Izvor: DW

Dok su gotovo sva evropska skijališta zatvorena, Jahorina u BiH obara sve rekorde posećenosti. Gosti dolaze iz svih zemalja okruženja, epidemiološke mere postoje, a tzv. kovid-jemstvo posebno privlači turiste.

"Dobro jutro, poštovani gosti, dragi skijaši. Sve staze su na raspolaganju. Maske su obavezne, molim vas da poštujete mere. Idemo i danas da uživamo na svim stazama olimpijske Jahorine."

Ovo je poruka koju svako jutro već 90 dana preko megafona zaposleni u Olimpijskom centru Jahorina šalju turistima, na početnim stanicama vertikalnog transporta. Jahorina je ove godine po svemu sudeći top-destinacija zimskog turizma iz više razloga. Pored 46 kilometara staza koje su u funkciji, svi ugostiteljski objekti na planini su otvoreni - doduše do 22 sata. Poštovanje epidemioloških mera je imperativ, kažu u upravi OC Jahorina.

Prvi u Europi

"Prvi smo ski-centar u Europi koji poseduje uređaj za dezinfekciju kabina gondole. Imamo kontrolne redare, a potrudili smo se da skijaši izbegavaju kontakte pri kupovini skijaških propusnica, preko interneta ili na benzinskim pumpama”, rekao je direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić.

Sve na planini funkcioniše perfektno. Doduše, kada je reč o poštovanju epidemioloških mera, više na papiru nego u praksi. Međutim, očekivano, s obzirom na to da je nemoguće poštovati bilo kakvu meru s nekoliko stotina skijaša na polaznim stanicama bilo kojeg vertikalnog transporta. Najviše gostiju je iz Srbije, ali ne zaostaje mnogo ni Hrvatska, Slovenija, Crna Gora. Na planini se mogu sresti i gosti iz Nemačke, Austrije.

"Imao sam prošle sedmice goste iz Minhena. Došli su s nekim papirima, ne znam ni ja kako. Uglavnom su pozitivno iznenađeni. Uzeli su mi sve termine poslepodne jer su prepodne hteli da popiju nekoliko kafa, željni kafića", kaže Ognjen Spasojević iz organizacije VIP Jahorina, koja godinama radi na privlačenju turista na planinu.

Gosti koje smo zatekli na stazama uglavnom su zadovoljni cjelokupnom ponudom. "Kod nas nema snega a i situacija je takva kakva jeste. Zato smo došli u ovo lepu idilu, na Jahorinu. Dobri ljudi, dobra atmosfera, hrana dobra. I samo šibaj", kaže Slaven Vlahović, koji je na Jahorinu došao iz Poreča, spreman na rizik i dodatne troškove testiranja na koronu prilikom povratka.

Epidemiološke mere poštuju se i u ugostiteljskim objektima, koji su na žalost mnogih gostiju, kako kažu, otvoreni samo do 22 sata. Ali svi su suglasni da to upotpunjuje jedinstven ugođaj.

Kafići puni

"Definitivno su gužve na žičarama, ali skijaši su prilično odgovorni. Problem je tokom pauza kada ne možete naći mjesto u restoranu. Ali to je sve podnošljivo”, kaže Smiljana iz Novog Sada.

Jahorina prednjači u odnosu na sva skijališta jer ima jedinstvenu ponudu tzv. kovid-jamstva. To u praksi znači da, ako se gost zarazi koronavirusom, u OC Jahorina jamče povrat najmanje 80 odsto sredstava ili prebacivanje aranžmana za sledeću godinu ili neki drugi termin. Još jedna pogodnost je testiranje na planini, gde se gosti na zahtev mogu testirati praktično na skijama, s rezultatima gotovim za nekoliko sati.

U svakom slučaju, u istoj zemlji gde je striktno definisano poštovanje epidemioloških mera, gde nadležni svakodnevno upozoravaju na njihovo pridržavaju i upozoravaju na najgore posledice, potpuno druga priča se odvija na svim planinama u BiH. Nemoguće je održati razmak u tolikoj gužvi, ali je neverovatno da i nakon tri meseca maksimalno korišćenih kapaciteta nema značajnijeg rasta broja zaraženih.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.