Izvor: index.hr

"Taste Atlas" objavio je listu najgore ocenjenih jela na svetu. Hajde da vidimo koja jela su zauzela "počasno" mesto.

Tradicionalni specijaliteti koji se u nekim delovima planete smatraju svakodnevnim i uobičajenim, u drugim krajevima zvuče nezamislimo, egzotično, ili čak i opasno. Ali, koja su najgore ocenjena jela na svetu? Ovo su samo neka od njih.

Rybí polévka (Češka)

Rybí polévka je tradicionalna češka riblja supa u kojoj se uživa kao delu svečane večere na Badnje veče. Obično se priprema sa šaranom, raznim korenastim povrćem i začinima, ali u nekim verzijama koriste se i belo vino, pečurke ili riblja ikra.

Ova krepka riblja supa obično se kuha sa glavom, kostima i iznutricama šarana, dok se meso prži za glavno jelo. Kao glavno jelo u svakom češkom domaćinstvu, rybí polévka često sadrži velike količine peršuna a preporučuje se da se služi vruća.

Lutefisk (Norveška)

Lutefisk je skandinavsko jelo napravljeno od sušene bele ribe koja ima vrlo oštar miris. I Šveđani i Norvežani to jelo smatraju svojim, no lutefisk se priprema i u Finskoj ali i u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije u Minnesoti, gde ga uglavnom konzumiraju skandinavski imigranti.

Nakon što je pečena, riba se služi sa nizom priloga. U Norveškoj se obično poslužuje sa kuvanim krumpirom, pireom od zelenog graška, otopljenim maslacem i komadićima pržene slanine.

Blodpudding (Švedska)

Blodpudding je jedno od tradicionalnih švedskih jela koje se priprema od životinjske krvi. Obično se priprema od svinjske krvi koja se pomeša s brašnom, pivom, maslacem i začinima te se peče u rerni. Nakon što se pripremi, naseče se na tanke delove i prži na malo maslaca ili ulja dok ne postane hrskava na površini.

Peladillas (Španija)

Peladille su male španske poslastice koje se sastoje od prženih badema "obavijenih" tvrdim šećernim slojem. Postoji i vrsta napravljena od pinjola, koja se naziva pinones. Peladille su karakteristične po hrskavoj teksturi. Imaju sladak, orašast ukus. Tradicionalno se služe ntokom božićnih praznika.

Kapuska (Turska)

Kapuska je turski paprikaš koji se priprema sa kupusom kao glavnim sastojkom. Varivo se može obogatiti i dodatnim sastojcima jer ima mnogo varijanti - sa mesom, bulgurom, rižom ili graškom.

Kapuska se u osnovnoj verziji smatra jelom za siromašne.

Lampredotto (Italija)

Jelo za koje se kaže da je staro koliko i Palazzo Vecchio i omiljeno kao Danteova poezija, lampredotto je omiljena ulična hrana u Firenci. vekovima se pripremao kao brz, jeftin i jednostavan obrok, a u osnovi je kravlji želudac kuvan dok ne omekša u aromatičnoj supi od luka, celera i paradajza.

Ovo jelo se priprema kao izdašno varivo koje se tradicionalno koristi za panini di lampredotto - sendviče punjene vrućim, narezanim lampredottom, prelivene kašikom italijanskog salsa verde umaka.

Marmite (Ujedinjeno Kraljevstvo)

U kasnom 19. veku naučnik po imenu Justus von Liebig otkrio je da se pivski kvasac može konzervirati i jesti. Službeno, proizvodnja ovog lepljivog, gustog namaza započela je 1902. godine, kada je osnovana kompanija Marmite Food Company u Burton-on-Trentu.

Proizvod se izvorno prodavao zapakovan u zemljane posude, a 20-ih godina prošlog veka zamenjene su staklenim posudama koje se i danas koriste. Godine 1908. novozelandska kompanija Sanitarium Health and Wellbeing otkupila je prava za prodaju marmitea, ali su mu malo izmenili ukus dodavši karamelu i šećer.

Saveloy (Engleska)

Saveloy je jarko ružičasta i jako začinjena kobasica koja se obično poslužuje na kioscima sa hranom širom Engleske. Izvorno se pravila od svinjskih mozgova, a danas se priprema od kombinacije govedine, svinjetine, začina i dvopeka.

Balut (Filipini)

Balut je popularna ali vrlo neobična filipinska poslastica, a poslužuje se svuda, od uličnih štandova do luksuznih restorana. To je zapravo oplođeno pačje jaje koje je tvrdo kuvano. Tradicionalno se konzumira iz ljuske.

Smatra se afrodizijakom koji se obično spaja uz hladno pivo.

Jitrnice (Češka)

Jitrnice su jedna od najčešćih svinjskih kobasica u Češkoj. Iako postoje razne vrste po regijama, uglavnom se sastoje od komada svinjetine i iznutrica. U zavisnosti od toga o kojoj pokrajini je reč, u smesu za kobasice se stavlja druga žitarica, a ječam je prilično čest. Kobasice su često začinjene začinskim biljem.

Po vašem mišljenju, koje srpsko jelo "zaslužuje" mesto na ovoj listi?

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.