Izvor: B92

Jezero, slanije od mora, smešteno tik uz jednu od najljepših hrvatskih uvala, stvara nestvarni prizor zahvaljujući živopisnim liticama.

Prekrasan Park prirode Telašćica je uvala u jugoistočnom delu Dugog otoka. Obuhvata jedan od najvećih i najlepših zaliva Jadranskog mora, sa brojnim ostrvcima, živopisnim liticama i uvalama. Na zapadnoj obali je jezero Mir, koje je slanije od mora – što duguje podzemnim kanalima kroz koje je povezano sa morem. Njegov salinitet je uglavnom veći od okolnog mora, kako zbog značajnog zatvorenosti jezera, tako i zbog isparavanja vode.

Dužina Mira je oko 900 m, a najveća širina je oko 300 m. Najveća dubina je 6 m. Na spoljnoj strani zaliva litice čine najveću jadransku liticu, odnosno liticu, na kojoj se gnezdi sivi soko. Oko jezera možete videti magarce, a ako zaronite videćete sunđere i korale. Mir je dom i brancina, puževa, rakova, čak i jegulja koje mogu dostići i do tri kilograma. U vrelini dana mir ne donosi osveženje. Leti temperatura vode raste do 33 stepena Celzijusa, pa je jezero leti toplije od okolnog mora.

Zimi je, međutim, hladnije, što je posledica plitkosti jezera. Do Mira se stiže iz ribarskog sela Sali, koje je najbliže naselje Parku prirode. Iz Zadra do njega postoje i direktne brodske linije, a stiže se i iz Brbinja na sjevernom kraju Dugog otoka. Oko jezera vodi i poučna staza kojom vredi prošetati, kako zbog prelepog pogleda, tako i zbog opojnog mirisa mediteranskog bilja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.