Izvor: TU Magazin

Sofisticirano i sa bogatom istorijom, ostrvo Andros na svu sreću nije žrtvovalo svoju tradicionalnu lepotu i karakter masovnom turizmu. Andros nije tipično ostrvo Kiklada i razlikuje se od ostalih pre svega po elegantnoj arhitekturi, ali i po divljem zelenilu unutar ostrva i prelepim plažama.

Ostrvo Andros je udaljeno stotinak kilometara od Atine i potrebno je nešto više od sat vremena vožnje brodom kako bi stigli do njega iz grčke prestonice. Do ovog najsevernijeg ostrva Kiklada, stiže se trajektom iz luke Rafina, a tokom letnje sezone Andros je povezan i sa Mikonosom, Naksosom, Parosom i Santorinijem.

Ostrvo obiluje geografskim kontrastima i kombinuje suv kikladski pejzaž sa bogatom vegetacijom i obilnom vodom. To je jedino kikladsko ostrvo čije izvorske vode postaju reke koje teku tokom čitave godine i ulivaju se u more.

Andros je relativno veliko ostrvo, ali na njemu živi samo oko 10.000 ljudi, u tri veća grada. Veoma dugo, Andros je bio bogato ostrvo i stoga nije zavisio od turizma, pa čak i danas nije okupiran turistima. Najviše ima Grka, Italijana i Francuza koji ovde dolaze da uživaju u izvrsnoj hrani i lepoti mora.

Živopisna prestonica ostrva, gradić Andros ili Hora, nalazi se na istoku između peščanih plaža Neiborio i Paraporti. Centar Androsa predstavlja specifični spoj venecijanske, vizantijske i osmanske gradnje. Kombinacija kuća, uskih ulica, muzeja i plaža na kamenim stazama, čini ovaj grad nezaboravnom destinacijom za sve ljubitelje umetnosti i arhitekture.

Lučki grad Gavrio smešten je na zapadnom delu ostrva i odatle stižu i odlaze svi trajekti. Ovde posetioci mogu da nađu brojne restorane i taverne, prodavnice suvenira, banke, agencije za iznajmljivanje automobila, pa čak i supermarket. Gavrio je takođe dobra polazna tačka za obilazak plaža i ostalih sela na ostrvu.

Na brdu iznad Gavrija, nalazi se kula Agios Petros. Smatra se da je izgrađena u 3. ili 4. veku pre nove ere i još uvek je dosta dobro očuvana.

Čak i oni koji žele nešto dinamičniji odmor, mogu da ga nađu u Batsiju koji je udaljen desetak minuta vožnje od Gavrija. Batsi je nekadašnje ribarsko selo, ali je zbog svoje živosti, prelepe rive i divne peščane plaže postao najpopularnija turistička destinacija na Androsu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.