Đani Ćurčić za B92.net: Postajem trener – ŽOC, Vujošević i Lalatović biće male bebe za mene

"Kretanje bez lopte, prepoznaj prostor. U Superligi to ne znaju". Izjava Saše Đanija Ćurčića odzvanja mi u glavi ovih dana.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Četvrtak, 30.09.2021.

10:45

Đani Ćurčić za B92.net: Postajem trener – ŽOC, Vujošević i Lalatović biće male bebe za mene
Foto: MS/B92

I kada sam najmanje očekivao tvorca tih reči uspeo sam da sretnem igrom slučaja u samom centru grada, što je bio okidač za neplanirani intervju sa nekadašnjim asom Parizana, Boltona, Aston Vile, Kristal Palasa i drugih, pored 14 mečeva za reprezentaciju Jugoslavije.

Ni slutili nismo da za nas ima, kako je rekao, ekskluzivu.

"Postajem trener!“, ushićeno je počeo priču popularni Đani za B92.net.

Samo nekoliko meseci pre jubilarnog 50. rođendana iznenadila nas je ta vest, pa je razgovor dobio na težini. Otkud to?

"Na PRO licenci sam i već mogu da preuzmem klub iz Superlige ili Prve lige Srbije, da krenem trenersku karijeru. Pozivam klubove da znaju, ovo je ekskluziva za vas, da znaju da sam na školovanju i sa potvrdom mogu da radim“, govori Ćurčić sa velikom dozom elana.

"Obradović, Vujošević i Lalatović zajedno kao ja"

foto: Privatna arhiva
Krajem oktobra počeće dvoipogodišnje školovanje za najveću licencu našeg fudbala. Već je radio kao pomoćnik u vranjanskom Dinamu, što je bio uslov za A licencu, a bio je i u akademijama Mančester sitija i Kristal Palasa, čiji je ujedno i ambasador.

"Video sam da mogu da budem samostalan. Svoju igračku karijeru ne želim budućim igračima da pokazujem, sve se briše i ostaje samo trener. Ne želim da vide da sam ’fejk’ trener, već da igraju za mene i osete da znaju gde ih vodim. Kod mene su emocije iskrene“, dodao je Ćurčić.

Objasnio je da mu je filozofija ultra ofanzivna, da će mu čak i golman igrati kao da je štoper, ali i da vidi sebe kao temperamentnog trenera poput Dijega Čoloa Simeonea iz Atletiko Madrida.

"Nemam decu, ni porodicu, znam kako sam radio od jutra do uveče, spavam u klupskom centru i to je moja porodica. Dijego Simeone je moja filozofija, ne mislim taktički, već po ponašanju“, rekao je Đani, a onda iznenadio dodatnim pojašnjenjem.

"Nenad Lalatović, Željko Obradović, Duško Vujošević biće male bebe za mene po temperamentu. Njih trojica da se skupe ja imam to. Sve će se videti“, povišenim tonom govorio je Ćurčić.

Od Terija Venejblsa, Ljubiše Tumbakovića, Ivice Osima i Milana Đuričića je uzeo sve što mu je potrebno da krene sa trenerskim poslom.

"Imam životno iskustvo, šta sam sve prošao. Beogradsku, njujoršku i londonsku ulicu. Ne bojim se trenerske vrteške Superlige, zašto bih? Postoje treneri koji su smenjivi i nesmenjivi, ja sam u ovoj drugoj grupi. Zašto Lalata nisu smenili nikad? Samo je uspehe pravio. Neću da im dam povoda da me otpuste. Neka dođu i menadžeri da sastave mi tim, mogu da mi igraju malinari iz Arilja i vodoinstalateri, sve ću da ih namestim, pomeram ih i komandujem“.

"Ne pratim Partizan zbog vređanja Vučića"

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Logično je bilo da se osvrnemo na njegov Partizan, ali nas je i tu iznenadio. Kaže da uopšte ne prati zbog neslaganja sa sadašnjom upravom crno-belih, ali i pogrdnih skandiranja prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću od navijača.

"Nisam u 'vajbu' sa upravom Partizana. Nisam neko ko 15 godina ide na stadion. Malo sam se odvojio od Partizana. Predsednik države je moj lični prijatelj, porodice nam se znaju, malo me pogađaju vređanja Vučića sa tribina. Otkad se desilo ono sa Ivicom Kraljem uživo ja sam se distancirao. Više volim porodicu Vučić nego Partizan“.

Kaže da ga mnogo pogađaju pogrdna takvi povici sa tribina.

"Ja se sa Vučićevom decom čujem, još iz vremena kada je bio u opoziciji. Pogađaju me skandiranja i zato ne gledam Partizan jer znam da ću u nekom trenutku ih čuti na TV. Teško mi je za želudac“.

Međutim, čak i pored toga pozdravio je odluku vodećih ljudi Partizana da se oslobodi Sejdube Sume.

"Možda je dobar igrač, ali najgori za svlačionicu. Iritantan, nikada se ne javlja i sebičan. Odličan je fudbaler za 200.000 dolara, ali nije za 1,2 miliona. Nisam u Partizanu, ali mi je Savo pričao...“.

Sa druge strane, prati Crvenu zvezdu i sve pohvale ima za trenera Dejana Stankovića.

"Redovno pratim Zvezdu. Svaka čast Stankoviću, treba imati hrabrost da ti Crvena zvezda bude prvi trenerski posao. Isto kao i Jokanoviću Partizan. Ima nekih trenera koji se rode da mogu odmah na takvo mesto, možda sam i ja za to. Ako kod mene u londonski stan dođu Robi Vilijams, Denis Rodman, Naomi Kembel, zašto? Zato što imam dobre međuljudske odnose, urođene. To je fudbal... Tu sam maestro, motivacione govore imam jače od Murinja i sređujem svlačionicu da bude kao familija“, objasnio je Ćurčić, pohvalivši ujedno i rad trenera Partizana Aleksandra Stanojevića.

"Mitroviću sam lajfkouč"

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Kao britanski državljanin, još stacioniran u Londonu, logično je Ćurčić stalno na vezi sa srpskim reprezentativcima iz tog grada Aleksandrom Mitrovićem i Lukom Milivojevićem.

Kako kaže, uspeo je da podigne našeg najboljeg strelca svih vremena iz prošlosezonske krize.

"Sa Mitrovićem sam svaki drugi dan. Zovi Mitra i pitaj 'Da li ti je Đani lajfkouč i da li ti pomogao kada si bio na klupi u Fulamu?’. Svaki dan mu radim 'lajfkoučing'“, nasmejao nas je Đani, ali i brzo razuverio.

Odmah je pozvao Mitrovića da mu podigne raspoloženje, što je učinio, a koliko najbolje se vidi po tome što je istog dana spakovao tri gola Svonsiju.

Možda je slučajno, ali harizmatični Ćurčić je uveren da nema tu slučajnosti...

Isto tako je siguran sa Srbija predvođena Draganom Stojkovićem Piksijem, a sa Mitrovićem u napadu, ide na Mundijal u Katar.

"Našao si mene to da pitaš? Kod mene sve može. Izbrisao sam iz rečnika nemoguće, ne mogu i slične reči, jednostavno ne postoje. Dobijamo Portugal u Lisabonu, ne da verujem, nego znam. Piksi je doneo harizmu, prošao je ceo svet, namazan je i elokventan. Ima urođen bezobrazluk. Tako će i moji timovi“, zaključio je Ćurčić.

Čovek koga nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Kaže da poslednjih godina nije dangubio kao što mnogi misle, već se spremao za trenera u tišini i miru, nešto što nikako uz njega nije išlo ranije.

Pa da vidimo kako će da „prodrma“ srpski fudbal.

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: