Beograd je ponovo prestonica sporta, on je glavna zvezda i za B92.net otkriva svoj put

Posle Dvoranskog prvenstva sveta u atletici, planetarnog šampionata u rvanju, Fajnal-fora košarkaške Evrolige i Fajnal-ejta vaterpolo Lige šampiona, Beograd će ove godine biti domaćin još jednog velikog međunarodnog sportskog događaja.

Izvor: Petar Tadiæ

Subota, 11.06.2022.

09:00

Beograd je ponovo prestonica sporta, on je glavna zvezda i za B92.net otkriva svoj put
Foto: Promo

Svetsko prvenstvo u ronjenju na dah drugu godinu zaredom održava se u prestonici Srbije, što je samo potvrda našeg dobrog gostoprimstva i sjajne organizacije.

Ronjenje na dah je nadolazeći sport, nalazi se u velikom rastu, nedavno je bilo na korak da se nađe među novim sportovima na Olimpijskim igrama u Parizu, a iz vrha sporta se nadaju da će „debitovati“ na Igrama u Los Anđelesu 2028. godine.

Glavna zvezda Šampionata u Beogradu je kineski takmičar – Jin Ming – koji trenutno drži drugi najbolji rekord u svetu u kategoriji: Dinamika sa mono perajima (DYN); kao i treći najbolji u kategoriji dinamika sa dva peraja (DYNB).

Ming je bio gost B92.net za koji je pričao o počecima u ronjenju na dah, pripremi za sport, stilovima, popularizaciji…

Počeo sam da bavim ronjenjem pre četiri godine. Bio sam potpuni amater, bez ikakve profesionalno–sportske pozadine”, počinje Ming na početku razgovora.
Foto: Promo
Kineski takmičar otkrio je i kako je zavoleo ronjenje na dah

Zbog francuskog filma The Big Blue.

Film, u kom glavnu ulogu glumi Žan Reno, očarao je Minga i posle toga je počeo da uči ronjenje.

“Kao da ste u paralelnom svetu, potpuno se opustite… Posle filma sam sanjao da ronim, počeo sam da učim i iznenađujuće mi je bilo da je tako lako”, govori Ming.

“Mislio sam da je teško roniti, ali ispostavilo se suprotno. Čim sam naučio, sport mi je pomogao da se oslobodim stresa – od posla i generalno svega što donosi svakodnevni život”.

Ming je polako ulazio u sport i nije mislio da će se jednog dana takmičiti na velikim šampionatima.

“Godinu dana nakon što sam naučio ronjenje, postao sam instruktor. Voleo sam to da radim i učio sam ljude. Prva faza je bila – ok, volim ronjenje, opušta, oslobađate se stresa i veoma je lako.”

“Druga faza je da se prenese na takmičarski nivo. Ja čak ni sada nisam profesionalac, imam firmu od dve hiljade zaposlenih u Šangaju, ronjenje mi je hobi”.

“U toj drugoj fazi osetio sam dužnost prema državi. Kada sam prvi put ušao u takmičarske vode shvatio sam da je kineski rekord tek na 120. mestu. Što je poražavajuće”, ističe Ming.
Foto: Promo
Naš sagovornik nije želeo da prihvati to da je Kina izrazito loša u ronjenju na dah, kao i da je Japan bolji od njih.

U to vreme japanski takmičari držali su najbolja vremena u Aziji i Ming je želeo to da promeni.

“Želeo sam da budemo bolji od Japana. Imamo rivlastvo, ali ono sportsko, takmičarsko, ništa loše. Počeo sam da idem na takmičenja i vrlo brzo sam postavio najbolji rekord Azije”, rekao je Ming za B92.net.

U trenutku kada je uspeo da postavi najbolja vremena u Aziji, misija Minga se završila, ali je ostao u sportu iz ljubavi prema istom.

“U ronjenju je glava najvažnija – mentalitet. Uzor mi je Kobi Brajant koji je imao tu odlučnost i želju da bude najbolji. Takav sam i ja, imam taj mentalitet”, ističe Ming.

Ming je i inovator u ovom sportu, pošto je izmislio novu tehniku treniranja ronjenja na dah.

“U svetu ronjenja na dah postoji poljska tehnika i tehnika koju sam ja osmislio. Razlikuje se u tome što ja 50 metara pređem za 36 sekundi", kaže Ming.
Foto: Promo
Poljaci dominiraju u ronjenju na dah, imaju najbolje pojedince u obe konkurencije – Mateuša Malinu u muškoj i Magdalenu Solič–Talandu u ženskoj.

Poljska tehnika razlikuje se u tome što se 50 metara roni u sporijem ritmu, iznad 40 sekundi, i donedavno je bila jedina tehnika, međutim, Ming je pokazao i drugi način i polako se menja pristup treniranju.

“Otprilike 70 odsto takmičara koristi poljsku tehniku, a trideset odsto moju”, ističe Kinez.

Ming je prošle godine imao najbolje rezultate u ronjenju sa perajima i duplim perajima, ali ove su mu oboreni rekordi i trenutno zauzima drugo, odnosno treće mesto u svetu.

Rekord mu je 296 metara bez da uzme dah, i bolji rezultat od njega imaju samo Malina (Poljska) i Panajotakis (Grčka) koji su uspeli da rone četiri metra duže od njega (300m).

S obzirom da mu je ronjenje hobi, kao i da je već ispunio san time što je Kina najbolja u Aziji po rezultatima, Ming učestvuje na takmičenjima iz čiste ljubavi prema sportu.

Ipak, ističe da ga dodatno motiviše to što su mu rekordi oboreni od strane konkurenata, te će u Beogradu pokušati da se vrati na vrh sveta.
Minga smo pitali i o organizaciji i imao je samo lepe reči za Beograd i Srbiju.

“Sve je na vrhunskom nivou, organizacija je fenomenalna, Božana (Ostojić) drži pod kontrolom sve i zaista nemam nijednu zamerku. Uživam u Srbiji”, kaže Ming.

Kineski takmičar pričao je i o popularizaciji ovog sporta, koji će ove godine biti prenošen i u Kini, Aziji, što je prvi put otkako se održavaju Svetska prvenstva.

Šampionat se održava na bazenu „Milan Gale Muškatirović“, počeo je 10. juna i traje do 16, a ronioci se takmiče u sedam kategorija: Dinamika sa mono perajima, dinamika bez peraja, dinamika sa dva peraja, statično ronjenje na dah, brzinsko ronjenje 2x50 metara, kao i u trkama na 8x50 i 16x50 metara.

Učestvuje preko 130 takmičara iz tridesetak zemalja, a boje naše zemlje brani 8 ronilaca. Glavni adut srpske reprezentacije biće Nenad Pavković koji je među kandidatima za jedno od odličja, dok se zapažen rezultat očekuje i od mlade i veoma talentovane Minje Kostić.

Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: