Izvor: klix.ba

Dvorac Gwrych u severnom Velsu izgrađen je početkom 1800-ih, pre nekoliko decenija je napušten, a danas je turistička atrakcija ove regije.

Dvorac Gwrych je jedan od prvih pokušaja repliciranja prave srednjovekovne arhitekture u Evropi.

Gwrych je između 1812. i 1822. godine sagradio Lojd Hesket Bamford-Hesket kao uspomenu na majčinu porodicu. Kad je bio završen, koristio ga je kao privatnu rezidenciju.

Kako su godine prolazile, imanje je nastavilo da se širi i razvija. Kada je porodica Hesket živela u dvorcu, bilo je 128 soba, uključujući 28 spavaćih soba.

Prostrano imanje ispunjeno je skrivenim blagom iz duge istorije dvorca, a najpoznatiji "komad" dizajna bilo je stepenište dvorca.

Gwrych je postao poznat kao glavna atrakcija Velsa gde su turisti dolazili da dožive rekonstrukciju srednjovekovne kulture. Oko 10 miliona posetilaca popelo se na čuveno mermerno stepenište tokom dve decenije.

Takvoj posećenosti je doprinela i legenda da grofica Vinifred - bivša vlasnica i moćna žena koja je ulagala u bolnice, umetnost i religiju - progoni ruševine. Ljudi kažu da je njen duh još uvek zaglavljen u dvorcu.

Čuvari, ali i neki posetioci su prijavljivali čudne aktivnosti zabeležene u dvorcu, zbog čega mnogi veruju da je zaista uklet.

Dvorac je zbog pandemije zatvoren za posete 2020. godine i očekuje se da će ponovo biti otvoren 2022. godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.