Izvor: pun kufer

U Italiji je teško pronaći loš sladoled - kako na popularnim turističkim destinacijama koje svake godine posećuju milioni ljudi, tako i u malim skrivenim draguljima u kojima samo lokalno stanovništvo jede sladoled.

Ali gde se pravi najbolji sladoled u ovoj evropskoj zemlji?

Mnogi veruju da se odgovor na to pitanje krije u živopisnom gradiću San Điminjanu na severu Italije. Tačnije, na Piazza della Cisterna u Dondoli gelateriji.

To je mali restoran u ovom srednjovekovnom gradu u Toskani koji biste lako mogli da propustite da ispred njega nije uvek red ljudi koji čekaju da uživaju u ovom slasnom ukusu sladoleda. Ponekad ćete čekati oko 10 minuta, a nekada sat i po.

To ne čudi budući da se ova poslastičarnica često spominje u poznatim gastronomskim televizijskim programima i najvažnijim svetskim vodičima. Lonely Planet ju je primera radi, 2011. godine stavio na top 10 listu najboljih gurmanskih mesta na svetu.

Poslastičarnica je postala poznata zahvaljujući majstorskim kreacijama njegova vlasnika Sergija Dondolija koji je od malih nogu gajio strast prema pripremi vrhunskog sladoleda, a inspiraciju pronalazio u lokalnim namirnicama, zadivljujućim aromama i ukusima.

Putovao je 18 godina Evropomi sticao kulinarska znanja, a svetsku slavu postigao je 1992. godine nakon što je u San Điminjanu otvorio sada već kultnu poslastičarnicu poznatu po kombinacijama naizgled nespojivih sastojaka.

Uz sjajni sladoled od klasičnih ukusa poput čokolade, lešnika ili jagode koji se mogu naći u većini italijanskih poslastičarnica, u Dondoliju vredi isprobati i neke zanimljive ukuse koje nećete naći nigde drugo na svetu.

Njegova Crema di Santa Fina je legendarna – sladoled od burbona od vanile sa Madagaskara u kombinaciji sa šafranom iz San Điminjana i pinjolima iz Pize. Tu je i kremasta i blago začinjena krema od vanile Dolceamaro sa infuzijom aromatičnog bilja, obogaćena čokoladnim sosom od pomorandže i espreso kafe, a sve zajedno preliveno lešnicima i bademima.

Ljubitelji vina obavezno moraju da probaju sorbet Vernaccia od istoimenog toskanskog belog vina, ili Champelmo, koji kombinuje ružičasti grejpfrut i penušavo vino u jednoj osvežavajućoj kombinaciji koju je časopis Gambero Rosso 2006. godine proglasilo najboljim sladoledom na svetu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.