisa je notorna glupost. Ili je lopta prešla, ili nije. Zašto bi nec važio samo za servis, ako ne važi tokom igre, tokom poena?

Nije baš neko pravilo, ali kad su nove lopte u igri, šta ima igrači jedan drugog da informišu o tome? Ako uopšte treba, treba sudija da objavi i gotovo.

Arenas

pre 2 godine

Mislim da su danasnja pravila okej, Ali gledati mec gdje igraju visoki igraci sa snaznim servisima je barem meni dosadno gledati....Ako bude Sve vise visokih tenisera u buducnosti , mislim da CE gledanost tenisa drasticno opasti.

Свашта

pre 2 godine

@ Бл Мало си се погубио у коментару,мешаш бабе и жабе.Значи,ту гомилу спортова коју си набројао и људе који због физичких карактеристика не могу њима да се баве,јер како ти кажеш неће нико да им прилагоди,нема везе са тенисом.У тенису хоће да укину правило које већ постоји, да би га управо прилагодили онима које си ти набројао и тиме дискриминишу тенисере са јаким сервисом.Акценат је на том правилу,које се зове први и други сервис и које већ постоји а хоће да га укину.

GAJA

pre 2 godine

Goksi ,koliko si jadan i bespomoćan ,koliko mrziš i patiš da očigledne stvari ne vidiš.Ako je neko tokom karijere lako izlazio na kraj sa serverima to je Novak.Znaš ti to odlično.

Da se zna

pre 2 godine

@ Bl. U svakom mom komentaru stoji,mi Srbi a ne oni Srbi,znači da se poistovećujem sa svima.Druga stvar,izvinio sam se ako se neko našao uvređen.Treća stvar,mnogo bukvalno prihvataš sve što pročitaš,pa tako i za uputstvo za upotrebu.Šta ti znači ono neki anonimusi,pa svi smo anonimusi ovde,automatski si uspeo da uvrediš sve koji ostavljaju komentare,ispravni Srbine.

123123

pre 2 godine

Realno Medvedev protiv Djokovica nije servirao drugi servis…Taktika koja prodje jednom u 10 meceva.
(Straight Outta München, 23. oktobar 2021 16:56)

Tacno, ali je servirao prvi znajuci da ima 2.sansu ako promasi
Stanje uma mnogo znaci.

Da se zna

pre 2 godine

@ Bl. Brate moj preko Drine,šta te je to pogodilo u mom komentaru,da ga nazivaš olajavanjem.Ja sam kao i ti Srbin,iznosim činjenice,takvi smo u suštini i ako ti to ne vidiš,onda živiš u nekom virtuelnom svetu.Sve što sam napisao je ustvari istina,i nijednog Srbina nisam uvredio,jer mi zaista o svemu volimo da iznosimo mišljenje i dajemo predloge.Ako se neko našao uvređen,izvinjavam se ali zadržavam pravo na svoje mišljenje,i po tome se takođe uklapam u pripadnost srpskom narodu.

Марко

pre 2 godine

Podići mrežu za 10cm?
(SUMP, 23. oktobar 2021 18:55)

Подизање мреже би утцало на комплетну игру. Мање болно би било да се смањи сервис поље.

Urke

pre 2 godine

Ne slažem se uopšte da serveri dobijaju mečeve jer nije tako statistički. Ali, slično stonom tenisu, gde se menjala veličina i materijal loptice, možda bi trebalo za nijansu povećati težinu i obim teniske loptice pa onda da bude ravnopravno teža i za dobre servere i za volej igrače, i za "linijaše".

dule

pre 2 godine

Jak servis je američka filozofija tenisa. Da imaš min 180 cm visinu, da serviraš 250 na sat i da trčiš na mrežu. I da poen traje razmena od dva udarca. I tome sada teže svi. Neće biti više Novaka, Rafe i Ridžera koji su znali da riterniraju i da tenis svedu na igru. Tenis će postati igra udaraca i na taj brejk. I ceo meč će da traje sat ipo. Nekada su bili Sampras, Agasi, Mekinro. Danas Isner, Opelka, Karlović, Anderson a dolaze i mlade snage istog stila
(Zvezda, 23. oktobar 2021 18:46)

Tome uopste sad svi ne teze, ali je gomila njih ranije tome tezila. Ranije, pre recimo 30 godina, se mnogo vise igrala servis-volej igra. Zasto - zato sto je donosila rezultate. Medjutim, razvojem tehnologije reketa passing shot je postao mnogo jace oruzje i sad retko ko igra takvu igru. Da se odigra po koji poen - da. Da neko to stalno igra - skoro niko.

Ono sto sad imas jeste da se razvali serva i da se svaki udarac tuce sto je najjace moguce, pa dok ulazi - ulazi. I tu mislim na ove next gen - Zverev, Shapovalov, Beretini. Naravno, nisu svi takvi, li ih ima zabrinjavajuce mnogo.

milance

pre 2 godine

Besmisleni predlozi. Danas ogromna vecina igraca igra sa osnovne linije a ostalo je zaista malo onih koji igraju servis volej. Nekada je to bilo sasvim obrnuto. Uostalom u tome i jeste draz teniske igre, veciti obracun servis-volej (Rouzvol,Lejver,Emerson,Mekinro,Ivanisevic,Edberg,Beker,Sampras, Bili Dzin King,Navratilova,Hingis) i bejslajner igraca (Lendl, Konors, Agasi,Borg, Sarapova, Monika Seles...). Prvi imaju taj jaki servis i istrcavaju odmah na mrezu a drugi sa linije imaju passing shot.

Gagonja

pre 2 godine

Da je pre deset godina uvedena bilo koja promena pravila u ovom smislu, djokovic bi imao bar 25, 26 slemova, da ne govorim o mastersima.

zzzzz

pre 2 godine

Ono što je sigurno - nijedna promena pravila o kojoj sad pričamo neće biti bitna ni za njega, ni za Federera, ni za Đokovića. Ovakve promene se možda načine tek za nekoliko godina.