Šta reći? Koju poruku poslati?

Dole u Melburnu ništa novo – Novak Đoković je u finalu Australijan opena, po 10. put u karijeri.

Izvor: Milan Tomiæ

Petak, 27.01.2023.

17:00

Šta reći? Koju poruku poslati?
EPA-EFE/LUKAS COCH

Preslišao je Tomija Pola, u tri seta, te tako zakazao dvoboj sa Stefanosom Cicipasom, koji je nešto ranije izbacio Karena Hačanova.

Generalno gledano, Novakov duel sa Amerikancem, inače prvi međusobni, ličio je na prethodne na ovom takmičenju.

Đoković je ponovio partije iz duela sa Aleksom de Minorom i Andrejom Rubljovom, a 25-godišnji momak iz Nju Džersija "u meču" je bio praktično samo u jednom delu prvog seta.

Priznao je Pol da ga je Đoković razbio, kao što je srpski as kazao da mu je drago zbog ovako dominantnih partija, kojima šalje jasnu poruku protivnicima.

"Šta reći? Koju posluku porati", nasmejao je Novak novinare na pitanje da prokomentariše izjavu Pola, koji je u superlativima pričao o njemu.
EPA-EFE/LUKAS COCH
Novaka svi prate, gledaju, traže mane i nedostatke, a kada se desi ovakva partija(e), svesni su da će morati da odigraju meč života kako bi mu naudili.

Svestan je i Đoković svih uspeha koje ostvaruje, jer da nije – ne bio bio tu gde jeste, nadomak 22. Grend slem titule i povratka na mesto broj jedan na ATP listi.

Svest očigledno nemaju još samo strani mediji i novinari, koji ni ovoga puta nisu propustili priliku da Novaka "rešetaju" pitanjima koje sa sportom nikakvih veza nemaju.

"Svestan sam, ali i oni jesu, samo možda ne žele da budu, ali to je druga priča. Znate način na koji sam tretiran u sportskoj javnosti, da li je fer ili ne... Svestan sam, da nisam, teško da bih bio ovde. Sama činjenica da imam priliku da opet napravim istoriju je nešto što me strašno motiviše, inspiriše", rekao je Đoković srpskim novinarima, sa kojima je logično opušteniji, prisniji, otvoreniji na konferencijama.

Pre toga i pitanja o tenisu, Polu, Cicipasu, Agasiju, morao je Novak da se "rve" sa strancima, koji su ga u više navrata "cedili" zbog oca Srđana.

Fokus je bio na fotografijama koje su nastale pre dva dana, ispred Rod Lejver arene, na kojima su oko Srđana bili okupljeni navijači sa ruskim zastavama.

Da ne bi privlačio pažnju, te stvarao potencijalno neprijatne situacije, Novakov otac je odlučio da meč gleda od kuće.
To je i objavio u zvaničnom saopštenju, jasno stavivši do znanja da mu nije bila namera da sve ovo ovako ispadne.

Strani mediji su zaista loše interpretirali čitavu priču, a umesto "Živeli", pozdrava, preneli su Srđanovu izjavu kao "Živela Rusija" – i nastao je haos.

Koliko je ovo odjeknulo i bilo važno strancima osetili smo u Medija centru, kada je spomenuto saopštenje stiglo.

Prekoputa nas, srpskih novinara, u sali sede Amerikanci, sa kojima gotovo uopšte nismo imali kontakta.

Sve do danas, kada su sa svih strana počeli da dolaze, zapitkuju, da li je saopštenje tačno i zvanično.

To su, realno, mogli da urade i nakon objavljivanja slika i snimaka, pošto su proširili pogrešno prenet komentar Srđana Đokovića.

"Nesrećno je što je pogrešna interpretacija toga toliko eskalirala. Saznao sam sinoć. Mi smo kao porodica prošli kroz ratove, znamo koliko je to razarajuće i nikada nećemo biti za bilo kakav rat. Moj otac je posle svakog meča išao da se zahvali navijačima, da bude sa njima i da se slika. Video sam da su neki preveli kao nešto što nije rekao, rekao je ‘živeli’, nadam se da će ljudi razumeti da je to bilo to. Naravno da mi nije bilo prijatno sve to, uz sve što se događalo", rekao je Đoković na konferenciji za medije.
EPA-EFE/FAZRY ISMAIL
Nije lako biti u Novakovoj koži – toliko očekivanja, pritisaka, činjenice da nemate prava na grešku, kako na, tako i van terena.

Pored svih borbi sa svojim unutrašnjim demonima, kako bi on rekao, potom povreda fizičke prirode, cele priče o povratku u Australiju, iz koje je pre godinu dana bio deportovan, sada još i ovo sa Rusima i ruskim zastavama.

Prihvatio je Novak celu situaciju, zna i sam da će proći, kao što sve prolazi. Nije mu prvi put da se suočava sa pritiscima i napadima na ovom Australijan openu.

Prošli put je to bilo zbog povrede zadnje lože, u koju su mnogi sumnjali, na šta im je Novak odgovorio vrlo oštro, usput spomenuvši kolege, u koje se, gle čuda, ne sumnja.

Dobra stvar pred nedeljno finale jeste što ta povreda, koja ga muči od Adelejda, izgleda dobro. Tačnije, sve bolje.

U tome mu je dosta pomogla i čuvena doktorka iz Beograda, Marijana Kovačević, koja se proslavila u lečenju poznatih fudbalera, pre svega.

Prešla je pola sveta, stigla pre nekoliko dana i dala svoj doprinos u lečenju, na čemu joj je Novak neizmerno zahvalan.
Na Marijanu smo naišli uoči meča Novaka i Tomija Pola na najvećem stadionu u kompleksu, a više od informacije da je deo Đokovićevog tima, nije mogla da daje.

Kako je sve izgledalo pre desetak dana, ovo je super – Novak je pred novom, 10. titulom u Melburnu.

Na tom putu mu stoji još samo Stefanos Cicipas, Grk kojeg je savladao u finalu Rolan Garosa 2021. godine.

Stefanos nije imao naročito težak žreb, muku je mučio jedino sa Janikom Sinerom, ali nepobitna činjenica jeste da je sazreo.

Na vrhuncu je karijere, pred njim je možda i najveći meč u karijeri, vredan prvog Grend slema i pozicije prvog tenisera sveta.

Jeste deceniju mlađi od Novaka, ali to ništa ne znači – iskustvo je na Đokovićevoj strani.

Srpski teniser je spreman i na pet setova i na pet sati tenisa – na sve, samo da se domogne 22. GS titule, kojom bi se izjednačio sa Rafaelom Nadalom na večnoj listi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: