Izvor: pun kufer

Temelji grada još uvek se nalaze pod vodom, ali je zvonik dovoljno visok da i dalje označava središte nekadašnjeg mesta koje su mnogi zvali domom.

Južni Tirol poznat je po jednoj od najneobičnijih turističkih atrakcija Evrope – jezeru Rezija sa zvonikom. To je veštačko jezero na severu Italije napravljeno 1950. godine.

Pre gradnje jezera na ovom se prostoru nalazilo selo, koje je akumuliranjem jezera – poplavljeno. Ono što je nakon plavljenja ostalo od sela danas je jedinstven spomenik, tačnije toranj seoske crkve koji viri izvan jezera. Tokom zime kad se jezero zaledi, do njega se može stići i pešice.

Prizor koji bode oči: Najčudniji spomenik u Evropi postavljen je u jezeru FOTO

Temelji grada još uvek se nalaze pod vodom, ali je zvonik dovoljno visok da i dalje označava središte nekadašnjeg mesta koje su mnogi zvali domom. Zvonik je važan istorijski simbol regije, zbog čega je i obnovljen pre deset godina. Kako bi se pokrile pukotine na zvoniku, voda iz jezera morala se isušiti.

Mnogi govore kako još uvek čuju zvono u tornju kako zvoni, iako je ono odstranjeno nakon gradnje jezera.

Jedino slovenačko ostrvo koje još uvek čuva uspomenu na tužnu legendu

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.