Foto: Shutterstock/Muellek
Foto: Shutterstock/Muellek

Bečki božićni vašar među najboljim na svetu

Podeli

Sa svojom jedinstvenom atmosferom, prazničnim osvetljenjem na trgu ispred gradske većnice, glavni bečki božićni vašar ušao je u aktuelni rejting prestižnog poslovnog časopisa "Fajnenšel tajms“.

Beč je grad u kome je prvobitno počeo da se organizuje božićni vašar nalik današnjem. Vojvoda Albreht I je 1296. godine pokrenuo prvi takav vašar u decembru.

"Kao glavna pretpraznična atrakcija, božićni vašar na trgu ispred gradske kuće čak i u turbulentnim vremenima pruža nadu, radost i optimizam Bečlijama. Istovremeno, predbožićno uzbuđenje je takođe ključni razlog dolaska mnogih gostiju u Beč. Biti među najboljim božićnim vašarima na svetu, prema časopisu `Fajnenšel tajms` je dokaz da je kvalitativni razvoj bečkog božićnog vašara u smislu ponude organskih i lokalnih proizvoda, bio pravi korak koji je dodatno ojačao poziciju Beča kao božićne prestonice Evrope“, istakao je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig.

„Glavni cilj turističke strategije Beča jeste kreiranje atrakcija koje su privlačne kako domaćinima tako i gostima. Bečki božićni vašar je primer toga, istovremeno i snažan ekonomski faktor. Gosti ne dolaze samo da uživaju u gradu, već i da kupuju poklone za praznike. Takođe, hotelski sektor ima koristi od organizovanja božićnih vašara. Pre pandemije, neto noćenja u bečkim smeštajnim objektima tokom poslednja dva meseca u godini iznosila su oko 200 miliona evra“, izjavio je član gradskog veća za privredu Peter Hanke. „Gradski turizam aktuelan je tokom cele godine, ali upravo poslednja dva meseca su najprometnija za turizam u Beču. Samo u novembru i decembru, Beč beleži više od tri miliona noćenja. Od gostiju su najviše zastupljeni posetioci iz Austrije, Nemačke, Švajcarske, Italije, Francuske i Španije“, izjavio je direktor Bečkog turizma Norbert Ketner.

Na povećanje broja noćenja u decembru, pored božićnih vašara, utiče i organizovanje novogodišnje proslave u centru grada, koja je uvedena od 1990/91. godine. Na listi najboljih božićnih vašara „Fajnenšel tajmsa“, pored bečkog, nalaze se i sajmovi u Čikagu, San Francisku, Singapuru, Drezdenu i Talinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5345 idi na stranu