Nova vest
Borilački sportovi

Sreda, 16.11.2022.

07:50

Iranac doneo zlato Srbiji

Drugog dana Svetskog prvenstva u tekvondou u meksičkoj Gvadalahari osvojene su dve medalje, zlatna i srebrna!

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Iranac doneo zlato Srbiji
Foto: TDK Galeb

Mahdi Hodabahši je u kategoriji do 87 kilograma postao šampion sveta, Aleksandra Perišić osvojila je srebro u kategoriji do 67 kilograma.

Hodabahši je startovao od drugog kola, u sjajno kontrolisanoj borbi je savladao Taleha Sulejmanova iz Azerbejdžana, da bi ga u osmini finala sačekao Iranac Abasi Puja. I u tom meču nije bilo dileme. Četvrtfinalni duel sa Kanađaninom Stjuartom pokazao je da se Hodabahši vraća u šampionsku formu, 2:1, 3:0 za polufinale i obezbeđenu medalju, prvu za Srbiju na šampionatu u Meksiku. U polufinalu je Mahdi radio sa Uzbekistancem Rafalovičem, i ponovo sigurna pobeda, 6:3, pa 3:2 za veliko finale, drugo u karijeri. U borbi za zlato protivnik je bio Kinez Meng, sve je bilo očekivano, teško i ‘tvrdo’, ali je zlato za Srbiju izboreno sa 1:0, 5:4 za Hodabahšija I njegovog trenera Dragana Jovića. Mahdiju je ovo druga medalja za Srbiju na velikim takmičenjima, prošle godine osvojio je srebro na Prvenstvu Evrope u Sofiji. U karijeri je, kao predstavnik Irana, bio već jednom svetski šampion, 2015. godine u Čeljabinsku. Aleksandra Perišić je u kategoriji do 67 kilograma u drugom kolu bila bolja od Portorikanke Roman Tores, a posle velike borbe u osmini finala, savladala i Britanku Vilijams. Protivnica u četvrtfinalu bila joj je Rut Gbagbi iz Obale Slonovače, druga nositeljka je povela, ali je Aleksandra u nastavku radila sjajno i stigla do velikog uspeha - svetske medalje (0:3, 10:0, 0:0). Početak polufnalne borbe je reprezentativka Srbije odradila odlično, povela, Brazilka Titoneli uspela je da dođe do izjednačenja, da bi Perišićeva još jednom pokazala sjajnu psihološku spremu i dobila meč - 5:0, 1:8, 8:0 za drugo srpsko finale večeri. U borbi za zlato uspešnija je bila Meksikanka Soltero (6:5, 3:5, 3:0), meč je odlučen u poslednjim sekundama, a Aleksandra, učenica Predraga Kovačića, se u Srbiju vraća sa drugim vrednim odličjem osvojenim ove godine. Bila je 'bronzana' na Evropskom prvenstvu u Mančesteru. Nađa Savković nastupila je u kategoriji do 62 kilograma, u prvom kolu bila je slobodna, u drugom ubedljiva protiv Dijao iz Senegala, ali ju je u osmini finala zaustavila Pauel iz Velike Britanije. Posle dva dana Svetskog prvenstva u Gvadalahari Srbija je na deobi prvog mesta listi najuspešnijih zemalja učesnica, sa po jednim zlatom i srebrom. Isti učinak ima Kina, a zlatne medalje prva dva dana osvojli su i Meksiko, Južna Koreja i Belgija. Trećeg dana šampionata u Gvadalahari na borilište će Lazar Dragojević. U kategoriji do 68 kilograma prvi protivnik mu je Lo iz Senegala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve