Nova vest
Fudbal

Subota, 23.10.2021.

10:30

Rat FIFA i UEFA: Udarac iz Evrope sa novim takmičenjem

Otvara se front na relaciji evropske i svetske kuće fudbala.

Izvor: MS

Autor: MS

Rat FIFA i UEFA: Udarac iz Evrope sa novim takmičenjem
Foto: Profimedia

Sve je počelo od ideje FIFA, na čelu sa predsedniko Đanijem Infantinom da se Mundijal igra na dve godine, čemu se protivi UEFA.

Do sada je sve bilo na blagim rečima, ali su iz FIFA sve više diskutovali da se najveća fudbalska smotra igra češće, da bi sada UEFA zadala udarac.

Plan UEFA je, kako piše list Gazeta delo Sport, da zajedno sa južnomaeričkom konfederacijom (CONMEBOL) osnuje "Liga super nacija" na svake četiri godine i deli kolač bez FIFA.

Naravno da bi raspored termina u ionako zgusnutom kalendaru bio problem, a sa Mundijalom na dve godine praktično nemoguća misija.

Projekat "Liga super nacija" je direktno usmerena protiv ideja FIFA, sa planom da se prisvoje najviše Argentina i Brazil, koji su svakako protiv predloga da se Svetsko prvenstvo održava na dve umesto četiri godine.

"Liga super nacija" bi sadržala po četiri najbolja tima Evrope i Južne Amerike, polufinaliste EURO i Lige nacija, uz polufinaliste Kopa Amerike.

Za sada ne postoji ideja po kom sistemu bi se igralo, verovatno sa dve grupe po četiri selekcije, sa kasnijim polufinalom i finalom.

Da su stvari odmakle govori i to da su UEFA i CONMEBOL već zakazali premijerni meč šampiona kontinenata, već za jun 2022. godine.

Italija i Argentina će igrati za novi trofej, verovatno na londonskom Vembliju.
Sve, naravno, zarad, profita...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Španski sud blokirao račun Pikeu

Španski sud naložio je zamrzavanje bankovnog računa kompanije koju vodi Đerar Pike, dok traje istraga o poslovnom dogovoru da se takmičenje domaćeg Superkupa prebaci u Saudijsku Arabiju.

Beta

23:47

12 h

U fokusu

Vidi sve