Izvor: B92

Navagio (Navađo) plaža, čuvena po olupini broda na grčkom ostrvu Zakintos, ponovo će biti dostupna široj javnosti, ali uz ograničenja.

Odlukom ministra odobren je pristup ovoj plaži posetiocima ostrva Zakintos, ali samo morskim putem, saopšteno je u sredu. Pristup olupini broda i okolini bio je potpuno zabranjen zbog sigurnosnih razloga koji proizilaze iz potencijalnih klizišta i odrona.

Putničkim čamcima biće dozvoljeno da priđu zalivu Navagio gde se olupina nalazi na udaljenosti od oko 40 metara, navodi se u saopštenju.

Pristup slikovitoj olupini broda koji se nalazi na zadivljujućoj plaži u zalivu Navagio zatvoren je 16. marta nakon što je područje proglašeno nebezbednim zbog rizika od klizišta i odrona.

Klizišta se na ovom području javljaju relativno često, posebno ako postoji pojačana seizmička aktivnost. Voda u okolnom zalivu, koja je obično netaknute tirkizne boje, pobelela je u oktobru 2018. nakon jednog takvog odrona.

Bezbednost posetilaca zaliva Navađo počela je da zabrinjava vlasti u poslednje vreme. Tako je 2017. godine dvoje turista izgubilo je život u odvojenim incidentima kada su pali sa litice pokušavajući da naprave selfije ispred olupine broda.

Očekuje se da će pristup plaži i okolnom području biti nastavljen u ograničenom kapacitetu od 31. oktobra ove godine.

Posetiocima će biti dozvoljeno da plivaju u zalivu na određenoj udaljenosti; međutim, pristup samoj plaži će i dalje biti zabranjen.

Odluku o odobrenju delimičnog pristupa zajednički su doneli ministri zaštite građana, pomorske i ostrvske politike, turizma i klimatske krize na osnovu preporuka profesora Eftimiosa Lekasa.

„Ako se dogodi bilo kakva nesreća, to će biti katastrofalno“, rekao je Lekas, koji je predsednik Organizacije za antiseizmičko planiranje i zaštitu (OASP).

Olupina broda ostrva Zakintos

Ovo mesto je možda najfotografisanija olupina na svetu, uglavnom zahvaljujući prelepom okruženju. Olupinu broda „Panagiotis“ na peščanoj plaži na severozapadnoj obali grčkog ostrva Zakintos, koja se ovde nalazi od oktobra 1980. godine, posećuju milioni turista.

Uprkos strahovima da će olupina biti mrlja na inače netaknutoj plaži, slikovita „Plaža brodoloma“ postala je sam simbol ostrva Zakintos.

Pričalo se da je brod švercovao krijumčarenu robu, uključujući cigarete i alkohol, kada se tokom olujnog vremena i slabe vidljivosti nasukao na ono što je prvobitno bilo poznato kao „plaža Agios Georgios“.

Brod je odmah napustila njegova posada, a neki od njih, uglavnom grčki mornari, uhapšeni su, zajedno sa svojim kapetanom. Međutim, kasnije su svi oslobođeni optužbi za šverc

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.