Sreda, 23.09.2020.

09:00

Fenomen zbog kojeg je Slovenija obojena u žuto

Izvor: PT

Fenomen zbog kojeg je Slovenija obojena u žuto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Mirko

pre 3 godine

(Profesor, 23. septembar 2020 20:48)
Profesore i Ogi, hvala na komentarima.
Uzgred, čitao sam neke analize, kažu da je Pogačar lukavo iskoristio prijateljstvo s Rogličem. Skoro ceo TDF se vozio uz Jumbo Vismu. Jumbo Visma su ga puštali da im se zalepi, valjda zbog Rogliča. Neki stručnjaci kažu da Froome i SKY to nikada ne bi dopustili i da bi ga otkačili, neutralisali.
Pogačara nisu, i to im se na kraju osvetilo. Kažu stručniji od mene da je Jumbo Visma morala, i mogla, s obzirom na snagu, da pre hronometra napravi mnogo veću prednost za Rogliča. Nije, i Pogačar je bez milosti iskoristio šansu koju su mu pružili, na zaista impresivan način.
Održao je prijatelju Rogliču surovu lekciju profesionalizma, kažu.
I sam Edy Merckx je skoro isto rekao, da su iz Jumbo VIsma sami krivi što im se ovo desilo.
Morali su da budu ofanzivniji i više napadaju s Rogličem i previše su dopuštali da im se Pogačar praktično šlepuje.
Pomalo šteta, jer je Roglič svojim kvalitetom napravio ekipu oko sebe, a Pogačar, nije, ali je to iskoristio, iako njegov UAE ima za trećinu već godišnji budžet od Jumbo Visme.
Ukoliko Roglič ostane kapiten, ili jedan od kapitena Jumbo Visme, sledeće godine ne verujem da ćemo gledati sličnu priču, da se mali Pogi celu trku šlepa uz najjači tim.
Ineos Grenadiers mu to sigurno neće dozvoliti.
No, da je Pogačar izvrstan, u to nema sumnje.
Vozi agresivno, napadački, i to je lepo.
Nadajmo se da je sve legalno.

Da opet nisam nešto zabrljao?

pre 3 godine

Contador, 23. septembar 2020 18:35
Kaže, kronometer nesme da se vozi po brdima? LOOOl
Vidoviti, ljubomorni Contador lupa svašta.

Profesor

pre 3 godine

Ogi

Evo ti recimo primer sa terena. 40sec na novosadskom vencu (4km) razlika izmedju dva vozaca, kada je jedan isao 5.3w/kg a drugi 5w/kg. Sto znaci za brdo od 6km bi to bilo oko 1min
bi prednost bila za vozaca koji ide 0.3w/kg vise. Zamisli onda koliko bi bila razlika izmedju vozaca koji prave onda 6.3 i 7.3 koliko tvoji strucnjaci na koje se pozivas govore.
Ovde razlike nisu 5min, vec oko minut na 36km.

Kada se radi konkoni test opterecenja, sa incrementom od 20w na svakih 1min, Roglic, Pogacar i par top vozaca na svetu imaju oko 7.3-7.5w/kg u poslednjem minutu. U pretposlednjem znaci oko 7,0-7.2. To znaci da ne postoji osoba koja moze ici 7.3w/kg na 5min, a kamoli celo takvo brdo ili ceo hronometar. Tako da Ogi ti relevantni strucnjaci mozda su samo ljubomorni jer nije mali Francuz, Italijan ili Britanac.

Contador

pre 3 godine

Giro je NAJBRUTALNIJA trka današnjice. Penju ih na 2800 metara pa spuštaju na 1500 pa opet penju na 2500metara, a svud okolo snijeg. Tour ne može da se poredi sa tim naporom. Zašto je tako to morate da pitate organizatore toura koji riktaju da isti osvoje ili Pino ili Bardem, pa zbog njih stave jedan 1kronometar pa još sa brdom mjer na ravnom kronometru bi zaostali i po 6 minuta kao Lopes ove godine. U A zamislite dva takva kronometra. Koliki bi im zaostatak bio. Ovaj Tour ne bi osvojio ni Indurain. I molim Vas ne odgovarajte mi jer o ovome blago rečeno nemate pojma

Zile

pre 3 godine

Contador

Giro najbrutalnija trka? Svi, ali bas svi biciklisti kazu, da je daleko najteza, najbrutalnija, najveca i najprestiznija trka Tur. Daleko najjaca konkurencija je na Turu i svaki biciklista sanja, da jednom osvoji najvecu svetsku trku Tur, a ne Giro.

Contador

pre 3 godine

@ da nisam nešto zabrkao. Zabrkao si. Giro d Italia je NAJBRUTALNIJA trka današnjice sviđalo se to nekome ili ne.
A Dumolan je i dalje najbolji kronometaš na svijet. Al kronometraš. A ne brdski vozač.

Nadam se, da nisam nešto zabrkao

pre 3 godine

Jeste on dobio Dumolana ali je kronomerar bio klasični brdski u kojem je organizator iz nekog razloga favirizovao određen tip trkača i to se dešava iz godine u godinu. Do skora su uvijek bila dva kronometra kao što je i dan danas na điru i vuelti. Tur polako postaje teška komercijalna i po težini nije ni do koljena Giru. I da Dumolan je vodio 27 sekundi dok nije počelo brdo i nije mijenjao bicikl.
(Contador, 23. septembar 2020 13:42) # Link komentara

Znači, ako dobro razumem, što ste hteli da kažete? Ako bi se takmičili na Giru, imali dva kronometra i ako bi barem na jednom pobedio Dumolan, vi bi ostali bez komentara. Ono "no koment" hahaha.

Che

pre 3 godine

Cinco@ Slazem se ali se zaboravlja slovenacki alpinizam i sta Slovenci znace u tom svitu. Oni su davno prepoznati ka narod koji je vrhunski u ekstremnim sportovima

Da se setimo

pre 3 godine

Tom prilikom, da se setimo 2010 godine tragično preminulog ekstremnog slovenskog biciklista Jure Robiča, 5 puta pobednika RAAMa (Race across America). RIP Jure.

Bogoljub

pre 3 godine

Jasno je da je biciklizam mnogo popularan u svetu. Pa na Turu po procenama na samim stazama ima oko 15 miliona gledaoca, da o onim pored TV ne pricamo. Na ovom upravo zavrsenom naravno manje zbog kovida.

Contador

pre 3 godine

Jeste on dobio Dumolana ali je kronomerar bio klasični brdski u kojem je organizator iz nekog razloga favirizovao određen tip trkača i to se dešava iz godine u godinu. Do skora su uvijek bila dva kronometra kao što je i dan danas na điru i vuelti. Tur polako postaje teška komercijalna i po težini nije ni do koljena Giru. I da Dumolan je vodio 27 sekundi dok nije počelo brdo i nije mijenjao bicikl.

Ogi

pre 3 godine

Ne citas pazljivo profesore. Veruj mi da ni Sagan ne moze da drzi 440W na toj etapi, bez obzira na njegovu vecu kilazu. Istu stvar tvrdimo (W/kg je kljuc). Drugo, otkud tebi pretpostavka da je vozio Pogacar isto 430W prosek tokom etape? Niko to ne zna - majstor je vozio bez powermeter-a. Vrlo zanimljivo...U danasnje vreme, gde svi oni ne idu u WC da soraju a da ne nose powermeter :)? 475 je necija procena - da li je dobra ili ne, pitanje je. Nisam vlasnik procene, samo citiram sta kazu neki ozbiljni ljudi. 475/65=7.30769...proverite matematiku, PROFESORE!

Jos jedna stvar - UAE team vodi Mauro Djaneti. Poznata licnost koja se vezuje sa EPO-om. Pitaj David Millar-a (britanskog biciklistu) koji se dopingovao, priznao i otvoreno pricao o tome, sta konkretno misli o Mauru.

Zakljucak: ne znam nijednog ozbiljnog biciklistu koji nema ozbiljnu dozu sumnje u validnost rezultata. Decko koji nema istoriju fantasticnog TT rezultata da tako odere svetske velicine...Ne ulazim u to gde su drugi takmicari i sta rade. Ne zanima me ni da li je iz Srbije ili Slovenije ili sa Marsa. Samo kazem...

Cinco Duros

pre 3 godine

Da bi se razumeo obim ovog uspeha, treba znati da je u zemljama razvijenog sveta a ponajviše frankofonskog i latino područja te Beneluksa, Tour de France kao takmičenje, po rejtingu odmah iza svetskog i evropskog prvenstva u fudbalu.

Bio sam u Madridu kada se slavila pobeda Migela Induraina na Turu, tamo negde 90-ih. Na glavnom trgu Puerta del Sol i okolnim ulicama slavilo je više stotina hiljada ljudi. To košarka ne može da postigne i nama na Balkanu je to teško shvatljivo.

Slovenija je postala vrlo, vrlo ozbiljna zemlja, čak i za zapadnoevropske razmere.

Che

pre 3 godine

Bez malicioznosti, ali istorijat biciklizma nas uci da sacekomo nekoliko godina, mozda i desetak da vidimo ko je stvarni pobednik.
Neverovatna je kolicina dopinga i nepravilnosti u biciklizmu kao ni u jednom drugom sportu. Prosto je srozan kredibilitet sporta i sam sport po sebi.
Lance Armstrong
Alberto Contador
Jan Ullrich
Marco Pantani
Chris Froome
Levi Leipheimer
Floyd Landis
Ivan Basso
Christian Vande Velde
Michele Scarponi
Alexander Vinokourov
...
Ne mogu vise da nabrajam, lista je neverovatno ogromna.
Mislim da je 0d 30 osvajaca Tour-a za 15 dokazan doping u nekom trenutku karijere ili bas na Tour-u, za 15 nije. 50%! Tragicno.

cinik

pre 3 godine

Samo kad pomislim koliko je Srbija ulupala para u fudbal i košarku gde su te pare prosute na raznorazne sumnjive strane igrače i mutne menadžere. A da smo delić tih para ( i para koje se planiraju za Nacionalni stadion ) usmerili u atletiku, plivanje, biciklizam i slično imali bi ko zna koliko medalja !
Svaka čast Slovenci, tako se pokazuje patriotizam !

Šopska

pre 3 godine

Zanimljiv tekst.

Ja sam navijao za Rogliča, računao sam da za Tadeja ima vremena, ali eto, dobismo veliko ime pre nego što je iko očekivao.

Jova

pre 3 godine

Iz prve ruke: slovenci su ovog septembra svi obojeni žuto, što će reći totalno odlijepili prvenstveno zbog Rogliča, te su se našli u dilemi: da li da se vesele uspjehu svojih biciklista ili da žale Rogliča. Mada, mora da je tragično voditi skoro do kraja te izgubiti od zemljeka. Tako da se raduju pobjedi a Rogliča vole iz sažaljenja, što je, mislim, najgore.

Nešto se sjetih: godinama nazad, kad je Bojan Križaj skijao i bio jako dobar pa se niodkud pojavio Rok Petrović je bilo slično. Ne mogu zaboraviti kad u razgovoru (posle jedne trke ) svi žale što je Križaj ispao s pruge. Išlo je otprili ovako: Bojan je pao, kakva šteta. A onaj drugi? Drugi? Aja, on je prvi.

Pozdrav svima

Sale

pre 3 godine

Pogačar ja ozbiljni kandidat za sportistu godine u Sloveniji. Kako bi jih razporedili komentatori sa B92?
Tadej Pogačar
Primož Roglič
Goran Dragić
Luka Dončić
Jan Oblak

Ogi

pre 3 godine

Tom Dumulan (drugi na cuvenoj etapi gde se desio preokret) je drzao prosek izmedju 430-440W skoro sat vremena. Ta cifra je ludilo za bilo koga ko se bavi biciklizmom. Dumulan je jedan od najboljih TT vozaca. Pogacar vozi 48 sekundi brze od Dumulana - procena je da je oko 470-475W prosek u pitanju, na njegovih 64-65kg = 7.4W/kg. Ljudi taj rezultat je nemoguc. Razgovarajte sa bilo kojim doktorom da li je to moguce? U trecoj nedelji Tura, posle 2 teske Alpse etape u prethodna 3 dana. Sport je postao cirkus.

profesor

pre 3 godine

Lep text i konačno malo više o biciklizmu da se priča na našim portalima. Ima nekih gresaka u vidu da je lane na Vueltu dosao kao lider a nije, Aru je to bio. Ali kad je Aru explodirao, i napustio trku, Pogacar je preuzeo, i totalno promenio odnose i duh u tomu, donevsi osmeh, raspolozenje i smanjenje tenzije. Isto je bilo i sad na turu.

Mnogi će reci sport u kom bez dopinga se ne može. Najveci doping skandal 2000tih koji je potresao nas sport, upravo ga je i velikim delom ocistio, uvodjenjem bioloskih pasosa(vrednosti krvi koji su karakteristicne za svaku individuu posebno). Najveca fora je sto je ista operacija/afera i prekinuta kad se doslo do fudbalera Barselone i Real Madrida.

S obzirom da sam upoznat sa mnogim detaljima o ovom mladiću iz prve ruke(trenera Koncilije i doktora Milića) ovaj decko je fenomen od glave do pete. Zverski motor koji mu je genetski dat, sa nestvarnom inteligencijom i biciklistickim IQ. Isti je razvio jer je kaskao(kasnije se razvijao u odnosu na generaciju) sa rastom tokom karijere, pa je morao ici na pamet, a ne fiziku. Sada kada je dosla fizika sa tom inteligencijom imamo pobednika Tura. Drugi zanimljiv detalj iz karijere je cinjenica da je uvek imao i koji kilogram vise dok je bio mali, koji mu je uz kasniji rast ostavio neverovatne rezerve jos.

Pogacar je dete i proizvod sistemskog rada slovenačkog biciklizma od 40god, upravo ono po cemu su se razlikovali od svih nas u okruženju. Miha Koncilija ga je otkrio i usadio ljubav za bajk, Andrej Haufman ga je u juniorima preuzeo i odveo do UAE, uz Polanca koji mu je bio trener u Rogu u underima. Pored njih tu su bila dva sjajna selektora Andrej Cimpric u juniorima i Hvastija u U23. Uz doktora Milica koji je iz Beograda se preselio u Novom Mesto i bio kljucan igrac vodjenja i pracenja svih slovenackih talenata, dobijamo udarnu sestorku vrhunskih strucnjaka koji su predstavnici svojih generacija u prethodnih tih 40god koji su dali kljucan doprinos ovom rezultatu za divljenje.

Kapa dole Pogi, kapa dole Slovenci!

profesor

pre 3 godine

Tom Dumulan (drugi na cuvenoj etapi gde se desio preokret) je drzao prosek izmedju 430-440W skoro sat vremena. Ta cifra je ludilo za bilo koga ko se bavi biciklizmom. Dumulan je jedan od najboljih TT vozaca. Pogacar vozi 48 sekundi brze od Dumulana - procena je da je oko 470-475W prosek u pitanju, na njegovih 64-65kg = 7.4W/kg. Ljudi taj rezultat je nemoguc. Razgovarajte sa bilo kojim doktorom da li je to moguce? U trecoj nedelji Tura, posle 2 teske Alpse etape u prethodna 3 dana. Sport je postao cirkus.


Ogi matematika ti nije dobra. Nikad se ne gledaju apsolutni wati, vec relativni po kilogramu. Druga stvar je ako i imaju isti w/kg na brdu prednost ima manji vozac, dok na ravnicarskom hronometru ima cevi. Cista fizika.
Razlika je u rekativnim watima.
Richi Porte je imao 6.3w/kg
Dumulan po tvoje 430/69kg slicno 6.3w/kg
Pogacar je procena 6.5(7 je nemoguce kako neki govore)
6.5 x 65kg je oko 430, ali sa 3-4kg manje. A ne kako kazes

War Inside My Head

pre 3 godine

Svaka mu čast,Slovenci očigledno ozbiljno rade po pitanju biciklizma.Ovo je istorijski rezultat.S druge strane mi nije jasno kako je Roglič,vjerovatno i njegov tim,dozvolio da ga oduva u pretposljednjoj etapi,ispustiti prednost od jednog minuta,ako se ne varam?Vjerujem da dobro boli,jedan loš dan i sve prosuti niz vodu!

igor

pre 3 godine

Za one koji putuju po Sloveniji, ovo nije iznenađenje. Biciklističke staze su im najuređenije u Evropi, cela država pokrivena, a na primorju bukvalno možete pored mora voziti 40 km. NIsam u životu video veći broj biciklista nego u Sloveniji. Svaka im čast, šta drugo reći.

Saša

pre 3 godine

Slovenija je uredjena demokratska drzava u kojoj je kapitalizam. Ali pravi kapitalizam ne kao ovaj feudalizam ovde. Ljudi ostvaruju nestvarno sportske rezultate u svim sportovima. Vi ako uporedite broj stanovnika Slovenije sa Rusijom vidite da Slovenija dominira sa 3 miliona u odnosu na 120 miliona. Slovenci su napravili uslove za sport i on je na zdravim nogama. Možemo da ih nevolimo ali moramo ih postovati. Ja ih i volim i postujem kao i sve druge bivse drzave. Samo niko im od bivsih drzava nije ni blizu.

igor

pre 3 godine

Za one koji putuju po Sloveniji, ovo nije iznenađenje. Biciklističke staze su im najuređenije u Evropi, cela država pokrivena, a na primorju bukvalno možete pored mora voziti 40 km. NIsam u životu video veći broj biciklista nego u Sloveniji. Svaka im čast, šta drugo reći.

profesor

pre 3 godine

Lep text i konačno malo više o biciklizmu da se priča na našim portalima. Ima nekih gresaka u vidu da je lane na Vueltu dosao kao lider a nije, Aru je to bio. Ali kad je Aru explodirao, i napustio trku, Pogacar je preuzeo, i totalno promenio odnose i duh u tomu, donevsi osmeh, raspolozenje i smanjenje tenzije. Isto je bilo i sad na turu.

Mnogi će reci sport u kom bez dopinga se ne može. Najveci doping skandal 2000tih koji je potresao nas sport, upravo ga je i velikim delom ocistio, uvodjenjem bioloskih pasosa(vrednosti krvi koji su karakteristicne za svaku individuu posebno). Najveca fora je sto je ista operacija/afera i prekinuta kad se doslo do fudbalera Barselone i Real Madrida.

S obzirom da sam upoznat sa mnogim detaljima o ovom mladiću iz prve ruke(trenera Koncilije i doktora Milića) ovaj decko je fenomen od glave do pete. Zverski motor koji mu je genetski dat, sa nestvarnom inteligencijom i biciklistickim IQ. Isti je razvio jer je kaskao(kasnije se razvijao u odnosu na generaciju) sa rastom tokom karijere, pa je morao ici na pamet, a ne fiziku. Sada kada je dosla fizika sa tom inteligencijom imamo pobednika Tura. Drugi zanimljiv detalj iz karijere je cinjenica da je uvek imao i koji kilogram vise dok je bio mali, koji mu je uz kasniji rast ostavio neverovatne rezerve jos.

Pogacar je dete i proizvod sistemskog rada slovenačkog biciklizma od 40god, upravo ono po cemu su se razlikovali od svih nas u okruženju. Miha Koncilija ga je otkrio i usadio ljubav za bajk, Andrej Haufman ga je u juniorima preuzeo i odveo do UAE, uz Polanca koji mu je bio trener u Rogu u underima. Pored njih tu su bila dva sjajna selektora Andrej Cimpric u juniorima i Hvastija u U23. Uz doktora Milica koji je iz Beograda se preselio u Novom Mesto i bio kljucan igrac vodjenja i pracenja svih slovenackih talenata, dobijamo udarnu sestorku vrhunskih strucnjaka koji su predstavnici svojih generacija u prethodnih tih 40god koji su dali kljucan doprinos ovom rezultatu za divljenje.

Kapa dole Pogi, kapa dole Slovenci!

Saša

pre 3 godine

Slovenija je uredjena demokratska drzava u kojoj je kapitalizam. Ali pravi kapitalizam ne kao ovaj feudalizam ovde. Ljudi ostvaruju nestvarno sportske rezultate u svim sportovima. Vi ako uporedite broj stanovnika Slovenije sa Rusijom vidite da Slovenija dominira sa 3 miliona u odnosu na 120 miliona. Slovenci su napravili uslove za sport i on je na zdravim nogama. Možemo da ih nevolimo ali moramo ih postovati. Ja ih i volim i postujem kao i sve druge bivse drzave. Samo niko im od bivsih drzava nije ni blizu.

Cinco Duros

pre 3 godine

Da bi se razumeo obim ovog uspeha, treba znati da je u zemljama razvijenog sveta a ponajviše frankofonskog i latino područja te Beneluksa, Tour de France kao takmičenje, po rejtingu odmah iza svetskog i evropskog prvenstva u fudbalu.

Bio sam u Madridu kada se slavila pobeda Migela Induraina na Turu, tamo negde 90-ih. Na glavnom trgu Puerta del Sol i okolnim ulicama slavilo je više stotina hiljada ljudi. To košarka ne može da postigne i nama na Balkanu je to teško shvatljivo.

Slovenija je postala vrlo, vrlo ozbiljna zemlja, čak i za zapadnoevropske razmere.

Jova

pre 3 godine

Iz prve ruke: slovenci su ovog septembra svi obojeni žuto, što će reći totalno odlijepili prvenstveno zbog Rogliča, te su se našli u dilemi: da li da se vesele uspjehu svojih biciklista ili da žale Rogliča. Mada, mora da je tragično voditi skoro do kraja te izgubiti od zemljeka. Tako da se raduju pobjedi a Rogliča vole iz sažaljenja, što je, mislim, najgore.

Nešto se sjetih: godinama nazad, kad je Bojan Križaj skijao i bio jako dobar pa se niodkud pojavio Rok Petrović je bilo slično. Ne mogu zaboraviti kad u razgovoru (posle jedne trke ) svi žale što je Križaj ispao s pruge. Išlo je otprili ovako: Bojan je pao, kakva šteta. A onaj drugi? Drugi? Aja, on je prvi.

Pozdrav svima

Sale

pre 3 godine

Pogačar ja ozbiljni kandidat za sportistu godine u Sloveniji. Kako bi jih razporedili komentatori sa B92?
Tadej Pogačar
Primož Roglič
Goran Dragić
Luka Dončić
Jan Oblak

cinik

pre 3 godine

Samo kad pomislim koliko je Srbija ulupala para u fudbal i košarku gde su te pare prosute na raznorazne sumnjive strane igrače i mutne menadžere. A da smo delić tih para ( i para koje se planiraju za Nacionalni stadion ) usmerili u atletiku, plivanje, biciklizam i slično imali bi ko zna koliko medalja !
Svaka čast Slovenci, tako se pokazuje patriotizam !

Šopska

pre 3 godine

Zanimljiv tekst.

Ja sam navijao za Rogliča, računao sam da za Tadeja ima vremena, ali eto, dobismo veliko ime pre nego što je iko očekivao.

War Inside My Head

pre 3 godine

Svaka mu čast,Slovenci očigledno ozbiljno rade po pitanju biciklizma.Ovo je istorijski rezultat.S druge strane mi nije jasno kako je Roglič,vjerovatno i njegov tim,dozvolio da ga oduva u pretposljednjoj etapi,ispustiti prednost od jednog minuta,ako se ne varam?Vjerujem da dobro boli,jedan loš dan i sve prosuti niz vodu!

profesor

pre 3 godine

Tom Dumulan (drugi na cuvenoj etapi gde se desio preokret) je drzao prosek izmedju 430-440W skoro sat vremena. Ta cifra je ludilo za bilo koga ko se bavi biciklizmom. Dumulan je jedan od najboljih TT vozaca. Pogacar vozi 48 sekundi brze od Dumulana - procena je da je oko 470-475W prosek u pitanju, na njegovih 64-65kg = 7.4W/kg. Ljudi taj rezultat je nemoguc. Razgovarajte sa bilo kojim doktorom da li je to moguce? U trecoj nedelji Tura, posle 2 teske Alpse etape u prethodna 3 dana. Sport je postao cirkus.


Ogi matematika ti nije dobra. Nikad se ne gledaju apsolutni wati, vec relativni po kilogramu. Druga stvar je ako i imaju isti w/kg na brdu prednost ima manji vozac, dok na ravnicarskom hronometru ima cevi. Cista fizika.
Razlika je u rekativnim watima.
Richi Porte je imao 6.3w/kg
Dumulan po tvoje 430/69kg slicno 6.3w/kg
Pogacar je procena 6.5(7 je nemoguce kako neki govore)
6.5 x 65kg je oko 430, ali sa 3-4kg manje. A ne kako kazes

Che

pre 3 godine

Bez malicioznosti, ali istorijat biciklizma nas uci da sacekomo nekoliko godina, mozda i desetak da vidimo ko je stvarni pobednik.
Neverovatna je kolicina dopinga i nepravilnosti u biciklizmu kao ni u jednom drugom sportu. Prosto je srozan kredibilitet sporta i sam sport po sebi.
Lance Armstrong
Alberto Contador
Jan Ullrich
Marco Pantani
Chris Froome
Levi Leipheimer
Floyd Landis
Ivan Basso
Christian Vande Velde
Michele Scarponi
Alexander Vinokourov
...
Ne mogu vise da nabrajam, lista je neverovatno ogromna.
Mislim da je 0d 30 osvajaca Tour-a za 15 dokazan doping u nekom trenutku karijere ili bas na Tour-u, za 15 nije. 50%! Tragicno.

Bogoljub

pre 3 godine

Jasno je da je biciklizam mnogo popularan u svetu. Pa na Turu po procenama na samim stazama ima oko 15 miliona gledaoca, da o onim pored TV ne pricamo. Na ovom upravo zavrsenom naravno manje zbog kovida.

Che

pre 3 godine

Cinco@ Slazem se ali se zaboravlja slovenacki alpinizam i sta Slovenci znace u tom svitu. Oni su davno prepoznati ka narod koji je vrhunski u ekstremnim sportovima

Ogi

pre 3 godine

Ne citas pazljivo profesore. Veruj mi da ni Sagan ne moze da drzi 440W na toj etapi, bez obzira na njegovu vecu kilazu. Istu stvar tvrdimo (W/kg je kljuc). Drugo, otkud tebi pretpostavka da je vozio Pogacar isto 430W prosek tokom etape? Niko to ne zna - majstor je vozio bez powermeter-a. Vrlo zanimljivo...U danasnje vreme, gde svi oni ne idu u WC da soraju a da ne nose powermeter :)? 475 je necija procena - da li je dobra ili ne, pitanje je. Nisam vlasnik procene, samo citiram sta kazu neki ozbiljni ljudi. 475/65=7.30769...proverite matematiku, PROFESORE!

Jos jedna stvar - UAE team vodi Mauro Djaneti. Poznata licnost koja se vezuje sa EPO-om. Pitaj David Millar-a (britanskog biciklistu) koji se dopingovao, priznao i otvoreno pricao o tome, sta konkretno misli o Mauru.

Zakljucak: ne znam nijednog ozbiljnog biciklistu koji nema ozbiljnu dozu sumnje u validnost rezultata. Decko koji nema istoriju fantasticnog TT rezultata da tako odere svetske velicine...Ne ulazim u to gde su drugi takmicari i sta rade. Ne zanima me ni da li je iz Srbije ili Slovenije ili sa Marsa. Samo kazem...

Da se setimo

pre 3 godine

Tom prilikom, da se setimo 2010 godine tragično preminulog ekstremnog slovenskog biciklista Jure Robiča, 5 puta pobednika RAAMa (Race across America). RIP Jure.

Zile

pre 3 godine

Contador

Giro najbrutalnija trka? Svi, ali bas svi biciklisti kazu, da je daleko najteza, najbrutalnija, najveca i najprestiznija trka Tur. Daleko najjaca konkurencija je na Turu i svaki biciklista sanja, da jednom osvoji najvecu svetsku trku Tur, a ne Giro.

Nadam se, da nisam nešto zabrkao

pre 3 godine

Jeste on dobio Dumolana ali je kronomerar bio klasični brdski u kojem je organizator iz nekog razloga favirizovao određen tip trkača i to se dešava iz godine u godinu. Do skora su uvijek bila dva kronometra kao što je i dan danas na điru i vuelti. Tur polako postaje teška komercijalna i po težini nije ni do koljena Giru. I da Dumolan je vodio 27 sekundi dok nije počelo brdo i nije mijenjao bicikl.
(Contador, 23. septembar 2020 13:42) # Link komentara

Znači, ako dobro razumem, što ste hteli da kažete? Ako bi se takmičili na Giru, imali dva kronometra i ako bi barem na jednom pobedio Dumolan, vi bi ostali bez komentara. Ono "no koment" hahaha.

Ogi

pre 3 godine

Tom Dumulan (drugi na cuvenoj etapi gde se desio preokret) je drzao prosek izmedju 430-440W skoro sat vremena. Ta cifra je ludilo za bilo koga ko se bavi biciklizmom. Dumulan je jedan od najboljih TT vozaca. Pogacar vozi 48 sekundi brze od Dumulana - procena je da je oko 470-475W prosek u pitanju, na njegovih 64-65kg = 7.4W/kg. Ljudi taj rezultat je nemoguc. Razgovarajte sa bilo kojim doktorom da li je to moguce? U trecoj nedelji Tura, posle 2 teske Alpse etape u prethodna 3 dana. Sport je postao cirkus.

Mirko

pre 3 godine

(Profesor, 23. septembar 2020 20:48)
Profesore i Ogi, hvala na komentarima.
Uzgred, čitao sam neke analize, kažu da je Pogačar lukavo iskoristio prijateljstvo s Rogličem. Skoro ceo TDF se vozio uz Jumbo Vismu. Jumbo Visma su ga puštali da im se zalepi, valjda zbog Rogliča. Neki stručnjaci kažu da Froome i SKY to nikada ne bi dopustili i da bi ga otkačili, neutralisali.
Pogačara nisu, i to im se na kraju osvetilo. Kažu stručniji od mene da je Jumbo Visma morala, i mogla, s obzirom na snagu, da pre hronometra napravi mnogo veću prednost za Rogliča. Nije, i Pogačar je bez milosti iskoristio šansu koju su mu pružili, na zaista impresivan način.
Održao je prijatelju Rogliču surovu lekciju profesionalizma, kažu.
I sam Edy Merckx je skoro isto rekao, da su iz Jumbo VIsma sami krivi što im se ovo desilo.
Morali su da budu ofanzivniji i više napadaju s Rogličem i previše su dopuštali da im se Pogačar praktično šlepuje.
Pomalo šteta, jer je Roglič svojim kvalitetom napravio ekipu oko sebe, a Pogačar, nije, ali je to iskoristio, iako njegov UAE ima za trećinu već godišnji budžet od Jumbo Visme.
Ukoliko Roglič ostane kapiten, ili jedan od kapitena Jumbo Visme, sledeće godine ne verujem da ćemo gledati sličnu priču, da se mali Pogi celu trku šlepa uz najjači tim.
Ineos Grenadiers mu to sigurno neće dozvoliti.
No, da je Pogačar izvrstan, u to nema sumnje.
Vozi agresivno, napadački, i to je lepo.
Nadajmo se da je sve legalno.

Contador

pre 3 godine

Jeste on dobio Dumolana ali je kronomerar bio klasični brdski u kojem je organizator iz nekog razloga favirizovao određen tip trkača i to se dešava iz godine u godinu. Do skora su uvijek bila dva kronometra kao što je i dan danas na điru i vuelti. Tur polako postaje teška komercijalna i po težini nije ni do koljena Giru. I da Dumolan je vodio 27 sekundi dok nije počelo brdo i nije mijenjao bicikl.

Profesor

pre 3 godine

Ogi

Evo ti recimo primer sa terena. 40sec na novosadskom vencu (4km) razlika izmedju dva vozaca, kada je jedan isao 5.3w/kg a drugi 5w/kg. Sto znaci za brdo od 6km bi to bilo oko 1min
bi prednost bila za vozaca koji ide 0.3w/kg vise. Zamisli onda koliko bi bila razlika izmedju vozaca koji prave onda 6.3 i 7.3 koliko tvoji strucnjaci na koje se pozivas govore.
Ovde razlike nisu 5min, vec oko minut na 36km.

Kada se radi konkoni test opterecenja, sa incrementom od 20w na svakih 1min, Roglic, Pogacar i par top vozaca na svetu imaju oko 7.3-7.5w/kg u poslednjem minutu. U pretposlednjem znaci oko 7,0-7.2. To znaci da ne postoji osoba koja moze ici 7.3w/kg na 5min, a kamoli celo takvo brdo ili ceo hronometar. Tako da Ogi ti relevantni strucnjaci mozda su samo ljubomorni jer nije mali Francuz, Italijan ili Britanac.

Contador

pre 3 godine

@ da nisam nešto zabrkao. Zabrkao si. Giro d Italia je NAJBRUTALNIJA trka današnjice sviđalo se to nekome ili ne.
A Dumolan je i dalje najbolji kronometaš na svijet. Al kronometraš. A ne brdski vozač.

Contador

pre 3 godine

Giro je NAJBRUTALNIJA trka današnjice. Penju ih na 2800 metara pa spuštaju na 1500 pa opet penju na 2500metara, a svud okolo snijeg. Tour ne može da se poredi sa tim naporom. Zašto je tako to morate da pitate organizatore toura koji riktaju da isti osvoje ili Pino ili Bardem, pa zbog njih stave jedan 1kronometar pa još sa brdom mjer na ravnom kronometru bi zaostali i po 6 minuta kao Lopes ove godine. U A zamislite dva takva kronometra. Koliki bi im zaostatak bio. Ovaj Tour ne bi osvojio ni Indurain. I molim Vas ne odgovarajte mi jer o ovome blago rečeno nemate pojma

Da opet nisam nešto zabrljao?

pre 3 godine

Contador, 23. septembar 2020 18:35
Kaže, kronometer nesme da se vozi po brdima? LOOOl
Vidoviti, ljubomorni Contador lupa svašta.

Ogi

pre 3 godine

Tom Dumulan (drugi na cuvenoj etapi gde se desio preokret) je drzao prosek izmedju 430-440W skoro sat vremena. Ta cifra je ludilo za bilo koga ko se bavi biciklizmom. Dumulan je jedan od najboljih TT vozaca. Pogacar vozi 48 sekundi brze od Dumulana - procena je da je oko 470-475W prosek u pitanju, na njegovih 64-65kg = 7.4W/kg. Ljudi taj rezultat je nemoguc. Razgovarajte sa bilo kojim doktorom da li je to moguce? U trecoj nedelji Tura, posle 2 teske Alpse etape u prethodna 3 dana. Sport je postao cirkus.

Contador

pre 3 godine

Jeste on dobio Dumolana ali je kronomerar bio klasični brdski u kojem je organizator iz nekog razloga favirizovao određen tip trkača i to se dešava iz godine u godinu. Do skora su uvijek bila dva kronometra kao što je i dan danas na điru i vuelti. Tur polako postaje teška komercijalna i po težini nije ni do koljena Giru. I da Dumolan je vodio 27 sekundi dok nije počelo brdo i nije mijenjao bicikl.

Che

pre 3 godine

Bez malicioznosti, ali istorijat biciklizma nas uci da sacekomo nekoliko godina, mozda i desetak da vidimo ko je stvarni pobednik.
Neverovatna je kolicina dopinga i nepravilnosti u biciklizmu kao ni u jednom drugom sportu. Prosto je srozan kredibilitet sporta i sam sport po sebi.
Lance Armstrong
Alberto Contador
Jan Ullrich
Marco Pantani
Chris Froome
Levi Leipheimer
Floyd Landis
Ivan Basso
Christian Vande Velde
Michele Scarponi
Alexander Vinokourov
...
Ne mogu vise da nabrajam, lista je neverovatno ogromna.
Mislim da je 0d 30 osvajaca Tour-a za 15 dokazan doping u nekom trenutku karijere ili bas na Tour-u, za 15 nije. 50%! Tragicno.

Ogi

pre 3 godine

Ne citas pazljivo profesore. Veruj mi da ni Sagan ne moze da drzi 440W na toj etapi, bez obzira na njegovu vecu kilazu. Istu stvar tvrdimo (W/kg je kljuc). Drugo, otkud tebi pretpostavka da je vozio Pogacar isto 430W prosek tokom etape? Niko to ne zna - majstor je vozio bez powermeter-a. Vrlo zanimljivo...U danasnje vreme, gde svi oni ne idu u WC da soraju a da ne nose powermeter :)? 475 je necija procena - da li je dobra ili ne, pitanje je. Nisam vlasnik procene, samo citiram sta kazu neki ozbiljni ljudi. 475/65=7.30769...proverite matematiku, PROFESORE!

Jos jedna stvar - UAE team vodi Mauro Djaneti. Poznata licnost koja se vezuje sa EPO-om. Pitaj David Millar-a (britanskog biciklistu) koji se dopingovao, priznao i otvoreno pricao o tome, sta konkretno misli o Mauru.

Zakljucak: ne znam nijednog ozbiljnog biciklistu koji nema ozbiljnu dozu sumnje u validnost rezultata. Decko koji nema istoriju fantasticnog TT rezultata da tako odere svetske velicine...Ne ulazim u to gde su drugi takmicari i sta rade. Ne zanima me ni da li je iz Srbije ili Slovenije ili sa Marsa. Samo kazem...

Saša

pre 3 godine

Slovenija je uredjena demokratska drzava u kojoj je kapitalizam. Ali pravi kapitalizam ne kao ovaj feudalizam ovde. Ljudi ostvaruju nestvarno sportske rezultate u svim sportovima. Vi ako uporedite broj stanovnika Slovenije sa Rusijom vidite da Slovenija dominira sa 3 miliona u odnosu na 120 miliona. Slovenci su napravili uslove za sport i on je na zdravim nogama. Možemo da ih nevolimo ali moramo ih postovati. Ja ih i volim i postujem kao i sve druge bivse drzave. Samo niko im od bivsih drzava nije ni blizu.

Contador

pre 3 godine

Giro je NAJBRUTALNIJA trka današnjice. Penju ih na 2800 metara pa spuštaju na 1500 pa opet penju na 2500metara, a svud okolo snijeg. Tour ne može da se poredi sa tim naporom. Zašto je tako to morate da pitate organizatore toura koji riktaju da isti osvoje ili Pino ili Bardem, pa zbog njih stave jedan 1kronometar pa još sa brdom mjer na ravnom kronometru bi zaostali i po 6 minuta kao Lopes ove godine. U A zamislite dva takva kronometra. Koliki bi im zaostatak bio. Ovaj Tour ne bi osvojio ni Indurain. I molim Vas ne odgovarajte mi jer o ovome blago rečeno nemate pojma

Contador

pre 3 godine

@ da nisam nešto zabrkao. Zabrkao si. Giro d Italia je NAJBRUTALNIJA trka današnjice sviđalo se to nekome ili ne.
A Dumolan je i dalje najbolji kronometaš na svijet. Al kronometraš. A ne brdski vozač.

cinik

pre 3 godine

Samo kad pomislim koliko je Srbija ulupala para u fudbal i košarku gde su te pare prosute na raznorazne sumnjive strane igrače i mutne menadžere. A da smo delić tih para ( i para koje se planiraju za Nacionalni stadion ) usmerili u atletiku, plivanje, biciklizam i slično imali bi ko zna koliko medalja !
Svaka čast Slovenci, tako se pokazuje patriotizam !

Sale

pre 3 godine

Pogačar ja ozbiljni kandidat za sportistu godine u Sloveniji. Kako bi jih razporedili komentatori sa B92?
Tadej Pogačar
Primož Roglič
Goran Dragić
Luka Dončić
Jan Oblak

profesor

pre 3 godine

Lep text i konačno malo više o biciklizmu da se priča na našim portalima. Ima nekih gresaka u vidu da je lane na Vueltu dosao kao lider a nije, Aru je to bio. Ali kad je Aru explodirao, i napustio trku, Pogacar je preuzeo, i totalno promenio odnose i duh u tomu, donevsi osmeh, raspolozenje i smanjenje tenzije. Isto je bilo i sad na turu.

Mnogi će reci sport u kom bez dopinga se ne može. Najveci doping skandal 2000tih koji je potresao nas sport, upravo ga je i velikim delom ocistio, uvodjenjem bioloskih pasosa(vrednosti krvi koji su karakteristicne za svaku individuu posebno). Najveca fora je sto je ista operacija/afera i prekinuta kad se doslo do fudbalera Barselone i Real Madrida.

S obzirom da sam upoznat sa mnogim detaljima o ovom mladiću iz prve ruke(trenera Koncilije i doktora Milića) ovaj decko je fenomen od glave do pete. Zverski motor koji mu je genetski dat, sa nestvarnom inteligencijom i biciklistickim IQ. Isti je razvio jer je kaskao(kasnije se razvijao u odnosu na generaciju) sa rastom tokom karijere, pa je morao ici na pamet, a ne fiziku. Sada kada je dosla fizika sa tom inteligencijom imamo pobednika Tura. Drugi zanimljiv detalj iz karijere je cinjenica da je uvek imao i koji kilogram vise dok je bio mali, koji mu je uz kasniji rast ostavio neverovatne rezerve jos.

Pogacar je dete i proizvod sistemskog rada slovenačkog biciklizma od 40god, upravo ono po cemu su se razlikovali od svih nas u okruženju. Miha Koncilija ga je otkrio i usadio ljubav za bajk, Andrej Haufman ga je u juniorima preuzeo i odveo do UAE, uz Polanca koji mu je bio trener u Rogu u underima. Pored njih tu su bila dva sjajna selektora Andrej Cimpric u juniorima i Hvastija u U23. Uz doktora Milica koji je iz Beograda se preselio u Novom Mesto i bio kljucan igrac vodjenja i pracenja svih slovenackih talenata, dobijamo udarnu sestorku vrhunskih strucnjaka koji su predstavnici svojih generacija u prethodnih tih 40god koji su dali kljucan doprinos ovom rezultatu za divljenje.

Kapa dole Pogi, kapa dole Slovenci!

Nadam se, da nisam nešto zabrkao

pre 3 godine

Jeste on dobio Dumolana ali je kronomerar bio klasični brdski u kojem je organizator iz nekog razloga favirizovao određen tip trkača i to se dešava iz godine u godinu. Do skora su uvijek bila dva kronometra kao što je i dan danas na điru i vuelti. Tur polako postaje teška komercijalna i po težini nije ni do koljena Giru. I da Dumolan je vodio 27 sekundi dok nije počelo brdo i nije mijenjao bicikl.
(Contador, 23. septembar 2020 13:42) # Link komentara

Znači, ako dobro razumem, što ste hteli da kažete? Ako bi se takmičili na Giru, imali dva kronometra i ako bi barem na jednom pobedio Dumolan, vi bi ostali bez komentara. Ono "no koment" hahaha.

igor

pre 3 godine

Za one koji putuju po Sloveniji, ovo nije iznenađenje. Biciklističke staze su im najuređenije u Evropi, cela država pokrivena, a na primorju bukvalno možete pored mora voziti 40 km. NIsam u životu video veći broj biciklista nego u Sloveniji. Svaka im čast, šta drugo reći.

War Inside My Head

pre 3 godine

Svaka mu čast,Slovenci očigledno ozbiljno rade po pitanju biciklizma.Ovo je istorijski rezultat.S druge strane mi nije jasno kako je Roglič,vjerovatno i njegov tim,dozvolio da ga oduva u pretposljednjoj etapi,ispustiti prednost od jednog minuta,ako se ne varam?Vjerujem da dobro boli,jedan loš dan i sve prosuti niz vodu!

profesor

pre 3 godine

Tom Dumulan (drugi na cuvenoj etapi gde se desio preokret) je drzao prosek izmedju 430-440W skoro sat vremena. Ta cifra je ludilo za bilo koga ko se bavi biciklizmom. Dumulan je jedan od najboljih TT vozaca. Pogacar vozi 48 sekundi brze od Dumulana - procena je da je oko 470-475W prosek u pitanju, na njegovih 64-65kg = 7.4W/kg. Ljudi taj rezultat je nemoguc. Razgovarajte sa bilo kojim doktorom da li je to moguce? U trecoj nedelji Tura, posle 2 teske Alpse etape u prethodna 3 dana. Sport je postao cirkus.


Ogi matematika ti nije dobra. Nikad se ne gledaju apsolutni wati, vec relativni po kilogramu. Druga stvar je ako i imaju isti w/kg na brdu prednost ima manji vozac, dok na ravnicarskom hronometru ima cevi. Cista fizika.
Razlika je u rekativnim watima.
Richi Porte je imao 6.3w/kg
Dumulan po tvoje 430/69kg slicno 6.3w/kg
Pogacar je procena 6.5(7 je nemoguce kako neki govore)
6.5 x 65kg je oko 430, ali sa 3-4kg manje. A ne kako kazes

Da se setimo

pre 3 godine

Tom prilikom, da se setimo 2010 godine tragično preminulog ekstremnog slovenskog biciklista Jure Robiča, 5 puta pobednika RAAMa (Race across America). RIP Jure.

Zile

pre 3 godine

Contador

Giro najbrutalnija trka? Svi, ali bas svi biciklisti kazu, da je daleko najteza, najbrutalnija, najveca i najprestiznija trka Tur. Daleko najjaca konkurencija je na Turu i svaki biciklista sanja, da jednom osvoji najvecu svetsku trku Tur, a ne Giro.

Jova

pre 3 godine

Iz prve ruke: slovenci su ovog septembra svi obojeni žuto, što će reći totalno odlijepili prvenstveno zbog Rogliča, te su se našli u dilemi: da li da se vesele uspjehu svojih biciklista ili da žale Rogliča. Mada, mora da je tragično voditi skoro do kraja te izgubiti od zemljeka. Tako da se raduju pobjedi a Rogliča vole iz sažaljenja, što je, mislim, najgore.

Nešto se sjetih: godinama nazad, kad je Bojan Križaj skijao i bio jako dobar pa se niodkud pojavio Rok Petrović je bilo slično. Ne mogu zaboraviti kad u razgovoru (posle jedne trke ) svi žale što je Križaj ispao s pruge. Išlo je otprili ovako: Bojan je pao, kakva šteta. A onaj drugi? Drugi? Aja, on je prvi.

Pozdrav svima

Cinco Duros

pre 3 godine

Da bi se razumeo obim ovog uspeha, treba znati da je u zemljama razvijenog sveta a ponajviše frankofonskog i latino područja te Beneluksa, Tour de France kao takmičenje, po rejtingu odmah iza svetskog i evropskog prvenstva u fudbalu.

Bio sam u Madridu kada se slavila pobeda Migela Induraina na Turu, tamo negde 90-ih. Na glavnom trgu Puerta del Sol i okolnim ulicama slavilo je više stotina hiljada ljudi. To košarka ne može da postigne i nama na Balkanu je to teško shvatljivo.

Slovenija je postala vrlo, vrlo ozbiljna zemlja, čak i za zapadnoevropske razmere.

Bogoljub

pre 3 godine

Jasno je da je biciklizam mnogo popularan u svetu. Pa na Turu po procenama na samim stazama ima oko 15 miliona gledaoca, da o onim pored TV ne pricamo. Na ovom upravo zavrsenom naravno manje zbog kovida.

Da opet nisam nešto zabrljao?

pre 3 godine

Contador, 23. septembar 2020 18:35
Kaže, kronometer nesme da se vozi po brdima? LOOOl
Vidoviti, ljubomorni Contador lupa svašta.

Šopska

pre 3 godine

Zanimljiv tekst.

Ja sam navijao za Rogliča, računao sam da za Tadeja ima vremena, ali eto, dobismo veliko ime pre nego što je iko očekivao.

Che

pre 3 godine

Cinco@ Slazem se ali se zaboravlja slovenacki alpinizam i sta Slovenci znace u tom svitu. Oni su davno prepoznati ka narod koji je vrhunski u ekstremnim sportovima

Profesor

pre 3 godine

Ogi

Evo ti recimo primer sa terena. 40sec na novosadskom vencu (4km) razlika izmedju dva vozaca, kada je jedan isao 5.3w/kg a drugi 5w/kg. Sto znaci za brdo od 6km bi to bilo oko 1min
bi prednost bila za vozaca koji ide 0.3w/kg vise. Zamisli onda koliko bi bila razlika izmedju vozaca koji prave onda 6.3 i 7.3 koliko tvoji strucnjaci na koje se pozivas govore.
Ovde razlike nisu 5min, vec oko minut na 36km.

Kada se radi konkoni test opterecenja, sa incrementom od 20w na svakih 1min, Roglic, Pogacar i par top vozaca na svetu imaju oko 7.3-7.5w/kg u poslednjem minutu. U pretposlednjem znaci oko 7,0-7.2. To znaci da ne postoji osoba koja moze ici 7.3w/kg na 5min, a kamoli celo takvo brdo ili ceo hronometar. Tako da Ogi ti relevantni strucnjaci mozda su samo ljubomorni jer nije mali Francuz, Italijan ili Britanac.

Mirko

pre 3 godine

(Profesor, 23. septembar 2020 20:48)
Profesore i Ogi, hvala na komentarima.
Uzgred, čitao sam neke analize, kažu da je Pogačar lukavo iskoristio prijateljstvo s Rogličem. Skoro ceo TDF se vozio uz Jumbo Vismu. Jumbo Visma su ga puštali da im se zalepi, valjda zbog Rogliča. Neki stručnjaci kažu da Froome i SKY to nikada ne bi dopustili i da bi ga otkačili, neutralisali.
Pogačara nisu, i to im se na kraju osvetilo. Kažu stručniji od mene da je Jumbo Visma morala, i mogla, s obzirom na snagu, da pre hronometra napravi mnogo veću prednost za Rogliča. Nije, i Pogačar je bez milosti iskoristio šansu koju su mu pružili, na zaista impresivan način.
Održao je prijatelju Rogliču surovu lekciju profesionalizma, kažu.
I sam Edy Merckx je skoro isto rekao, da su iz Jumbo VIsma sami krivi što im se ovo desilo.
Morali su da budu ofanzivniji i više napadaju s Rogličem i previše su dopuštali da im se Pogačar praktično šlepuje.
Pomalo šteta, jer je Roglič svojim kvalitetom napravio ekipu oko sebe, a Pogačar, nije, ali je to iskoristio, iako njegov UAE ima za trećinu već godišnji budžet od Jumbo Visme.
Ukoliko Roglič ostane kapiten, ili jedan od kapitena Jumbo Visme, sledeće godine ne verujem da ćemo gledati sličnu priču, da se mali Pogi celu trku šlepa uz najjači tim.
Ineos Grenadiers mu to sigurno neće dozvoliti.
No, da je Pogačar izvrstan, u to nema sumnje.
Vozi agresivno, napadački, i to je lepo.
Nadajmo se da je sve legalno.