Izvor: B92

Srbi ovih dana na Guglu najviše pretražuju grčku Posidi plažu koja je poznata po tome što stalno menja oblik. Međutim, poznata je i kao jedna od opasnijih.

Ova plaža je prošle godine izazvala dosta pažnje zbog nestanka trojice makedonskih turista. Oni su nestali u uzburkanom moru kod Posidija na Halkidikiju, međutim, čak ni činjenica da se pokazala kao jedna od najopasnijih – ne umanjuje njenu atraktivnost.

Posidi se nalazi na jugozapadnoj obali Kasandre, od Soluna je udaljen oko 100 km, a od Beograda oko 740 km. U pitanju je namenski izgrađeno turističko mesto, ušuškano u brda i zelenilo, a glavni adut je "plaža koja nestaje".

Zbog plime i oseke, oblik ove plaže se menja i uvek je drugačiji, najviše zahvaljujući neobičnom Posidi rtu.

Plaža je uska i dugačka, organizovana i proteže se sve do čuvenog rta odnosno peščanog spruda koji zalazi duboko u more. Dug je oko kilometar, totalno neuređen i nikad nije gužva.

Kažu da se tu osećate kao u pustinji usred mora i to u nekim egzotičnim krajevima, pošto je pesak sitan i skoro beo, a more prelepo čisto i tirkizno.

Međutim, kupanje se tu ne preporučuje, ma koliko primamljivo bilo.

"Grčki kutak“ je nedavno podelio izjavu starije meštanke:

"Posidi je tačka koja spaja Solunski zaliv sa Egejskim morem. Oblik ove plaže se menja usled plime i oseke… Kada duva severac vrh (ili Miti-nos, kako ga Grci zovu) okreće se ka Solunskom zalivu, a kada duva južni vetar, okreće se na suprotnu stranu, ka mestu Posidi. U okolini, u svim vremenskim uslovima, ima jakih struja. Stariji su nam uvek govorili da se nikada ne kupamo na samom vrhu Posidi plaže jer struje vuku kao usisivač. Poslednjih godina se dešava upravo suprotno. Mnoštvo turista se kupa ne mareći za struje. Svake godine se neko udavi baš ovde.“

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.