Nova vest
Fudbal

Petak, 27.01.2023.

13:50

Gardijanovih 100: Mesi broj 1, Ronaldo 51, samo dvojica Srba

Britanski Gardijan objavio je tradicionalnu listu najboljih fudbalera sveta za prethodnu godinu.

Izvor: B92

Autor:B92

Gardijanovih 100: Mesi broj 1, Ronaldo 51, samo dvojica Srba
Foto: Profimedia

Na prvom mestu je Argentinac Lionel Mesi, napadač francuskog Pari Sen Žermena.

Iza njega su ostali Francuzi Kilijan Mbape i Karim Benzema, četvrti je Erling Haland, a peti Luka Modrić.

"Nakon slabe sezone 2021/2022, svoje prve u PSŽ, niko nije znao šta da očekuje od Mesija na Svetskom prvenstvu. Međutim, vratio se posle leta u punoj snazi. Davao je golove i asistirao u svim osim u četiri utakmice u Ligi 1 pre nego što je u Kataru predvodio Argentinu do prve titule prvaka sveta od 1986. godine. Mesi je nosio Argentinu u preokretu posle poraza na premijeri od Saudijske Arabije do samog kraja, postigavši sedam golova, uključujući dva u finalu", stoji u opisu Gardijana.

Najbolji srpski fudbaler je napadač Juventusa Dušan Vlahović na 66. poziciji.

"Ovo je trebalo da bude godina kada se Vlahović potvrdio uz Erlinga Halanda i Kilijana Mbapea kao jedan od najvrelijih napadačkih talenata u svetskom fudbalu. Umesto toga, kritike su bile pomešane otkako se pridružio Juventusu za 70 miliona evra. Vlahović je postigao 13 golova u 25 utakmica u Seriji A za 'bjankonere' 2022. godine, ali je retko bio ključni igrač utakmica. Njegovi napori na najvećim scenama bili su u senci loših rezultata. Postigao je gol u prvom minutu svog debija u Ligi šampiona, na gostovanju kod Viljareala, da bi Juventus izgubio ukupnim rezultatom 4:1. Doveo je svoj tim u prednost u finalu Kupa Italije, koje je završeno porazom od Intera".

U Gardijanovih 100 je još samo Aleksandar Mitrović, prvi put je na listi na 83. mestu.

"Novi član koji u potpunosti zaslužuje svoje mesto na ovoj listi. Mitrović je imao neverovatnu 2022. Postigao je 21 gol od početka godine na putu fulama do titule u Čempionšipu. A takođe je oborio i rekord po broju postignutih golova u engleskoj sezoni od 46 utakmica – 43 gola u 44 nastupa. Po povratku u Premijer ligu nastavio je da trese mreže, kao i da postigne dva gola za Srbiju na Svetskom prvenstvu. Nije ni čudo što je menadžer kluba pun hvale za 28-godišnjaka. 'Mitro je vrhunski profesionalac. Zaista mi je drago što je sa nama', rekao je Marko Silva".


U Top 10 su još Kevin de Brujne, Robert Levandovski, Vinicijus Žunior, Tibo Kurtoa i Muhamed Salah.

Nejmar je 12, golman Argentina Emilijano Martines 20, nemačka nada Džamal Musijala 25, mladi Hrvat Joško Gvardiol 31, dok je Kristijano 51.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve