Bin Salman: Ne zanimaju me optužbe da kroz sport kreiram bolji imidž Saudijske Arabije

Najmoćnija figura u Saudijskoj Arabiji, princ Mohamed Bin Salman, kaže da ga ne zanimaju optužbe za takozvani "sportvošing".

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/HARISH TYAGI
Foto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Salman je od 2015. godine de fakto vladar Saudijske Arabije koja, poslednjih godina, ulaže enormne svote novca u sport i organizaciju najvećih sportskih događaja.

Na taj način, tvrde brojne organizacije za ljudska prava, Saudijci, konkretno Bin Salman, popravlja imidž države u svetu, "pere" lošu sliku države ulaganjem u sport - otuda i termin "sportvošing".

Međutim, Bin Salman ne haje za kritike.

"Ako će "sportvošing" da poveća državni dohodak i za 1%, onda ćemo nastaviti to da radimo", poručio je ovaj moćnik za "Fox News".

Saudijci, pored fudbala, ogroman novac ulažu u golf, formulu, boks i tenis poslednjih godina kroz Javni investicioni fond kojim rukovodi država.

Ovaj fond, podsetimo, kontroliše četiri najjača kluba u državi i većinski je vlasnik engleskog Njukasla.

Brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da Sauijska Arabija na ovaj način, ulaganjem u sport, želi sebe da otvori ka svetu, koji će tako, možda, zaboraviti na to da je ova država na lošem glasu zbog kršenja ljudskih prava.

Međutim, Bin Salmana ne dotiču takve optužbe.

"Baš me briga. Sada, sa ovim ulaganjima, dostigli smo 1% rasta društvenog dohodka i sada idemo na 1,5%. Nazovite to kako hožete - dostići ćemo i tih 1,5%".

Bin Salman je - valja na to uvek podsećati - bio označen kao nalogodavac ubistva saudijskog novinara Džamala Kašodžija u Istanbulu 2018. godine. Kašodži je tada ubijen i raskomadan u ambasadi Saudijske Arabije u Istanbulu, a potom su delovi njegovog tela izneseni u kesama.

Za taj zločin osuđeni su ljudi koji su pripadali bezbednosnim službama Saudijske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu