Bajkovita zamka: Ostrvo zmija sa kog se niko ne vraća živ FOTO/VIDEO

Podeli

Samo 30 kilometara od Sao Paula nalazi se Ostrvo zmija, mesto sa najvećom koncentracijom smrtonosnih gmizavaca na celom svetu.

I dok Ognjena zemlja zapravo nije nimalo "ognjena", Ostrvo zmija, koja se nalazi na samo 30 kilometara od obale brazilskog Sao Paula, zaista je ostrvo zmija.

Iako satelitski snimci pokazuju obilje vegetacije, stenovite obale i kristalno čisto more, ovo udaljeno ostrvo je leglo zmija.

Poznato je pod nazivom Keimada Grande (Ilja de Keimada Grande), a njegova površina iznosi tek 0,45 kilometara kvadratnih.

Na celoj planeti ne postoji mesto na kojem je koncentracija zmija otrovnica veća. Gde god da se okrenete, videćete ne jednu već njih nekoliko.

Postoje brojne legende o ovom zlokobnom mestu. Prema jednoj od njih, jedini trag ljudskog postojanja na ostrvu je svetionik koji je sagrađen na samom početku 20. veka. Svetioničar je na ostrvu kratko živeo sa svojom porodicom, dok mu sablasna stvorenja nisu upuzala u kuću kroz otvorene prozore te masakrirala ukućane.

Odakle toliko zmija na tako malom mestu?

Iako su to istoričari u više navrata opovrgnuli, urbana legenda kaže kako su zmije na ostrvo doneli gusari, koji su tamo zakopali svoje blago. Zmije su se toliko razmnožile da ni sami gusari nisu mogli do blaga.

Prema drugim teorijama, populacija jamičarki iz porodice ljutica na ovom ostrvu je rasla i razvijala se hiljadama godina bez ikakve ljudske pomoći. Pre oko 11.000 godina nivo mora se podigao dovoljno da se ovo ostrvo izoluje od kopna, usled čega su zmije na njemu evoluirale drugačije nego one na kopnu.

Kako na ostrvu nisu imale prirodne neprijatelje, uspele su da se masovno razmnožavaju. Pošto nisu imale kopneni plen, naučile su da se uzdižu i vrebaju ptice.

Smrtonosnu vrstu koja živi na ostrvu lokalci nazivaju ilja de Kemada Grande i odgovorna je za oko 90 smrtnih slučajeva od ugriza u Brazilu.

Zanimljivo, ne postoji slučaj u kojem je neko preživio dovoljno dugo da bi dospeo u bolnicu.

"S ovim zmijama reč je o izuzetno bolnoj smrti. U svakom slučaju, umrećete vrišteći", objašnjava biolog Brajan Fraj, jedan od nekolicine istraživača koji su se usudili da posete ostrvo.

Treba svakako istaći da je brazilska vlada zabranila odlazak na ostrvo, a jedini izuzeci su posebna dopuštenja za naučnike i istraživačke timove, uz preduslov da imaju dežurnog lekara u blizini, kao i zaštitna odela.

Isto tako, ne smemo da zanemarimo i činjenicu da postoji i crno tržište za ture koje vode na ostrvo, kao i crno tržište za nabavku zlatnih zmija. Cena jedne zmije je navodno od 10.000 do 30.000 dolara.

Iako vas otrov ove zmije može ubiti, paradoksalno, ovaj otrov ima i lekovita svojstva.

Otrov zlatne zmije u dosadašnjim testiranjima je pokazao farmaceutski potencijal, pa se koristi u izradi lekova za snižavanje krvnog pritiska. Ujedno je to jedan od razloga zbog koga je zabranjeno ubijati zmije na ostrvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18919 idi na stranu