Nova vest
Borilački sportovi

Četvrtak, 15.09.2022.

09:40

Tekvondo stvara olimpijske šampione, a škole ne daju deci da treniraju VIDEO

U moru vesti o fudbalu, košarci i tenisu tek povremeno čujemo nešto o srpskim tekvondoistima.

Izvor: B92

Autor:B92

Tekvondo stvara olimpijske šampione, a škole ne daju deci da treniraju VIDEO
Foto: Profimedia

Trener Dragan Jović Gale i dvostruka osvajačica olimpijskih medalja Tijana Bogdanović bili su gosti TV Prva.

Glavna tema je bila nova školska godina, za koju Gale kaže da je idealan trenutak da se deca počnu baviti sportom.

"Ovo je pravi momenat za tu temu. Deca se upisuju na razne sportove, što je dobro. Treba da pronađu sebe do 10-11 godina. Posle bi bilo dobro da se odluče za neki sport. Kao i svi sportovi tako i mi imamo razne akcije kako bismo privukli decu na naš sport i pokazali zbog čega mislimo da je jedan od najlepših na svetu. Zašto ga volimo i zbog čega smo ceo život posvetili tome", kaže Jović, čovek koji je stvorio dve olimpijske šampionke u sportu koji kod nas skoro da nije ni postojao pre desetak godina.

Međutim, uprkos istorijskim uspesima, Gale teško dolazi u priliku da uvede u svoj sporto novu decu.

"Moram i to da kažem, nemamo baš razumevanje direktora škola. Imamo akciju koju smo započeli pre mnogo godina pa nas je kovid zaustavio. Imamo "besplatni septembar", tako smo nazvali tu akciju, gde školama u okruženju naših centara, ponudimo mesec dana besplatno za decu koju mi odaberemo testiranjem i za koju smatramo da imaju dara i talenta za naš sport. Međutim, od 12 škola samo su nam dve dozvolile da uradimo taj test i vidimo decu, što je neshvatljivo", kaže Jović.

"Besplatan je septembar, septembar je mesec koji je roditeljima najskuplji tokom godine, sa mnogo izdataka. Mi im damo to, plus smatramo da imamo neku reputaciju i iskustvo. To je 31 godina bavljenja sportom i decom. Napravili smo velike rezultate i to smo hteli da nastavimo. Ali ne možemo doći do tog talenta dok ne vidimo kvantitet", dodaje trofejni tekvondo trener.

"Pokušavamo da opstanemo na sportskom tržištu tako što nudimo nešto što verujem da drugi ne nude. A opet imamo iza nas neke rezultate koji govore da ne idemo u prazno i ne udaramo glavom u zid. Nadam se da će neko razumeti ovo o čemu pričam jer mi ne tražimo termine u tim školama. Mi imamo naš centar u kojem deca vežbaju, samo želimo da im prikažemo ono što mi radimo i zašto smo proglašeni za najbolji klub u Beogradu i Srbiji prošle godine, za najbolji klub na svetu".

Jović je prošle godine proglašen za najboljg trenera na svetu.

"Između ostalog i to, ali to nije preduslov. U našim centrima radi još 15 vrhunskih trenera koji su život posvetili deci"
, zaključuje Gale.

Bogdanovićeva je počela da trenira sa četiri godine.

"Sećam se samo kroz maglu jer sam bila mnogo mala. Ali sve je bilo kroz igru i zabavu i mislim da sam zato zavolela sport. Dolazila sam srećna na treninge i to je bila moja želja i inicijativa da treniram. Drago mi je što je prvi sport koji sam počela da treniram bio sport u kojem sam ostala ceo život. Sećam se uvek smo subotom imali trening gde smo prelazili poligone i to smo zvali "nindža ratnici". To je bilo zaista zabavno i to sam obožavala. To je period kada se najviše naučimo motorici, učimo tehniku i osnove tekvondoa. To je bio jako lep period",
kaže Bogdanovićeva.

Ona je sada uzor novim generacijama tekvondoista.

"Imamo grupe u klubu, moja je od četiri sata, posle toga deca imaju trening tako da se uvek sretnemo. Uvek rado popričam sa njima ili ako neko želi da se slika. Mislim da su to nove nade. Mi sportisti smo idoli toj deci i uvek smo tu da popričamo s njima i da se družimo".


Sledeće Olimpijske igre su u Parizu 2024.

Kada prestaje fotografisanje i davanje autograma,a počinje trening?

"Svaki sport ima svoje potrebe. Naročito 'manji' sportovi, manji u u smilu manje medijski praćeni kao što je naš. Moramo u nekom periodu da budemo u medijima, da se slikamo, treba neki 'selfi', neki Instagram. Neka emisija, naravno. Ako uzmete medalju, a niko nije čuo, kao da je niste ni uzeli. Mi imamo jedno pravilo – 30 dana pre nekog velikog takmičenja sportisti, naročito ovi što su na udaru i od kojih se očekuje medalja, kao što je Tijana, kao što je bila Milica, ja zatvaram ta vrata, izvinim se vama novinarima",
kaže Jović.

"Znam da to nije baš najprimerenije, ali mi moramo da se fokusiramo na ono što radimo i 30 dana mi ćutimo i radimo. Ja dajem informacije koje vama trebaju, u kakvoj smo formi i kad odemo na takmičenje bukvalno smo u nekom svom 'kanalu', gledamo kako ko izlazi po danima i brojimo šta smo uradili. Nadam se da će tako i ostati, da ćemo imati šta da brojimo, da ćemo osvajati medalje i da će možda promeniti odnos prema medijima ako oni budu toliko zreli i shvatili svoju potrebu da budu vrhunski na takmičenjima, a da opet ih neki intervju ne poremeti".

Milica Mandić se povukla, Tijana je nova "kraljica" srpskog tekvondoa.

"Mica je kraljica, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje. Jako je teško da će se to ikad više ponoviti. Ja je mnogo poštujem, mnogo sam srećna zbog nje. Znam kroz šta je prošla i zaslužuje sve što je osvojila. Sad je otišla i mislim da ostaje svet na mlađima. Borim se da odem na svoje treće Olimpijske igre i da pravimo istoriju sa tri olimpijske medelje
", kaže Bogdanovićeva.

"Postoji mogućnost, ali je prerano pričati o tome. Ne razmišljam mnogo tome. Kod nas je proces kvalifikacija veoma težak i dugotrajan. Još uvek nismo sigurni da ćemo otići na OI. Tako da gledamo uvek korak po korak, ali svakako da to zvuči jako lepo i da je to san", ističe Tijana.

Sada je fokus na novembar kada je na programu Svetsko prvenstvo.

"Čeka nas veliko takmičenje. Baš zbog toga što su OI blizu, 'vuče' mnogo bodova. Imamo još dva-tri velika takmičenja, dva Gran prija, ali SP ko osvoji je pola koraka do Pariza. Ide nam na ruku sve što radimo, forma se diže kako smo planirali. Imamo sastanke sa celim stručnim timom na dnevnom nivou. Baš smo juče imali sastanak fizioterapeuta i kondicionog trenera da napravimo najbolji sistem rada kako ne bi došlo ni do kakvog iznenađenja sa povredama jer više nema vremena da se to popravi"
, kaže Jović.

"Posvetićemo se u naredna 2-3 meseca SP i da ćemo proći bolje nego prošli put. U Mančesteru nismo osvojili medalju, a očekivali smo tri. Bili smo spremni, ekipa je bila zrela, ali izgubili smo dve-tri borbe za medalju. Sada se nadamo da se to neće desiti. Divimo se našim rvačima koji su osvojili četiri zlata. Zaista mi je drago. Kapa dole", zaključio je Gale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve