Nova vest
Fudbal

Petak, 22.10.2021.

14:25

"Prodaja Lukakua se isplatila, a za Džeka nismo platili ništa"

Izvršni direktor Intera Đuzepe Marota je rekao kako država više nema interesa da pomaže klubovima u Seriji A.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Foto: Profimedia

U intervjuu za "Korijere delo Sera" on je govorio o aktuelnom trenutku ne samo Intera, već fudbala uopšte.

"Ministri sporta su u drugim zemljama. Mi imamo zastareo model. Tražili smo od Vlade ne da nas finansira, već da pomogne sa politikom poreza. Stanje u budžetu države od poreza bilo bi nepromenjeno, ali su odbili da nam pomognu", kaže Marota, koji je za uspostavljanje ministarstva sporta u zemlji.

Na pitanje kako može da se pomogne da fudbalu u Italiji bude kao nekad, rekao je da se mora naći rešenje za stabilnost.

"Predsednike su nekada zvali 'bogate budale'. Nema više tog patronata, mrtav je. Potrebna su nam jasna vlasništva, stabilnost i kontinuitet. Čak i po cenu lošijih sportskih rezultata. U Italiji patrona sada nema, ima ih u Engleskoj, ali ne predstavljaju idealan model, to je posebna situacija koju ne mogu da prate ostali sistemi. Italijanski fudbal nije više atraktivan i odraz je situacije u zemlji u poslovnom i političkom smislu", jasan je Marota.

I u takvoj situaciji klubovi uspevaju da naprave određene poteze iz kojih profitiraju.

On je dao primer oko odlaska Romelua Lukakua ovog leta u Čelsi za 115 miliona evra.

"Prodao sam Lukakua za 115 miliona i zamenio ga Džekom koji nije koštao ništa. Lukaku je otišao da dobije duplu platu, u Italiji te cifre nisu moguće. Pre 20 godina Serija A je pravila novca više nego iko, ali smo dve decenije kasnije postali periferni."

On je dodao da želi da njegov klub osvoji Skudeto.

"Ne smemo da gajimo iluzije, ali ambicija je integralni deo ovog kluba. Možda je još rano pričati o tome, ali cilj ostaje da obezbedimo plasman u Ligu šampiona", zaključio je Marota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve